Voldoende blootstelling aan direct daglicht zorgt ervoor dat je tijdens de nacht beter (en dieper) slaapt. Overdag onderdrukt deze gezonde versie van blauw licht namelijk de aanmaak van melatonine, waardoor jouw biologische klok de aanmaak van dit slaaphormoon tijdens de avond juist op volle toeren laat draaien.
INHOUD
De relatie tussen daglicht en slaapkwaliteit
De relatie tussen daglicht en slaapkwaliteit is bij veel mensen bekend, maar lang niet iedereen weet dat het je ook kan helpen om je ‘slaapfase te verschuiven’. En dat kan een enorm verschil maken als je bijvoorbeeld moeite hebt met doorslapen tijdens de nacht.
Veel te vroeg wakker
Veel mensen met doorslaapproblemen zijn vroeg in de avond slaperig. Ze moeten na het avondeten al tegen de slaap vechten. Tijdens de nacht worden ze veel te vroeg wakker. Vaak al rond een uur of 4 of 5. Weer in slaap vallen is vervolgens vrijwel onmogelijk.
Te vroeg starten en te vroeg eindigen
Als je dit bij jezelf herkent, kan het beteken dat je te maken hebt met een zogenoemde vervroegde slaapfase. Het betekent dat de processen van je lichaam om te kunnen slapen (lagere lichaamstemperatuur, aanmaak melatonine e.d.) te vroeg starten en dus ook te vroeg eindigen. En dat kan zowel je avond als je nachtrust verpesten.
Jouw slaapgolf verder de avond in drukken
Blootstelling aan daglicht tijdens de avond kan helpen om je slaapfase te verschuiven, waardoor je later moe wordt en langer door kunt slapen. Je kunt je slaapgolf bij wijze van spreke langzaam maar zeker verder de avond in drukken. Het resultaat: je bent ‘s avonds actiever en je kunt langer doorslapen.
Hoe pak je het aan?
Maar hoe pak je het aan? Stel jezelf vanaf het moment dat de slaperigheid toeslaat bloot aan daglicht. In de lente en zomer kun je daadwerkelijk naar buiten gaan (achter een raam is licht minder krachtig) en hier een tijd verblijven.
Ga bijvoorbeeld een wandeling maken of ga gewoon lekker Netflix kijken in de tuin of op het balkon. Neem de tijd ervoor en trek er minstens een uur voor uit. Liever nog wat langer. In de praktijk kan het betekenen dat je van 19.30 tot 21.00 uur buiten bent.
Kies voor het AYO slaapprogramma
Als het in de herfst en de winter buiten vroeg donker is, kun je op het moment dat de slaperigheid toeslaat gebruik gaan maken van je daglichtlamp voor lichttherapie. Goed om te weten: de AYO lichttherapiebril (zie de afbeelding bij het artikel) heeft een speciaal slaapprogramma waarmee je jouw slaapfase kunt verschuiven.