Afgelopen week las ik dit artikel. Binnen het onderzoek dat wordt belicht, wordt een verband aangetoond tussen een te lichte slaapomgeving en het ontwikkelen van een depressie. De onderzoekers denken dat een tekort aan melatonine – de aanmaak wordt geremd door licht – hier de oorzaak van is. Het is een reden temeer om je op het hart te drukken om te zorgen voor een volledig verduisterde slaapkamer. Zeker in het voorjaar wordt het rond 5 uur al licht en een groot deel van de nacht doorbrengen in een veel te lichte slaapkamer is funest voor je slaap en kan – zoals je hierboven hebt kunnen lezen – voor nog veel meer problemen zorgen.
Investeer dus in goede verduisterende (rol)gordijnen, gebruik een kwalitatief hoogwaardig slaapmasker (het Manta Sleep Mask is mijn absolute favoriet) of plak de ramen desnoods af met vuilniszakken als je hier geen geld voor op de plank hebt liggen. Het wint misschien niet de schoonheidsprijs, maar een verstoorde nachtrust is nog veel vervelender. Let ook op de details. Heb je een wekker(radio) die veel licht afgeeft, neem er afscheid van. En voorkom ook dat licht van de gang of van een andere slaapkamer naar binnen schijnt. Kies voor absolute duisternis. Misschien klinkt het wat overdreven maar zelfs het kleinste straaltje licht vindt z’n weg naar je brein (door je oogleden heen) waar het voor verwarring zorgt.
Dat het langer (en vroeger) licht is, vormt niet alleen een risico maar heeft ook een positieve kant. Als je vaak vroeg op de avond al slaperig bent en moeite hebt met doorslapen en/of te vroeg wakker wordt, kan blootstelling aan daglicht in de avonduren (rond 8 uur/half 9) ervoor zorgen dat je ‘slaapfase’ iets verschuift. Hierdoor blijf je ‘s avonds iets langer wakker en slaap je makkelijker door. Wellicht iets om in je achterhoofd te houden en eventueel gebruik van te maken.
Meer adviezen over hoe slim gebruik maken van licht en duisternis bijdraagt aan een betere slaap en meer energie overdag vind je binnen mijn 7-stappen methode