Heel langzaam maar zeker is het donkere seizoen weer begonnen. De ‘R’ zit weer in de maand en de echte zomer is wel voorbij. Over een goede maand wordt de klok weer een uurtje verzet. Steeds meer mensen maken in de herfst en winter gebruik van lichttherapie. Een krachtige en natuurlijke methode om de slaap en het energieniveau te ondersteunen en de winterdip buiten de deur te houden. Hierbij kun je gebruik maken van een zogenoemde daglichtlamp of een lichttherapiebril. In dit artikel helpen we je om de juiste keuze te maken.
Het beste effect?
Met zowel een goede daglichtlamp (10.000 lux) als een lichttherapiebril kun je de voordelen van lichttherapie (een betere stemming, meer energie en betere slaap) in de praktijk ervaren. Lichttherapielampen maken vaak gebruik van wit licht dat relatief fel over kan komen. Bij lichttherapiebrillen wordt er doorgaans gebruikgemaakt van blauw-turquoise licht. Dit is het werkzame gedeelte uit wit licht en hoeft een stuk minder fel te zijn voor hetzelfde effect. Met wit licht zou een bril simpelweg te verblindend zijn.
De prijs?
Daglichtlampen zijn – uitzonderingen daargelaten – over het algemeen goedkoper dan lichttherapiebrillen. Het prijsverschil valt onder andere te verklaren door de eenvoud van lampen. Er is simpelweg minder technologie nodig dan bij een lichttherapiebril.
Gebruiksgemak
Lichttherapiebrillen komen hierbij overduidelijk als winnaar uit de bus. Je hoeft – tijdens hectische ochtenden – niet statisch een half uur achter een lamp te gaan zitten. Je kan de bril opzetten en gewoon verder gaan met het maken van je ontbijt, het aankleden van de kinderen, het poetsen van je tanden en alle andere activiteiten die onderdeel uitmaken van je dagelijkse routine. Bewegingsvrijheid is vaak de belangrijkste reden om voor een lichttherapiebril te kiezen.
Geen twijfel
Een ander pluspunt van lichttherapiebrillen waar vaak niet aan gedacht wordt, is dat ze twijfel wegnemen. Je zet de bril op je hoofd en je gaat verder met je activiteiten. Het licht bereikt altijd op de goede manier je ogen. Bij een daglichtlamp is er toch vaak dat stemmetje in je hoofd. Kijk je wel de goede kant op? Is de afstand naar de lamp niet te groot? Of juist te klein?