SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

De kunst van het accepteren als weg naar betere slaap

acceptatie slaap
INHOUD
INHOUD

Ach je moet er maar mee leren leven”,  “Zoveel mensen slapen slecht, je bent echt niet de enige“, “kun je het niet gewoon accepteren”? Het zijn opmerkingen die je vaak te horen krijgt. Niet alleen van je omgeving, maar ook soms van de huisarts. Daar moet je het dan mee doen, daar sta je dan in je eentje met dit allesoverheersende, schijnbaar onoverkomelijke probleem wat iedere nacht weer op je wacht. 

Laat je niet ontmoedigen door zo’n uitspraak. Probeer eens te kijken wat échte acceptatie écht voor je zou kunnen doen. Acceptatie kan een belangrijke functie hebben omdat het kalmte en ontspanning genereert, hetgeen drempelverlagend is voor slaap.

Helaas stuiten we nog veel op onbegrip. Gewoonweg omdat men, als zij het niet zelf aan den lijve hebt ondervonden,  géén idee heeft hoe het is om in een periode van chronische slapeloosheid te verkeren. Het valt ook bijna niet uit te leggen, de met slaaptekort gepaard gaande gedachten, gevoelens en sensaties zijn niet goed over te brengen. Dit kan er voor zorgen dat je je eenzaam in het probleem voelt. Des te meer is het belangrijk dat je beseft dat jijzelf vaak de sleutel in handen hebt om het slaapprobleem te kunnen temperen. Je kan naar een staat toe bewegen, waarbij je je eigen helpende bondgenoot kan zijn in dit verhaal.

De zinnen ‘je moet er maar mee leren leven’ en ‘kun je het niet gewoon accepteren’ worden je meegegeven zonder een concreet idee hóe dat te doen. Hoe laat je de struggle (het monster) daadwerkelijk los en hoe is deze te vervangen door acceptatie. En daar heb je een cruciaal punt te pakken: afscheid nemen van de struggle om ruimte te creëren voor acceptatie en te ervaren wat dat voor jouw welzijn én slaap kan betekenen. 

Daar waar je dingen kunt beïnvloeden en veranderen op concreet vlak, doe je er uiteraard alles al aan als je weet dat dat beter is voor je slaap. Maar de zaken waar je géén directe invloed op hebt, wil je graag gaan accepteren, want acceptatie geeft rust en kalmte. Rust en kalmte liggen dicht bij het gevoel van veiligheid. Het gevoel van veiligheid ervaren, is een van de belangrijkste voorwaarden om de poort naar slaap open te kunnen zetten.

Accepteren kun je leren door veel te oefenen en dat kan ieder dag bij elke situatie die ongemakkelijk voor je is. Accepteren is geen passieve ‘de-handdoek-in-de-ring-gooiende’ activiteit, het is een actieve staat waarin je bereid bent het onaangename er te laten zijn; het bewust te nemen zoals het is. Vergelijk het met het weer: Je hoopte op een zonnige dag voor je verjaardag en wat blijkt; het regent. Springen, stampen, negatieve gedachten en dat soort gevecht en weerstand bieden, versterkt slechts de pijn, kost negatieve energie en voor je het weet ben je aan ‘t lijden. 

Ik vind het persoonlijk heel fijn te weten dat ik de mogelijkheid heb om bewust mijn eigen respons kan kiezen; een respons die de situatie verzacht in plaats van versterkt. Het gaat niet vanzelf en het is niet makkelijk, maar probeer het eens bewust en met aandacht te oefenen op de dag, des te makkelijker gaat het op een gegeven moment in de wakkere uren in de nacht. Oefening baart kunst!                                                                                                         

Misschien kun je iets meer vanuit zorg, zelfcompassie en mildheid voor jezelf en de situatie reageren. Vanuit die plek is het makkelijker accepteren dat deze (slapeloosheids)fase, want meer is het niet, je leven op dit moment lijkt te overheersen. Een bekende spreuk om eens te overwegen als je je zelf betrapt op de valkuil van vechten en weerstand bieden: Geef me de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen, de rust om te accepteren wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het verschil te kennen.”

Dit artikel is geschreven door de gastschrijver van Slaapwijzer.net

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net