1. Laat je geen angst aanpraten
Bij redacties van kranten, televisieprogramma’s etc. is er een soort kalender met speciale dagen, waar ook de dag van de slaap prominent op terug te vinden is. Onder het mom van ‘daar moeten we wat mee’ wordt er vervolgens een insteek bedacht om deze dag te belichten.
Soms heb ik het idee dat alle breinen van journalisten volledig identiek zijn, want ze bedenken altijd hetzelfde: laten we ter ere van deze speciale dag het belang van goed slapen benadrukken door een hele lijst te publiceren met alle negatieve gevolgen van te weinig slaap.
Wat volgt is een lijst van Apocalyptische proporties; ziektes, aandoeningen, relatieproblemen etc. etc.. Mijn nadrukkelijke advies: laat je niet gek maken door dit soort paniekberichten. Ze zijn vrijwel altijd overdreven en/of uit verband getrokken. In dit artikel leg ik dit uit.
2. Laat slaap je leven niet bepalen
Continu piekeren, zoeken naar oplossingen en fanatiek bezig zijn met slaaptips; veel mensen die met slapeloosheid te maken hebben zijn overdag – zowel bewust als onbewust – continu met slapen bezig. En dat is doodzonde. Aan de ene kant kun je je (beperkte) energie wel voor betere en leukere dingen gebruiken en aan de andere kant voed je het slapeloosheidmonster: alles wat je aandacht geeft groeit.
Betekent dit dat je overdag niks kan doen aan het verbeteren van je slaap? Zeker niet! Juist overdag kun je je natuurlijke slaapvermogen laten groeien (zie bijvoorbeeld hoofdstuk 2 van mijn boek of volg de gratis challenge).
Mijn nadrukkelijke advies: doe dit op de ‘automatische piloot’. Maak van deze slaapadviezen een vast onderdeel van je levensstijl, zodat je er niet meer bij na hoeft te denken en gebruik je tijd en energie voor je werk, je gezin, hobby’s en andere dingen die het leven overdag de moeite waard maken.