SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

De sleutel naar betere slaap: trap jij ook in deze valkuil?

INHOUD

Nederland is een prestatiemaatschappij. Je best doen is de norm. We moeten op alle gebieden presteren en alle balletjes in de lucht houden. Als iets niet lukt? Kop in de wind en er nog harder tegenaan. We staan er nauwelijks bij stil hoe ingebakken dit zit in de volksaard.

INHOUD

Als je sneller thuis wilt zijn, moet je harder fietsen …

En weet je? Je best doen is vaak een goede strategie. Als je een krappe deadline wilt halen zit er niks anders op dan er stevig tegenaan gaan. Als je gewicht wilt verliezen is je beste beentje voorzetten in de sportschool een uitstekend idee. En als je sneller thuis wilt zijn, moet je harder fietsen.

Zo ben je immers geprogrammeerd …

Dus ja, wat doe je als het slapen niet lukt? Juist. Beter je best doen. Harder gaan trappen. Van alles proberen om maar sneller in slaap te vallen. Continu met het verbeteren van je nachtrust bezig zijn en van alles proberen. Want je best doen leidt tot resultaat. Zo ben je geprogrammeerd. Schepje er bovenop en gaan met die banaan!

Een hobbel die je elke nacht weer over moet …

Leidt je best doen om beter te slapen ook tot resultaat? Diep van binnen zul je aanvoelen dan het antwoord hierop een oorverdovend ‘NEE’ is. Je komt geen steek verder. Sterker nog: je belandt van de regen in de drup. Slapen wordt langzaam maar zeker een prestatie die je moet leveren. Een hobbel die je elke nacht over moet. Een marathon die je moet lopen.

Hoe de buitenwereld de prestatiedrang versterkt …

En weet je wat het geniepige is? De prestatiedrang die je voelt wordt (vaak onbewust) versterkt door de buitenwereld. Bijvoorbeeld door de media die het thema ‘slapeloosheid’ continu op de meest dramatische manier mogelijk belichten. Als je niet snel beter slaapt staat je allerlei onheil en ellende te wachten. Tenenkrommend en verraderlijk.

Het laatste wat je moet doen is dit toch proberen …

De sleutel naar definitief beter slapen is LOSLATEN. Slaap laat zich niet afdwingen en het laatste wat je moet doen is dit toch proberen. De wereldberoemde slaapdeskundige Sasha Stephens weet het treffend te verwoorden.

“Not minding about wheter you sleep is probably the one single most important (and difficult) change in attitude that you can make.”

Jij kijkt vanaf de zijlijn mee …

Als je niet leert loslaten blijft slecht slapen je leven beheersen. Je gaat je doelen, plannen en ambities (onbewust) naar beneden bijstellen. Je slaapproblemen hebben de touwtjes in handen en jij kijkt vanaf de zijlijn mee …

Wat ik jou wil vragen …

Mijn vragen aan jou. Wat denk je na het lezen van dit stuk? Voel je instinctief aan dat het klopt? En is slapen – wat in essentie pure ontspanning is – voor jou ook gaan aanvoelen als een prestatie? Als een uitdaging? Als een puzzel die je moet op zien te lossen, maar waar je de juiste stukjes maar niet van weet te vinden?

Ervaar wat het met je gaat doen (vanavond al)

Als je een of meerdere vragen met een ‘ja’ hebt beantwoord, wil ik je op het hart drukken: leer loslaten en voel wat het met je gaat doen. Vanavond al! En ja, loslaten is makkelijker gezegd dan gedaan. Om die reden wil ik je graag begeleiden. Op deze pagina leg ik precies uit hoe. Ik wil je vriendelijk vragen om het goed door te lezen.. Ik verwacht dat het je kijk op slapen volledig gaat veranderen …

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net