SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Loskomen van slaapproblemen met een ‘informatiedieet’ (+ klein experimentje)

slaapproblemen
INHOUD
INHOUD
Kranten, televisieomroepen, websites, magazines en andere media besteden steeds meer aandacht aan slaapproblemen. In hun pogingen om de aandacht van de lezer en kijker te trekken wordt er hierbij vaak voor een vrij dramatische ‘insteek’ gekozen.

Vaak worden slaapproblemen in verband gebracht met allerlei ziekten en aandoeningen. Het eerste deel van de kop luidt dan: ‘Slapeloosheid vergroot de kans op ….’. Op de plek van de puntjes kunnen vervolgens allerlei ziekten en aandoeningen worden ingevuld. Van astma en diabetes tot depressies en psychoses.

Soms wordt het hele scala aan ellende dat gekoppeld wordt aan slaapproblemen nog een tikje breder getrokken. Onlangs kwam ik bij­ voorbeeld een artikel tegen met de ronduit lompe strekking: ‘slaap­problemen zijn funest voor je relatie’. Bizar!

Het gevolg van deze berichtgeving over slaapproblemen is dat de druk op slechte slapers verder toeneemt. Logisch. Want als je niet rap beter slaapt dan zijn de gevolgen niet te overzien. “Ik voel me niet alleen overdag uitgeput, maar ik heb ook nog meer kans op allerlei aandoeningen en voor mijn relatie is het ook nog eens funest.” Heerlijk om met zo’n gevoel in bed te liggen, maar niet heus…

De berichtgeving in de media over slapeloosheid is een­zijdig, tendentieus en schadelijk voor slechte slapers. Het vergoot de druk, creëert slaapangst en duwt je onbewust verder in een negatieve vicieuze cirkel. De kans is groot dat je je nooit echt bewust bent geweest van de grote impact.

Om die reden zou ik je graag een ‘informatiedieet’ adviseren. Je stopt met het lezen (consumeren) van ‘paniekzaaiende’ informatie. Als slaapproblemen weer eens in verband worden gebracht met een of andere aandoening klik je het scherm gewoon weg of zap je verder.

Als een of andere ‘redactietrien’ een nietszeggend onderzoekje volledig uit zijn verband trekt en met de bizarre conclusie komt dat slaapproblemen funest zijn voor je relatie doe je exact hetzelfde. Je snapt het idee.

Je blootstellen aan dit soort informatie is namelijk veel schadelijker dan je denkt. Het geniepige is dat je vaak niet eens bewust door hebt hoe de ‘prestatiedrang’ (ik moet goed slapen!) zich langzaam maar zeker opbouwt. Het is echt een niet te onderschatten factor bij het ontstaan (en blijven bestaan) van chronische slapeloosheid.

Net als bij een normaal dieet is het niet de bedoeling dat je volledig gaat stoppen met ‘consumeren’. Je kiest simpelweg voor (veel) gezondere alternatieven. Het thema slapeloosheid kan namelijk op een heel andere manier belicht worden.

De juiste informatie neemt druk weg, zorgt dat er een (onbewuste) spanning van je af valt en helpt je om de ‘switch’ te maken naar een positieve vicieuze cirkel.

Met mijn 7-stappen methode en onlangs opgerichte ledenplatform probeer ik in dit gapende gat te springen. Bijvoorbeeld door de dramatische berichten in de media continu te relativeren en nuanceren. En door aandacht te geven aan onderzoeken die laten zien dat het allemaal lang niet zo dramatisch is. Zijn er genoeg van, maar je ziet ze nooit.

En wat te denken van artikelen over mensen die ondanks slaapproblemen een fantastisch leven leiden. Hoe doen ze dat en wat kunnen we van ze leren? Hoe inspirerend is dat wel niet?

En natuurlijk is het niet de bedoeling om slaapproblemen (en de gevolgen daarvan) te bagatelliseren. Zeker niet. Het enige wat ik wil is de balans terugbrengen en voor lucht zorgen. De druk wegnemen en de opgeblazen mediaberichten over slaapproblemen lek prikken

Ik wil graag  nog iets dieper op het informatiedieet ingaan door het onbewuste effect hiervan zichtbaar te maken. Ik verwijs je hiervoor graag naar een artikel dat onlangs verscheen op de website van het AD. Zie het als je laatste slechte maaltijd voor je aan het dieet begint:

https://www.ad.nl/gezond/zoveel-schade-kan-slaaptekort-aanrichten~acd20fa4/

Denk eens bewust na. Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? Wat doet het met je? Voel je dat het voor druk zorgt? Dat er een soort zwaard van Damocles boven je hangt? Ik denk het wel en het is totaal onnodig.

Het is namelijk het schoolvoorbeeld van wat media altijd doen. In elk geval als het om slapeloosheid gaat. Allerlei ongefundeerde onderzoekjes er bij de haren bijtrekken om maar zoveel mogelijk drama en ellende in 1 artikel te stoppen.

Het trekt aandacht, zorgt voor bezoekers en levert uiteindelijk (advertentie)inkomsten op. Onderzoeken die andere uitkomsten hebben, worden voor het gemak maar overgelagen. Wie is daar nou in geïnteresseerd?

Onlangs is er bijvoorbeeld een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat studenten na een gebroken nacht niet slechter presteerden dan de studenten die een normale nacht achter de rug hadden. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat een slechte nacht nauwelijks effect heeft op de cognitieve prestaties van studenten.

Dit onderzoek staat echt niet op zichzelf. Er zijn onderzoeken naar slapeloosheid met negatieve uitkomsten en onderzoeken waaruit blijkt dat de effecten best wel meevallen. Mijn grote irritatie: waarom kunnen we nooit iets lezen over de tweede categorie?

Zoals aangegeven is het mijn doel om met mijn 7-stappen methode en het nieuw opgerichte ledenplatform in dit gat te springen. Niet door er een grote hosanna-show van te maken of door de effecten van slapeloosheid te bagatelliseren. Wel door de balans terug te brengen. 

Nu je je laatste ‘slechte maaltijd’ achter de rug hebt is het tijd voor je eerste gezonde hap. Ik wil je vriendelijk vragen om de volgende artikelen op mijn website eens rustig te lezen.

 

Hoe voel je je na het lezen van deze artikelen? Merk je dat je er iets van je afvalt? Dat er meer ruimte in je hoofd ontstaat? Dat het allemaal wat minder dramatisch lijkt?

Denk je eens in wat het met je doet als je een langere periode de berichten van de ‘normale’ media overslaat en gezonde, gebalanceerde informatie ‘consumeert’. Het maakt een wereld van verschil en helpt je om – net zo onopvallend als de dramatische je (verder) het moeras intrekt – langzaam maar zeker beter te gaan slapen. Ik ben hierbij graag jouw coach

 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net