Hoewel vaak uit nood geboren, is het veruit de makkelijkste oplossing. Je kunt (weer) niet slapen, neemt een slaappil en het probleem is – in de meeste gevallen – voor even verdwenen. Helaas is dit vrijwel altijd van korte duur.
Slaapmedicatie richt zich namelijk enkel op de symptomen van slapeloosheid (wakker liggen) en niet op de daadwerkelijke oorzaken. De slapeloosheid blijft bestaan, de afhankelijkheid van slaappillen groeit en het vertrouwen in je eigen vermogen om te slapen neemt langzaam steeds verder af.
Voor ik verder ga, wil ik benadrukken dat ik geen arts ben en jouw persoonlijke situatie niet ken. Overleg dan ook altijd met je (huis)arts als je wilt beginnen of stoppen met slaapmedicatie of het gebruik er van wilt wijzigen of afbouwen.
Veel slechte slapers zijn gevangen in deze cirkel van slapeloosheid en (afhankelijkheid van) slaapmedicatie. Vaak zijn de nadelen bekend – er is gelukkig steeds meer bewustwording – en ligt de voorkeur bij een behandeling zonder slaappillen. Toch is het vrijwel altijd lastig om het patroon en de afhankelijkheid te doorbreken.
Als jij je hierin herkent, zijn de onderstaande richtlijnen van de Amerikaanse slaapdeskundige Gregg D. Jacobs wellicht waardevol voor jou. Hij legt uit hoe je (onnodige) afhankelijkheid zoveel mogelijk kunt voorkomen. Ik kwam ze onlangs tegen in een artikel en het leek mij goed om ze met je te delen.
- Kies naast het gebruik van slaapmedicatie altijd voor ‘pilvrije’ behandeling die zich richt op de dieper liggende oorzaken, zodat je het gebruik sneller kunt afbouwen. Mijn 7-stappen methode is hier een goed voorbeeld van.
- Gebruik de laagste dosering – tenzij de arts of apotheker anders geadviseerd heeft – en probeer na 2 tot 3 weken af te bouwen.
- Gebruik slaappillen alleen na 2 slechte nachten op rij (nooit achter elkaar). Dit voorkomt dat er teveel afhankelijk ontstaat. Je moet kunnen blijven vertrouwen op je eigen vermogen om te slapen.
- Neem nooit een hogere dosis dan je dokter heeft voorgeschreven.
Deze richtlijnen staan uiteraard niet in steen gebeiteld. Iedere situatie is anders. Daarom ook mijn uitdrukkelijke advies om altijd goed te overleggen met je (huis)arts.
Meer informatie over slaapmedicatie
Ben je geïnteresseerd in informatie over de verschillende vormen van slaapmedicatie? Ik verwijs je graag door naar de Kennisbank van Slaapwijzer. Hieronder vind je een overzicht:
- Benzodiazepines: alles wat je moet weten
- Brotizolam: een tijdelijke oplossing voor ernstige slaapproblemen
- Diazepam: populair slaapmiddel uit de ‘eighties’ nog altijd niet afgeschreven
- Lorazepam: alle informatie over deze Benzodiazepine op een rij
- Lormetazepam: alles wat je moet weten over deze Benzodiazepine
- Loprazolam: vragen en antwoorden over deze (verslavende) slaappillen
- Midazolam: snelwerkende Benzodiazepine met een krachtige werking
- Nitrazepam: ‘Benzo’ met een krachtige werking
- Oxazepam: populaire slaappillen met verslavende eigenschappen
- Temazepam: krachtige ‘inslaper’ met de nodige bijwerkingen
- Zolpidem: droommedicijn of nachtmerrie?
- Zopiclon: belangrijke informatie over deze non-benzodiazepine
Tips en adviezen
Na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in tips en informatie om op een natuurlijke manier beter te slapen? Dit e-book is door slaapspecialisten vormgegeven en bundelt nuttige tips en informatie die kunnen helpen om beter te slapen. Het is gratis te downloaden en hier verkrijgbaar.