Midazolam: snelwerkende Benzodiazepine met een krachtige werking

INHOUD

Midazolam is een rustgevend middel dat behoort tot de groep van benzodiazepines. Het ontspant je spieren, vermindert angstgevoelens en heeft invloed op de overdracht van prikkels in je hersenen. Door deze eigenschappen wordt Midazolam regelmatig voorgeschreven in het geval van ernstige slaapproblemen. In dit artikel geven we je informatie over Midazolam als medicatie voor ernstige slaapproblemen.

Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Met de informatie op mijn website, het gratis ebook (10 technieken) en mijn 7-stappen methode wil ik je hier graag bij helpen. 

INHOUD

Wat zijn ernstige slaapproblemen?

Wanneer je gedurende langere tijd slecht slaapt, kan het gebeuren dat je daar overdag last van krijgt. Als dat het geval is, wordt gesproken van ernstige slaapproblemen. Je kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld concentratieproblemen, vergeetachtigheid en problemen met je beoordelingsvermogen. Om je de gelegenheid te geven de onderliggende problemen van je slaapprobleem op te lossen, kan tijdelijk slaapmedicatie worden voorgeschreven.

Wanneer wordt Midazolam voorgeschreven voor slaapproblemen?

Midazolam – dat ook bekend is onder de merknaam Dormicum – is geen middel dat de arts zomaar voorschrijft wanneer je last hebt van slapeloosheid. De arts zal je eerst vragen naar andere klachten die je mogelijk hebt en daar een oplossing voor zoeken, om te zien of de slaapproblemen dan afnemen. Heb je bijvoorbeeld pijnklachten, dan kan het goed zijn dat die (mede) de oorzaak van jouw slaapproblemen zijn. Je kunt dan voordat je gaat slapen een pijnstiller nemen om te zien of dat je slaapprobleem oplost. Bij aanhoudende slaapproblemen kan de arts tijdelijk Midazolam voorschrijven.

Lees ‘het droevige verhaal van Anja en haar spijkermat op de informatiepagina van mijn 7-stappen methode. Ik ben ervan overtuigd dat het je veel frustratie, geld en valse hoop gaat besparen en je laat zien dat er licht aan het einde van de tunnel is.

Wat kan je zelf doen tegen slapeloosheid?

Het is natuurlijk altijd beter om zonder slaapmedicatie lekker te kunnen slapen. Heb je problemen met in- of doorslapen? Wellicht kan je dan je voordeel met de volgende adviezen doen:

 • Overdag of in de vooravond sporten.
 • Geen dutjes overdag.
 • Houd vaste tijden aan voor naar bed gaan en opstaan.
 • Drink ’s avonds geen koffie.
 • Gebruik ’s avonds geen alcohol om beter te kunnen slapen.
 • Een paar uur voor het slapengaan niet eten.
 • Zorg voor een comfortabel bed en een koele, frisse slaapkamer.
 • Als je niet kunt slapen, ga dan je bed uit en iets anders doen. Ga weer naar bed als je moe bent.

Op zoek naar een natuurlijke methode om je slaap te verbeteren? Verdiep je eens in de 7-stappen methode van Slaapwijzer. Goed om te weten: je kan er totaal risicoloos mee aan de slag. Niet goed, is geld terug.

Wat doet Midazolam?

Midazolam wordt door artsen voorgeschreven in geval van slapeloosheid, onrust, epileptische aanvallen, alcoholontwenning en de hik. Het heeft een kalmerende en spierontspannende werking en bevordert met name het inslapen. Als Midazolam wordt voorgeschreven als slaapmedicatie, dan is het aan te raden het middel niet dagelijks te gebruiken, maar bijvoorbeeld eens in de 3 dagen. Dit is om gewenning te voorkomen en de werking van het middel optimaal te houden. Het advies van de (huis)arts is hierbij uiteraard leidend.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Het effect van Midazolam

Midazolam is een snelwerkende benzodiazepine. Doordat dit middel als een van de weinige benzodiazepinen verdund kan worden met water is het tevens geschikt om geïnjecteerd te worden.

De tabletten werken binnen een half uur tot één uur na inname. Je wordt dan slaperig, een beetje suf en rustig. Zorg dus wel dat je klaar bent om te gaan slapen als je een tablet neemt en ga geen inspannende dingen meer doen. Het is ook belangrijk dat je zeker zeven uur de tijd hebt om te gaan slapen, nadat je een tablet Midazolam/Dormicum in hebt genomen. Zo voorkom je dat je je de volgende dag niet goed uitgerust en suffig voelt.

De intraveneuze injecties met Midazolam werken zeer snel, binnen één minuut. Deze worden bijvoorbeeld gegeven om anesthesie in te leiden, of bij operaties die onder plaatselijke verdoving worden gedaan. Het middel is een aantal uren werkzaam. Midazolam is tevens verkrijgbaar als neusspray voor de behandeling van aanvallen van epilepsie.

Dosering van Midazolam bij slaapproblemen

De arts bepaalt welke dosering het meest geschikt is om jouw slaapproblemen tijdelijk te kunnen verhelpen. Het is belangrijk dat je je aan de voorgeschreven dosering houdt. Twijfel je er aan of de dosering juist is, neem dan contact op met de arts die het middel heeft voorgeschreven.

Over het algemeen wordt door de dokter 15 mg per dag voorgeschreven. Personen die aan bepaalde aandoeningen lijden, of personen die bejaard zijn, krijgen doorgaans 7,5 mg per dag voorgeschreven. Het verdient aanbeveling om de tabletten niet langer dan twee weken aaneengesloten te gebruiken, in verband met de kans op gewenning. Bij langduriger gebruik kan de medicatie kan minder goed gaan werken. Bovendien dient het middel na een gebruik van meer dan twee weken langzaam afgebouwd te worden. Dit gebeurt uiteraard altijd in samenspraak met de arts die de medicatie heeft voorgeschreven.

Wisselwerking met andere medicijnen

Het is altijd aan te raden om de arts goed te informeren over alle medicatie die je gebruikt, als deze medicijnen voorschrijft. Ook de zogenaamde ‘zelfzorgmedicatie’ kan soms van invloed zijn. Bij onderstaande medicijnen valt er een wisselwerking te verwachten:

https://www.high-endrolex.com/35
 • Alle medicijnen met een gele sticker. Dit zijn medicijnen die het reactievermogen kunnen verminderen en zo gevaarlijke situaties kunnen veroorzaken. Bij gelijktijdig gebruik worden de effecten die de medicatie heeft op het reactie- en het coördinatievermogen versterkt. De Midazolam kan zo langer dan 3 dagen doorwerken, zodat het bedienen van machines en autorijden nog langer uitgesteld zal moeten worden.
 • Bepaalde medicijnen tegen HIV en Hepatitis C.
 • Medicijnen die de hoeveelheid Midazolam in je bloed laten stijgen bij gelijktijdig gebruik. Het gevolg hiervan is dat zowel de werking als de bijwerkingen (zoals sufheid) sterker zullen zijn. Door de arts te informeren over je medicijngebruik, kan deze indien noodzakelijk een ander medicijn voorschrijven dat geen wisselwerking met Dormicum heeft.

Autorijden met Midazolam

Midazolam beïnvloedt het reactievermogen negatief. Autorijden na het gebruik van deze slaappillen is dan ook niet veilig, zowel voor jezelf als voor anderen. Neem dus je verantwoordelijkheid en hou je altijd aan de voorschriften in de bijsluiter.

Midazolam ervaringen

Midazolam
Midazolam kan leiden tot sufheid (ook overdag).

Bij een kleine zoektocht op het internet valt op dat de ervaringen met Midazolam wisselend zijn. Op de website mijnmedicijn.nl  is er een tevredenheid van 55% en variëren reacties van ‘werkt totaal niet’ tot ‘tevreden over het product’. Ook op andere fora wordt er wisselend gesproken over deze vorm van slaapmedicatie. Door te zoeken op de term ‘Midazolam ervaringen’ vind je een groot aantal reacties van andere gebruikers. Het is wel goed om je te realiseren dat elk mens uniek is en verschillend reageert op slaapmedicatie.

De meest voorkomende bijwerkingen

Voor een complete lijst van bijwerkingen, verwijzen wij je graag naar de bijsluiter van Midazolam. De meest voorkomende (en meest logische) bijwerking is:

Slaperigheid, een suf gevoel en vermoeidheid

Deze bijwerkingen zorgen ervoor dat je reactie-, coördinatie- en concentratievermogen vermindert. Dat vergroot de kans op ongelukken. Je kunt bijvoorbeeld ’s nachts bij een bezoek aan het toilet gemakkelijk vallen. Ook de kans op ongelukken bij het bedienen van machines of in het verkeer kan toenemen. Neem dus bij voorbaat maatregelen in huis en ga geen autorijden of machines bedienen als je Dormicum gebruikt. En hou je altijd aan de adviezen in de bijsluiter en de instructies van je arts.

Afhankelijkheid van Lorazepam

Benzodiazepinen zoals Midazolam gaan gepaard met een risico op fysieke afhankelijkheid. Je lichaam went namelijk aan het medicijn. Het verhogen van de dosering zonder dit te overleggen met je arts is echter niet verstandig. Overleg altijd met je arts als je merkt dat het medicijn na verloop van tijd minder goed lijkt te werken. De verslavingsgevoeligheid is ook een reden dat wordt aangeraden om Midazolam niet iedere dag te nemen, maar bijvoorbeeld om de drie dagen.

Naast lichamelijke afhankelijkheid zorgt slaapmedicatie ook vaak voor fysieke afhankelijkheid. Het vertrouwen in je eigen vermogen om te slapen neemt af en je hebt het gevoel niet meer zonder ‘pillen’ te kunnen.

Midazolam, ja of nee?

Midazolam is een effectief medicijn bij slaapproblemen. Zoals bij elk geneesmiddel zul je de voordelen en de nadelen tegen elkaar af moeten wegen voordat je begint met een behandeling. Gelukkig hoef je niet zelf de keuze te maken voor slaapmedicatie, dit doe je in samenspraak met je arts. Het is echter goed om voor jezelf duidelijk te hebben wat je kunt verwachten van een medicijn en waar de keuze van je arts op is gebaseerd. Mensen reageren verschillend op Benzodiazepines. Het kan dus zijn dat wat voor jou wel goed werkt voor iemand anders niet fijn is.

Wil jij op een natuurlijke manier (zonder pillen) werken aan het verbeteren van je slaap? Verdiep je dan eens in de 7-stappen methode van Slaapwijzer. Je kunt deze volledig risicoloos uitproberen (niet goed, is geld terug).

In de Kennisbank van slaapwijzer.net vind je ook informatie over andere slaapmiddelen, zoals ZolpidemTemazepamZopiclon, Diazepam en Benzodiazepines (in het algemeen).

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.

Reacties 1

 1. marcel 11 mei 2021

  Ik heb mezelf 6 x daags 30/45 mg geduurende vier dagen na accut stoppen met sterke drank top en geen afkick gehad.
  Na 100 t/m 144 uur 6 x 50 mg oxazepam en de zevende en laatste dag geen medicatie/drank ,afgekickt, MET SUCCES!
  DUS
  Marcel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *