Zopiclon: alles wat je moet weten over deze non-benzodiazepine

INHOUD

Zopiclon is een medicijn dat bij slaapproblemen wordt voorgeschreven. Het synthetische slaapmiddel wordt verkocht onder de merknaam Imovane. Maar wat doet Zopiclon precies in het lichaam?  Werkt het echt? Is het verslavend? Zijn er gevaren? En hoe denken gebruikers over dit slaapmiddel? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. 

Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorg is opgesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer adviseert je nadrukkelijk om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Ik wil je hier graag bij helpen. Bijvoorbeeld met de (gratis) 7 dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge en mijn ebook met 10 technieken om je gedachten tot rust te brengen en sneller in slaap te vallen. 

INHOUD

Wat is Zopiclon?

Zopiclon is een zogenoemde ‘non-benzodiazepine’. Dit betekent dat het medicijn in zijn werking bijna identiek is aan benzodiazepines, maar het op moleculair niveau geen benzodiazepine is. Zopiclon – dat gebruikt wordt in de vorm van tabletten – vermindert spanning en stress en maakt suf.  Over het algemeen wordt gestart met de laagst mogelijke dosering. Afhankelijk van de beslissing van de arts is dit meestal 7,5 mg per dosis.

Leeshet inspirerende verhaal van Olaf: “Na 10 jaar kan ik eindelijk weer slapen. Ik vind het een ongelofelijk verhaal, maar het is echt waar.”

zopiclonWanneer wordt Zopiclon voorgeschreven?

Het medicijn Zopiclon is een middel voor een kortdurende behandeling van slapeloosheid en andere ernstige slaapstoornissen. Zopiclon wordt voornamelijk ingezet als de patiënt niet in slaap kan vallen én bij problemen met het in slaap blijven. Zopiclon wordt niet snel voorgeschreven om de slaapkwaliteit te verhogen van mensen die onregelmatig werken en vaak nachtdiensten draaien; de effectiviteit van het medicijn wordt in die situatie niet als afdoende beschouwd.

Hoe werkt Zopiclon?

Zopiclon beïnvloedt – net als slaappillen die onder de benzodiazepines (zoals Temazepam en Oxazepam) vallen – receptoren in de hersenen die gamma-aminoboterzuur (GABA) bevatten. Hierdoor wordt de werking van deze stof versterkt. GABA verlaagt de prikkels van neuronen in de hersenen; hierdoor voel je je kalmer.


Hoe snel werkt Zopiclon?

Zopiclon wordt snel opgenomen in het lichaam en het effect is daardoor binnen korte tijd merkbaar. Vaak merk je de werking al binnen een een half uur en ga je je na een uur echt slaperig voelen. De maximale waarde van de werkzame bestanddelen in het bloed wordt al na 1,5 tot 2 uur na inname bereikt.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Wat zijn de effecten?

De werking van het medicijn heeft een directe invloed op de inslaaptijd. Daarnaast wordt de slaapduur ook verlengt. De REM-slaap wordt niet of nauwelijks door het medicijn beïnvloed. Er zijn aanwijzingen dat de periode vóór de REM-slaap juist wel langer is bij Zopiclon gebruik. Wat betreft de angstremmende, hypnotische, spierontspannende en epilepsie-remmende werking, zijn de effecten van Zopiclon vergelijkbaar met benzodiazepines, zoals Lorazepam en Loprazolam

Het verschil met andere soorten slaapmedicatie

In de onderstaande tabel zie je de belangrijkste eigenschappen van Zopiclon in vergelijking met drie andere soorten slaapmedicatie. Veel eigenschappen van deze slaappillen zijn vergelijkbaar. Het verschil zit in de details. Zopiclon werkt snel en heeft een relatief korte tijd nodig om de werkzame bestanddelen in het lichaam te laten verminderen.

https://www.high-endrolex.com/25

Andere medicijnen, zoals bijvoorbeeld oxazepam, hebben een iets langere tijd nodig om in werking te treden (maar nog steeds niet heel veel langer), maar hebben ook een veel langere halfwaardetijd. Dit betekent dat de reststoffen van het medicijn langer in het lichaam zullen blijven. Hoe je lichaam hierop reageert, is voor iedereen weer anders.

De beslissing om Zopiclon te nemen maak je dan ook samen met je behandelend arts. Hierbij worden zowel de eigenschappen van het middel als de aard van je slaapproblemen meegenomen. Als blijkt dat Zopiclon in jouw geval het beste middel is, dan zal je arts waarschijnlijk voorstellen om met een lage dosering en voor een korte periode te beginnen. 

 ZopiclonOxazepamLorazepamNitrazepam
Is een benzodiazepine?NeeJaJaJa
MerknaamImovaneSerestaLoride, TemestaMogadon
Belangrijkste werkingsprincipeZopiclon vermindert spanning en stress en maakt suf. Dit bevordert dat je in slaap valt en beter doorslaapt.Dit medicijn is vooral geschikt als je moeite hebt met inslapen en als je verwacht gedurende de nacht vaak wakker te worden.Dit medicijn is vooral geschikt als je moeite hebt met inslapen en als je verwacht gedurende de nacht vaak wakker te worden.Dit medicijn is vooral geschikt als u moeite heeft met inslapen en als u verwacht gedurende de nacht vaak wakker te worden.
Aanbevolen behandelduurEnkele dagen tot 2 wekenEnkele dagen tot 2 wekenEnkele dagen tot 2 wekenEnkele dagen tot 2 weken
Behandelduur maximaal4 weken4 weken4 weken4 weken
Wanneer word je slaperig?Minder dan 1 uur na innameOngeveer 1 uur na innameMinder dan 1 uur na inname15 tot 30 minuten na inname
Hoe lang houden de effecten aan?6-8 uur6-8 uur8-12 uur8-12 uur

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s?

Het gebruik van Zopiclon komt niet zonder het risico op bijwerkingen. In de tabel hieronder zie je de meest voorkomende bijwerkingen. Opvallend is dat bij het gebruik van Zopiclon relatief veel mensen een bittere smaak in de mond krijgen; niet iets heel bedreigends maar natuurlijk wel hinderlijk.

Bijwerkingen vaak (1 tot 10 op de 100 gebruikers) Bittere smaak, slaperigheid overdag, sufheid, droge mond.
Bijwerkingen soms (maximaal 1 op de 100 gebruikers)Duizeligheid, hoofdpijn. maag-darmstoornissen (misselijkheid, braken, diarree), vermoeidheid.
Bijwerkingen zelden (maximaal 1 op de 1000 gebruikers)Onder andere: afvlakking van gevoel, verwardheid, anterograde amnesie, ataxie, moeite met concentreren, dubbelzien, allergische huidveranderingen (jeuk, uitslag), spierzwakte, risico omvallen (met name bij ouderen), slaapwandelen.

Tabel 2: bijwerkingen van Zopiclon. Bron: Farmacotherapeutischkompas.nl

Ook nu is weer te zien dat het medicijn veel overeenkomsten heeft met benzodiazepines; zelfs het soort bijwerkingen is vergelijkbaar met deze medicijngroep. Een gedetailleerd overzicht van risico’s en bijwerkingen is te vinden in de bijsluiter van Zopiclon.

Overdosering, tolerantie en afhankelijkheid

Gebruikers van Zopiclon lopen kans om een tolerantie op te bouwen voor het middel. Dit betekent dat je een steeds hogere dosering in moet nemen om een vergelijkbaar effect te krijgen. Ook kan er sprake zijn van geestelijke afhankelijkheid. Het vertrouwen in het eigen vermogen om te kunnen slapen – zonder het gebruik van slaapmedicatie – neemt af en er ontstaat een (ongezonde) spanning voor het slapengaan. Bij overdosering kan je het bewustzijn compleet verliezen en problemen krijgen met ademhaling. 

Deelname aan het verkeer
Er is een sterke relatie tussen verkeersongevallen en het gebruik van Zopiclon. Er wordt dan ook afgeraden om motorvoertuigen te besturen tijdens de behandelperiode.

Hoe bouw je verantwoord af?

Over het algemeen is het verstandig om het gebruik van slaappillen – zoals Zopiclon – geleidelijk af te bouwen. In één keer stoppen kan zorgen voor zogenoemde ‘rebound-slapeloosheid’. Er ontstaat een ‘extra druk’ voor het slapengaan omdat het weer op ‘eigen kracht’ moet. Uiteraard kan de manier van afbouwen per gebruiker en per situatie verschillen. Advies is om dit altijd met de (huis)arts te overleggen.

Zopiclon, ja of nee?

Zopiclon is een effectief middel om slapeloosheid tegen te gaan. Het gebruik komt wel met risico’s, bijwerkingen en een kans op afhankelijkheid. In het geval van gebruik van slaapmedicatie moeten de kosten opwegen tegen de baten. Het gebruik van Zopiclon kan onder de juiste omstandigheden nuttig/effectief zijn.

Het kan namelijk helpen om voor een bepaalde periode weer goed te slapen. Hierdoor ontstaat er rust om met hernieuwde energie de onderliggende oorzaken van slapeloosheid aan te pakken. En omdat je de keuze voor Zopiclon altijd met een arts bespreekt, hoef je deze inschatting gelukkig niet zelf te maken.

Zopliclon ervaringen

Onder het artikel vind je een aantal (eerlijke) Zopiclon gebruikerservaringen. Als jij ervaringen hebt met deze vorm van slaapmedicatie nodig ik je uit om deze te delen. 

Veel beter slapen binnen een week (zonder slaappillen)

Wil jij op een natuurlijke manier (zonder pillen) werken aan het verbeteren van je slaap? Doe dan gratis mee aan de meetbaar ‘Beter Slapen Challenge’ van Slaapwijzer. Hieronder vul je 7 korte vragen in waarmee we jouw huidige ‘slaapsituatie’ bepalen. Vervolgens ga je 7 dagen aan de slag met onze unieke adviezen, waarna we de test nog eens doen. Deelnemers slapen na een week gemiddeld 23% beter. Ik verwacht dat dit ook voor jou mogelijk is. 

In de Kennisbank van slaapwijzer.net vind je ook informatie over andere slaapmiddelen, zoals Zolpidem, Temazepam, Diazepam en Nitrazepam.

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.

Reacties 60

 1. Jolanda 14 juli 2019

  Ondanks al mijn weerstand tegen het gebruik van slaapmedicatie toch overstag gegaan toen ik uiteindelijk het dieptepunt bereikte: ik sliep al enige tijd steeds slechter en op een bepaald moment ging ik per nacht een uur korter slapen, tot ik uiteindelijk helemaal niet meer sliep, echt gewoon HE-LE-MAAL NIET. Ook al gebruikte ik supplementen, kreeg ik voldoende beweging, lette ik op wat en wanneer ik at, mediteerde ik, noem het maar op……. Ten einde raad toch maar naar de huisarts en om slaapmedicatie gevraagd, om het patroon van niet slapen te doorbreken. Ik kreeg Zopiclon voorgeschreven. Misschien omdat ik er zo’n weerstand tegen had (ook al had ik me er echt aan overgegeven), maar voor mij deed het niets. Ik sliep nog steeds niet, maar viel wel bijna van de trap toen ik ‘s nachts naar het toilet moest en overdag was ik nóg brakker, hoewel ik dacht dat dat niet mogelijk was. Voor mij was het helder dat dat inderdaad voor mij niet de weg was. Uiteindelijk ben ik weer beter gaan slapen toen ik eenmaal in de gaten kreeg dat het hormonaal was (de overgang) en ik gericht daarop aan de slag ging.
  Mijn slaap is nog steeds kwetsbaar, maar ik slaap weer vrij goed. Nu ben ik er blij om dat ik niet aan de slaapmedicatie ben gegaan, maar toen was ik echt even wanhopig…. als zelfs dat niet werkte……

  1. maaike 7 februari 2021

   Slapen is nooit mijn talent geweest, maar verder had ik geen problemen, dus ik nam er nooit medicatie voor. Tien jaar geleden ben ik na een nare gebeurtenis toch aan een slaapmiddel begonnen, meteen met zopiclon. Wat een wondermiddel! Op een halve pil (dus 3 of 4 mg) slaap ik binnen een uur in en de slaap duurt dan ongeveer 4 tot 5 uur. Met een hele pil 5 tot 6 uur, maar dat heb ik eigenlijk niet vaak geslikt. Ik heb geen bijwerkingen. Eventueel oorsuizen, ik weet niet zeker of dat van de zopiclon komt. Ik ben het jarenlang blijven gebruiken want slapen is zo verschrikkelijk fijn en gezond.
   Bij de apotheek krijg ik zopiclon van steeds verschillende merken. De ene is echt beter dan de andere.
   In het verleden heb ik wel eens een enkele valium of een andere -pam geslikt, maar die werkten nooit. En dit wel, hulde voor de uitvinder.

   1. Jacky 4 juni 2022

    Hallo Maaike,

    Bedankt voor het delen van jouw ervaring. Ik gebruik al bijna een jaar een halve pil zopiclon 3,75 mg breek ik door midden. Ik heb ook last van oorsuizen. Ik weet niet of het een bijwerking is van de medicatie, maar ik vind het wel interessant dat wij dit allebei ervaren. Ik zit er aan te denken met het medicijn te stoppen of verder af te bouwen. Ik hoop dat het oorsuizen dan stopt.

  2. Kiki 18 mei 2022

   Wat heb jij gedaan om je slaap te verbeteren. Ik heb inmiddels overgangshormonen maar ik slaap nog steeds slecht

 2. Sandra 14 juli 2019

  Ik gebruik al jaren Zopiclon en moet het zelfs mixen met een ander middel, promethazine en melatonine. Ik kom er maar niet vanaf, echt balen. Meditatieapp werkt wel fijn.

  1. Ann 11 februari 2020

   Sorry beetje rare vraag. Maar jou oude bent u en waar voor slikte u die combinatie

   1. Melanie 15 februari 2021

    Ik heb nu sinds een week nare spanningsklachten en waardoor ik dus ineens snachts wakker kom te liggen en onmogelijk meer in slaap val. Eerst dus oxazepam gekregen waardoor ik de 1e nacht goed heb door geslapen. Maar verder hielp het niet veel. Toen kreeg ik zopiclon voor het slapen gaan ingenomen voelde mij al gauw slaperig en ben in slaap gevallen helaas na 3u alweer wakker en val maar niet in slaap… iemand ervaring hiermee dat de pil dus niet echt zn werking doet? Ik voel me dood moe maar val gewoon niet in slaap….. maak me ergens wel zorgen omdat ze bij zopiclon zeggen dat je minstens 7-8 uur moet slapen ivm de bijwerkingen de volgende dag….

 3. Monique 14 juli 2019

  Ik vind Zoplicon een WERELD-middel!!! Gebruik het nu driekwart jaar. Het doktersadvies was 2 tabletten per week, maar ik gebruik 4 halfjes per week en dat zijn/worden dan werkelijk mijn heerlijke nachten. Heb idd een droge mond overdag en een zure smaak, maar dit neem ik maar voor waar. Anders slaap ik ECHT niet en beleef een brak leven. Heb totaal geen last van eventuele bijwerkingen. Moet niet denken aan een leven zonder. Ga binnenkort verhuizen en moet gezien de afstand toch wel een andere huisarts zoeken, maar het idee dat ik het dan misschien niet meer ga krijgen …..

  1. Jaap Gelderblom 16 februari 2022

   gebruik regelmatig zopiclon. al enkele jaren soms help het vaak ook niet nu ook half 3, 2 x een halfje zopiclon en niet slapen.
   tegen de ochtend val ik dan in slaap voor 2 a 3 uren, dat is alles.
   wakker liggen en dan nog niet stil kunnen liggen is vreselijk, weet soms niet wat te doen.

 4. sanne 14 juli 2019

  ik heb al meer dan 20 jaar ernstige slaapproblemen.
  ben daarnaast ook erg depressief met angststoornissen.
  krijg ook antidepressiva ( amitriptyline)
  oxazepam voor mijn angst en zopiclon voor mijn slaapprobleem.
  gebruik oxazepam alleen soms bij erge angst.(neem dan 3/4 s morgens; wordt er absoluut niet slaperig van; alleen het gewenste rustiger in mijn hoofd.
  zopiclon gebruik ik alleen af en toe; bijvoorbeeld wanneer ik echt een in een nacht een paar uur wil slapen.
  en bijvoorbeeld weet dat ik af en toe vroeg op moet. zonder zopiclon dan zou ik dit niet redden, omdat ik dan maar 1 nacht slaap van bijvoorbeeld 3 uurtjes gehad zou hebben.
  van de zopiclon neem ik ook 3/4 om een uur of 10/ half 11.
  later niet, anders is het zeer moeilijk wakker worden en blijf dan de hele dag “katerig”.
  zopiclon werkt bij mij al na 45 minuten.
  dat ik van de oxazepam 3/4 neem , alsook 3/4 van de zopiclon werkt op die manier goed bij mij en natuurlijk is dit allemaal met
  goedvinden van de huisarts.
  dus ik neem niet dagelijks oxazepam. andere dagen om rustiger te worden neem ik nervoheel van Heel. ( besteld bij mijn apotheek.)werkt natuurlijk wel wat minder dan de oxazepam maar dit is een supplement en absoluut niet verslavend.
  en zoals ik al hierboven vermeldde: de zopiclon neem ik ook niet elke avond in. dit ook om verslaving te voorkomen.
  ik gebruik geen vervanger voor de zopiclon. heb allerlei supplementen en middeltjes al geprobeerd, maar niets helpt.
  maar ik ben het nu zo gewend en met de gedachte dat ik af en toe wel een beetje goede nacht heb kan ik aardig mee leven.

  1. Tine 8 maart 2020

   Ik heb zopiclon gekregen omdat ik in de overgang vreselijk slecht slaap ,ik neem ongeveer 3 x per week een halve tablet en ik slaap er heerlijk op

 5. Hanna 16 juli 2019

  Ik gebruik zopiclon al tien jaar, omdat ik lijd aan ernstige insomnia. Ook temazepam, diazepam en milozam geprobeerd, net als allerlei slaaptherapieen, yoga, lavendel, warme melk, you name it, ik heb het gedaan of geprobeerd. Dat hielp allemaal niet. Zopiclon wel. Een verademing om weer te kunnen slapen en bijtanken. Ik gebruik het twee weken achter elkaar (1 pilletjes per nacht) en dan weer twee weken niet om gewenning te voorkomen. Geen bijwerkingen, het werkt altijd goed en heeft mij gered van een ernstige depressie die werd veroorzaakt door de enorme vermoeidheid door het niet slapen. Enige minpunt; soms ga ik ‘s nachts eten en daar weet ik dan de volgende dag niets meer van. Dat doe ik niet als ik geen zopiclon heb ingenomen. De huisarts is het ermee eens dat ik het blijf gebruiken.

 6. Meta 17 juli 2019

  Na een ernstig in incident slaapproblemen ontwikkeld.
  Allerlei natuurlijke middelen gebruikt en uiteindelijk na heel veel jaren bijzonder slecht slapen Zopiclon voorgeschreven gekregen.
  Af en toe gebruik ik een kwart of een half tablet.
  Hier slaap ik op in en doorbreekt de cirkel van niet slapen.
  Daarna kan ik weer weken zonder dus ik ben erg blij dat Zopiclon bestaat.
  Heb geen verslavingsgevoeligheid dus dat is boffen.
  Wel een droge mond maar dat neem ik voor lief.
  Als ik ,s avonds direct een tablet inneem heb ik overdag geen last van concentratie of sufheid.

  1. Patricia 26 augustus 2019

   Hoi, ik las je bericht en heb nu na jaren van oxazepam en temazepam zopiclon gekregen ..heb ook insomnia. Hopelijk helpt het.. het enige wat ik me afvraag ..helpt het ook tegen hartkloppingen? Die heb ik ook erg.

   Patricia

   1. Latina 16 december 2019

    Hey lieverd gebruik je nog temazpan
    Of zijn er mensen die dat wel hebben en niet gebruiken heb een vraag

 7. Nicole 17 juli 2019

  Ik gebruik nu al ca. 7 jaar lang Zopiclon en dan dagelijks 1,5 tablet a 7,5 mg. Als ik probeer dat halfje weg te laten is de nacht niet alleen een drama maar in het halfbakken slapen zijn de nachtmerries echt vreselijk. De droge mond is zeker een vervelende bijwerking… soms ook slaapwandelen.. Hier weet ik de volgende dag werkelijk niets meer van( voer ondertussen wel gewoon telefoongesprekken of maak eten) Overdag nergens last van niet duf.
  Hoop er echt nog vanaf te komen

  1. Janny 6 december 2021

   Hoi Nicole, Ik. ben ook een (al >20 jaar) gebruiker van Zopiclon. Altijd een hele van 7,5 mg. (de max dosering) Een jaar of 5 terug, ben ik gaan experimenteren omdat wanneer ik tegen de ochtend wakker werd en nog wilde slapen, het inslapen niet meer ging. Terwijl ik toch nog veel slaapbehoefte had. Ik slaap nu in op een halve tablet en knip de andere helft in tweeën. Als ik naar het toilet moet ‘s-nachts heb ik altijd iets achter de hand. Mss is dit helemaal tegen de regels, maar werkt voor mij ok

 8. Fred 29 juli 2019

  Kijk uit met Zopiclon. Besef goed wat het met je hersenen doet. Ik kreeg dit medicijn voorgeschreven voor dagelijks gebruik. 8 Maanden lang. Je wordt er afhankelijk van. Neem ook alleen een tablet als je daadwerkelijk gaat slapen. Als je al in bed ligt. Ik heb onlangs een tablet genomen en ben (blijkbaar) niet meteen gaan slapen. Dat herinner ik me niet meer. Gevolg is dat ik in herhaling viel en In 3 dagen tijd 30 pillen heb geslikt, zonder dat ik me er van bewust was. Ik weet bijna niks meer van die 3 dagen. Het schakelt delen van je hersenen uit. Daarna dagen lang last gehad van hallucinaties. En nu (na 7 weken) nog last heb van oorsuizen en overgevoeligheid van geluid. Kijk ui!. Neem ze niet iedere dag en ben ervan bewust wat het met je kan doen.

  1. Conny 7 november 2020

   Hallo, ik heb ook een paar jaren Zopiclon genomen als slaapmiddel, vanwege zware uitputting.
   Mijn arts zag er geen kwaad in om het doorlopend te gebruiken, maar het hielp al een tijdje niet meer dus….
   Ben dit gaan afbouwen door elke maand 1/4e vd pil te minderen.
   Ben nu 3 weken zonder, maar
   heb veel last van nare symptomen… erge zwakte, ook erge spierzwakte en pijn, vooral in armen en benen, nekpijn, ganse dag slaperig, sufheid hoofdpijn, moet veel rusten.
   Toch wil ik volhouden.
   Ik hoop nooit nog slaapmedicatie te hoeven nemen!!!

  2. ber 15 mei 2021

   beste fred,
   hoe kom je aan dertig pillen zopiclon…hoe weet je dat je dit hebt genomen zonder herinnering. raar.

   1. Jantine 22 mei 2022

    Ik herken het wat fred zegt. Ik gebruik al jaren zopiclon. Pas verhoogd naar 15 mg. En daardoor ook oncontroleerbaar gedrag. Liep uren buiten in de nachten. En vorige week ook overdosis gehad aan medicijnen. En nu dus weer terug naar 7.5 mg. Mijn arts zei dat te hoge doseringen dat soort van slaapwandelen gaat gebeuren.

  3. Nolten 11 februari 2022

   Bijna werkte het helaas niet.ik bent gewoon nóg wakker . maar weer naar de artsen toe voor anderen oplossing

 9. Ellen van Niel 21 oktober 2019

  Ik gebruik al jaren zopiclon. Dan weer even niet , dan weer een halve en soms weer een aantal weken een hele. Als ik niet goed slaap word ik depressief dus het is voor mij heel belangrijk om goed te slapen. En doordat ik zelf heel goed weet wanneer ik het wel of niet hoef te gebruiken kan ik er prima mee leven dat ik het regelmatig nodig heb om niet depressief te worden. Ik heb verder ook niet echt bijwerkingen dus ben er blij mee dat ik het kan gebruiken als ik het nodig heb!

  1. Ine 15 april 2021

   Gebruik zopiclon al jaren. Inmiddels 4 tabletten van 7.5 mg. Slaap afwisselend. Word vaak ook al na een paar uur wakker. Maar…..ik moet er mee stoppen! Ik word volgend jaar 75 en met gebruik van zopiclon krijg ik mijn rijbewijs niet verlengd. En ik ben in de bloei van mijn leven dus stoppen met rijden is geen optie! Maar hoe!!

  2. Tina 27 november 2021

   Ook ik slik al jaren zopliclon !! Ik heb ongeveer 20 jaar heel alert geslapen , veel wakker dus en alles horen . Ook heel veel nachten gewoon niet geslapen, het idee hebben altijd in het eerste slaapje te blijven hangen . Toen ging ik scheiden en kreeg een nieuwe fantastische relatie . Dan denk je nu komt het goed ! Not !! Omdat ik ook nog eds en reuma heb zijn de nachten heel erg !! Totdat ik zopliclon kreeg !! Wat een heerlijkheid .ik slaap wel zo vreselijk lekker !! Ok ik droom ook heel werkelijk , word wakker om te plassen , en droom dezelfde droom weer lekker verder ! Het zijn vaak hele realistise dromen , alleen is de helft die erbij is overleden , heel fijn hebben we elkaar weer gesproken !! Haha maar echt !! Ik wou dat ik zonder zo lekker kon slapen wellicht ga ik eens proberen af te bouwen !

   Gr Tina

 10. Monique marx 28 oktober 2019

  Hallo, ik slaap dus ook heel erg slecht. Heb nou de zoplicon gekregen en slaap dus heerlijk hiermee. Alleen ik krijg hem maar voor 2 weken terwijl ik hier reacties lees van mensen wat het al jaren gebruiken. Dus als je geen bijwerkingen hebt en hierdoor goed kunt slapen waarom krijg ik het dan niet voor langere tijd. Mvg Monique marx

 11. Marion de ridder 9 augustus 2020

  Hallo,ja ik slik 2 zoplicon 7.5 mg.Ansers slaap ik niet.Hoor dat er 15 mg is dat zou mischien beter zijn.Want rust dat is zo belangrijk.En ben longpatient.totaal geen last van.Zou dat beter zijn 15..rust dan ben ik beyrr ik ben nu 64 .grt marion.

 12. Eric Walraven 1 oktober 2020

  Verlengt met een t, werkelijk?

 13. Herma 24 oktober 2020

  Ik slik ook zopyclon met antidepressiva en soms oxzasepam die slik ik overdag zopyclon laat in de avond, 3.75 ik probeer zo weinig mogelijk zopyclon, wacht eerst dat oxzasepam is uit gewerkt ik lijd aan abnormale angast ik heb oxzasepam bijna drie en half jaar 100 mg geslikt weg was de angst ik kreeg gewenning maar nu helpen ze af en toe van daag heb ik rust die antdepressiva clomipramine moeten gaan helpen pff hen het vreselijke zwaar herkennen Julie dit Gr herms

 14. Piet Rustenburg 11 november 2020

  Heb vannacht 2 x zopiclon 7,5 mg ingenomen. Geen oog dicht gedaan. Gebruik het al jaren, maar lijkt wel niet meer te werken. BALEN.

 15. Marion 19 november 2020

  Ik gebruik zopiclon niet iedere dag, maar wel wanneer ik (weer eens) een periode heb dat ik slecht slaap en veel pieker. Geen enkele bijwerking en het geeft me gewoon al een gerust gevoel als ik van te voren weet dat ik die nacht wel weer eens kan slapen. Dan merk je dat je echt geen dágen zonder slaap kan!

 16. Gerrit. 2 december 2020

  Ik ben 80 jaar en gebruik al een jaar of 20 zopiclon. In het begin had ik een ander slaapmiddel, maar daar weet ik de naam van niet meer. In het begin gebruikte ik elke keer een halve tablet, maar na verloop van een aantal jaren had ik daar niet genoeg meer aan. Ik nam dan als ik naar bed ging een halve tablet en als ik ongeveer tussen 4 en 5 uur wakker werd nam ik weer een halve. Dat heb ik jaren gedaan en dat beviel mij goed. Ik heb nooit bij verschijnselen gehad. Ik heb wel in de tussen tijd enige keren radicaal gestopt, maar na een week of 6 ging ik toch weer voor de bijl. Op dit moment ben begonnen met af te bouwen en dat lukt mij redelijk. Ik begin nu als ik nar bed ga met een kwart tablet, word ik ongeveer omstreeks 3 uur wakker maar val dan toch gauw weer in slaap. Ik word dan vaak om een uur of half zes weer wakker, maar dan kan ik de slaap niet meer vatten en neem dan weer een kwart tabletje en tegen 8 uur word ik weer mooi uitgerust wakker. ik wil nu proberen helemaal af te bouwen en hoop dat mij dat lukt.

 17. Murwari 29 maart 2021

  Ik gebruik al sinds 1990 na een depressie Zopiclon. Ik slaap niet zonder en wel met. Slaap 6-8 uur nacht. Ik heb een CVA gehad en kreeg andere, zwaardere medicatie. Daar ging ik van hallucineren en had zeer akelige nachtmerries. Ben hier snel mee gestopt en terug overgestapt op Zopiclon. Ik moet slapen anders gaat mijn hoofd malen van de restverschijnselen van de CVA. ‘s Morgens ben ik zo fit als wat en uitgerust. Ik eet gezond en drink nauwelijks alcohol, 1 glas / 3 maanden. Ik wil niet piekeren over wat ik niet meer kan. Ik wil vooruit en ga vooruit met kleine stapjes (letterlijk en figuurlijk), laat mij maar doen. Mijn artsen (meervoud) staan achter me. Uiteraard besef ik dat geen medicatie beter zou zijn. Ik wil niet afkickend in een depressie komen. Daar zal ik niet beter van worden. Mijn concentratie, geheugen, schrijven en creativiteit zijn onaangetast en dit wil ik zo houden.
  Uw privacy beleid werkt niet !! Dit is kwalijk.

 18. Liane 3 augustus 2021

  Ik gebruik zopiclon al jaren. Meestal een half tabletje per nacht. Ik krijg gewoon een herhaalrecept en krijg 30 tabletten per keer.
  Ik heb geprobeerd om te stoppen, maar dan slaap ik dus echt niet meer en krijg vreselijke nachtmerries. Dit is het enige medicijn wat ik gebruik, ik slaap er goed op, dus eigenlijk vind ik het wel prima zo. Ik heb mijn nachtrust echt nodig anders functioneer ik echt niet goed overdag.
  Geen last van slaperigheid overdag. Wel last gehad van een droge mond, maar dat is nu voorbij.

 19. Pris 4 september 2021

  Mijn moeder heeft een zware verslaving aan zopicolon ze kan het dus ook niet meer krijgen bij een huis arts maar koopt het online mijn moeder was ooit een gezellige opgewekte vrouw maar is nu een lopende zombi die niet meer weet wat ze doef door het gebruik van dit WONDER MIDDEL is haar spraak verslechterd alles wat ze doet is vertraagd heeft meerdere auto ongelukken gehad maa politie doet alleen blaastesten voor alcohol dús aub slik het niet te veel mensen net als alcohol het maak zoveel kapot

 20. Kevin 15 september 2021

  Ik slik hetook. Af en toe als het te druk is in me hoofd.

  Maar het maakt je kapot. Me ex is verslaaft aan slaappilllen en die denk dat ze niet meer kan slapen zonder medicijnen.
  Takelt hellemaal af. Zonde om te zien.
  Ze is medicijne verslaaft. Erg jammer.. Je kan haar ook niks keer wijs maken. Ze geeft zelfs haar dochter medicijne voor te slapen. Terwijl die gewoon kan slapen. Heb me handen er van af moeten trekken. Maar slaap medicatie. Als je het verkeerd gebruikt. Kan je niet meef slapen juist. Krijg je meer lichamelijke klachten van! Dus let er mee op!

 21. Scot 24 januari 2022

  Ouderwetse huisarts heeft mij 14 jaar lang Imovane 7,5 mg.voorgeschreven. Werkte perfect als inslaper en regelmatig nam ik een halve pil.
  Generiek Zopiclon werkt bij mij niet lekker. Huisarts vermoedde dat het aan het vulmiddel ligt. Helaas moest ik Imovane zelf betalen, maar dat had ik er graag voor over.
  Nwe huisarts, oude ging met pensioen en dat nieuwe geval (jonkie, idioot, blindelingse volger van NGH (Nederlands genootschap van Huisartsen)) liet mij, een jaar later, binnen 6 weken afbouwen met als gevolg dat ik hele nachten wakker lag. Doffe ellende. Ik ben naar een andere huisarts overgestapt.

  Met veel pijn en moeite heb ik een medisch team bij elkaar gekregen (waaronder psychiater en huisarts) en de conclusie was dat ik weer Zopiclon kan krijgen.
  Uiteraard moeten die specialisten ook hun duit in het zakje doen, waardoor ik nu geen Imovane krijg, maar Zopiclon Auro.
  Deze laatste werk wel, maar niet zo geweldig als Imovane. Volgende poging wordt nu om weer Imovane voorgeschreven te krijgen.

  Met Imovane neem ik 1 of 1/2 pil en als ik (zelfs een uur later of twee) naar bed ga val ik binnen een kwartier in slaap en slaap gemiddeld 7 uur en word opgewekt en uitgeslapen wakker.
  In het begin had ik als enige bijwerking duizeligheid, maar dat ging binnen één week voorbij.
  Daarnaast blijf ik alert (niet suffig overdag) en merk ik dat ik rustiger word.

  Het middel heeft veel bijgedragen aan mijn levensvreugde na jarenlang getob met slaap.

 22. Scot 24 januari 2022

  Als aanvulling een snelkoppeling bij de reactie die ik van de Jellinek kliniek (Dé kliniek voor verslavingen) heb gekregen.
  https://www.benzo.org.uk/amisc/dutchmanual.pdf

  Ook het standpunt (generiek als de pest) van het NHG, dat uiteraard niet ingaat op individuele gevallen, de idioten.
  https://www.henw.org/artikelen/nhg-standaard-slaapproblemen-en-slaapmiddelen-tweede-herziening#

 23. Benno 15 september 2022

  Interessant te leze dat oorsuizen vaker voorkomt bij gebruik zopiclon…
  Gebruik dit middel nu zo,n 20 jaar, slaap er goed op, 1 pil per nacht 7.5 mg.
  heb sinds driekwart jaar last van behoorlijke oorsuis in m,n linker oor.
  Gebruik verder geen andere medicatie.
  leeftijd 62 jaar
  Groet.

 24. Erik 18 september 2022

  Ik gebruik zoplicon inmiddels 5 jaar (vrijwel dagelijks) en ik vermoed eveneens dat het oorsuizen waar ik inmiddels een jaar last van heb te maken heeft met zoplicon.
  Enkele maanden geleden een periode van 3 weken geen zoplicon gebruikt en merkte een afname. Sinds ik daarna weer met zoplicon was begonnen merk ik nu op dat de pieptoon harder is dan destijds zonder gebruik zoplicon.
  Ik denk dat ik ermee ga stoppen voor langere periode en zie dan of er verandering is opgetreedt.

 25. Henk 7 oktober 2022

  Vanwege ernstige tinnitus kon ik niet slapen. Huisarts heeft daarop Zopiclon voorgeschreven. In het het begin was 1x 7,5 mg voldoende, na een paar maanden 1,5 tablet, nu 2 tabletten per nacht (gebruik het inmiddels anderhalf jaar). Apotheek begon ‘te piepen’ dat ik het teveel gebruikte en arts wilde het niet meer afgeven vanwege de volgens hun te hoge dosering (gewenning schijnt inderdaad op te treden, dus steeds meer nodig zegt de arts alhoewel ik al een jaar op 2x 7,5 mg per nacht redelijk slaap (ca 5 uur)). Arts schreef daarop diazepam voor. Dat werkt bij mij niet. Huisarts gebeld, kreeg vervanger aan de lijn en die gaf gewoon weer zopiclon (gelukkig). Geen/nauwelijks bijwerkingen al lijkt mijn korte geheugen iets verminderd.

  Ik wil er natuurlijk graag vanaf maar door ernstige tinnitus (die ik dus al had voordat ik Zopiclon gebruikte) valt er zonder een slaapmiddel gewoon niet te slapen. Voordat ik last kreeg van de tinnitus, sliep ik met gemak 8 a 9 uur per nacht. Dat is dus met Zopiclon bijna gehalveerd maar beter 4 a 5 uur slaap dan helemaal niet slapen. Hoewel ik dus redelijk goed slaap op Zopiclon (en er gezien de marginale bijwerkingen blij mee ben) vind ik graag een alternatief (vanwege de voorspelde gewenning, hetgeen ik geloof… en uiteindelijk blijft het troep natuurlijk) maar zou niet weten wat. Heb inmiddels wietolie geprobeerd.. hielp niet. Ben nu hash en wiet aan het proberen (roken) als alternatief, hoewel ik geen enkele ervaring heb met (soft)drugs. Deze week een (redelijke zwakke) hash-joint (geprepareerd door ‘serieuze’ coffeeshopeigenaar) genomen.. werkte niet. Binnenkort een iets zwaardere variant proberen.

  Ik schrik enigszins van de verhalen hierboven dat een aantal Zopiclon-gebruikers kennelijk vermoeden dat zij door het gebruik van Zopiclon een vorm van tinnitus hebben gekregen. Het zou voor mij natuurlijk niet goed zijn als Zopiclon mijn tinnitus nog meer verstrekt. Ik zal er eens induiken of dat een bekende bijwerking is (volgens mij nl. niet).

  𝐑𝐞𝐬𝐮𝐦é: ik gebruik het ondanks de vermelde bijwerkingen liever niet maar het is tot nut toe het enige waar ik op slaap (alternatieven werken niet tot nu toe) al is het maar 4 a 5 uur slaap. Het alternatief: geheel niet slapen is immers voor mij geen optie en niet-slapen werkt zeker versterkend op de reeds bestaande ernstige tinnitus (vermoedelijk door geluidsoverbelasting, ben al 40 jaar DJ en draai nog steeds enkele malen per jaar (ben 60 jaar)). Het enige moet ik dus zeggen (gelukkig en helaas) dat het werkt voor mij al is het in een kennelijk hoge dosering (2 a 2,5 tabletten van 7,5 mg per nacht. Bijwerkingen gering.

  Toch.. wie een (gezonder) alternatief weet: welkom!! Ben nl. op zich helemaal niet van de medicatie en/of drugs maar je zal toch wat moeten…niet-slapend door het leven is geen alternatief. Hoop dat iedereen iets aan mijn ervaringen heeft. En tips: kom maar door!

 26. Sabrine 7 oktober 2022

  Ik slik 1 jaar zoplicon.
  Vanwege een hernia.
  Nu zit ik er mooi aan vast,ik kan niet meer zonder.
  En sinds een maand ook oorsuizen,net of ik uit de disco kom.
  Ik word over een maand geopereerd aan mijn hernia.
  En ik wil graag afbouwen met het slikken van zoplicon.
  Kan nooit gezond zijn

 27. Anoniem 8 oktober 2022

  Neemal 15 jaar zoplicon, sinds een aantal weken ben ik aan het afbouwen.
  Eerst een half en nu een kwart dat gaat boven verwachting goed.Hoop binnenkort zonder het laatste kwartje in te slapen, en dat vol te houden. Zeg wel steeds voor het slapen gaan dat ik in principe een goede slaper ben en het eigenlijk NIet meer nodig heb, dit helpt onbewust wel .

 28. Anna 15 oktober 2022

  Ik gebruik al 15 jaar Zoplicon, in ernstige stresssituaties hielp het niet elke dag, maar vaak wel.
  Elke dag 1 tablet en gaat sinds twee jaar (na pensioen) prima. Slaap lang en goed. Heb wel sinds een maand behoorlijk oorsuizen…erg hinderlijk, wist niet waarvan, maar denk nu ook van het middel.
  Heb een afspraak gemaakt bij de huisarts, en ga in ieder geval (proberen) af te
  bouwen.
  Is me met antidepressiva ook gelukt. Succes iedereen!

 29. Lotte 5 maart 2023

  Ik slik al 30 jaar imovane iedere dag, ben er aan verslaafd….en vind dat niet erg…nooit suf overdag maar uitgeslapen….veel erger is niet slapen…voel me goed en fit en ben 74 jaar…😂👍

 30. Anneke sligman 9 maart 2023

  Zopiclon gebruikt ik nu een week kreeg voor een maand mee . In die periode moet ik het af bouwen. Gisteren een half tablet genomen. In de na nacht even geslapen. Vandaag zal ik het voor het slapen gaan in nemen,misschien dat , dat beter gaat. Zonder slaap ik niet .

 31. Michel 7 oktober 2023

  Ik ben zopiclon/ zolpidem gaan nemen doordat ik de ziekte van meniere kreeg en ongeveer 11 uur per dag ongeveer negen maanden lang doodziek ,kotsend en duizelig zo erg dat je niet meer kan lopen op bed kwam te liggen. Van die aanvallen word je brak maar zo ziek slapen zit er niet in en als de inval in je slaap komt raak te totaal ontregeld. De aanvallen kwamen meestal onverwachts en door de ziekte van meniere was ik helemaal ontregeld. Sindsdien gebruik ik zopiclon en zolpidem elke dag. Slaap is goed . Enige nadeel in mijn slaap doe ik soms appen en dan lees ik terug van wat heb ik nu geapped
  En ik slaapwandel zo lijkt het want ik rook s nachts dan een peuk beneden en 1 x heb ik s nachts iemand gebeld en ik weet het gewoon niet meer. Dingen doen die ik dan meer weet vind ik heel verveellijk en ze staan ook wel beschreven in medische studies

 32. Floris 4 december 2023

  Hallo ik ben 56 jaar en heb mijn hele leven slaap problemen.
  Ik heb ook reuma en prednison wat ook nog eens als anti slaap werkt.
  Ik slik normaal vele pijnstillers zoals tramadol oxicodon diazepam.
  Sinds ik zopiclon gebruik ben ik gestopt met de pijnstillers, omdat ik eindelijk kan slapen.
  Wat mij opvalt is dat mijn hersenen nooit stoppen ,ook snachts niet . Daardoor slaap je dus helemaal nooit en maakt jet mijn reuma pijnen nog erger.
  Ik gebruik zopiclon nog maar kort, maar tot nu toe een wonder middel voor mij.
  Goed slapen is minder pijn en dus voor nu geen pijnstillers meer.
  We gaan kijken hoelang ik het zo kan volhouden.
  Voor nu ben ik er blij mee !

 33. Joop 16 december 2023

  Gebruik al vele jaren iedere avond een zoplicon 7,5 mg slaap er prima op. Slaap er de hele nacht op. Geen bijwerkingen niks. Ben er blij mee,want na jaren slaapstoornissen is dit een uitkomst.
  Ik krijg het maandelijkse op herhalings recept van 30 stuks

 34. Debby 2 januari 2024

  Hi
  Ik gebruik het ook al jaren.
  Ik heb wel bijwerkingen waaronder mijn geheugen en kortademigheid.
  Ik heb wel copd.
  Ik merk wel duidelijk verschil tussen de leveranciers.
  Minder last van bijwerkingen!!
  Alleen het leveren van de medicijnen is soms heel vervelend.lees niet leverbaar!!

 35. Sylvie 12 januari 2024

  Ik heb eerst een tijd regelmatig maar niet dagelijks 3,75 mg gebruikt, dit werkte wel maar ik had de indruk dat het minder werd. Sinds een paar jaar gebruik ik 7,5 mg per keer, incidenteel, dit gaat heel goed. Af en toe als ik echt te moe wordt een nacht goed slapen is heel prettig en gewenning treed zeker niet op. Voor mij is vooral een probleem dat ik niet mag autorijden de eerste 16 uur. Soms past dat gewoon niet en kies ik ervoor geen tablet te nemen. Ik merk ook wel dat ik wat wiebelig ben de eerst 8 tot 10 uur. Maar heel blij mee, de andere opties (…pam) werken echt veel minder goed voor mij.

 36. Yvonne 1 februari 2024

  Ik heb 30 jaar Zopiclon gebruikt tot volle tevredenheid. Tot mijn schrik is het uit de handel genomen .
  Ik kreeg van de apotheek daarvoor in de plaats Zolpidem, wat hetzelfde zou werken. Ik werd er vreselijk misselijk van en sliep ongeveer drie uur per nacht. Na vijf dagen ben ik gestopt .Van de huisarts kreeg ik oxazepam voorgeschreven , Een tablet van 10 mg voor het slapen en bij het wakker worden halverwege de nacht nog een halve tablet . Ik kon niet in slaap komen en heb de volgende nacht voor het slapen gaan anderhalve tablet genomen . Ik heb daar 4 uur op geslapen ,maar voel me ziek en nog steeds misselijk.
  Heb spierpijn ,ben suf en doodmoe en ook nog 87 jaar. Doordat ik plotseling heb moeten stoppen ,heb ik alle ontwenningsverschijnselen en niet de kans gehad om langzaam af te bouwen.
  Met dank aan het inkoopbeleid van de overheid.
  Ik lees bij de andere reacties niets over het feit dat zopiclon niet meer te krijgen is . Ik zou graag willen weten of zij het nog wel kunnen krijgen.

 37. Inge 4 maart 2024

  Hoi Yvonne
  Ik 63 gebruik ook al vele jaren zoplicon
  Krijg het maandelijkse op herhaalrecept. Soms van een andere fabrikant,maar zoplicon is gewoon verkrijg baar. Ik gebruik het iedere avond en slaap er heerlijk op. Geen bijwerking ben er blij mee,want iedere nacht wakker liggen en alles geprobeerd te hebben en niets werkt is vreselijk.

 38. Jaqueline 5 maart 2024

  Dat meen je niet, i krijg ze nog steeds, wel gehoord dat de tabletten moeilijker verkrijgbaar zijn maar niet dat ze uit de handel zijn. Dan mag ik ook wel gaan afbouwen… slik ook al 30 jaar zopiclon en zit wederom in een vervelende periode waarin ik fijn vindt toch deels met tabletten te kunnen slapen.

 39. Amélie 10 maart 2024

  Ik gebruikte Zopiclone 2 maand, dan een jaar gestopt en sinds deze week terug begonnen ivm stress door werk, minder goed in mijn vel zitten, overthinken en nu?
  Ik slaap als een roosje, moet me praktisch wakker maken met heavy metal, muziek hoogste standje.

  Vind dat het effect zelfs sneller begint te werken dan een uur… na ene halfuurtje ben ik al super suf en slaperig, heerlijk!

  Normaal ook elke dag last van slaapverlamming ( 2 tot 3 keer in de nacht), maar sinds ik ze neem nog maar 1x last van gehad en dat was de eerste keer dat ik ze nam…. Daarna noooit meer voorgehad.

  Dit was echt mijn lifesaver.
  Maar zou Zopiclone zeker niet levenslang willen gebruiken, dus binnenkort afspraak bij de slaapkliniek om wat verder te onderzoeken.

 40. Christa 11 maart 2024

  Bij mij is de Zoplicon ook niet meer leverbaar en ik werd ook opeens op Zolpidem gezet. Ik heb Zoplicon 16 jaar gebruikt vanwege erge pijn in mij schouders waardoor ik niet goed kan slapen. Altijd dezelfde dosis, 7,5 mg. Door de Zoplicon hoefde ik geen zware pijnstillers meer te slikken en kon ik goed door de pijn heen slapen. Door het plotselinge stoppen kreeg ik ook ontwenningsverschijnselen, waar ik nu na twee maanden nog steeds last van heb. Ook de pijn is weer toegenomen, heel vervelend. Inderdaad, overheid bedankt.

 41. Amélie 13 maart 2024

  Ik ben onlangs terug begonnen met Zopiclone omdat ik ELKE nacht tot 2x last had van slaapverlamming (zelfs als ik op mijn zij in slaap viel ipv mijn rug) waardoor ik uit angst en huilen absoluut niet meer durfde slapen en dus ook gwn 2u rechtop in mn bed zat omdat ik zo angstig van werd van ‘slapen’. Naast dat ook echt 3/4 keer wakker worden in de nacht.

  Zopiclone werkte echt heel goed bij mij (wel 2x nog slaapverlamming gehad na de eerste inname en kleine hallucinaties, die zijn gelukkig niet meer voorgevallen).

  Naast de makkelijke aanpak van slaapmedicatie, heb ik gelukkig binnenkort ook een afspraak bij een slaapkliniek om te zien of er meer speelt dan alleen stress, waardoor ik altijd wakker word en die slaapverlamming. Dus ben benieuwd waar daar de resultaten van zullen zijn.

  Vaak nemen dokters de snelste en makkelijkste weg (vind ik) en krijg je direct die slaapmedicatie , wat inderdaad een snelle en doeltreffende werking is, maar soms kan het ook dieper gaan dan enkel slecht slapen en vak wakker worden door stress en onrustigheid.

  Ik zie dat sommigen de medicatie niet echt hard voelen zoals het hoort, dan raad ik jullie aan om via een neuroloog een afspraak te maken bij een slaapkliniek.

  Dan kan je te weten komen of je misschien slaapapneu hebt, je slaaphouding een probleem vormt, je hersenactiviteit, bloedruk, hartslag, alles houden ze in het oog in die kliniek.

  Als deze reactie plaatst (want lukte eerst niet, dan geef ik jullie kleine update van mijn resultaten in de slaapkliniek)

 42. sander nelemans 14 maart 2024

  At Yvonne.Uit de handel genomen? Weet niet hoe je daar bij komt,maar zopiclon is gewoon onder stof naam verkrijgbaar.

 43. Michiel 21 april 2024

  Voor de mensen die Zopiclon een tijdje niet meer konden krijgen; inmiddels is die weer leverbaar. Ik ben zelf ook een tijd terug geswitcht (omdat het moest) van Zopiclon naar Zolpidem en kreeg daar rare toestanden van. Nu weer terug op de Mylan Zopiclon en ik slaap prima (met soms een keer dat het iets langer duurt).

  Bij mij is het ooit begonnen om van de Aura migraine af te komen. Zopiclon werkte als enige hiertegen en nog altijd. Als ik het een aantal weken van een ander merk of bijv Zolpidem of Oxazepam krijg komt de Aura migraine ook weer terug.

 44. Janny 22 juni 2024

  Krijg zoplicon 7,5mg als temazepam 10 mg niet leverbaar is. Ben met slaapmedicatie begonnen tijdens behandelingen tegen borstkanker 10 jaar geleden. Heb slaapapneu en slaap ook met een apneuapparaat. Medicatie neem ik niet iedere nacht en van de zoplicon heb ik de hele volgende dag een bittere smaak in mijn mond, maar ik slaap er beter op dan op temazepam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *