Oxazepam: alles wat je moet weten (en eerlijke ervaringen van gebruikers)

INHOUD

Oxazepam wordt regelmatig voorgeschreven door (huis)artsen als er sprake is van slapeloosheid. Net als bij andere vormen van slaapmedicatie kan het gebruik ervan voor rust zorgen, maar neemt het ook de nodige risico’s met zich mee. Het is dan ook van groot belang om goed op de hoogte te zijn. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Oxazepam, lees je ervaringen van gebruikers en deel ik een gratis methode met je om je slaap binnen 7 dagen op een natuurlijke manier te verbeteren. 

Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Ik wil je hier graag bij helpen. Bijvoorbeeld met de (gratis) 7 dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge en mijn ebook met 10 technieken om je gedachten tot rust te brengen en sneller in slaap te vallen. 

INHOUD

Wat is het?

Oxazepam is een geneesmiddel dat behoort tot de groep van benzodiazepines (middelen met een rustgevende en ontspannende werking). Vroeger was het voornamelijk bekend onder de naam Seresta. Nu is er vaak sprake van merkloze Oxazepam. Oxazepam brengt rust bij patiënten, ontspant de spieren en vermindert angstgevoelens. Daarnaast verbetert Oxazepam de overdracht van prikkels in de hersenen. Ook worden gevoelens van angst ermee onderdrukt.

Door deze kalmerende werking zorgt Oxazepam ervoor dat de gebruikers ervan beter in slaap komen en ook beter door kunnen slapen. Omdat dit middel gecontroleerd gebruikt dient te worden, is het uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar.

Bescherm je telefoon met stijl en veiligheid Ontdek onze uitgebreide collectie smartphonehoesjes op mytelefoonhoesjes.nlVan strakke ontwerpen tot robuuste bescherming, wij hebben de oplossing voor u. Winkel nu om uw apparaat te beschermen en uw persoonlijkheid te laten zien!

Wanneer wordt Oxazepam voorgeschreven bij slaapproblemen?

De dokter zal niet direct overgaan tot het voorschrijven van Oxazepam als je een keer niet kunt slapen. Als je te maken hebt met langdurige en ernstige slapeloosheid of als er sprake is van ernstige slaapstoornissen met een grote impact op je dagelijks leven (en andere oplossingen lijken niet te werken), dan kan de arts (tijdelijk) Oxazepam voorschrijven. Vaak is het doel om de (gevolgen van) slapeloosheid tijdelijk te verminderen, zodat er met meer rust naar een structurele oplossing gezocht kan worden.

Waarom krijg ik deze slaappillen maar tijdelijk voorgeschreven?

Als je langere tijd Oxazepam gebruikt, kan er gewenning optreden. Door de gewenning vermindert de werking van het medicijn en zal je steeds een hogere dosering nodig hebben om dezelfde resultaten te bereiken. Het is dus van belang dat wanneer je klachten verminderen of verdwijnen, de dosering Oxazepam weer wordt afgebouwd. Zo voorkom je dat je op een gegeven moment te maken krijgt met vervelende ontwenningsverschijnselen, zoals braken, misselijkheid, spierkrampen en verhoogde prikkelbaarheid.

Daarnaast kan er door het gebruik van Oxazepam (en andere slaapmedicatie) geestelijke afhankelijkheid ontstaan. Je hebt het gevoel niet meer op eigen kracht te kunnen slapen en voelt je afhankelijk van Oxazepam om de nacht door te komen. Deze geestelijke verslaving kan erg hardnekkig zijn en is vaak moeilijk te doorbreken.

OxazepamHoe werkt het?

Oxazepam is een benzodiazepine. Deze groep medicijnen opent de door GABA geactiveerde chloridekanalen en laten chloride-ionen het neuron binnen. Dit maakt het neuron negatief geladen en bestand tegen prikkelingen. Klinkt redelijk technisch, maar het gevolg hiervan is dat de zenuwen in de hersenen (dus het centrale zenuwstelsel) licht tot ernstig worden onderdrukt. Hierdoor ervaar je een kalmerend, verdovend en ontspannend effect met slaperigheid als gevolg.

Lees het bijzondere verhaal van Irene (“Ach mevrouw, u moet maar denken, u bent niet de enige”). Het maakt pijnlijk duidelijk hoe mensen met chronische slapeloosheid vaak de verkeerde kant op worden gestuurd. 

Wat is de Oxazepam werkingsduur?

De werking van Oxazepam is al binnen een uur na inname merkbaar. Ongeveer 3 uur na inname is de werking op zijn piek en na ongeveer 6 uur is het middel weer uitgewerkt. Deze snelle uitwerking van Oxazepam komt omdat er in het middel geen actieve metabolieten zitten. Bij afbraak van het middel vormt het lichaam dus geen nieuwe werkzame stoffen.

Oxazepam wordt redelijk snel weer uitgescheiden in de nieren. Het grote voordeel hiervan is dat een eventuele overdosering van het medicijn eenvoudig te behandelen is met een grote vochtinname.

Wat zijn de Oxazepam bijwerkingen? 

Het spreekt eigenlijk wel een beetje voor zich dat een medicijn als Oxazepam een aantal mogelijke bijwerkingen heeft. Met name het hoofd, de hersenen en de spijsvertering worden in sommige gevallen gekweld door de bijwerkingen.

We noemen de meest voorkomende bijwerkingen:

 • Verwardheid
 • Duizeligheid
 • Verminderde concentratie
 • Verminderd reactievermogen
 • Coördinatieproblemen
 • Depressieve gevoelens
 • Klachten van maag en darmen
 • Verminderde eetlust
 • Gewichtstoename
 • Snurken

Nog een aantal vervelende neveneffecten van Oxazepam:

 • Hartkloppingen
 • Minder zin in seks
 • Jeuk
 • Uitslag
 • Wazig of dubbel zien

Gelukkig is het met bijwerkingen zo dat het niet per definitie betekent dat je ermee te maken krijgt, maar dat slechts de kans erop bestaat. Als je de hele bijsluiter van Oxazepam wilt lezen, klik dan op deze link.

Over Oxazepam bijwerkingen op de lange termijn schrijft ziekenhuis.nl het volgende:

Indien dit middel levenslang gebruikt wordt is nog nergens aangetoond dat dit middel een schadelijk effect zou geven op het lichaam. Wel kan het gebruik leiden tot verminderd reactie- en concentratievermogen. 

Download mijn gratis ebook met 10 technieken om je gedachten tot rust te brengen en sneller in slaap te vallen. Ooit gehoord van paradoxaal denken, de Spielberg methode en alfabetiseren? 

Wat is de beste Oxazepam dosering?

Het is belangrijk dat je je precies houdt aan de dosering die de arts voorschrijft als je dit slaapmiddel gebruikt. Je kunt de tabletten het beste met een ruime hoeveelheid water innemen. Er zijn tabletten van Oxazepam 10mg en Oxazepam 50mg. De tabletten Oxazepam 50mg worden over het algemeen niet voorgeschreven door een arts, omdat dit een zeer hoge dosering is. Oxazepam kan ook intraveneus (door middel van een injectie in een ader) of intramusculair* worden toegediend, maar dit komt niet vaak voor.

*Intramusculair wil zeggen dat er Oxazepam door middel van een injectie in een spier wordt gespoten. Dat wordt alleen gedaan als het van groot belang is dat het middel extra snel werkt. Binnen 15 tot 20 minuten is de vloeistof dan in de bloedsomloop opgenomen. Nadeel is dat het wel pijnlijke injecties zijn. Het is belangrijk om de spier waarin de injectie komt zoveel mogelijk te ontspannen.

Gemiddelde voorgeschreven doseringen Oxazepam per aandoening

Slapeloosheid

 • Volwassenen: 10 tot 50 mg per dag;
 • Ouderen: 5 tot 25 mg per dag;
 • Mensen met lever- of nierstoornissen: 5 tot 25 mg per dag.

Over het algemeen wordt er vaak met een zo laag mogelijke dosering begonnen. De tabletten dienen een uur voor het slapengaan ingenomen te worden. Zo kan worden voorkomen dat je de volgende ochtend nog wat suf bent, doordat de Oxazepam misschien nog niet helemaal is uitgewerkt. Na maximaal 4 weken moet met afbouwen van de medicatie worden begonnen om te voorkomen dat gewenning optreedt.

Uiteraard wordt de dosering/behandelduur vastgesteld door een arts die de specifieke situatie zal beoordelen. 

Spanning en angst

 • Iedere 6 tot 8 uur één of twee tabletten van 10 mg. Voor ouderen of mensen met lever- of nierstoornissen geldt een lagere dosering.
 • De maximale dosering houdt verband met de ernst van de spanning of angst. Deze kan oplopen tot 100 – 300 mg per dag, verdeeld over een aantal doses.
 • Bij spanningen of angsten mag deze behandeling maximaal 8 tot 12 weken duren. Dat is inclusief de periode van afbouwen.

Uiteraard wordt de dosering/behandelduur vastgesteld door een arts die de specifieke situatie zal beoordelen. 

Alcoholverslaving

Mensen die aan alcohol zijn verslaafd en hiermee willen stoppen, kunnen ook Oxazepam voorgeschreven krijgen. Wanneer je namelijk stopt met alcohol, kan je ontwenningsverschijnselen, zoals slapeloosheid, angst en beven krijgen. Oxazepam kan in dat soort situaties verlichting brengen.

De dosering bij alcoholontwenning ligt doorgaans tussen de 10 en 20 mg. Elke 6 tot 8 uur kunnen de tabletten worden ingenomen. Na ongeveer een week kan de Oxazepam weer worden afgebouwd.

Uiteraard wordt de dosering/behandelduur vastgesteld door een arts die de specifieke situatie zal beoordelen. 

Oxazepam en paracetamol

Over het algemeen is het gebruiken van Oxazepam en Paracetamol samen meestal veilig, op voorwaarde dat je de aanbevolen doseringen volgt en rekening houdt met mogelijke interacties tussen de medicijnen. Oxazepam is een kalmeringsmiddel, terwijl paracetamol een pijnstiller en koortswerend middel is. Ze werken op verschillende manieren in het lichaam en hebben geen directe interacties met elkaar.

Het is echter belangrijk op te merken dat Xxazepam de reactietijd kan vertragen en slaperigheid kan veroorzaken. Paracetamol heeft geen invloed op de alertheid. Als je beide medicijnen samen gebruikt, moet je mogelijk voorzichtig zijn bij activiteiten die concentratie en alertheid vereisen, zoals autorijden of het bedienen van machines. Het is verstandig om de effecten van deze medicijnen op jouw individuele reactie te beoordelen voordat je deelneemt aan dergelijke activiteiten.

Daarnaast is het altijd belangrijk om de aanbevolen doseringen van beide medicijnen te volgen. Overmatig gebruik van Paracetamol kan leverschade veroorzaken, en langdurig gebruik van Oxazepam kan leiden tot afhankelijkheid en verslaving. Raadpleeg altijd de bijsluiter van de medicijnen en volg de instructies van jouw arts of apotheker.

Het is ook essentieel om op te merken dat deze informatie algemeen is en niet specifiek is afgestemd op individuele omstandigheden. Iedereen reageert anders op medicijnen, dus het is altijd het beste om een professioneel medisch advies in te winnen voordat je medicijnen combineert.

Op zoek naar eerlijke Oxazepam ervaringen? 

De ervaringen met Oxazepam verschillen natuurlijk per gebruiker. Niet iedereen heeft dezelfde klachten en verkeert in dezelfde omstandigheden, dus dit is iets dat te verwachten valt. Wat wel praktisch voor iedereen geldt is dat het middel doet waar het voor is bedoeld: het laat je ontspannen.

Op internet zijn veel fora waarop je de persoonlijke ervaringen van Oxazepam gebruikers kunt vinden. Samenvattend kan gesteld worden dat Oxazepam over het algemeen helpt om goed om in slaap te komen, al zijn er ook gebruikers die beweren dat het niets voor ze doet op dit vlak. Mensen die last hebben van stress, angst- of paniekaanvallen zijn over het algemeen ook tevreden over de kalmerende werking van Oxazepam.

Onder het artikel vind je een aantal (eerlijke) ervaringen van Oxazepam-gebruikers. Ik nodig je van harte uit om je eigen ervaringen hier ook te delen. 

Waarom op doktersrecept? 

Het is goed om te begrijpen dat er niet één ‘pasklare’ soort slaapmedicatie is waar iedereen bij gebaat is en waar niemand vervelende bijwerkingen van krijgt. Daarom is Oxazepam – net als andere vormen van slaapmedicatie – uitsluitend verkrijgbaar op recept van een arts. Samen met de behandelend arts kan zo voor iedereen naar de meest geschikte medicatie en dosering worden gezocht.

Een verstandige keuze, ja of nee?

Oxazepam kent een aantal vervelende (mogelijke) bijwerkingen en er kan sprake zijn van een verslavend effect, zowel geestelijk als lichamelijk. Toch kan deze vorm van slaapmedicatie zeker bij ernstige slapeloosheid voor rust zorgen om naar een structurele oplossing te zoeken. Een goed behandelplan met je huisarts is hierbij van belang.  Het is verstandig om hierbij de onderstaande adviezen in acht te nemen: 

 • Het wordt ten strengste afgeraden om Oxazepam (en andere slaapmedicatie) op internet aan te schaffen. Dit soort medicijnen kunnen gevaarlijke bestanddelen bevatten. En je weet natuurlijk nooit zeker of je krijgt wat je hebt besteld.
 • Neem ook geen Oxazepam als je gedurende dag (of vlak voor het naar bed gaan) alcohol hebt genuttigd. Beide stoffen kunnen elkaars werking versterken. 
 • Oxazepam is een medicijn dat wordt voorgeschreven op basis van jouw persoonlijke situatie. Deel het dus niet met iemand anders, ook al heeft deze persoon dezelfde symptomen. 
 • Neem Oxazepam altijd exact op de manier waarop de arts het voorschrijft. En volg natuurlijk de instructies in de bijsluiter. Houd je ook altijd aan de aangegeven behandelperiode.

Tot slot is het belangrijk om nogmaals te benadrukken dat het advies van jouw (huis)arts altijd leidend is. Hij of zij kan jouw situatie het best inschatten en je precies vertellen of Oxazepam (of een andere vorm van slaapmedicatie) geschikt is voor jou. Misschien is een andere behandelingsmethode voor je slaapproblemen wel veel beter. Want zelfs al ben je niet overgevoelig voor de werkzame stoffen en heb je geen of weinig last van bijwerkingen: de verslavende werking geldt voor iedereen. En een verslaving naast je slaapprobleem is natuurlijk niet iets waar je op zit te wachten.

Hoe voorkom je dat je verslaafd raakt?

Slaapmedicatie gebruik je liever niet, maar in sommige gevallen kan het niet anders. De slaapproblemen groeien je boven het hoofd, niks lijkt te werken en je hebt letterlijk en figuurlijk rust nodig om aan een structurele oplossing te werken. Let op: dit is altijd een afweging die je samen met je huisarts maakt. Hieronder vind je 2 belangrijke tips om zo verantwoord mogelijk gebruik te maken van Oxazepam en de kans op verslaving en psychische afhankelijkheid tot een minimum te beperken.

1. Begin niet zonder plan
Met een plan bedoel ik dat je voordat je begint met het gebruik van Oxazepam precies weet hoe lang je het gaat gebruiken, hoe vaak (bij voorkeur niet elke nacht) en hoe je het gebruik weer gaat afbouwen (inclusief een concreet schema). Ga hier niet lichtzinnig mee om en benadruk bij je huisarts dat het voor jou een voorwaarde is.
In dit artikel vind je meer informatie. 

2. Kies ook voor een ‘natuurlijke’ methode om je slaapproblemen op te lossen
Het is van groot belang om slaappillen niet als enige oplossing te hebben, maar ook op natuurlijke wijze te werken aan het verbeteren van je slaap. Een goed voorbeeld daarvan is de ‘monster-methode’ van Slaapwijzer die je 100% risicoloos kunt proberen (niet goed, is geld terug). Via deze link lees je hoe de methode veel lezers heeft geholpen om hun natuurlijke slaapvermogen terug te vinden. 

Met de monster-check weet je binnen 1 minuut of mijn ‘monster-methode’ ook voor jou het verschil gaat maken.

Vind je natuurlijke slaapvermogen terug (het kan echt)

Iedereen beschikt over het natuurlijke vermogen om goed en diep te kunnen slapen. De aanpak van Slaapwijzer is erop gericht om dit terug te vinden. En dat kan echt! Ik nodig je uit om dit volledig risicoloos te ontdekken door mee te doen aan onze 7 dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge. We stellen jouw huidige situatie vast met behulp van de test hieronder, je gaat vervolgens 7 dagen aan de slag met mijn adviezen en daarna doen we de test nog eens.

Gemiddeld slapen deelnemers na een week 23% beter (!) en volgen ze bovendien de juiste koers om slapeloosheid volledig op te lossen. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook voor jou mogelijk is en dat je afhankelijkheid van slaapmedicatie kunt voorkomen of doorbreken! Hieronder kun je starten met de test (7 vragen). 

Wat zijn jouw ervaringen? 

Heb jij goede of slechte ervaringen met Oxazepam? Laat het ons weten door ze te delen in het ‘reactie-gedeelte’ onder het artikel!

Meer weten over andere vormen van slaapmedicatie? Verdiep je ook eens in de artikelen over Lorazepam, Nitrazepam, Temazepam, Brotizolam, Zolpidem, Diazepam en Zopiclon.

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met (extreme) vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.

Reacties 77

 1. Birga 15 juli 2019

  Ik had er totaal geen baat bij. Kreeg enorme angstdromen en last van mijn longen ( heb astmatische bronchitis) Gebruik nu Lorazepam en dat helpt wel, maar wil na onze verhuizing afbouwen onder begeleiding. Lorazepam is ook niet goed voor astmatische klachten.

  1. Sophia 13 april 2022

   Ik gebruik de lorazepam 2, 5mg sins lange tijd ga ik zorgvuldig mee om. Als ik drie keer in de week slecht slaap neem ik een half pilletje dan slaap ik ongeveer uurtje of vier vijf. Alleen als ik merk dat ik hoofdpijn vermoeidheid overheerst pak ik een een heel pilletje slaap dan ook de hele nacht door. Er treed bij mij geen gewenig op en heb niet steeds meer nodig.

 2. christa 19 april 2020

  Bij mij werkt het heel goed ik had heel veel last van oogmigraine en pijn aan heel mijn gezicht ,heb nu nergens meer last van!

 3. tineke 24 mei 2020

  ik slik het nu al 30 jaar 3xdaags 1
  heb 6 weken geleden een stoma gekregen voor de pijn tramadol daar kreeg ik verschrikkelijke bijwerkingen van
  angsten
  paniek
  zweten
  enzo enzo
  ben zelf meer oxazepam gaan nemen dat help een beetje ben er wel blij mee

  1. Yvonne 6 april 2021

   Ik slik al 10 jaar oxazepam 3x daags 50 mg. En nu willen ze mij in 9 weken op nul hebben. De gedachte alleen al doet mij aan zelfmoord denken.

   1. hamid 3 januari 2022

    na 10 jaar gebruik van oxazepam 3 maal 50 mg per dag is moelijk snel mee te stoppen…ik wens je veel succes…ik gebruik een keer 10 mg per dag al jaar…..ik kan niet mee stoppen….maar helpt wel tegen depressie angst en slaap…

 4. Klaas Vos 17 september 2020

  Begin nooit aan oxacepam. Je wordt er erg duf van en het lost niets op. Je kan beter op andere manieren in slaap proberen neem valeriaan. Maak je moe. Ik heb het gebruikt bij depressie maar ik werd inactief.

  1. Mila 22 augustus 2021

   Ik ben gelukkig niet verslavingsgevoelig.

   Ik gebruik 15 mg zonodig. Heb zo nu en dan angstiggevoelens wat in hevigheid opkomt dan neem ik in ga ik goed van slapen en de dagen erna voel ik me beter. Er komt weles een maand of 2 voor dat ik niet gebruik. Dus ik heb t gelukkig wel onder controle. Al jaaaaren

 5. John Verburg 20 september 2020

  Ik gebruik 20 mg per keer om in slaap te komen. Ik kom nog steeds moeilijk in slaap wel loom. Maar na 4 uurtjes ben ik weer wakker. Spierpijn , soms neem ik dan nog 10 mg maar kom niet echt in slaap. Enge dromen / woelen .. overdag geen last.

 6. John 6 november 2020

  Ik gebruik het voor een angststoornis. Heb bewust met de huisarts overlegd hoeveel en wanneer ik het kan nemen om geen afhankelijkheid te creëren, want afkicken van benzodiazepine schijnt een van de ergste ervaringen te zijn die je kunt voorstellen.

  1. Annie 17 november 2020

   Ik ben 1,5 jaar geleden CT gestopt met het gebruik van 7mg Diazepam wat ik 27 jaar heb ingenomen voor het slapen, dit ivm Cervicale Dystonie.
   Het enige waar ik last van heb is onrustige benen en slecht slapen, dat laatste had ik sowieso al.
   Ik gebruik nu af en toe Temazepam of Oxazepam maar de Oxazepam werkt beter. We zien wel hoe het gaat lopen ik kan alleen maar zeggen pas op met het stoppen.

   1. RdV 25 december 2021

    Wat is “CT”? Met dank.

    1. Suzanne 12 januari 2022

     Cold Turkye (dat je er direct mee stopt zonder afbouw)

  2. Annemarie 14 oktober 2021

   Wat verstandig! Ik heb het dus een periode echt veel gebruikt (anders was ik er niet meer geweest) en het afkicken was echt enorm zwaar.
   Heb het nu al 10 jaar zo nodig, en dat is soms nog maar 2 keer per jaar. Je raakt er heel erg aan gewend, maar dat neemt ook weer af. Dus als ik het nu eens neem dan werkt het ook weer echt goed en dat is fijn.

 7. W. van der Klaauw 11 maart 2021

  Sinds vorige week is mijn nieuwe boek gelanceerd: Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’. De methode is gericht op het terugvinden van het natuurlijke slaapvermogen door het fundament onder de slapeloosheid te laten verdampen. Aan de hand van de ‘monster-test’ weet je binnen 1 minuut of mijn aanpak ook jou kan gaan helpen om eindelijk je slaap (en leven) terug te vinden.

  http://www.slaapwijzer.net/monstertest

 8. Joske 4 april 2021

  Ik neem al 6 jaar Oxezepan Eentje van 15 mg en dat breek ik nog in het midden Maar verleden maand Medrol toegediend gekregen in mijn knie ,en kreeg hartkloppingen en angsten en maag en slokdarm problemen Veertien dagen plat gelegen van die Medrol en overgeven Nu ben ik moeten overgaan naar 15 mg hielp niet ,nu maar 30 mg genomen en dat helpt Ik ga dat toch zachtjes terug afbouwen Ben door een hel gegaan van die Medrol

 9. Joske 4 april 2021

  Ik neem al 6 jaar Oxezepan Eentje van 15 mg en dat breek ik nog in het midden Maar verleden maand Medrol toegediend gekregen in mijn knie ,en kreeg hartkloppingen en angsten en maag en slokdarm problemen Veertien dagen plat gelegen van die Medrol en overgeven Nu ben ik moeten overgaan naar 15 mg hielp niet ,nu maar 30 mg genomen en dat helpt Ik ga dat toch zachtjes terug afbouwen Ben door een hel gegaan van die Medrol

  1. Marie 15 mei 2022

   Neem ook Oxezepan en helpt goed Ook medrol in de knie gekregen hartkloppingen , maagontstekingen , overgeven en twee maanden in bed gestoken Was 10kg kwijt in drie maanden Nooit nog Medrol wat een vergif is dat

 10. Anoniem 6 mei 2021

  Ik grbruik al 40 jaar oxezapam 2 maal daags 10 mg.helpt niet meer,ik denk door combinatie met valsartan en diltiazem,waardoor ik me als een zombi voel.en lig de halve nacht wakker.

 11. Engeltje 8 oktober 2021

  Oxazepam 10 mg. kreeg ik eind 2008, toen ik, geheel van streek, bij een huisartsenpost kwam. In 2009 volgde opname op psychiatrie (algemeen zoekenhuis).
  Daar kreeg ik na enige tijd Oxazepam als slaapmiddel, als ik het kwam halen, als slapen na een tijd proberen niet lukte. Weer thuis in 2010 kon ik er nog steeds 1 á 2 per dag van gebruiken, maar probeerde steeds vaker te slapen zonder dat tabletje. Na enige tijd (hoelang weet ik niet meer) had ik het niet meer nodig om ‘s nachts in slaap te komen. De arts schrijft herhaalrecepten uit als ik er om vraag, want ik gebruik het nu incidenteel, meestal als ik veel te vroeg wakker word. Dan alleen als er klussen voor liggen die intensief denkwerk behoeven (bijv. financiën, administratie en aanverwante artikelen). Door fysieke aandoeningen ben ik dikwijls erg moe en dan gaan die bezigheden me slecht af. Als ik goed uitgerust opsta, voordat ik eraan begin, dan gaan die bezigheden me juist heel goed af. Van concentratieproblemen na inname heb ik juist helemaal geen last, evenmin van andere, mogelijke bijwerkingen. Mijn advies (al is gebruik van Ox voor iedereen anders, zoals ook de reden waarvoor men het gebruikt/voorgeschreven krijgt): neem het zo nódig en incidenteel, dan heb je er meer baat bij dan last van.

 12. Laura 17 oktober 2021

  Tot 10 dagen geleden gebruikte ik oxazepam voor het slapen. Ik was er 1,5 jaar eerder mee begonnen, samen met antidepressiva, voor angst en slapeloosheid. Begonnen met 10 mg en door tolerantie uiteindelijk opgehoogd naar 15 en toen 20 mg. Omdat het langzaam beter ging, tijd terug begonnen met afbouwen. Echt super langzaam gedaan, elke keer 2,5 mg (kwart pil) eraf en dan die dosis net zo lang vasthouden totdat het weer normaal voelde. Uiteindelijk geloof ik 5 maanden over gedaan. De eerste 3 dagen bij elke afbouwstap waren niet zo fijn, onrust en nachtzweten. Maar dat gaat weer voorbij en als je dat eenmaal weet, dan is het oké. De crux is: doe het super langzaam, dan gaat het goed.

 13. CF 22 december 2021

  Sinds een maand Oxazepam 10mg waarvan ik er 1 à 2 op een dag neem tegen paniekaanvallen, onrust in moeilijke tijden. Overspannen/depressief.
  Tot nu toe erg tevreden, werkt bij mij alleen niet als slaapmiddel, wordt er niet slaperig van. Hier gebruik ik liever themazepam voor.

  1. Ad 24 februari 2022

   Ik heb het nu een week geprobeerd 10 mg p/dag
   Snel mee gestop.
   Werd er gek van. Nu niks. Meer
   Probeer voor angst
   Die ik had over gehouden van scantunnel.
   Emdr werkt heel goed.
   Ze verplaatsen het probleem met licht
   Maar echt stop.
   Want het word er niet beter van
   Sterkte grt ad

 14. Carly 19 januari 2022

  Oeps als ik dit zo lees is er bij mij toch iets mis gegaan, of nouja bij de psychiater in de gesloten instelling waar ik heb gezeten, daar zagen ze geen andere oplossing dan naast alle andere medicatie…. Me 700mg oxazepam per dag voor te schrijven, de oxa was echt alleen voor overdag..
  En dat buiten de slaapmedicatie om, lorazepam, diazepam, prometazine 4 dubbele dosis , zopyclon hoogste dosis , seroquel, en topriomaat 4 dubbele dosis. En dan nog alle ochtend medicatie aan anti-depressiva en anti-psychotica nouja inmiddels zo verslaafd als wat, en ja zie er dan maar weer af te komen… hmmm

  1. Leen 20 februari 2022

   Beste Carly, wat schrik ik van de hoeveelheden medicatie die u inneemt. Al die “pammetjes”. En dan óók nog die dubbele dosis van het één en ander….Dat u uw bericht nog kan typen is mij een raadsel. Is die 700mg geen typfout? Moet dat niet 70mg zijn? Ik mag toch hopen dat u al deze medicatie onder begeleiding krijgt? Krijgt u iedere keer herhaalrecepten, zonder dat er gekeken word naar hoe ‘t met u gaat? Ik zou écht als ik u was, eens even aan de bel trekken als u dit nog niet gedaan heeft. Desnoods een second opinion aanvragen.
   U zal deze medicatie niet voor niks krijgen, dat geloof ik meteen, maar toch….
   Ik wens u heel veel sterkte.
   Vriendelijke groet, Leen

  2. Solosis 21 maart 2022

   Hoi, ik snap je gevoel.. ikzelf zat dagelijks op 200/300mg oxa maaaar geloof me het kan echt! En zodra je van die rommel afbent voel je je weer mens ik gun het je!

  3. Solosis 21 maart 2022

   Hoi, ik snap je gevoel.. ikzelf zat dagelijks op 200/300mg oxa maaaar geloof me het kan echt! En zodra je van die rommel afbent voel je je weer mens ik gun het je!

   Ps. Het is me overigens niet alleen gelukt
   Maar heb me laten opnemen in een afkickkliniek. Hier moest ik binnen 4 dagen pam vrij zijn anders kreeg ik verlenging waar ik niet op zat te wachten dus deed dat. Het was een hel! Beven bang prikkels maar er waren artsen aanwezig en uiteindelijk is het gelukt.. ik leef weer waar een wil is is een weg! Heel veel sterkte en vooral succes mocht je het gaan doen.

 15. Ad 24 februari 2022

  Mooie en eerlijke site
  Als je leest wat voor zooi het is.
  Snap ik niet dat het voorgeschreven kan worden. 10 mg werd ik al gek van. Laat staan 50 mg per dag.
  Ik slik het het niet meer .nooit
  Emdr werk prima. En corona heeft hier ook effect op gehad.
  Drink nu ook veel kaneel thee met honing . Slaap daar goed op
  Grt ad

 16. Solosis 21 maart 2022

  Hoi allemaal,

  Zelf ben ik 30jaar nu en 8jaar verslaafd geweest aan oxazepam.. ik heb een hele tijd weggegooid heb ik het gevoel.
  Begin niet aan oxa!!! Het maakt je op langetermijn depressief, je vergeet super veel. Je “leeft” als een zombie.

  Delen=helen je ligt niet zomaar wakker

 17. Anja Geervliet 25 maart 2022

  Vanaf augustus 2020 kreeg vanuit het niets paniekaanvallen. Raar gevoel in m’n benen, misselijk enz..
  Kreeg van de huisarts oxazepam 10 mg voor zonodig.
  Probeer het zoveel mogelijk te beperken maar zit nu op ongeveer 8 keer een oxazepam per maand. Zou dit al verslavend zijn?
  Als ik hier lees hoeveel sommige mensen slikken denk ik het valt mee maar toch…

 18. Ed 25 maart 2022

  Na een heftige paniekaanval dit genomen halve pil dat goed werkte km me uit te rusten werd er heel moe en suf van maar geoaard met een depresief gevoels alsof je xtc aan het uitwerken is , na 3 uur uitgewerkt en eerste angstklachten komen beetje weer oplopen na 3 en een half uur hartkloppingen in rust 75 80 bpm super vervelnd want probeer te slapen alhoewel dit artikel me rust brengt omdat het gewoon een bijwerking is van oxazepam wel lekker spul

 19. Anna 28 maart 2022

  Oxazepam 10 mg. 1 pilletje aan mijn partner gegeven die zich wat ziek voelde,en slecht geslapen had. Wat een drama!!! Hij kon om een uur of 12 s’middags niet eens meer staan of lopen, we moesten hem naar zijn bed slepen,was bijna niet te doen. Om 7 uur ‘s avonds kreeg hij een enorme duizeling en viel op de grond.
  Met pijn en moeite in bed gekregen, waar na hij 14 uur achtereen geslapen heeft! Ook overdag viel hij nog geregeld in slaap in zijn stoel!
  Dit alles gebeurde van Donderdag op Vrijdag en pas op Zondag was hij weer goed en zonder duizelig te worden.
  En dat alles door 1 oxazepammetje van 10 mg.!!
  Dus snap ik niet hoe iemand in vredesnaam 25 of zelfs 75 mg. Kan verdragen!!! Zelf kan ik er goed tegen, maar gebruik ze vrijwel nooit. En zeker niet zulke hoge doses!!! Dus kijk uit!!

 20. Nicole 13 april 2022

  Ik slik nu 5 jaar oxa 100 mg per dag.. maar ben bezig met opleiding en merk dat ik niet meer kan leren alles wat ik lees in de boeken blijft niet meer hangen.. vergeet het allemaal weer.. nu zal leefdtijd ook mee spelen ( 47 ) maar denk ook dat door oxa komt.. ook ben ik zeker 10 kilo aangekomen.. ben nu 3 dagen geleden gestopt.. heb geen last van bijwerkingen slaap alleen slecht moet even mijn ritme vinden denk ik . Maar zou get cerschil maken met geheugen zou dat weer beter worden.. en gaan die kilos er weer van af.. iemand hier ervaring mee…?

  Gr nicole

  1. Johanna 7 mei 2022

   Hallo,

   Van 100mg per dag na zo in 1 keer stoppen?

 21. Anne Marie Molenaar 18 april 2022

  Ik slik ruim 2 jaar oxazepam, en ben erg blij mee.
  Door het maximaal 3 keer per week te gebruiken voorkom ik verslaving
  Ik ben hartpatiënt, en ga langzaam steeds verder achteruit.
  Daarnaast of daarom wordt ik regelmatig in paniek wakker of kan ik niet inslapen
  Als dat voor een werkdag is, neem ik 10 of 5 mg oxazepam.
  Heerlijk, de nachten dat ik goed slaap zonder oxazepam koester ik.

 22. Els 1 mei 2022

  Na paroxetine, citalopram gebruikt te hebben nu bupropion aan het opbouwen sinds een week.
  Gelijk weer last van onrust. Ik heb oxazepam in huis. Verstandig om af en toe deze te gebruiken om hier doorheen te komen? Iemand goed advies?

 23. Ger 12 mei 2022

  Ben 14 dagen geleden gestopt met oxazepam, maar op moment veel ontwennings verschijnselen duizelig onzeker zwaarhoofd en geprikkeld. Hoe lang gaat dat dan duren.Ik slaap ook slecht.De hele dag een rot gevoel in mijn lijf.Zijn er nog meer mensen met dit gevoel.Gr.Ger

 24. Piet 21 mei 2022

  Als ik 5mg 0xzazepam slik 6.00 dan gaat het de volgende ochtend wel. Maar als ik overdag om 6.00 en 14.00 5mg slik dan ben ik de volgende ochtend zeer beroerd met veel druk op mijn hoofd. Hoe kan dat het is dan toch al uitgewerkt.

 25. Johan 30 juli 2022

  Ik heb afgelopen maandag, 1 oxazepam pil genomen van 10 mg om mijn slaapritme weer wat op orde te brengen. Sliep vrij snel. Echter volgende dag en tot op heden een drama. Verhoogd tinnitus, angstig, depressief etc. De overige 5 pillen meteen weggedaan.

  Zijn er mensen die ook deze ervaring hebben? En is het tijdelijk?

  Ik raad dit spul niet al, het maakt meer kapot dan je denkt. Voor mij geen enkele benzo slaappil meer.

 26. Dick 20 augustus 2022

  Overdag helpt 10mg oxazepam tegen lichte stress, maar niet tegen echte paniek. Als slaapmiddel werkt het middel een uur na inname in mijn stoel. Ongeveer drie uur na inname word ik weer wakker in mijn stoel en dan pas ga ik naar bed. Dan slaap ik gelijk weer, maar slechts 2 uur. Oxazepam werkt niet perfect als doorslaapmiddel. Na een keer dit middel als slaapmiddel te hebben gebruikt, voel ik al een behoefte het de volgende avond vanwege sterkere angstgevoelens het weer te gebruiken terwijl het toch onvoldoende helpt, Oxazepam maakt snel afhankelijk, dat lijkt tenminste zo. Toen ik Corona had sliep ik slecht. 10 mg oxazepam
  werkt niet bij het ongemak van een Coronainfectie met koorts. Meer als een keer per 5 dagen een 10mg neem ik niet, dit geldt voor een chronische lichte tot matige panieksituatie, maar zonder invloeden van buitenaf, anders zou ik wel 30mg per keer nodig hebben, maar vanwege mijn leeftijd is tot 10mg per dag de grens.

 27. Henny 23 augustus 2022

  Ik gebruik al jaren Oxazepam. Niet voor het slapen, maar voor de pijn. Ik heb de Syndroom van Tietze, er is daar geen pijnmedicatie voor. Het enigste wat helpt… Zijn Oxazepam. Die houden mijn lichaam rustig zodat ik niet te veel pijn hebt. Slik ik ze niet, dan voel ik een vuurbal in mijn lijf. Ik neem er zo 6 a 8 10mg per dag. Nee, ben niet suf ervan.

 28. Anne 28 september 2022

  Veel last van depressies gehad. Na de laatste keer kreeg ik oxazepam in combinatie met sertraline. Mocht de oxazepam 10 mg 2x dgs zonodig.
  In het begin veel in genomen maar namate de sertraline en gesprekken bij de psycholoog werkte, neem ik ze nu zelden.
  Soms als ik echt moe ben en heel goed en lang wil/kan slapen neem ik 1 tablet in. (Ik slaap altijd wel goed maar soms net extra hulp nodig om lang door te slapen).

 29. Jitske 10 oktober 2022

  Hallo ik gebruik normaal alprasalam al 20 jaar kreeg op mijn 35 hartstilstand zh keerde mij alprazolam nu dit medicijn is er niet nu heb ik oxazepam pff wat ben ik hier ziek van beven bibberen duizelig hoofdpijn niet slapen sinds een week

 30. Wijnie 12 oktober 2022

  Ik ben aan het afbouwen van oxezepam ik heb 2 jaar 3x per dag 10 mg gebruikt en werd steeds beroerder wankel op de been vreselijk gevoel in hoofd en lichaan misselijk neiging tot overgeven nu ben ik aan het afbouwen nu 3 x per dag 5 mg maar word enkel beroerder
  Gr

 31. riet 18 oktober 2022

  hoi. Winnie, herkenbaar, zit in afbouw, morgens neem ik geen oxa, voel mij duizelig en zoals jij schrijft ook vreemd naar gevoel in het hoofd, om 1530 5mg oxa, wat verschillend valt, of heel slaperig of kattig gevoel,dit is na 3.5 uur uitgewerkt en dan volop duizelig, voort slapen nog 5mg wat goed werkt

 32. Lisa 20 oktober 2022

  Ik gebruik al een langere tijd met fases 2x per week 5mg oxazepam. Dit helpt om beter te slapen wat normaliter lastig gaat vanwege ADHD. Ik vind het echt een geweldig goed middel. Het brengt mijn lijf en hoofd tot rust waardoor ik sneller in slaap val en ook door slaap. Ik moet wel opletten dat ik het op tijd inneem, dus niet wachten tot dat ik niet in slaap kan komen maar als ik al 2 nachten slecht geslapen heb de derde avond op tijd een oxazepam innemen zodat ik weer in een gezonder slaapritme kom. Als in het op tijd inneem heb ik ook minder last van dufheid in de ochtend. Ik heb wel minder zin om te vrijen maar dat doe ik als ik slaap niet haha. En kan als ik het vaker gebruik kan ik wel spierverslapping merken en mijn inziens als gevolg daarvan verminderde conditie en kortademigheid. Maar dit trekt in de loop van de dag wel weg.

 33. Rita 29 oktober 2022

  Gebruik 37 jaar Oxazepam voor n zenuwpijn
  ontstaan na longoperatie.
  Is t enige wat helpt, 2 x daags 10 mg.
  Neem ik ze niet heb ik erge pijn!

 34. Winnie 30 oktober 2022

  Het is hopeloos met afbouwen van oxezepam na 2 jaar 30 mg per dag geslikt te hebben zit nu op 10 mg maar zo wankel op de benen net of ik voor overval als ik ergens stil sta te wachten is dit normaal met afbouwen
  Ik houd dit niet lang vol ben redeloos

 35. Gerrit 12 januari 2023

  Ik ben bezig met het afbouwen van oxazepam ik zit nu op 3x daags 1/2 tablet van 10 mg (was 3x daags 10 mg) .Ik ben wel duizelig en onzeker op de benen.Heeft dit te maken met het afbouwen van oxazepam Of ben ik te snel met afbouwen. Ik gebruik oxazepam nu een jaar.

 36. Anoniem 13 januari 2023

  Jeetje, ik ben nu zooo bang. Ik ben gestopt met ox en temazepam, samen 50 MG per dag en vaker nog meer. Voel me zooo beroerd, en denk dat ik het niet vol hou. Nu is het net voor het weekend (Friday the 13th) Ik heb niets meer in huis, en moet dus geloven in “cold turkey” Het is nu dag 2 en hou mijn hart vast. Vorig jaar nog een hartinfarct gehad, stends geplaatst. Nu zit ik met paniekaanvallen en hartritmestoornissen. Ik schrijf het even van me af….. Het gaat me wel lukken🙄

 37. Lilibet 13 januari 2023

  Gerrit,
  Nee joh, denk dat je een goed schema hebt. Ik persoonlijk ben eergisteren gestopt met ox 30mg en temazepam 20mg “cold turkey” jeetje, niet te doen. (25 jaar) Ik heb mezelf dus ernstig ver…… Heb niets in huis, en moet dus. Dit is niet hoe je het moet doen, zeker niet na mijn hartinfarct. Ik zit al 2 nachten rechtop, en wankel naar het toilet..en mijn hartje hou ik vast man.. man. paniek, maargoed het is niet onbekend voor mij. Advies: raadpleeg uw huisarts! Gr mensjes en beterschap.

 38. Willie 23 januari 2023

  Ik heb een vraagje ik heb 2 jaar oxezepam geslikt 30 mg per dag nu ben ik 6 weken helemaal vrij van ocxezepam maar zo naar gevoel op mn borst overdag savonds is het over maar overdag druk op mn borst en misselijk geen honger en savonds begin ik te; eten dan word ik rustig
  Heeft iemand dit ook ik heb tataal geen plezier meer erg depri
  Gr

 39. Manon 14 maart 2023

  Ik gebruik 1 á 2 x per jaar oxazepam 10mg als ik in de MRI moet voor onderzoek / controle voor mijn MS . Ben namelijk claustrofobie’s en dit dit helpt mij om relaxed te blijven tijdens het onderzoek . Erg fijn 🤯

 40. Marlou 22 maart 2023

  Vanwege een burn-out met angsgedachten en paniekaanvallen krijg ik tijdelijk Oxazepam totdat ik aan de beurt ben bij de psycholoog. Ik heb nog nooit drugs gebruikt, maar ik denk dat het zo voelt. Ik heb echt het gevoel alsof er watten in m’n hoofd zitten, ik zie veraf wazig en ik sta onvast op m’n benen. Maar rustig ben ik wel. M’n zusje heeft mijn auto zo lang in gebruik want daar ben ik zeker niet toe in staat op het moment. Hoop dat ik snel bij de psycholoog terecht kan. Maar ga er maar niet van uit, wachtlijst van 3 maanden

 41. Marco Tettero 25 maart 2023

  Ik gebruik nu alweer oxazepam 50mg 3,5 jaar voor angst paniekstoornis.
  Dit 2-3x per maand bij gespannen gesprekken om verslaving te voorkomen.
  Nu heb ik wel gemerkt dat er gewenning is ontstaan en het moeilijker aanslaat.
  Gebruik het dus nu nog maar 1x per maand voorlopig.

  Mijn vraag is, hoe lang duurt het voor de werking is herstelt en ik weer
  terug kan vallen op 2-3 per maand ?
  ted_tettero@hotmail.com

 42. Willie 27 maart 2023

  Ik ben nu 5 maanden van oxezepam af maar nog zo gespannen en depri kant het zijn dat je brein nog helemaal van slag is die is natuurlijk 2 jaar lam gelegd ik ben benieuwd naar anderen hoe die het ervaren

 43. Willie 27 maart 2023

  Ik ben nu 4 maanden van oxezepam af maar nog steeds afkikverschijselen hoge bloeddruk met vlagen en erg depri en onrust in mn lichaam ik kan het nergens vinden geen rust mn brein heeft stilgelegen ik heb het 2 jaar geslikt 30 mg per dag mn huisarts heeft nooit gezegd dat ik er mee moest minderen dit mag heel niet zo lang toch en nu zit ik met de ellende mn brein moet alles weer oppakken ik kan heel niet tegen drukte en trek me erg terug van alles en iedereen komt iemand dat bekend voor
  Gr Willie

 44. Johanna 6 april 2023

  Ik heb oxazepam en diazepam gebruikt toen ik extreem angstig was. Echter alleen voorgeschreven door een psychiater. Zij heeft mij gedurende het hele traject bijgestaan en was verantwoordelijk voor mijn medicatie. Ik vind dit echt een voorwaarde bij dit soort medicatie. Zij zijn de specialisten op dit gebied. En mijn psychiater is een kei in haar vak. Luistert, denkt mee en ondersteunt en neemt een besluit aangaande het medicatie beleid op basis van haar specialistische kennis. Ik gun iedereen iemand zoals haar.

 45. Suzanne 2 mei 2023

  Ik ben vorig jaar cold turkey gestopt met paroxetine, dat slikte ik ruim 10 jaar. Met behulp van magnesium, cbd olie ging dat eigenlijk heel goed. Oxazepam heb ik erbij voor als ik een extreme paniekaanval heb of ik een paar dagen slecht heb geslapen. Bij mij werkt het super, ik word rustig en ga slapen en word chill wakker. Maar neem het echt heel sporadisch, het liefste neem ik het niet. Maar heeft me dus wel van die andere troep afgeholpen. Sinds 2 jaar mij heel erg verdiept in holistische geneeskunde, en raad iedereen aan dat te doen. Er is zoveel aan natuurlijke geneesmiddelen inplaats van die chemische harddrugs. Daarbij kan je ook veel oorzaken vinden. Zoals vitamines en mineralen te kort, verkeerd ademen etc. waardoor al je klachten ontstaan. Zodra je je klachten beter begrijpt wordt de angst ook minder. Ik wens iedereen veel kracht toe.

 46. Alice 6 mei 2023

  Ik slikte 7 weken 3x 10 per dag. Wilde afbouwen en volgens de dokter kon dat in 1 x. Ik zit nu op 20 mg, verdeeld over 3 momenten vd dag. Maar wat een ellende. Ik tril van binnen enorm en dat zo om de dag..met rare geluiden in mijn hoofd en zenuwpijn erbij. Onrust, spierpijn..niet te doen. Ik denk dat ik om de 2 a 3 weken een kwart pil minder ga slikken, maar wil daar graag goede hulp bij. Helaas is er een enorme wachtlijst voor een psycholoog. Dat artsen dit maar voorschrijven, zonder dat je goed weet waar je aan begint! Sterkte voor iedereen en opbeurende reacties zijn welkom.

 47. Brigitte 13 mei 2023

  Na overspannen te zijn geweest met paniekaanvallen en uitvalsverschijnselen ben ik in september aan de Oxazepam 10 mg begonnen en toen 1 tot 2 per dag met toestemming / advies van neuroloog en huisarts. Momenteel slik ik er 1 of 2 per week als ik erg onrustig ben of voel dat ik de dag niet goed door ga komen.
  Het is absoluut verslavend maar helemaal zonder lukt mij (nog) niet.

 48. Annemarie 7 juni 2023

  Ik ben met antidepresiva begonnen, omdat het helaas niet anders meer kan omdat ik anders elke maand wel echt kut voel heb ook betere dagen naar meer niet als wel. Ik heb nu oxazopam en merk dat ze soms langer nodig hebben voor ik iets merk. Ik mag 3x 10 mg en soms haal ik dat niet een moet ik er echt 1 extra hebben. Nu is mij gezegt voor een paar keer is dat niet erg maar liever niet als wel maar liever even rust als al die paniek en stress in mijn hoofd.

  Zijn er mensen die ook merken dat het ooit langer duurt als een uur voor dat je iets begint te voelen van de oxazopam

  Thx

 49. Willie 12 juni 2023

  Ik heb een vraag ik ben nu 6 maanden van 30 mg ocezepam af die heb ik 2 jaar geslikt en nu nog zo trillen en angst dat ik val dan begin ik te trillen op mn benen fietsen durf ik ook bijna niet meer en erg depri zon druk hoofd en druk op mn borst zijn dit geestelijke afkikverschijnselen komt iemand dit bekend voor

 50. Claudia Drees 27 juni 2023

  4 maanden oxazepam gebruikt,eerst voor zonodig,later 3x daags 5 mg, ik heb me er nooit rustig bij gevoelt, veel duizeligheid en onrustig, ben gaan afbouwen begin mei en nu afgelopen vrijdag gestopt op een dosering van 3x 1,25 mg
  Veel ontwenningsverschijnselen spierspanning, druk op me hoofd,moe ,duizelig, branderig gevoel in armen benen en
  gezicht, merk echt dat me hersenens het moeten hervatten
  Komt dit jullie bekend voor?

 51. Wijnie 27 oktober 2023

  Ik ben er nu een jaar vanaf na 2 jaar 30 mg geslikt te hebben het is nog vreselijk zo n naar gevoel in mn heefd en depri geen zin in eren mensen veemijden enz
  Gr

 52. Pieter 31 oktober 2023

  Ik gebruik nu sinds 10dagen oxa,het lijk erop dat ik wel rustiger ben,was aanbevolen om 3 a 4 5mg PD.
  Deze zelf iets verhoogd ,om me beter te voelen.Alleen slaap ik nu minder lang de laatste dagen..
  Aangezien ik sinds kort tinnitus heb en als ik wakker wordt,daarna niet meer in slaap valt,heb dan maar rond de 6 a 7 uur geslapen,ging hiervoor toch beter,zijn er hier mensen die hier ervaring mee hebben?
  Mogelijk mijn nadeel is dat ik ‘s avonds toch nog 1 biertje neem uit gewoonte,en rook erbij

 53. Henry 5 december 2023

  Heb ze nu ook voor onderdrukking hypochondrie. Dat werkt in ieder geval en wat een leuke bijkomstigheid is…..ik krijg er super gave dromen van. Weet niet of iemand anders dat ook zo ervaart, maar ik vind het wel lekker.

 54. luna 29 december 2023

  ik kan snachts niet slapen door intense jeuk die ik heb van mn eczeem. heel veel geprobeerd om hier oplossingen voor te vinden (ademhalingsoefeningen, meditatie, accupunctuur, zalfjes, medicatie) maar niets leek te werken en opgegeven moment heb ik 5 dagen zonder nachtrust geleefd.. toen besloten om een pammetje te nemen (1x in de week) en daar ben ik wel zo blij mee… ik lig die nachten niet meer wakker van de jeuk en merk overdag ook dat ik veeeeel productiever ben dan voorheen. de nachten zonder medicatie zijn wel heftig, maar ik merk dat mijn kwaliteit van leven nu al enorm is gestegen .

 55. Willie 29 januari 2024

  Ik ben nu ruim een jaar van de oxezepam af ik ben zonaar in mn hoofd zou het zo lang kunnen duren dat je daar last van heb ik heb het op advies van de huisarts 2 jaar geslikt 30 mg perdag dat mag heel niet heeft iemand dit ook gehad
  Gr

 56. Rob 5 februari 2024

  Na verschillende afkickpogingen, heb ik mij er maar bij neergelegd dat ik er niet meer van af kom. Ik zelf vind het geen probleem, maar huisarts doet steeds moeilijker. Ik slik al 11 jaar 100mg Oxazepam per dag en voel mij daar prima bij. Ik slaap goed, ik heb geen last meer van paniek. Waarom zou ik eigenlijk stoppen? Ik accepteer dat ik er verslaafd aan ben, maar afkicken is mij nog nooit gelukt. Ik ben een gelukkige chronische gebruiker van Oxazepam. Ik hoop alleen dat mijn huisarts gaat stoppen met moeilijk doen. Stopt hij met voorschrijven, dan ben ik genoodzaakt om het op de illegale manier te krijgen.ik ben 63 jaar. Succes en sterkte iedereen.

 57. Jos 8 maart 2024

  Ik gebruik al jaren oxazepam 10 mg zo nodig.
  Bij feestjes,vergaderingen,etcetera neem ik er altijd een in.,voor de scherpe kantjes.
  Ben er heel tevreden mee en geen druk dat ik ermee moet stoppen ofzo.
  Prima zo

 58. Jolanda 9 maart 2024

  Ik slik al 20 jaar paroxetine 20 mg. Ik voel me er goed bij en heb geen nare bijwerkingen. Door mijn verleden met een narcist en omdat ik geen NEE kan zeggen loop ik mezelf soms voorbij. Dit is de 4de keer in 23 jaar. Ze hadden me geadviseerd om mijn anti depressiva in januari 2024 te verhogen naar 30 en dan 40 mg. NOOIT MEER. Ik was enorm duizelig en zag heel wazig en voelde me ontzettend moe. Als ik me heel rot ga voelen dan slik ik naast de paroxetine ook per dag 30 of 40 mg oxazepam. In de morgen voel ik me het meest rot. In de middag na de 4de oxazepam voel ik me beter. Ik val er niet van in slaap. Slapen lukt helemaal niet zonder een slaaptablet (Zolpidem). Ik kan de oxazepam ook eigenlijk zonder problemen laten staan. Ik heb inmiddels de diagnose PTSS gekregen en heb nu hulp van de psycholoog en krijg EMDR. Ik weet dat ze zeggen dat oxazepam verslavend is (ik heb die ervaring niet. Ieder lichaam reageerd anders op medicijnen) maar het helpt mij om door deze shit periode heen te komen en mijn piekeren, angst en paniek te onderdrukken. En ik heb alle vertrouwen in de psycholoog en ga ervoor en het is hard werken. Maar ik wil eruit komen en wil weer structuur in mijn leven. Dus weer willen werken. En niet thuiszitten waar de muren op me afvliegen. Dus veel wandelen en als het lukt dingen ondernemen. En je rust nemen. En ik persoonlijk vind dat kwaliteit van leven ook nog hoog in het vaandel moet staan.

 59. Ellie 11 maart 2024

  Ik slik al 44 jaar Oxazepam 3 maal daags 10
  Sinds 1 jaar afgebouwd tot 10 mg per dag.
  Ik voel me er in totaal niet beter door.eerder slechter misschien nu de combinatie met diltiazem en valsartan
  Denk er over naar om terug te gaan naar 20 mg per dag
  Oxazepam is verslavend
  Maar het is niet bewezen dat het kwaad doet voor je lichaam .

 60. Jack 17 april 2024

  Slik al 5 jaar oxazepam begon met 1x10mg , zit nu op 3x 10mg
  Zeer Weinig vind ik zelf . Heb een slaapstoornis door de DVN .
  Ga volgende week een alternatief proberen, wil van die troep af…
  Werk bij mij slecht , val in slaap en na 2a3 uur weer klaar wakker.

 61. Don 6 mei 2024

  3 aar geleden ca 1 jaar lang dagelijks Oxazepam geslikt, dosering 2x per dag 10mg tegen angst en stress. Voor goed slapen een vrij lage dagelijkse dosering Diazepam. Goede ervaring met beiden, geen gewenning dus ik hoefde de dosis niet te verhogen. Na ca 1 jaar zelf aangegeven dat ik wilde afbouwen. Voor de afbouw zijn we overgestapt naar Diazepam voor ‘s nachts. Afbouw is heel geleidelijk en probleemloos gegaan.

  Er wordt vaak de nadruk gelegd op de gevaren van gewenning en afhankelijkheid, vooral door huisartsen. De psychologisch ondersteuner legde wat meer zaken op de balans, zoals de schade die chronische stress veroorzaakt op je lichaam en in je leven, en maakte een, voor mij, hele goede afweging. Hij heeft me geleerd me niet te druk te maken om het gebruik van oxazepam. In mijn geval is dat een hele goede call geweest.

  Moet erbij vermelden dat mijn persoonlijkheid vrij sterk is in die zin, als ik me ergens toe zet zet ik me er ook toe. Zo ook het afbouwen en niet afhankelijk willen zijn van medicatie. De angsten werden door een extreem stressvolle situatie veroorzaakt die tijdelijk zou zijn, maar wel langer dan een paar maanden. Ook moet ik vermelden dat ik over het algemeen niet verslavingsgevoelig lijk te zijn, dat geldt natuurlijk ook niet voor iedereen.

  Ik schrijf dit om te laten weten dat het ook anders kan. Voor sommige mensen is het een goede oplossing om de storm door te komen, ook als het wat langer is dan 2 of 3 maanden en er is met een goede wil voor sommige mensen weer goed vanaf te komen.

 62. Bob Keizer 30 mei 2024

  voor Willie
  29 januari 2024

  Als je dit na een jaar nog steeds zo ervaart zou ik dat eens met je huisarts gaan bespreken en niet via het internet een antwoord proberen te krijgen. Na zo’n lange tijd zonder oxazepam zijn dit best serieuze klachten en lijken het geen ontwenningsverschijnselen (meer)

 63. Greet 1 juni 2024

  Ik gebruik al twintig jaar oxzazepan eerst omdat ik angstaanvallen had toen ik er bijna vanafwas kreeg ik baarmoeder kanker de huisarts gaf mij weer 10mg per dag voor de rust 3 jaar geleden overleed mijn man en gebruik ik 2,5 mg oxzazepan per nacht soms iets meer als ik al een paar nachten niet goed geslapen heb maar nooit meer dan 10 mg ben er erg voorzichtig mee

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *