Nitrazepam: 'Benzo' met een krachtige werking

INHOUD

Nitrazepam is een medicijn dat onder andere wordt toegepast bij ernstige slaapproblemen. In Nederland wordt het verkocht met de merknaam Mogadon. Nitrazepam wordt ook gebruikt om epilepsieaanvallen te stoppen en te voorkomen. Ben je geïnteresseerd in de toepassing van Nitrazepam als oplossing voor je slaapproblemen? Lees dan de informatie in dit artikel en leer onder andere over de werking, de risico’s en de bijwerkingen van dit slaapmiddel.

Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Met de informatie op mijn website, het gratis ebook (10 technieken) en mijn 7-stappen methode wil ik je hier graag bij helpen. 

INHOUD


Wat is Nitrazepam?

Nitrazepam is een medicijn dat behoort tot de groep Benzodiazepines. Het werkt rustgevend en spierontspannend. Daarnaast vermindert het angstgevoelens. Als slaapmiddel wordt het toegepast bij mensen die moeilijk in slaap kunnen vallen, vaak wakker worden in de nacht, (heel) vroeg wakker worden in de morgen of met een combinatie van deze drie klachten te maken hebben. Nitrazepam wordt geleverd in tabletvorm en over het algemeen wordt de behandeling met een lage dosering van 2,5 of 5 mg per tablet begonnen.


Wanneer wordt Nitrazepam voorgeschreven bij slaapproblemen?

Nitrazepam is een Benzodiazepine die, in vergelijking met andere Benzodiazepines, lang werkt. Het wordt daarom door artsen aangeraden om het middel tijdens de behandelperiode niet iedere dag in te nemen. Daarnaast is het belangrijk dat je zeker weet dat je na inname acht uur de tijd hebt om te slapen. Moet je eerder wakker worden dan zul je nog steeds beïnvloedt zijn door de werkende bestanddelen. Je voelt je dan suf en zal niet goed functioneren.

Lees ‘het droevige verhaal van Anja en haar spijkermat op de informatiepagina van mijn 7-stappen methode. Ik ben ervan overtuigd dat het je veel frustratie, geld en valse hoop gaat besparen en je laat zien dat er licht aan het einde van de tunnel is.


Wordt Nitrazepam vergoed?

Benzodiazepines worden niet vergoed door de basiszorgverzekering als deze als slaapmedicatie worden voorgeschreven. Dat betekent dat je het medicijn uit eigen zak moet betalen. Veel artsen schrijven ook niet direct deze relatief zware geneesmiddelen voor bij slaapklachten. Vaak wordt eerst geprobeerd de achterliggende redenenen van de slaapproblemen te achterhalen. Echter, in bepaalde gevallen kan de arts besluiten dat de algehele gezondheid door de slaapproblemen zo erg negatief beïnvloed wordt dat de negatieve kanten van het medicijn minder zwaar wegen.


Hoe werkt Nitrazepam?

Nitrazepam werkt spierontspannend en rustgevend. Het medicijn vermindert ook angstgevoelens en verlaagt de gevoeligheid van je hersenen voor prikkelingen. Nitrazepam werkt in op receptoren in de hersenen die invloed hebben op gamma-aminoboterzuur (GABA). GABA is een belangrijke neurotransmitter die een remmende werking heeft. Het werkingsmechanisme van Nitrazepam is gelijk aan dat van andere Benzodiazepines.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

 

Nitrazepam
Het is belangrijk om snel te gaan liggen na inname van Nitrazepam.

Hoe snel werkt Nitrazepam?

Binnen vijftien tot dertig minuten nadat je Nitrazepam hebt ingenomen, wordt je slaperig en rustig. Het zal dan het heel moeilijk zijn om wakker te blijven. Het is dus verstandig om al thuis te zijn, in een comfortabele omgeving, en te zorgen dat je eenvoudig je bed kan bereiken. Vervolgens houdt de werking acht tot twaalf uur aan.


Wat zijn de effecten van Nitrazepam?

Bij gebruik van Nitrazepam merk je in eerste instantie dat je slaperig wordt. Daarnaast blijf je ook beter doorslapen. Echter, tijdens de gebruiksperiode (dus ook overdag) kun je je nog steeds slaperig, suf en vermoeid blijven voelen. Dit komt onder andere doordat de afbraak van de werkzame stoffen van Nitrazepam traag plaatsvindt.


Het verschil tussen Nitrazepam en andere slaapmedicatie

Nitrazepam is een Benzodiazepine die heel snel werkt, maar ook lang door blijft werken. Daarnaast is de zogenoemde halfwaardetijd lang, tot 30 uur. Dit betekent dat het 30 uur duurt voordat je lichaam de werkzame bestanddelen voor 50% heeft verwerkt (let op, dit betekent niet de het medicijn ook echt 30 uur lang werkzaam is!).

In de tabel hieronder vergelijken we Nitrazepam met drie andere veel voorkomende slaapmedicijnen. In het eerste opzicht zijn veel eigenschappen hetzelfde; al deze medicijnen helpen je om te ontspannen, stress te verminderen en je eenvoudig in slaap te laten vallen. Het verschil zit ‘m in de details.

De beslissing om te starten met Nitrazepam neem je samen met een arts. Hierbij wordt gekeken naar jouw specifieke situatie en welk slaapmiddel hier het beste bij past. Als blijkt dat Nitrazepam in jouw geval het beste middel is dan zal je arts het medicijn voorschrijven.

 NitrazepamOxazepamLorazepamZopiclon
Is een Benzodiazepine?JaJaJaNee
MerknaamImovaneSerestaLoride, TemestaMogadon
Belangrijkste werkingsprincipe

Dit medicijn is vooral geschikt als u moeite heeft met inslapen en als u verwacht gedurende de nacht vaak wakker te worden.

Dit medicijn is vooral geschikt als je moeite hebt met inslapen en als je verwacht gedurende de nacht vaak wakker te worden.Dit medicijn is vooral geschikt als je moeite hebt met inslapen en als je verwacht gedurende de nacht vaak wakker te worden.Zopiclon vermindert spanning en stress en maakt suf. Dit bevordert dat je in slaap valt en beter doorslaapt.
Aanbevolen behandelduurEnkele dagen tot 2 wekenEnkele dagen tot 2 wekenEnkele dagen tot 2 wekenEnkele dagen tot 2 weken
Behandelduur maximaal4 weken4 weken4 weken4 weken
Wanneer word je slaperig?15 tot 30 minuten na innameOngeveer 1 uur na innameMinder dan 1 uur na innameMinder dan 1 uur na inname
Hoe lang houden de effecten aan?8-12 uur6-8 uur8-12 uur6-8 uur

Tabel 1: de vergelijking tussen Nitrazepam en 3 andere slaapmedicijnen


Wat zijn de risico’s en bijwerkingen van Nitrazepam?

Als je Nitrazepam gebruikt, loop je risico om last te krijgen van ongewenste bijwerkingen. In de tabel hieronder zie bekende bijwerkingen en hoe vaak ze voorkomen. Nitrazepam staat bekend als een slaapmiddel dat je ook overdag nog suf en vermoeid houdt.

Bijwerkingen zeer vaak (meer dan 10 op de honderd gebruikers) Slaperigheid, sufheid en vermoeidheid,
Bijwerkingen vaak (1 tot 10 op de honderd gebruikers) Verminderde coördinatie, wazig zien, incontinentie, snurken, trager denken, afvlakking emoties.
Bijwerkingen soms (maximaal 1 op de 100 gebruikers)Maagdarmstoornissen, hoofdpijn, duizeligheid, zweten, hartkloppingen, droge ogen, huiduitslag, gewenning en afhankelijkheid.
Bijwerkingen zelden (maximaal 1 op de 1000 gebruikers)Nachtmerries, onrust, geheugenverlies, depressie, verminderd libido, longproblemen, bloedafwijkingen en leverproblemen.

Tabel 2: bijwerkingen van Nitrazepam. Bron: farmacotherapeutischkompas.nl

De bijwerkingen van Nitrazepam zijn vergelijkbaar met die van andere Benzodiazepines. Maar omdat Nitrazepam een lange halfwaardetijd heeft, is dit wel een Benzodiazepine waarbij je overdag nog steed beïnvloedt bent, in tegenstelling tot sommige andere middelen. Mocht je last hebben van bijwerkingen dan is het aan te raden om zo snel mogelijk met je arts te overleggen.

Naast de genoemde bijwerkingen zijn er ook meldingen geweest van zogenoemd ‘complex slaapgerelateerd gedrag dat is opgetreden bij het gebruik van Nitrazepam en soortgelijke medicijnen. Van sommige mensen die Nitrazepam nemen is bekend dat ze praten, lopen, koken, eten en autorijden, terwijl ze niet volledig wakker waren. Achteraf kunnen ze zich dit niet herinneren.

Meer informatie over bijwerkingen en de veiligheid van het medicijn voor mensen met bepaalde condities vind je in de bijsluiter van Nitrazepam.

Nitrazepam en alcohol

Het drinken van alcohol als je Nitrazepam neemt, wordt ten strengste afgeraden. De effecten van zowel de alcohol als het medicijn worden versterkt, en daarbij vergroot je ook nog de kans om de slaapproblemen te versterken.


Afhankelijkheid van Nitrazepam

Benzodiazepinen zoals Nitrazepam gaan gepaard met een risico op fysieke afhankelijkheid. Je lichaam went namelijk aan het medicijn. Het verhogen van de dosering zonder dit te overleggen met je arts is echter niet verstandig. Overleg altijd met je arts als je merkt dat het medicijn na verloop van tijd minder goed lijkt te werken. De verslavingsgevoeligheid is ook een reden dat wordt aangeraden om Nitrazepam niet iedere dag te nemen, maar bijvoorbeeld om de drie dagen.

Naast lichamelijke afhankelijkheid zorgt slaapmedicatie ook vaak voor fysieke afhankelijkheid. Het vertrouwen in je eigen vermogen om te slapen neemt af en je hebt het gevoel niet meer zonder ‘pillen’ te kunnen.


Hoe bouw je Nitrazepam gebruik verantwoord af?

Bij gebruik langer dan twee weken is er een kans op zogenaamde ‘ontwenningsslapeloosheid’ als je stopt met Nitrazepam. Je lichaam verwacht dan het effect van de Benzodiazepines om in slaap te vallen. Een manier om dit te voorkomen is door niet elke avond Nitrazepam in te nemen. Daarnaast kan je arts je adviseren om de dosering geleidelijk af te bouwen.


Nitrazepam, ja of nee?

Nitrazepam is een effectief medicijn bij slaapproblemen. Zoals bij elk geneesmiddel zul je de voordelen en de nadelen tegen elkaar af moeten wegen voordat je begint met een behandeling. Gelukkig hoef je niet zelf de keuze te maken voor slaapmedicatie, dit doe je in samenspraak met je arts. Het is echter goed om voor jezelf duidelijk te hebben wat je kunt verwachten van een medicijn en waar de keuze van je arts op is gebaseerd. Mensen reageren verschillend op Benzodiazepines. Het kan dus zijn dat wat voor jou wel goed werkt voor iemand anders niet fijn is.

Goed om te weten. Wil jij op een natuurlijke manier (zonder pillen) werken aan het verbeteren van je slaap? Verdiep je dan eens in de 7-stappen methode van Slaapwijzer. Je kunt deze volledig risicoloos uitproberen (niet goed, is geld terug).

In de Kennisbank van slaapwijzer.net vind je ook informatie over de slaapmiddelen Zolpidem, Temazepam, Zopiclon, Oxazepam, Diazepam en Benzodiazepines (in het algemeen).

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.

Reacties 6

 1. Mart 14 juli 2019

  In een enorme stressperiode weinig meer kunnen slapen. Na de 1e inname van Nitrazepam heerlijk en lang geslapen. De volgende dag wel suf en de behoefte om weer te gaan slapen. Een halve tablet was daarna voldoende. Werking neemt snel af binnen enkele weken zit je weer op 1 tablet.. Gebuik het nu enkele keren per maand, 1,5 tablet nodig voor een nacht slaap in noodsituaties met veel gepieker.

  Mijn advies zou zijn: gebruik het voor adhoc incidentele Stress situatie of als nood. Ik had dit eerder moeten gebruiken ter vermindering van stress en ter voorkoming van slaaapritme stoornis. Na pas een half jaar gaan gebruiken. In de stressperiode van 6 weken slaap problemen ontwikkeld. Na drie jaar nog steeds steeds niet optimaal. Gaat beter met Mindfulness, wandelen, sporten en leuke dingen doen. Gestart met magnesium, vitamine b12, Ga volgende week starten met Gaba, glutamine en carnitine. Ben benieuwd wat deze voedingssupplementen extra gaan brengen. Slaap nu zo rond de 5 uur, en doezel dan nog een paar uurtjes na. Ik pieker nog wel maar milder en minder. Voor slapen gaan doe ik Mindfulness ademhalingsoefening, dit werkt in 90 procent om in slaap te vallen. Probleem is vooral het doorslapen. Bij grote onrust voelt het goed om Nitrazepam bij de hand te hebben als nood. Bijvoorbeeld een halve tablet om 2uur innemen voor een voor paar uurtjes slaap.

  Ik zal de werking terugkoppelen van Gaba, carnitine en glutoamine. Dit zou de Gaba niveau moeten verhogen en zorgen voor minder stress en meer rust. Ik zal minimaal een maand wachten en hopenlijk gaat de slaapduur weer naar de 7 a 8 uur.

 2. Peter 3 januari 2021

  Beste Mart, wat een interessant verhaal en hoop op beterschap voor je slaap. Ik zit in hetzelfde situatie. Een vraagje wie geeft je de Nitrazepam medicijnen?! Ik hoop voor een antwoord

  1. John 2 april 2021

   Beste Peter,
   De huisarts kan Nitrazepam voorschrijven. Ik heb Temazepam geprobeerd, werkte niet. Dormicum wel, maar dat werkt ultrakort (3-4 uur). Nitrazepam helpt mij behoorlijk goed. Kijk wel wat de goede dosis voor je is. 5 mg werkt bij mij slecht, maar 10 mg heel goed (maar dat is heel individueel). Wel voel je je de volgende dag nog wat suf en vermoeid bij zo’n dosis, hou daar wel rekening mee.

 3. MM 28 september 2021

  Gebruik dit slaap middel nu ruim 6 maanden maar echt alleen om door te slapen.
  Veel stress/ piekeren zorgde ervoor dat ik wel insliep maar s’nachts steeds tussen 2 en 4 wakker werd, en niet meer in slaap kon komen ( piekeren/ malen/zorgen), dat sloopt je.
  Alleen met Nitrazepam red ik het niet, het gaat mbv hulp steeds beter maar bij ( meerdere)
  “Offdays” gebruik ik , hooguit 1 tot 2x per week 5 mg.
  Dit helpt om door te slapen.

 4. Marjolein 1 december 2021

  Omdat ik heel veel wakker lig en soms erg weinig slaap en mijn man een enorme snurker is en hartpatient, ben ik nitrazepam gaan gebruiken. Ik slik het meestal niet voordat ik ga slapen, tenzij mijn geest overactief is.. ik ben een hele lichte slaper helaas. Neem alles waar. Als ik wakker word en niet meer in slaap kom neem ik een kwart nitrazepam, soms nog minder. En gek genoeg ben ik dan vaak in een half uur wel in slaap. Ik word dan evengoed vaak nog wel een of twee keer wakker, maar slaap meestal wel weer in. Ik ben er blij mee, met de slaaptabletten, en gebruik misschien anderhalf doosje per jaar, maar toch wel redelijk vaak.

 5. Thea 19 december 2022

  Neem ook 10 mg ,,, om 21.15 neem ik ze in .
  Ga dan slapen om 23 .oo
  Lig klaar wakker tot een uur of twee, en dan slaap ik uiteindelijk

  Gebruikte themazepam 20 mg ,,,ook maar even op geslapen
  Ben erg druk en s,nachts waarschijnlijk ook .
  Groet Thea

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *