Diazepam: populair slaapmiddel uit de 'eighties' nog altijd niet afgeschreven

INHOUD

Diazepam is voor velen bekender onder de merknaam Valium. Deze vorm  van slaapmedicatie – behorend tot de Benzodiazepines – was met name in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw populair. Het werd toen naar hartenlust voorgeschreven als ‘ongevaarlijk’ slaap- en kalmeringsmiddel. Inmiddels is duidelijk dat Diazepam net als andere vormen van slaapmedicatie haar schaduwkanten heeft en worden deze slaappillen een stuk minder voorgeschreven. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Diazepam.

Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Met de informatie op mijn website, het gratis ebook met 10 technieken om sneller in slaap te vallen en mijn 7-stappen methode wil ik je hier graag bij helpen.

INHOUD

Rustgevende werking

Diazepam heeft een rustgevende, spierontspannende werking. Daarnaast worden angstgevoelens door dit middel verminderd en kan het bepaalde epilepsieaanvallen voorkomen. Vanwege de rustgevende en spierontspannende eigenschappen, kan Diazepam voorgeschreven worden in het geval van ernstige slaapproblemen en ernstige slaapstoornissen. Voor pijnklachten – zoals rugpijn – is het middel minder geschikt, al moet deze afweging door een arts gemaakt worden. 

Naar de huisarts

Als je een keer niet kunt slapen, heb je natuurlijk niet direct slaapproblemen. Pas wanneer je langere tijd niet goed kunt slapen en daardoor overdag problemen krijgt, spreken we van een slaapprobleem. Het is belangrijk om bij langdurige slapeloosheidsklachten contact op te nemen met de huisarts. Deze kan je helpen bij het vinden van een oplossing. In sommige gevallen wordt er slaapmedicatie voorgeschreven. Vaak om de vicieuze cirkel van het slechte slapen te doorbreken en rust en ruimte te creëren voor een structurele oplossing. Op basis van je klachten en persoonlijke situatie kan een arts voor Diazepam kiezen.

Lees ‘het droevige verhaal van Anja en haar spijkermat op de informatiepagina van mijn 7-stappen methode. Ik ben ervan overtuigd dat het je veel frustratie, geld en valse hoop gaat besparen en je laat zien dat er licht aan het einde van de tunnel is.

Hoe werkt Diazepam?

Nadat je Diazepam hebt ingenomen, merk je al binnen een half uur tot een uur dat het middel begint te werken. Je voelt je meer ontspannen en wordt een beetje suf. Zorg er daarom voor dat je geen inspannende dingen meer gaat doen nadat je Diazepam (of andere slaappillen) hebt genomen. Ga bijvoorbeeld rustig nog even wat lezen of luister naar rustige muziek.

Diazepam werkt binnen een uur en de kalmerende werking houdt ongeveer 8 tot 12 uur aan. Dat maakt het middel dus niet alleen geschikt voor het in slaap komen, maar ook om door te kunnen slapen tijdens de nacht. Het is dus zeker geen kortwerkende Benzodiazepine.

De Diazepam halfwaardetijd (term die wordt gebruikt om de snelheid van afbraak en eliminatie van een stof uit het lichaam te beschrijven) kan oplopen tot meer dan 24 uur. Dit betekent dat het middel ook na een nacht slapen nog doorwerkt. Zeker bij veelvuldig gebruik kan dit gaan ‘stapelen’ en kan het leiden tot ernstig disfunctioneren overdag.

Lees het indrukwekkende verhaal van Ruud: “Tjonge, wat wennen die pillen snel zeg …”

Wat kan je doen tegen slapeloosheid?

Het is belangrijk om – eventueel aanvullend aan het gebruik van Diazepam – op een natuurlijke manier te werken aan het verbeteren van je slaap. Hierdoor voorkom je langdurig gebruik van slaapmedicatie en kun je (onnodige) afhankelijkheid voorkomen. Onderstaand een aantal tips.

 • Sta elke dag om dezelfde tijd op, ook in het weekend, om een vast ritme te krijgen.
 • Niet overdag slapen.
 • Neem voordat je naar bed gaat even de tijd om de dag de revue te laten passeren. Als er zich vervelende of storende situaties hebben voorgedaan, maak dan afspraken met jezelf over hoe je daarmee om wilt gaan.
 • Maak van je slaapkamer geen verlengstuk van de huiskamer. De slaapkamer is om te slapen en niet om tv te kijken, te lezen of een videogame te spelen.
 • Zorg dat je slaapkamer opgeruimd, fris en koel is, het liefst met verduisterende gordijnen of een goed slaapmasker, zodat het lekker donker is als je gaat slapen.
 • Ga niet met honger naar bed. Eet nog iets voor je gaat slapen, maar houd je hierbij aan deze 5 tips
 • Doe geen inspannende dingen voordat je wilt gaan slapen, maar kies voor rustige, ontspannen bezigheden.
 • Draai de wekker om, zodat je er niet steeds op kijkt.
https://www.high-endrolex.com/26
Een volledig verduisterend slaapmasker betekent een directe impuls voor je slaapkwaliteit

Op natuurlijke wijze je slaap verbeteren? Verdiep je eens in de 7-stappen methode van slaapwijzer.net. Goed om te weten: niet goed, is geld terug.

Autorijden met Diazepam

Als je Diazepam gebruikt, is je reactievermogen verminderd en ben je minder alert. Het is dus niet verstandig om dan achter het stuur te kruipen. Volg dan ook altijd de aanwijzingen binnen de bijsluiter met betrekking tot het deelnemen aan het verkeer. Ook buiten de daarvoor gestelde tijden is het belangrijk om eerlijke te zijn naar jezelf. Vertrouw je het niet, neem dan het openbaar vervoer of vraag iemand anders je even te halen of te brengen. Dan weet je zeker dat er geen ongelukken van komen.

In het geval dat er dringende redenen zijn om auto te moeten rijden, kun je je arts vragen om je een ander medicijn voor te schrijven. In de groep van Benzodiazepines zitten ook medicijnen met een vergelijkbare werking, die minder lang doorwerken.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Diazepam in combinatie met andere medicijnen

Er zijn medicijnen waarmee Diazepam een wisselwerking heeft. De kans bestaat dat bij gelijktijdig gebruik het reactievermogen en het coördinatievermogen langduriger worden beïnvloedt. Over het algemeen betreft het medicijnen die zijn voorzien van een gele sticker. Informeer voor alle zekerheid altijd even bij de arts die het middel voorschrijft of jouw medicijnen een wisselwerking met Diazepam hebben. In dat geval kan de arts eventueel een ander medicijn voorschrijven.

Bijwerkingen Diazepam

Behalve dat Diazepam rustgevend, spierontspannend en angstremmend is, bestaat er ook een kans op ongewenste bijwerkingen. Sommige van die bijwerkingen, zoals afgevlakte emoties en geestelijke afwezigheid, komen vaak alleen tijdens het begin van de behandeling voor. Daarom is het belangrijk dat je altijd de bijsluiter goed leest. In geval van twijfel over bepaalde bijwerkingen, neem je het beste even contact op met de arts of de apotheek.

Meest voorkomende bijwerkingen
De volgende bijwerkingen komen relatief gezien het vaakst voor:

 • Vermoeidheid, sufheid (bijwerking Diazepam die vaak gewenst is)
 • Verwardheid
 • Evenwichtsproblemen
 • Verminderde motorische vaardigheid

Ook deze bijwerkingen kunnen voorkomen, maar worden (gelukkig) minder vaak ervaren: 

 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen
 • Slaperigheid overdag
 • Maagdarmklachten
 • Geheugenproblemen
 • Problemen met spraak
 • Huiduitslag

Meer informatie over de bijwerkingen van Diazepam vind je op de pagina over dit medicijn op apotheek.nl 

Diazepam
Maak verantwoord gebruik van Diazepam (en andere slaapmedicatie). Het advies van de arts is hierbij altijd leidend.

Deze natuurlijke ‘slaapboosters’ kun je tijdelijk met flinke korting bestellen (aan nummer 5 had je waarschijnlijk nog nooit gedacht).

Gewenning Diazepam

Net als bij alle andere Benzodiazepines bestaat de kans op gewenning en dus ook op ontwenningsverschijnselen. Als je Diazepam als slaapmiddel gebruikt, heb je een steeds een hogere dosering nodig om te kunnen slapen. Bovendien loop je de kans op vervelende ontwenningsverschijnselen als het middel niet langzaam afgebouwd wordt.

Geestelijke afhankelijkheid
Naast lichamelijke gewenning, kan er ook geestelijke afhankelijkheid ontstaan bij het gebruik van Diazepam (en andere vormen van slaapmedicatie). Je hebt het gevoel het slaapmiddel nodig te hebben om te kunnen slapen en verliest langzaam maar zeker het vertrouwen in je eigen lichaam. Ook om deze reden is het goed om Diazepam niet te lang en niet te vaak te gebruiken. 

Twee belangrijke tips om niet verslaafd te raken aan Diazepam

Slaapmedicatie gebruik je liever niet, maar in sommige gevallen kan het niet anders. De slaapproblemen groeien je boven het hoofd en je hebt letterlijk en figuurlijk rust nodig om aan een structurele oplossing te werken. Let op: dit is altijd een afweging die je samen met je huisarts maakt. Hieronder vind je 2 belangrijke tips om zo verantwoord mogelijk gebruik te maken van Diazepam en de kans op verslaving tot een minimum te beperken.

1. Begin niet zonder plan
Met een plan bedoel ik dat je voordat je begint met het gebruik van Diazepam precies weet hoe lang je het gaat gebruiken, hoe vaak (bij voorkeur niet elke nacht) en hoe je het gebruik weer gaat afbouwen (inclusief een concreet schema). Ga hier niet lichtzinnig mee om en benadruk bij je huisarts dat het voor jou een voorwaarde is. In dit artikel vind je meer informatie. 

2. Kies ook voor een ‘natuurlijke’ methode om je slaapproblemen op te lossen
Het is van groot belang om slaappillen niet als enige oplossing te hebben, maar ook op natuurlijke wijze te werken aan het verbeteren van je slaap. Een goed voorbeeld daarvan is de 7-stappen methode van Slaapwijzer die je 100% risicoloos kunt proberen (niet goed, is geld terug). Via deze link lees je hoe de methode Carla heeft geholpen om eindelijk van de ‘pammetjes’ af te komen.

Klik hier en Lees hoe Carla van de ‘pammetjes’ is afgekomen: ““Al snel werkte het ene middel niet meer en wilde ik een hogere dosering…”

Dosering Diazepam

Diazepam is verkrijgbaar in tabletten van 2, 5 en 10 milligram, maar ook in tubes voor rectaal gebruik. Ook kan Diazepam worden geïnjecteerd. Voor de behandeling van slapeloosheid geldt dat doorgaans tabletten worden voorgeschreven. De gebruikelijke dosering voor slapeloosheid is tussen de 2,5 en 20 mg per dag. De maximale dosis Diazepam bepaal je altijd samen met een arts. 

Diazepam, ja of nee?

Diazepam kan een effectief medicijn vormen bij ernstige slaapproblemen. Zoals bij elk geneesmiddel zul je de voordelen en de nadelen tegen elkaar af moeten wegen voordat je begint met een behandeling. Gelukkig hoef je niet zelf de keuze te maken voor slaapmedicatie, dit doe je in samenspraak met je arts. Het is echter goed om voor jezelf duidelijk te hebben wat je kunt verwachten van een medicijn en waar de keuze van je arts op is gebaseerd. Mensen reageren verschillend op Benzodiazepines. Het kan dus zijn dat wat voor jou wel goed werkt voor iemand anders niet fijn is.

Wil jij op een natuurlijke manier (zonder pillen) werken aan het verbeteren van je slaap? Verdiep je dan eens in de 7-stappen methode van Slaapwijzer. Je kunt deze volledig risicoloos uitproberen (niet goed, is geld terug).

In de Kennisbank van slaapwijzer.net vind je ook informatie over andere slaapmiddelen, zoals ZolpidemTemazepamZopiclon,  Oxazepam, Lorazepam en Benzodiazepines (in het algemeen).

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.

Reacties 28

 1. Godfried 14 juli 2019

  Diazepam heeft mij goed geholpen. Maar ik gebruikte het middel uiterst beperkt, 2,5 mg, en dan deelde ik deze nadien in twee 1,25 mg. Afwisselend met natuur produkten, Uiteindelijk gebruikte ik niets meer. Het is een zeer goed middel maar ik gebruikte het steeds zeer sporadisch omdat gewenning steeds om de hoek loert. Maar indien U niet kunt slapen is het beter iets te nemen en uw lichaam rust te gunnen. Het is een beetje wikken en wegen balanceren maar probeer steeds af te bouwen, na een tijdje lukt het dan beter en beter. Ik hield natuurlijk ook rekening met het stappenplan, Veel sporten bewegen, voeding, buitenlucht, wandelen relaxatie en ademhalingsoefeningen. Het kan ooit moeilijk zijn maar het lukt altijd.

 2. Hans Koudijs 28 juli 2019

  Het hele grote nadeel van alle geneesmiddelen die eindigen op pam, is dat je er verslaafd aan raakt.. Hiervan afkicken is zeker geen klein bier.
  Een korte tijd gebruik maken van de middelen dien je altijd in samenspraak met een arts te doen. De arts kent de gevaren die op de loer liggen, bij langdurig gebruik.
  Misschien een dooddoener overleg regelmatig met je huisarts en ga niet zelf meer of minder van het voorgeschreven middel slikken.
  Dit staat natuurlijk wel in de bijsluiter van de medicatie, maar niet iedereen kan een bijsluiter lezen..
  Hans.

 3. Hans de Wit 17 september 2019

  Ook ik heb regelmatig 5 mg. diazepam voorgeschreven gekregen als spierverslapper bij ernstige rugklachten. Het hielp inderdaad prima om te kunnen slapen maar de verslavende werking is ook gevaarlijk.

  Zolang het kortdurend gebruik (maximaal 1 1/2 week) betreft is er in mijn optiek geen gevaar voor verslaving, maar voorzichtigheid blijft natuurlijk geboden.

 4. Lucia 22 oktober 2019

  Mijn huisarts wil dat ik stop met diazepam na 35jaar.
  Ik vind dit heel moeilijk hij wilt dit door duwen.
  Ene kant begrijp ik het wel andere kant wat zijn de symptomen als ok stop.
  En wat is wijs in hoeveel heid te stoppen.
  Slik 3x keer daags 5mg zijn er mensen met ervaring.
  Wil ook mijn werk niet kwijt raken

  1. ankie 9 januari 2020

   je kan ook naar brijder toe in alphen aan de rijn , Erik paling is een verslavingsarts die mensen helpt detoxen
   kijk maar op de site bij brijder en zijn naam.

   1. Jo 3 maart 2021

    Het verplaatst mijn probleem, slapen met diaxepam is dan uitstel

   2. Anoniem 3 maart 2021

    Het verplaatst mijn probleem, slapen met diaxepam is dan uitstel
    Brijder, met uitleg, dat er een verslaving bij komt

 5. Sonja van de Kerkhof 13 juli 2020

  Ik gebruik 3 x daags 15 mgvalium 4 jaar nu krijg ik paniek slaap veel depressie ken niks meer ten einde raad in totaal Vanaf me 35 jaar gebruik ik oxazepam later lorazepam nu diazepam lig hele dagen op
  Me bank ken niks meer

 6. Sonja van de Kerkhof 13 juli 2020

  Tevens oorsuizen. Eng dromen slecht eten ben nu 61 jaar weet et niet meer

 7. Lotfi 27 september 2020

  Ik silk ruim 20 jaar Lorazepam en sinds 10 jaar Diazepam. Ik slikte grote hoeveelheden met name bij een paniekaanval. Minstenst 10/ 15 stuks van 10mg. Ik wil afbouwen maar de behandelaars gaan veel te radicaal. Ik krijg nu 2 keer 5mg per dag! Van 15 naar 2! De afkick verschijnselen Zijn ondraagelijk, ik wil het gelijdelijk afbouwen. Liever een maand Langer maar draagelijk ik woon alleen ik zit dag en nacht in een paniekaanval. Ik begrijp het niet 20 jaar Diazepam geslikt te hebben ben ik zwaar verslaafd geworden. Ik smeek ze van een aantal weken/ maanden langer dan is het te doen. Ik vrees echt dat ik mijn verstand verliez . Het is zo zwaar ik lig dagen op bed en dat trek ik niet meer. Ik loop met serieuse zelfmoordgedachtens! Alstublieft redt mij!

  1. Vincent 11 oktober 2020

   Best Lofti,

   Geef niet toe aan de gedachten, wees u ervan bewust dat die gedachten komen door de chemische in-balance gecreëerd door de diazepam.
   Met andere woorden dit zijn niet uw eigen natuurlijke gedachten. Neem de waarschuwing in acht, stop langzaam. Uw afbouw schema is veel te radicaal.

  2. Yan 12 oktober 2020

   Lotfi heb je al hulp gevonden?

  3. Ella 7 maart 2021

   Hoi ik vroeg me af je hebt veel ervaring ermee. Is het mogelijk na een maand lorezepam 2,5 mg half tablet 2x per dag gelijk over te gaan naar diazepam bensedin(slaapmiddel). Of moet daar tussen periode zitten, want zonder raar ik snel in paniek. Slik problemen stress trauma enzo. Kan dat problemen geven in de bloedsomloop. Of valt dat relatief wel mee?

   Hopende dat je snel reageert, moet morgen al keuze maken ojeej. Want de GGZ vergeet steeds m’n recept te bestellen. Dus lekker afhankelijk dan.

   Liefs groetjes en sterkte aan iedereen ?

   REAGEER
   Bereken hier je BMI
   De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

   Geslacht *
   Man Vrouw
   Leeftijd *
   Lengte *
   cmGewicht
   KG
   Email *
   Ik ben er akkoord mee dat bovenstaande (medische) gegevens uitsluitend worden gebruikt voor de berekening van deze zelftest en niet worden bewaard door Dokter.nl. Naast de uitslag, ontvang ik de wekelijkse Dokter.nl nieuwsbrief, mijn e-mailadres wordt nooit aan derden verstrekt. Meer informatie: zie Privacy statement.
   ←1234 Moderator: J. Leppink (zorgprofessional)
   REAGEERSTEL NIEUWE VRAAG

   Reageer op: stoppen diazepam
   Uw bijnaam of alias*
   Uw bijnaam of alias*
   Stijlen

   Selecteer afbeeldingSelecteer afbeelding
   VOEG NOG EEN AFBEELDING TOE
   Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
   Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief
   E-mailadres
   Forum
   Over ons
   Contact
   Adverteren en samenwerkingen
   Specials
   Cookie statement
   Algemene voorwaarden en Privacy statement
   © 2021 – Dokter.nl – Cookieinstellingen
   DDMA logo
   verberg
   Reageer
   stel een vraag
   Forum
   Nieuws
   Dossiers

 8. willem dejong 19 november 2020

  soms slik ik en halve tablet van 5mg em helpt me in slaap te komen en dat werkt.
  wat ik nou erg raar vind is; ik lig momenteel in het zhuis en dat werkt voor geen meter.
  ik lig 5 nachten wakker en voel geen slaap, hoe kan dit?
  en ook nog winderig zijn tot ergenis, om de 10 min een scheet…. wie kan mij hiervoor een verklaing geven?

 9. David 27 december 2020

  Ik gebruik al jaren diazepam 10 mg voor mijn rug als spierverslapper. Zit met meerdere hernias. Zijn dagen bij dat ik 50 mg neem en dagen dat ik er maar 1 of geen neem. Vroeger kreeg ik myolastan was pure spierverslapper, veel beter. Maar dan halen ze dat uit de handel. Kan niet zeggen dat ik veel last van de diazepam ondervind. Kan gerust zonder als ik geen pijn heb.

 10. Yvonne 11 februari 2022

  Beste lofti, u moet langzamdr afbouwen, daar u dit al zolang en zoveel neemt, praat erover met die gêne die u nu op 2 per dag zetten, dit is veel te radicqal er komt een dag dat ge ervan af zijt , maar met een langzame afbouwing. Succes

 11. Lara 30 april 2022

  Ik heb 2x per dag 5mg diazepam ..ik wil er vanaf maar ben heel bang voor de onrust en paniek . Wat is een goed afbouwschema

 12. Trijntje 8 juni 2022

  Ik gebruik al 48 jaar brozemapam volgens mij werken die niet meer kan ik ze zo laten staan zonder afkick verschijnselen, krijg nu dezimapam

 13. Rob 7 september 2022

  Op advies van mijn huisarts kreeg ik 18 jaar geleden (vanwege een burn-out) diazepam voorgeschreven om beter te kunnen slapen. In het begin slikte ik 5 mg, na een aantal jaren ben ik teruggegaan naar 2,5 mg. En dat werkt nog steeds prima. Dat het verslavend is vind ik geen probleem; mijn nachtrust is goed en daar gaat het mij om. Ik kan me ook niet vinden in de bijwerkingen die worden beschreven. Voor mij is het een goed slaapmiddel en ik heb er ‘s morgens en ‘s middags ook totaal geen belemmeringen door. Het werkt bij mij alleen vanaf het moment van inname (22.00u) tot ongeveer 6.30u in de ochtend. Vanaf dat moment ben ik dan ook meteen helder en scherp, en dus niet zoals vaak wordt beschreven nog duf, moe of slaperig. Het enige nadeel; het kost me elke maand zo’n 9,40 euro, want de apotheek geeft per maand maar één doosje mee met 30 stuks tabletjes. Als ik vraag waarom ik niet meteen de voorgeschreven 90 tabletjes in één keer meekrijg, vertellen ze me dat ze dat wettelijk niet mogen, ook al slik ik het chronisch. Dat geloof ik echter niet; ze kunnen precies inzien dat ik in die 18 jaar gebruik geen misbruik maak van het medicijn dus waarom niet meteen 90 stuks leveren. Scheelt mij diverse apotheekbezoekjes en een kleine 20 euro per kwartaal. Niet te begrijpen…..

 14. Cynthia 1 oktober 2022

  Hallo allemaal,

  Ik ben Cynthia en heb ernstige slaapproblemen. Dit is ook vastgesteld dmv een slaaptest. Nu gebruik ik ongeveer 6 jaar diazepam en sinds een jaar ( waarin veel gebeurd) slaap ik weer slecht. Nu zegt de een dat je aan diazepam went en de ander niet. Ik slik 20 mg voor het slapen. Denken jullie dat het komt doordat ik mijn hoofd niet stil krijg of toch afhankelijkheid?

 15. Willem 24 oktober 2022

  Hallo allemaal, voor iedereen die wil afbouwen zeg ik doe het niet te snel en in je eigen tempo . Na jaren gebruik maakt paar maanden ook niet meer uit. Heb het ook te snel willen afbouwen maar dat gaat gewoon niet je hersenen moeten daar aan wennen.ik bouw nu af met 1mg per 2 weken. (2mg breken)

 16. Bart 1 november 2022

  Hallo allemaal,

  Nou om maar gelijk met de deur in huis te vallen ik ben een aantal jaren alcoholist geweest. En dat begon met een 6 biertjes standaard per avond en is geindigd in (de laatste 2 jaar) een fles whiskey per avond (met cola gemengd).
  Via de Huisarts heb ik toen Diazepam 10 mg voorgeschreven gekregen met een afbouw schema.
  3 dagen 5x daags, 3 dagen 4x daags, 3 dagen 3x daags, 3 dagen 2x daags, 6 dagen 1 maal daags.
  En raad is wat, ik ben nu al weer 3 jaar alcohol vrij.
  Ook op die manier is Diazepam dus te gebruiken.
  (tipje van mij voor mensen die ook willen stoppen met alcohol).

 17. Rickardo 27 mei 2023

  yoyoyo whaddup peopletjes, lekker spul om incidenteel een lange vliegreis of busreis mee te skippen, maar ik zou deze niet gebruiken voor dagelijkse slaapprobleemn. Daar zijn andere middelen voor.

 18. Jan 31 mei 2023

  Heb ook valium.
  Gebruik het sporadisch.
  Bv als er harde muziek in de straat is neem ik een pilletje ‘s avonds.
  Dan slaap ik overal doorheen.
  Of als ik nekpijn hebt.
  Dan ontspand het.

 19. Andre 31 mei 2023

  Ik gebruik nu al bijna 4 jaar diazepam 10 mg voor ik slapen ga. Ik heb het niet nodig als slaapmiddel maar heb last van spierspasmen uit mijn rug. Heb twee stenoses. Sinds ik diazepam gebruik heb ik hier minder tot weinig last van. Alle andere pijnstillers geprobeerd maar die nemen de trillingen niet weg. Ben er super tevreden over.

 20. manuela 20 september 2023

  sinds ik spasmofilie en fibromyalgie heb vanaf 2017 hebben ze mij dit voorgeschreven heb dit dan ook tot 3 maand geleden elke avond 5mg ingenomen. sinds 3 maanden geleden heeft mijn dokter dit afgebouwd en gestopt ik heb daar niks last van gehad. nu 3 maanden later zijn mijn spieren sochtens zo stijf en stram als iets ik kan snachts niet slapen van de pijn in mijn gewrichten en spieren. Met als resultaat dat mijn romp en borstspieren zo gespannen als iets staan op de moment. nu mag ik het 2w terug nemen maar heb wel bang dat ik terug in hetzelfde schuitje beland als ik terug moet stoppen. heb het altijd genomen om mijn spieren te doen ontspannen omdat spasmofilie ervoor zorgt dat je spieren continue werken ook als je rust of slaapt. ik heb nooit in al die jaren meer moeten nemen om hetzelfde effect te verkrijgen en het heeft altijd goed gewerkt. nu ook ik slaap als een roosje, word uitgerust wakker en ben totaal niet suf of duf smorgens. ik weet niet goed wat ik moet doen als ze het me weer gaat afnemen.

 21. ilon 20 september 2023

  Ik neem nu ook zo ongeveer 4 jaar diazepam .maar wil er ook vanaf en weet dat het heel moeilijk word.ben ik ook wel wat bang voor .ik neem het ook trouwens om beter te slapen.

 22. Henry Kane 14 maart 2024

  Ik herken alles in het verhaal van Manuela. Ik denk dat die artsen stoppen het voor te schrijven omdat dit medicijn een slechte naam heeft en er veel misbruik van wordt gemaakt. Daardoor zijn die paar mensen die er wel baat bij hebben de Sjaak. Je moet er maar mee leren leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *