Lorazepam: alle belangrijke informatie over deze Benzodiazepine op een rij

INHOUD
https://www.high-endrolex.com/31

Lorazepam is een medicijn dat onder andere wordt voorgeschreven bij ernstige slaapproblemen. Het is een Benzodiazepine en wordt in Nederland onder andere verkocht onder de merknaam Temesta. Lorazepam wordt niet alleen toegepast bij slaapproblemen, maar ook bij een breed scala aan andere neurologische aandoeningen. In dit artikel vind je alle belangrijke informatie over Lorazepam, lees je eerlijke gebruikerservaringen en deel ik een gratis methode met je om je slaap binnen een week op natuurlijke wijze te verbeteren. 

Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Ik wil je hier graag bij helpen. Bijvoorbeeld met de (gratis) 7 dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge en mijn ebook met 10 technieken om je gedachten tot rust te brengen en sneller in slaap te vallen. 

INHOUD

Wanneer wordt Lorazepam voorgeschreven?

Artsen in Nederland zullen niet direct een slaapmiddel zoals Lorazepam voorschrijven als je langskomt met slaapproblemen. Vaak wordt eerst geprobeerd om de oorzaak te vinden en zal de dokter voorstellen om veranderingen in de levensstijl toe te passen. Helpt dit niet of niet genoeg, dan kan Lorazepam eventueel worden voorgeschreven. Andere opties zijn een doorverwijzing naar een slaapkliniek of slaapcentrum. Naast de toepassing bij slaapproblemen wordt Lorazepam ook ingezet bij de behandeling van:

  • spierspasmen;
  • nervositeit;
  • alcoholverslaving;
  • toevallen;
  • epilepsie;
  • pms (premenstrueel syndroom).

Lorazepam wordt ook toegepast bij de behandeling van onder andere sociale angststoornissen en paniekaanvallen. Het geneesmiddel werkt goed bij deze psychologische aandoeningen, omdat het medicijn heel specifiek inwerkt op het hersengebied wat angsten verwerkt.

De behandelduur van Lorazepam

De gangbare behandeling van slaapproblemen met Lorazepam duurt maximaal twee tot vier weken. In enkele zeldzame gevallen wordt het medicijn vier maanden achtereen gebruikt, maar langer is ongebruikelijk en vrijwel altijd onwenselijk.

Verkrijgbaarheid van Lorazepam in Nederland

Lorazepam wordt sinds 1971 internationaal verkocht. Het is op recept verkrijgbaar onder de namen Temesta en Lorazepam. De meest voorkomende vorm is die van tabletten. Lorazepam wordt in Nederland niet vergoed door de basiszorgverzekering bij de behandeling van slaapproblemen.

Lees het indrukwekkende verhaal van Katrien: “Alle soorten slaapmedicatie (en dat zijn er heel wat) heb ik geprobeerd”

Hoe werkt het?

LorazepamLorazepam heeft een kalmerende werking en vermindert de kans op epileptische aanvallen. Lorazepam versterkt de werking van het van nature in het lichaam aanwezige gamma-aminoboterzuur (GABA). Deze neurotransmitter wordt gebruikt om berichten tussen de verschillende hersengebieden te versturen. Hoe meer gamma-aminoboterzuur er aanwezig is, hoe lager de activiteit van de in de hersenen aanwezige zenuwen. Door Lorazepam te slikken, neemt de activiteit van GABA toe en verlaag je dus de activiteit in je hersenen. 

Hoe snel werkt het?

Lorazepam werkt binnen één uur na inname en vervolgens 8 tot 12 uur lang. Als slaapmiddel wordt meestal aangeraden Lorazepam niet vaker dan eens in de 3 dagen te gebruiken. Uiteraard is dit iets om met je huisarts te overleggen. 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net


Het verschil tussen Lorazepam en andere slaapmedicatie

In de onderstaande tabel zie je de belangrijkste eigenschappen van Lorazepam in vergelijking met drie andere bekende slaapmedicijnen. Lorazepam werkt snel maar heeft een relatief lange tijd nodig om de werkzame bestanddelen in het lichaam te laten verminderen. Andere medicijnen, zoals bijvoorbeeld Oxazepam en Temazepam, hebben meer tijd nodig om in werking te treden. Hoe je lichaam precies reageert op de verschillende geneesmiddelen is voor iedereen weer anders.

De beslissing om Lorazepam te gebruiken, maak je samen met je dokter. Hierbij worden zowel de eigenschappen van het middel als je slaapproblemen meegenomen. Als blijkt dat Lorazepam in jouw geval het beste middel is, dan zal je arts voorstellen om met het medicijn – met een lage dosering en voor een korte tijd – je slaapproblemen te behandelen.

 LorazepamOxazepamNitrazepamZopiclon
Is een Benzodiazepine?JaJaJaNee
MerknaamLoride, TemestaSerestaImovaneMogadon
Belangrijkste werkingsprincipeDit medicijn is vooral geschikt als je moeite hebt met inslapen en als je verwacht gedurende de nacht vaak wakker te worden.Dit medicijn is vooral geschikt als je moeite hebt met inslapen en als je verwacht gedurende de nacht vaak wakker te worden.Dit medicijn is vooral geschikt als je moeite hebt met inslapen en als je verwacht gedurende de nacht vaak wakker te worden.Zopiclon vermindert spanning en stress en maakt suf. Dit bevordert dat je in slaap valt en beter doorslaapt.
Aanbevolen behandelduurEnkele dagen tot 2 wekenEnkele dagen tot 2 wekenEnkele dagen tot 2 wekenEnkele dagen tot 2 weken
Behandelduur maximaal4 weken4 weken4 weken4 weken
Wanneer word je slaperig?Minder dan 1 uur na innameOngeveer 1 uur na inname15 tot 30 minuten na innameMinder dan 1 uur na inname
Hoe lang houden de effecten aan?8-12 uur6-8 uur8-12 uur6-8 uur

Tabel 1: de vergelijking tussen Lorazepam en 3 andere vormen van slaapmedicatie. 

Lees het inspirerende verhaal van Lieke: “Ik maakte me enorm zorgen, ook omdat ik pas 28 was.”

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s?

Net als andere vormen van slaapmedicatie kent ook Lorazepam bijwerkingen. Deze zijn het meest aanwezig tijdens beginnend gebruik.

Bijwerkingen zeer vaak (meer dan 10 op de honderd gebruikers) Vermoeidheid.
Bijwerkingen vaak (1 tot 10 op de honderd gebruikers)

Slaperigheid overdag , sufheid, duizeligheid, ataxie en spierzwakte.

Bijwerkingen soms (maximaal 1 op de 100 gebruikers)

Hoofdpijn, verminderde oplettendheid, emotionele vervlakking, verwardheid, depressie, slaapstoornissen, libidoverandering, visusstoornis, dubbelzien, maag-darmstoornissen en allergische huidreacties.

Bijwerkingen zelden (maximaal 1 op de 1000 gebruikers)Anterograde amnesie, hypotensie, hypertensie, bloeddyscrasie en abnormale leverfunctie.

Tabel 2: bijwerkingen van Lorazepam. Bron: Farmacotherapeutischkompas.nl

Of je te maken krijgt met deze bijwerkingen (en hoe sterk ze zijn), hangt mede af van je fysieke gesteldheid en je genetische samenstelling. 

Combinatie met alcohol

Combineer Benzodiazepines zoals Lorazepam nooit met alcohol. Het versterkt zowel de effecten van alcohol als van Lorazepam. Een gedetailleerd overzicht van risico’s en bijwerkingen is te vinden in de bijsluiter van Lorazepam.

Verslaving en misbruik

Lorazepam komt net als ieder ander medicijn met bepaalde risico’s. Het is dan ook essentieel dat de gebruiker er verantwoordelijk mee om gaat. Omdat Benzodiazepines erg verslavingsgevoelig zijn – het lichaam raakt er snel aan gewend en er kan geestelijke afhankelijkheid staan – is de kans op misbruik aanwezig. Daarnaast worden Benzodiazepines ook recreatief gebruikt om ‘high’ te worden. Slaapmedicatie geeft vaak een hallucinerend effect als de gebruiker expres wakker blijft na inname. Lorazepam wordt voor dit soort doeleinden vermalen en gesnoven of de tablet wordt op de normale manier geconsumeerd.

Verslavingsgevoeligheid

Een negatieve kant van Benzodiazepines is dat het lichaam er snel aan went. Hierdoor moet de dosis worden opgeschroefd om hetzelfde effect te bereiken. Zodra je lichamelijk afhankelijk bent van het medicijn, is de kans op mentale afhankelijkheid ook groot.

De mate van afhankelijkheid, gewenning en eventueel verslaving wordt beïnvloed door je algehele gezondheid en de manier waarop jouw lichaam en geest omgaan met bepaalde stoffen. Er zijn indicatoren die aangeven dat iemand een verhoogd risico heeft op Lorazepam-verslaving. Dit is onder andere het geval als je een geschiedenis hebt waarbij alcohol- en/of drugsmisbruik aan de orde is geweest.

Twee belangrijke tips om niet verslaafd te raken aan Lorazepam

Slaapmedicatie gebruik je liever niet, maar in sommige gevallen kan het niet anders. De slaapproblemen groeien je boven het hoofd en je hebt letterlijk en figuurlijk rust nodig om aan een structurele oplossing te werken. Let op: dit is altijd een afweging die je samen met je huisarts maakt. Hieronder vind je 2 belangrijke tips om zo verantwoord mogelijk gebruik te maken van Lorazepam en de kans op verslaving tot een minimum te beperken.

1. Begin niet zonder plan
Met een plan bedoel ik dat je voordat je begint met het gebruik van Lorazepam precies weet hoe lang je het gaat gebruiken, hoe vaak (bij voorkeur niet elke nacht) en hoe je het gebruik weer gaat afbouwen (inclusief een concreet schema). Ga hier niet lichtzinnig mee om en benadruk bij je huisarts dat het voor jou een voorwaarde is.
In dit artikel vind je meer informatie. 

2. Kies ook voor een ‘natuurlijke’ methode om je slaapproblemen op te lossen
Iedereen beschikt over het natuurlijke vermogen om goed en diep te kunnen slapen. De aanpak van Slaapwijzer is erop gericht om dit terug te vinden. En dat kan echt! Ik nodig je uit om dit volledig risicoloos te ontdekken door mee te doen aan onze 7 dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge.

We stellen jouw huidige situatie vast met behulp van de test hieronder, je gaat vervolgens 7 dagen aan de slag met mijn adviezen en daarna doen we de test nog eens. Gemiddeld slapen deelnemers na een week 23% beter en volgen ze bovendien de juiste koers om slapeloosheid volledig op te lossen. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook voor jou mogelijk is!   

Hoe stop je met Lorazepam?

Als je plotseling stopt met het innemen van Lorazepam tegen slaapproblemen dan kan ontwenningsslapeloosheid optreden. Dit komt doordat je lichaam gewend is geraakt aan het middel. Hierdoor verwachten je hersenen dat de actieve bestanddelen vlak voor het slapen gaan in het lichaam aanwezig zijn. Dit is een belangrijke reden dat wordt afgeraden om Lorazepam dagelijks in te nemen tijdens de behandelperiode.

Naast lichamelijke afhankelijkheid kan er bij het gebruik van Lorazepam geestelijke afhankelijkheid ontstaan. Je hebt het gevoel het middel nodig te hebben om te kunnen slapen, waardoor er (extra) spanning ontstaat.

Om die reden is het in vrijwel alle gevallen verstandig om Lorazepam geleidelijk af te bouwen. In overleg met je arts kun je een concreet schema opstellen.

Wat gebeurt er als je plotseling stopt met Lorazepam

Stop je plotseling, dan is er kans dat je last krijgt van de symptomen die normaal gesproken verholpen worden door Lorazepam: slapeloosheid, angsten en een algemeen gevoel van onrust.

Wat zijn ontwenningsverschijnselen bij het stoppen met Lorazepam?

Stoppen met Lorazepam wordt in sommige gevallen gekenmerkt door een reeks vervelende klachten zoals prikkelbaarheid, concentratieproblemen, misselijkheid, trillingen van de hand, hartkloppingen, spierpijn, hoofdpijn en verschillende veranderingen in de waarneming van de wereld om je heen. Stop je echter op een verantwoordelijke manier – onder begeleiding van een dokter – dan hoeven deze klachten niet voor te komen.

Lorazepam, ja of nee?

Lorazepam is effectief bij de aanpak van de symptomen van slapeloosheid. Het medicijn is echter zó effectief dat er ook enkele zwaarwegende risico’s mee gemoeid zijn. Zoals bij het gebruik van ieder geneesmiddel moet er dus een duidelijke overweging gemaakt worden door de arts en de patiënt samen: wegen de voordelen op tegen de nadelen en is het niet starten met de medicijnen schadelijker dan er wel mee beginnen?

Al deze waarschuwingen ten spijt is Lorazepam een uitgebreid getest geneesmiddel wat in de juiste omstandigheden doeltreffend ingezet kan worden tegen slaapproblemen. Het kan zeker in een tijd van acute en ernstige slapeloosheid tijdelijk ‘lucht’ geven om de diepere (echte) oorzaken van de slapeloosheid aan te pakken.

Goed om te weten. Wil jij op een natuurlijke manier (zonder pillen) werken aan het verbeteren van je slaap? Verdiep je dan eens in de monster-methode van Slaapwijzer. Je kunt deze volledig risicoloos uitproberen (niet goed, is geld terug). De lezerservaringen op Bol.com geven een goede indruk van de kracht van de methode. 

In de Kennisbank van slaapwijzer.net vind je ook informatie over de slaapmiddelen Zolpidem, Temazepam, Zopiclon, Midazolam, Oxazepam, Diazepam en Benzodiazepines (in het algemeen).

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.

Reacties 71

  1. Nico 14 juli 2019

    Hierbij mijn ervaringen met lorazepam. Ik ben met slapeloosheidsklachten, depressie en angstklachten opgenomen geweest in een medisch psychiatrische unit in het ziekenhuis. Het eerste dat nagenoeg alle patiënten krijgen, en ik ook dus, is lorazepam 1 tot 3 Mg per dag. Dit wordt vooral gebruikt om rustig te worden en beter te kunnen slapen. In de meeste gevallen wordt het gecombineerd met anti depressieve, in mijn geval citalopram. Het plan is meestal om dit slechts 4 weken te gebruiken echter de meeste patiënten lukt dat niet is mijn ervaring en om rustig te blijven en te kunnen slapen wordt lorazepam vaak vaker gebruikt tot meerdere jaren aan toe. Ik zelf heb het middel 2 jaar gebruikt in verschillende doseringen. In het begin met enige bijwerkingen als misselijkheid, duizeligheid en slechter zicht, maar na 1 tot 2 weken ging dat bij mij over. In de 2 jaar ontstond voor mij wel een gewenning zowel lichamelijk als geestelijk en durfde ik niet meer zonder te gaan slapen, bang dat ik niet meer kon slapen. Na 2 jaar is de oorzaak van mijn klachten grotendeels weggenomen door therapie en begeleiding en heb ik lorazepam langzaam kunnen afbouwen ( ook onder medische begeleiding bij de ggz). Ik ben er nu gelukkig vanaf want als bijkomend nadeel is dat je geen auto mag rijden bij structureel gebruik zoals ik deed. Dat mag ik nu gelukkig weer wel. Mijn slaap is inmiddels ook veel beter omdat mijn depressieve klachten en angsten grotendeels zijn verdwenen. Op dit moment neem ik nog wel Olanzapine en citalopram, maar die ga ik eind dit jaar ook proberen af te bouwen.
    Ik hoop dat mijn ervaring anderen weer verder helpt. Mijn advies is probeer lorazepam te beperken tot de 2 tot 4 weken die er voor staan, maar als dat niet lukt dan geen nood, uiteindelijk is mijn ervaring dat je er wel weer van af kan komen ook na langdurig gebruikt en als de oorzaak (de depressie en angstklachten) weggenomen worden.

    1. Frank 28 augustus 2019

      Ik gebruik nu 3 maanden lorazapam ik wil stoppen 3 pil in dag naar ander half ik hoop dat ik zonder zware ontwenningsverschijnselen afkom ik ben er wel angstig over ik ben hele dag moe ik begon door lange tijd ziek zijn nachtzweten wekenlang veel moeten plassen in nacht slaapverdtiird daardoor elk keer ziekenhuis van je hebt niks ik werd onrustig en paniek daardoor ben ik begonnen het heeft me wel tot rust gebracht maar nu probleem van afkomen hebben jullie tips voor mij ik heb wel angsstoornis

      1. mieke 26 juli 2020

        slik lorazepam.al.jaaaaaaren.
        ik denk.n jaar of 15
        elke dag n halve.tot 1 tablet
        nu met veel stress slik ik er 2 perdag
        bouw ze over tijd weer af naar halve tot.hele. pdag.stoppen gaat niet meer.te afhankelijk.

    2. Willie 5 augustus 2021

      Na een ERCP ingreep ging het fout. Kreeg een acute alvleesklier ontsteking. Na 17 dagen ziekenhuis weer naar huis. Heb tijdens mijn opname Lorazepam gekregen. Ben na 10 weken gebruik het af aan het bouwen. Doe dit echt heel langzaam. De ontwenningsverschijnselen zijn in mijn geval; geen controle over mijn emoties, het ene moment gaat het goed en het volgende huil is alles bij elkaar. Ik vind dit verschrikkelijk erg en eng. Kan het gebruik van Lorazepam niemand aanraden. De ontwenningsverschijnselen zijn veel te heftig.

      1. Nora 5 augustus 2021

        Hoe langzaam bouw jij af

  2. Birga 15 juli 2019

    Lorazepam heeft me heel goed geholpen om beter met mijn angsten om te gaan. Ik heb wel last van bijwerkingen, zoals obstipatie en smaakverandering. Wil het gaan afbouwen, maar onder begeleiding. Zit nu in een hele stressvolle periode, dus dit niet het juiste moment. Gebruik andere middelen om te slapen.

    1. christiananne37@hotmail.com 18 februari 2022

      Ik heb 30 jaar benzodiazepines gebruikt i.c.m. allerlei andere verslavende middelen …( drank & gokken ) .. Wat nu ?

  3. bert 19 juli 2019

    Ik gebruik lorazepam (vroeger te esta) al 40 jaar. Sa onds 2 x1 mg en mocht ik gedurende de nacht wakker worden nog 1x1mg.
    Ik ben ook al 40 jaar diabetespatient type 2 maar ik ben er wel 83 jaar mee geworden

  4. Marian 21 juli 2019

    Slik al meer als 40 jaar lorazepam
    Ben inmiddels verslaafd
    En de problemen komen nu pas
    Zoals slecht zien huidproblemen en obstipatie en hoofdpijn
    Helaas loop nu bij psycholoog

  5. Michaela 21 juli 2019

    Bedankt voor jullie open reaktie. Na vijf ochtenden met paniekaanvallen wakker geworden te zijn gebruik ik nu lorazepam.zoe na twee dagen afbouwen maar mijn angstaanvallen kwamen in notime weer opzetten. Ik gebruik 1 mg gram drie keer per dag .fijn te lezen dat het eventueel als het moet ook langer kan.liever niet natuurlijk maar ben wel heel wat geruster geworden na jullie reacties. Hierbij wens ik jullie Beterschap.

  6. Mevrouw 26 juli 2019

    Heb Lorazepam eerst 3 x daags 1 mg,een paar jaar later 3 x daags 2 mg. Ben nu 10 jaar verder en aan het afbouwen het is echt een ramp.
    In de loop van de jaren allerlei klachten gekregen en kom er nu achter dat het van de Lozazepam is.Jammer dat de huisarts het niet doorhad ,ik i.i.g zeker niet.
    Neem het alleen in uiterste noodzaak!!!! is zeer verslavend !!!en niet langer dan een paar dagen.Na verloop van tijd doet het zijn werk niet meer maar zit je wel met de problemen.
    Je zit er sneller aan dan dat je eraf komt met alle gevolgen van dien.

  7. Myrthe 9 augustus 2019

    Ik gebruik het nu 3 jaar 5 mg per dag helpt me wel maar ben ook verslaafd eraan wil er ooit wel vanaf want heb de neiging ze oo te sparen en dan een overdosis te nemen

  8. Man 19 augustus 2019

    Ik sliep al een half jaar 2 uur in de nacht krijg nu 10 nu is dit niet erg veel en nog word wakker tussen door!!

  9. Yolanda 2 september 2019

    Ik wil er ook vanaf na 3jaar 5 mg. Ik ben op eigen verzoek gestopt. Binnen 3 weken afgebouwd. Ik ga door een hel. Ik heb slapeloosheid angststoornis en ook depressie. Daarnaast heb ik ook alprazolam en imipramine maar de psyhiater wil dat ik dat nog niet afbouw. De imipramine heb ik wel baat bij. En de alprazolam ook voor de angst ochtends. Die is niet afgenomen. Iemand enig idee hoe lang de slaapstoornis aanhoudt als je gestopt ben. Heb van alles al geprobeerd. Warme melk met honing. Mindfulness. Rustig muziek. Geen tv op kamer. Mezelf moe maken met sporten. Ik ben radeloos. Heb een keer al een ts poging gedaan zonder erbij na te denken omdat ik 2 weken achter elkaar niet had geslapen. Ik wil dat niet meer. Ik heb onlangs een kleinkind waarvan ik nog lang wil genieten. Ik loop bij de psyhiater psyholoog en ben al 4 keer opgenomen geweest. Heb ook op dagopvang voor exposure gezeten. Ik heb een gegeneraliseerde angsstoornis en depressie. Met depressie gaat het op het ogenblik wek goed. Ik ben radeloos en kan niet geloven dat mijn slaap terugkomt na 3 jaar lorezepam. Myrthe aub geen ts doen. Ik ben gelukkig gered en hoop nog steeds op verbetering.

    1. Noelle 15 maart 2020

      Misschien kan een slaapoefentherapeut je hierin begeleiden?

  10. Marcel 10 december 2019

    Lorazepam gekregen in een psychiatrische inrichting, daar gekomen na dagen lang druk zijn met van alles en nog wat en weinig tot niet slapen gaan,…
    Hierdoor een psychose gekregen met hallucinaties en waanbeelden…..als gevolg.
    Mij vrijwillig laten opnemen omdat het thuis niet meer ging, en ik van alles zag dat ja niet bestond.
    (Door het onthouden van mijzelf aan slaap).

    In de kliniek opgenomen en gelijk Lorazepam gekregen, overdag als ik het nodig had om rustig te worden mocht ik 1 tot 2 mg nemen, maar dit niet nodig gehad omdat ik geen klachten had van hallucinaties in de kliniek, maar kreeg voor het slapen gaan wel even 2,5mg om in te nemen en dit bijna 4 weken lang.
    Toen mijn ontslag binnen 2 dagen zou zijn, heeft de kliniek het gebruik van de Lorazepam gelijk in 1 keer gestopt.
    Nu weer lekker thuis, alles gaat prima, nergens geen last meer van de problemen die ik had, MAAR nu wel een ander probleem en dat is dat ik bijna niet kan inslapen, en rustig nachten niet kan slapen.
    Dan in de avond rond een uur of 19:00uur een uurtje bijna omval van de slaap en moet vechten om niet in slaap te vallen, want dat is toch iets te vroeg slapen…maar om 23:00uur dus klaar wakker,

    Bedankt kliniek, voor het mij toedienen van dit rot spul, ben van het ene af maar heb nu wat anders ervoor terug gekregen.
    Kan niet naar mijn werk, omdat ik niet mag autorijden.
    Maar door de onregelmatig diensten geen gebruik kan maken van openbaar vervoer.
    Voor dit alles kon ik gewoon goed (in)slapen en sliep ik rustig 8 tot 9 uur per nacht.
    En nu dus slapeloosheid van heb ik jou daar.
    Ik slik het nu dus liever niet omdat ik er zo graag mee wil stoppen, omdat ik weer wil gaan werken.
    Thuis zitten is niet fijn, zeker niet als je eigenlijk niets meer mankeert maar door de kliniek aan een Lorazepam probleem bent geholpen.

    Tja en hoe nu verder, hoe bouw ik dit nu af, of kom ik er überhaupt nog wel vanaf,…
    Dat zijn vragen die ik de huisarts maar ga stellen.
    Want zo kan het echt niet langer.
    Wil gewoon zelf weer lekker kunnen inslapen zonder deze troep in mijn lichaam en een goede nachtrust hebben.

    Hoop dat het lukt…….

    1. Noelle 15 maart 2020

      Misschien helpt therapie van een slaapoefentherapeut.

  11. Thomas 30 december 2019

    Gebruik lorazepam nu 20 jaar. Ik had plas problemen van anti-depressiva en ben in eerste instantie Temesta 1 mg per dag gaan gebruiken.Hielp me erg goed .Angsten bleven jaren lang weg. Toen Temesta niet meer te krijgen was ging ik over op larazepam wat dezelfde werking moet hebben. Die werking voelde bij mij anders,de serene rust van Temesta was weg. Door de verslaving,waar je toch in zit ga je een pilletje meer gebruiken. Tegenwoordig neem ik s’morgens en voor het naar bed gaan 1mg in . Gebruik ik een dag niet:,komt de chaos in m’n hoofd terug. |k ben oor dit middel gewaarschuwd ,maar liever 2 pilletjes op een dag dan een ongelukkig leven.

    1. Anoniem 15 juli 2021

      Helemaal mee eens

  12. Maaike 7 januari 2020

    Ik gebruik lorazepam al bijna 8 jaar voor ptss, angststoornis en psychose. 4 mg per dag. Nu wil ik graag afbouwen want ik heb geen trauma meer en ook geen angst en ook geen psychose, daar ben ik voor behandeld met emdr en andere therapieën. Maar met 1 mg minder val ik al niet in slaap. Ik hoop dat het me lukt om er toch vanaf te komen. Misschien door tijdelijk tijdens de afbouw kruiden te gebruiken die ook slaapverwekkend zijn maar niet verslavend. En rustig blijven in mijn hoofd, positieve gedachten hebben en doorzetten. Want je gedachten maken je soms van streek.

  13. R. Klaassen 11 januari 2020

    Bij mij werkt het anders. Gebruik lorazepam ook al 30 jaar en ben verslaafd zegt de huisarts.
    Heb 3x 1 mg. gebruikt. afbouwen zelf tot 1 1/2 per dag. Gebruik dit ook voor de chaos in mijn hoofd, maar ook om te kunnen functioneren, zoals boodschappen doen en een dagje weg. Kan dat alleen als ik een halve lora heb ingenomen, hou het dan langer vol, maar wel 3 keer een halve . af en toe voor de nacht 1x, vanwege
    vermoeidheid in mijn hoofd of fysiek moe. Heb ook M.E. vermoeidheidsyndroom dus. Misschien werkt het dan anders, maar zonder kan ik niet.

    1. hoi maaike 6 maart 2021

      hoe heb jij dat gedaan
      zit vol met stress en angsten en paniek aanvallen
      ik slik lorazepam-zoplicon-quietapine-paroxetine
      heb 2 zware operaties achter elkaar gehad en ook nog een bijna dood ervaring
      ben volgestopt bij ggz en nu kan niemand mij meer helpen

      1. Lieverd166 12 maart 2021

        Hoi, maaike,

        Gezien hoeveeld medicatie, en de daarbij komende narcoses , kan ook dat je heel erg paniek en angst opzet , mag ik vragen hoelang je dit al slikt en de B.D.E. wat heb je precies ervaren?? Hoor graag van je groetjes sandra

  14. Sonja 14 juli 2020

    Ik gebruikt eerst 90 mg oxzazepam later 1/4 lirazepam na een week il4 srujsvan 2.5 mg die hebben ze in ggZ afgebouwd met diazepam 80 mg per week met 5 mg per week afbouw. GgZ heeft me laten gaan met 12.5 mg per dag jammerrrr nu zit ik weer aan 45 mg per dag heb een flinke ontwenning. En flinke depressie. En heb ptts helppp

  15. Wilma Jansen. 30 november 2020

    Na jarenlang, minimaal gebruik, heb ik nu ernstige gezondheidsklachten. Mijn luchtwegen laten het afweten in de vorm van ernstige benauwdheid door slijmvorming. Recentelijk, heb ik door ambulance personeel, zuurstof toegediend gekregen, want ik was .,echt.. benauwd. Dit gaat nu al zo’n 2 maanden. Via mijn KNO arts wordt dit verder uitgezocht. De dagelijkse benauwd houdt mij erg bezig omdat ik elke 3/4 uur moet puffen. Een angstig gevoel en gedachte. Ik gebruik lorazepam 1mg elje avond voir het slapen gaan. Ik ga het per week afbouwen. Ik kan dit prima alleen. GGZ zorg heb ik niet meer en aan mijn huisarts heb ik niet veel.

  16. Anoniem 30 november 2020

    Na jarenlang, minimaal gebruik, heb ik nu ernstige gezondheidsklachten. Mijn luchtwegen laten het afweten in de vorm van ernstige benauwdheid door slijmvorming. Recentelijk, heb ik door ambulance personeel, zuurstof toegediend gekregen, want ik was .,echt.. benauwd. Dit gaat nu al zo’n 2 maanden. Via mijn KNO arts wordt dit verder uitgezocht. De dagelijkse benauwd houdt mij erg bezig omdat ik elke 3/4 uur moet puffen. Een angstig gevoel en gedachte. Ik gebruik lorazepam 1mg elje avond voir het slapen gaan. Ik ga het per week afbouwen. Ik kan dit prima alleen. GGZ zorg heb ik niet meer en aan mijn huisarts heb ik niet veel.

  17. Mariankwant 10 december 2020

    Ik gebruik het al 45 jaar iedere dag
    Ben zwaar verslaafd kom er niet meer vanaf ga nu ook gezondheidsproblemen krijgen
    Hoofdpijn gevoel in mijn keel of het afsluit wilde.pupillen staan soms verwijderd
    Maar ze helpen wel
    Ik weet het niet meer sorry voel me niet meer optimaal

    1. carlo 24 december 2020

      Marian,

      Je kan er vanaf komen door heel langzaam af te taperen.Je zou bij de regenboog apotheek taperings setjes kunnen laten maken dan halen ze er hele minieme hoeveelheden vanaf iedere keer 5% of minder geloof ik.In jou geval zal je hier waarschijnlijk een jaar of langer over doen maar dan wel zonder de ontrekkingsverschijnselen.Op 45 jaar gebruik zou een jaar aftaperen toch niet zo lang zijn toch.

      1. Jacq 26 november 2021

        Ik heb lorazepam 7 jaar geleden voorgeschreven gekregen door een psychiater tijdens een spoedintake wegens angststoornissen en ptss. Hierna 4 jaar onder begeleiding van andere psychiater blijven gebruiken, 2x 1 mg per dag, en dan 1 a 2 dagen in de week niet gebruiken! Dit werkte bij mij heel goed, het zorgt ervoor dat de lorazepam ook goed blijft werken tegen angst aanvallen en helpt me door voor mij stressvolle periodes heen.

        Nu in mijn leven eindelijk de stress om mij heen en in mijzelf beter beheersbaar is, gebruik ik het gewoon op momenten dat ik het echt nodig heb, dus geheel willekeurig, soms dagenlang niets en soms weer paar dagen wel, maar nooit meer dan die maximaal 2mg op een dag. Voor mij werkt dit erg goed en dus ondanks het jarenlange gebruik op deze manier heb ik helemaal geen last van verslaving/ontwennings verschijnselen en werkt het nog erg goed bij angst/stress overdag, en ‘s nachts tegen de vele nachtmerries.

  18. Jurgen 8 januari 2021

    Ik neem al maar dan 13 jaar die pillen
    7.5mg
    Ik probeer te stoppen maar weet niet hoe

  19. Willen STOPPEN 13 januari 2021

    Voor de mensen die willen stoppen, Google eens op Atston manual. Hierin staat duidelijk hoe je kan afbouwen. In het kort: je zet je dosis lorazepam om naar equivilent van diazepam en gaat dan zeer langzaam afbouwen.

    Ik ben in 4 jaar van 120 mg diazepam afgebouwd naar 0 mg met minimale klachten. Zoalang je maar geuld hebt.

  20. Christa 30 januari 2021

    Ik ben 18 jaar verslaafd geweest aan benzodiazepines. Ik verzamelde alles, kreeg van mensen pillen, ik kon via een vriendin in Portugal pillen krijgen etc.
    Ik had een therapeute die zei: al die troep werkt toch niet meer na zoveel jaar?
    Ik heb mijzelf beetgepakt en binnen 3 weken was ik van al die troep af. Niet dat ik er beter van ging slapen. Ik heb het gezocht in melatonine, slaapthee, versjes opzeggen, inwrijven met lavendel. Maar ik ben er nu 2 jaar vanaf en dat bevalt prima! Mijn grote vijand is alcohol. Als ik een paar nachten slecht heb geslapen, wil alcohol mij nog wel eens een handje helpen.
    Ook niet goed natuurlijk.

  21. Anoniem 4 augustus 2021

    Slik nu 3 jaar lorazepam 1 mg en een kwart per dag, mag 2mg van arts.
    Nooit aan moeten beginnen dagelijks!! want zo verslavend als wat, zowel fysiek als mentaal.
    Omdat ik weet dat het niet de oplossing is voor mijn probleem ( chronische dysthemie depressie/angst/24/7 nek en schouderpijn/dissociatie) neem ik zo min mogelijk maar ik merk al heel lang dat het niet meer de werking heeft die ‘t in het begin wel had dus ik ervaar dit als een gevecht ermee.
    De vervreemding is sterker geworden en kan me nauwelijks ontspannen.
    Aantal keren paniekaanval gehad met ambulance erbij.
    Vind ‘t vreselijk direct ‘smorgens 0,5 mg in te moeten nemen om pas daarna op te kunnen staan, en dan nog heel beroerd om 12.30 de 2e halve.
    Eind vd middag dan nog een kwart of halve.
    Ben er zo de hele dag mee bezig, daar wil ik echt vanaf.
    Ik slik ook al vele jaren de ad : mirtazapine 15 mg, afbouwen daarvan is 4x niet gelukt.
    Eind aug. is het idee nog een andere ad (Escitalopram) ernaast zodat hopelijk, als ik de startweken daarvan goed doorkom, daarna de lorazepam afgebouwd kan worden.
    Zijn hier meer mensen met bijwerking van niet helder kunnen denken, afgeknepen nek en enorm vervlakt gevoel, niet geaard en dagelijks mega moe?

  22. Anoniem 19 september 2021

    Ik ben vandaag begonnen met in een keer afbouwen van lorazepam 2,5 mg. 15 stuks per dag.
    Mijn psychiater wilt niet helpen met een afbouwschema. Omdat ik zelf weer illegaal pillen ben gaan kopen.
    Over 10 weken is er plek op de afkickklininiek.

    Ik heb nu angstaanvallen, paniek en hyperventilatie.
    Wie weet hoe lang het duurt voordat het minder wordt

  23. Anoniem 17 november 2021

    ik gebruik 8 mg lorazepam per dag soms 10 en ga nu afbouwen na het meer dan een jaar gebruikt te hebben. Start langzaam met eerst de zo nodig met een halve mg te verminderen. Zie er best tegenop zeker omdat ik nu intensieve behandeling volg en veel last heb van angst. Tegelijkertijd wil ik van de Lorazepam af, omdat ik het al zo lang gebruik en deze dosering bijna niks meer doet en ze ook niet meer gaan geven. Daarnaast wil ik ook uiteindelijk weer autorijden wat met lorazepam niet kan. Zie er wel tegenop te gaan minderen en ben benieuwd hoe het gaat. Over een paar weken kijken we verder hoeveel het om laag gaat.

  24. Marian 12 maart 2022

    Ben al meer dan 45 jaar verslaafd
    Met alle gevolgen van dien
    Neem er drie per dag 1mg neem in
    Wanneer het mij uitkomt ze helpen
    Nog steeds.chaos in mijn hoofd pilletje s
    Innemen weg chaos ,
    Word alleen smorgens beroerd wakker
    Na verloop van tijd gaat het weer beter af en toe zie ik het niet meer zitten met die troep

  25. Debbie 19 maart 2022

    Slik al jaren voor het slapen 1 mg lora. Doe ik dat niet slaap ik niet. Heb ze wel eens vergeten een weekendje weg. Nou je snapt hoe ik erbij liep): En dan zo’n gelukkig gevoel als je hem weer in kan nemen. bizar dat het zo verslavend is. Het zal mijn tijd wel duren ben de jongste niet meer maar snap dat je er uiteindelijk niet afhankelijk van wilt zijn. Maar aan de andere kant kan he ook denken ach beter 2 of 3 pillen en mij goed voelen als geen en diepongelukkig. Moeilijk Sterkte allemaal!!!

  26. Anoniem 19 maart 2022

    Slik al jaren voor het slapen 1 mg lora. Doe ik dat niet slaap ik niet. Heb ze wel eens vergeten een weekendje weg. Nou je snapt hoe ik erbij liep): En dan zo’n gelukkig gevoel als je hem weer in kan nemen. bizar dat het zo verslavend is. Het zal mijn tijd wel duren ben de jongste niet meer maar snap dat je er uiteindelijk niet afhankelijk van wilt zijn. Maar aan de andere kant kan he ook denken ach beter 2 of 3 pillen en mij goed voelen als geen en diepongelukkig. Moeilijk Sterkte allemaal!!!

  27. Lynn 31 maart 2022

    Gebruik ook al 44 jaar lorazepam, ook 3 x 1mg per dag. Zou niet weten hoe ik zonder zou kunnen leven! Artsen schrijven je dit middel voor en willen nu dat je er maar mee moet stoppen! Ongelofelijk. Ik heb weer hevige angstaanvallen na medische ingreep met ruggeprik/roes. Moet er niet aan denken om zonder dit middel de dagen door te komen.

  28. Jaccies 27 april 2022

    Ik gebruik Lorazepam 1mg 2 per dag al meer dan 30 jaar, ben aan het afbouwen nu met diazepam maar na 10 weken lukt het niet zo best , wanneer ik bij 1/4 tablet van de 2mg tablet dus bij 0,5mg en dat 3 keer per dag , dan worden de ontwenningsverschijnselen vreselijk vooral lichamelijk, vreselijk gevoel in het hoofd.
    Ik denk niet dat ik er zo vanaf kom , want de reden is dat ik anders mijn rijbewijs niet verlengd wordt, ik heb iets gelezen over tranxene als vervanger waarbij je wel auto mag rijden valt in categorie 2 , wie weet dit of deze Tranxene een goede vervanger is voor lorazepam 1 mg 2 maal per dag en welke sterkte heb ik nodig voor tranxene ?

    Trouwens ik word niet suf van lorazepam ik ben alleen verslaafd aan de stofje die erin zit na 30 jaar gebruik, dus waarom ik niet zou kunnen auto rijden snap ik niet , zonder lorazepam zou het moeilijker worden om auto te rijden,
    dus ik snap niets van CBR dat lorazepam in categorie 3 staat onafhankelijk hoeveel mg je ervan gebruikt , moet toch verschil uit maken of ik 2 of meer maal per dag lorazepam 5mg of maar 2 lorazepam 1 mg gebruik, snap niets van die regeling van CBR.

  29. Tim 15 juni 2022

    Ik neem al 20j Serenase/Temesta. Eerst om te slapen, daana bij het opstaan. Dosering ≈ 5 mg/dag. Van nature ben ik een enorm angstig en nerveus persoon en heb bovendien ADHD. Het heeft m’n leven zo beinvloedt dat ik niet meer zonder wil. Een aantal jaren geleden ben ik in het ziekenhuis met speciale medicatie afgekickt maar daarna was mijn leven een levende hel.
    Mijn huisarts is het dan maar terug beginnen voorschrijven. Uiteraard zou ik graag zonder willen maar ik ken geen alternatief.

  30. D 14 juli 2022

    Ik heb ze in de kast als zo-nodig. Er zijn soms maanden dat ik ze niet gebruik, en soms een paar keer per week, bij veel overprikkeling/spanning/slapeloosheid. Ik probeer bewust geen paar nachten elkaar het te gebruiken, maar af en toe is het zo fijn. Even de uitknop, om de volgende dag vanuit betere zelfregulatie iets aan te pakken.

  31. Alida 28 juli 2022

    Ik al 2 jaar lora door ggz gegeven in crisis.
    Nu 2 per dag 1 mg .
    Nu mijn vraag heb er iemand ook buikklachten door lora ?
    Opgezette buik branden ?
    Ik ga zelf afbouwen want het doet niks meer.
    Bedankt

  32. Anoniem 4 september 2022

    Ik heb altijd bromazepam gebruikt zeker 35 jaar en nu ineens lorazepam omdat bromazrpan niet meer te verkrijgen was voelde mij met bromazepam beter

  33. ben 5 september 2022

    eerst kreeg ik altijd clonazepam ik heb namelijk ernstige tinnitus een zuivere toon van 85db en nu krijg ik lorazepam is dit wel goed voor mij gr.ben.

  34. Mieke 6 oktober 2022

    Ik slik nu 0,5 mg lorazepam tegen hevige onrust door chronische pijn. Dat helpt we even maar is niet de oplossing.
    Heb eerder lorazepam geslikt en afgebouwd met taperingstrips. Daar heb ik ook andere medicatie mee afgebouwd. Kijk maar eens op de site van cinderella. Het afbouwen gaat dan heel langzaam en werkt goed.
    Veel psychiaters zijn niet echt goed op de hoogte. Er is veel onderzoek naar gedaan door de universiteit van Utrecht en verslavingsartsen.

  35. Anoniem 7 oktober 2022

    Ik heb 4 x per dag 0,5 mg . Nu ben ik twee vergeten de laatste twee.. wat is handig? 1 voor het slapen gaan?

  36. Bas 11 oktober 2022

    Ik gebruikte 3 x p week 2,5 mg kreeg die van mijn zus, (mijn huisarts wil het niet voorschrijven) zonder Lorazepam slaap ik niet of nouwlijks. Heb 5 maanden geleden een dwarslaesie opgelopen (incompleet) en mijn huisarts wil nog steeds niet helpen dmv Lorazepam. Weet iemand hoe ik er aan kan komen uiteraard betrouwbaar. Wil liever geen andere huisarts.

  37. Dirk 12 oktober 2022

    Ik gebruik Temesta reeds 3 jaar,voor angst en depressie.
    In de bijsluiter staat dat je het niet mag gebruiken zonder antidepressiva. Ook dat uw klachten kunnen verergeren.
    Ik gebruik soms een halve, soms een derde,maar weet eigenlijk niet hoeveel in totaal per dag.
    Heb al zes jaar een depressie. Antidepressiva maakten mij zieker,met zelfmoordpogingen tot gevolg.
    Denk aan stoppen met Temesta, maar het lukt voorlopig niet.
    Schakel nu tegelijk over naar Mentalis Stress. Ik wil de chemische brol kwijt.
    Ik draag al 22jaar morfineklevers als pijnpatient. Na 15jaar was de werking ook al minder. Dus teveel pijn. Positief advies gekregen voor euthanasie, maar blijf vechten. Mis toch mijn oude ik.
    Mijn advies : vermijd chemische brol.
    (gemakkelijk gezegd, ´k weet het)
    Maar het maakt je kapot.
    Hopelijk heeft iemand hier iets aan.
    Dirk.

  38. Ineke P. 14 oktober 2022

    Ik neem al 15 jaar temesta, elke dag, variërend van 2 mg tot 5 mg. Ik ben inmiddels 60 en wil er eigenlijk niet meer mee stoppen. Wil de rest van mijn leven rust hebben en de huisarts zegt dat je er perfect oud mee kan worden. Kan iemand mij hier meer over vertellen?

  39. Petra 24 oktober 2022

    Hoi, ik gebruik Lorazepam nu 18 jaar. Ik had slapeloosheid door a.d Sertraline. De slaapproblemen zijn door de jaren er dwars doorheen gekomen. Eindelijk heb ik nu een psychiater die zegt dat je er ook juist slaapproblemen van kunt krijgen. Ook worden mijn andere klachten er aan gerelateerd zoals depressie, geheugen en concentratie stoornissen. Ik heb nog een weg te gaan, maar ik ben genoodzaakt dit af te bouwen en er mee te stoppen! Er moet nog een plan komen en ik zie er vreselijk tegen op.

  40. Marian 27 oktober 2022

    Hallo allemaal
    Ik gebruik lorazepam al meer dan 40 jaar
    Ze helpen wel ,maar krijg nu gezondheid
    Klachten maagdarmstoornis obstipatie
    Soms diarree jeuk op huid
    Vaak chaotisch in mijn hoofd tinnitis
    Iemand ervaring mee ben inmiddels wel
    74 vaak ook depressief

  41. Anoniem 7 november 2022

    Ik heb altijd0,5 mg reapam gebruikt. Word niet meer geleverd en ipv lorazepam 1 mg gekregen . Heb 1 x een halve geslikt en voelde me raar , dus vandaag een kwart . Ging de hele dag goed . Maar is nu uitgewerkt. Wil zo slapen en twijfel of ik nog een kwart neem . Ik wil ze eigenlijk helemaal niet meer!!

  42. Babs 20 december 2022

    Ik slik al jaren verschillende medicijnen voor mijn ‘koppie’ oa depressief, angst, stemmingswisselingen, slapeloosheid, adhd. Ze werken goed en kan daardoor normaal functioneren. Ik zie geen reden daardoor om te stoppen.
    Als men bijvoorbeeld hartproblemen heeft moet die persoon vaak ook de rest van hun leven hartmedicatie slikken. Dus waarom doet men zo moeilijk als je medicijnen slikt voor psychische klachten??

  43. luc 10 januari 2023

    Ik gebruik Temesta al ongeveer 6 jaar. Vanaf het begin nooit een bijwerking gehad. Gebruik het als ik zeer nerveus ben 1mg (de Expidet versie) het helpt mij steeds om de scherpe kanten weg te krijgen zonder ik last heb van bijwerkingen. Ik rij vlot met de auto en dit veel kilometers per jaar. Voor het slapen gaan neem ik 1Mg Lorazepam. Dit quasi 6 jaar aan een stuk zonder de dosis te moeten verhogen. Dokters raden het gebruik sterk af maar er bestaan veel meer medicijnen die veel slechter voor de gezondheid zijn dan benzodiazepines. We moeten ons minder afvragen waarom we het nemen maar blij zijn dat er zulk medicijn bestaat dat de onrust in ons hoofd weg neemt. En verslaving? Er zijn veel ergere dingen waar veel meer mensen aan verslaafd zijn.

  44. Brit 17 januari 2023

    Je mag geen auto rijden met lorazepam ..hoe doen jullie dat dan?

  45. Marian Kwant 11 februari 2023

    Ik lees temesta maar die bestaat toch niet meer .ik gebruik nog steeds lorazepam heb ook soms dichtgeknepen
    Gevoel in keel dat verdwijnt met inname
    Lorazepam chaos in hoofd en depressies heb ook ontwenningsverschijnselen
    Bah vind alles zo eng

  46. Meesje 23 februari 2023

    Ik gebruik 4 maanden lorazepam gebruikt tijdens opname…
    Nu ben ik aan het afbouwen met taperingstrips via de Regenboogapotheek in Bavel….over 1 mg doe je 8 weken…
    Ik vind het een gevaarlijk pilletje, afgevlakt, angstig en depressief word ik ervan…
    Afbouwen is heel zwaar…
    Ben bijna aan het eind van dit traject maar ook dan schijnt het nog niet klaar te zijn…
    NOOIT MEER LORAZEPAM!!!!

  47. Bloem 27 februari 2023

    Zelfs met 2x2mg gewoon nog wakker! Ik snap er niks van. Niet ik hoor, mijn moeder krijgt het, ze is terminaal.

  48. Willie 28 februari 2023

    Ik heb 2 jaar 30 mg oxezepam per dag geslikt nu vanaf november zachtjes aan gestopt maar ben zo vreselijk onrustig en naar in mn hoofd wankel op de benen zou dat daar door komen

  49. Katharina 6 maart 2023

    Ik gebruik Lorazepam 3 x daags 1 mg. ter ondersteuning van Carbamazepine 200 mg. 3 x daags wegens
    Epilepsie. Dit is mij door de specialist voorgeschreven ! Ik ondervind geen klachten, terwijl ik beide middelen
    reeds jaren gebruik! Ik gebruik Lorazepam dus niet als slaapmiddel. Gebruik geen alcohol en heb geen rijbewijs!
    Ik ben 75 jaar en vind het prima zo! Geen aanvallen en geen verwardheid. Waarom zou ik nu op mijn oude dag gaan veranderen en de kans lopen, dat de epilepsie terugkomt en ik een fatale val maak!
    Ik voel mij met deze medicatie rustiger en wil het gebruik niet gaan minderen!

  50. Anoniem 27 maart 2023

    Stoppen met deze troep, als het mij Is gelukt kunnen jullie het ook. Kom op jullie zijn allemaal TOPPERS

  51. Jenny 20 mei 2023

    Jee.. ik schrik van mijn lichamelijke en geestelijke reactie toen ik van 1,5 mg per dag zelf naar 0,75 mg per dag ging.. hoofdpijn, spierpijn, angsten etc..
    Maar ik houd vol. Ik ga voor de laatste 0,75 mg taperingsstrips aanvragen.
    Wat een toestand is het afbouwen zeg!
    Huisarts schrijft zo gemakkelijk voor en houd geen vinger aan de pols.. niet verantwoord vind ik.
    Hou je koppie erbij! Sterkte allemaal!

  52. Erik 14 juni 2023

    Ik gebruik al dertig jaar lorazepam 2,5 tegen paniekaanvallen en angst. Ze werken bij mij gewoon goed zonder komen de klachten hevig terug! Ze geven me een dragelijk leven, stoppen doe ik nooit. Ik gebruik 5 keer 2,5 per dag.

  53. Marij 16 juli 2023

    Ik ben aan het afbouwen van lorazepam. Is zeer verslavend en maakt je ziek. Ik kreeg allemaal klachten. Voornamelijk bij wakker worden. Vreselijk branden lichaam en spierverstijvingen. Is omgezet naar diazepam. Bouw heel langzaam af. Valt niet mee. Maar doorzetten. Moet van deze rommel af. Bezin eer gij begint. Eerst helpt het tegen slapeloosheid maar is alleen symptoombestrijding.

  54. Soof 9 augustus 2023

    Heb lorezepam 2 jaar geslikt, iedere dag 1 pil van 1mg, maar nu 1 dag eraf en voel mijn niet lekker, wat moet ik daar aan doen.

  55. Peet 26 september 2023

    Ik heb 5 jaar lorazepam geslikt in combinatie met promethazine omdat dat lorazepam versterkt. Binnen 3 maanden was ik verslaafd. Thuis meerdere keren pogingen gedaan af te bouwen maar ik merkte dat dit voor mij onmogelijk was door de angst en ontwenningsverschijnselen. Steeds de dosering omhoog omdat je op een gegeven moment meer nodig hebt. Was er zó klaar mee. Heb onmiddellijk voor een kliniek gekozen en daar op de detox gestopt.
    Heb daarna anderhalf jaar een flinke slaapstoornis gehad waarbij ik met geluk 2 uurtjes sliep en nachten helemaal niet. Dat is soms om wanhopig van te worden dat niet kunnen slapen, maar mán wat ben ik blij dat ik doorgeknald heb en van die troep af ben!!

  56. Dante 11 november 2023

    Ik gebruik al 15 jaar lorazepam , ben wel meer gaan gebruiken van 1mg per dag naar zo’n 10 mg per dag .
    Ik koop het illegaal dat maakt het er niet beter op maar het is zo’n rotspul om vanaf te komen
    Miscchien ga ik denken aan een tapering om af te bouwen , maar ik weet niet of de apotheek mijn gegevens deelt met de huisarts die mij 1mg per dag voorschrijft ! Ik zit nu op 10 mg !

  57. Maria 21 november 2023

    Beste Peet,
    wat goed dat je ervan af bent! Zou ik mogen vragen of het slapen nu beter gaat? Ik heb maar 5 weken LoRazepam gebruikt en ik slaap nu ook maar 2 uur per nacht. Ik zou graag willen weten of het beter gaat worden?
    hartelijke groet, Maria

  58. yamina 27 november 2023

    hallo,ik slik in de ochtend 1 mg lorazepam en 0,05 mg in de middag.Ik slik nu 3 jaar lorazepam.Ik heb geprobeerd om te stoppen,maar ik kreeg andere klachten.Ik denk dat ik vollopig blijf slikken

  59. Rita 17 december 2023

    Ik slik een dikke week 1mg lorazepam,maar wil al terug afbouwen,wegens depressie slaap ik niet.Maar ik las dat je juist door lorazepam een depressie kunt krijgen.
    Dus als ik vanaf nu een halfje neem en zo verder afbouw,zou dat mogen of lukken?Want ik weet nie hoe ik het anders met doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *