Temazepam: krachtige 'inslaper' met de nodige bijwerkingen

INHOUD

Temazepam is een slaapmiddel dat voornamelijk voorgeschreven wordt bij slapeloosheid. Deze vorm van slaapmedicatie – sinds 1969 internationaal verkrijgbaar op de markt – werkt rustgevend, vermindert angstgevoelens en ontspant de spieren. Temazepam wordt met name gebruikt als er sprake is van inslaapproblemen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over Temazepam, lees je ervaringen van gebruikers en deel ik een gratis methode met je om je slaap binnen 7 dagen op een natuurlijke manier te verbeteren. 

Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Ik wil je hier graag bij helpen. Bijvoorbeeld met de (gratis) 7 dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge en mijn ebook met 10 technieken om je gedachten tot rust te brengen en sneller in slaap te vallen. 

INHOUD

Waarschuwing vooraf

Temazepam bestellen zonder recept raad ik ten zeerste af. Hoewel een aantal webwinkels deze slaappillen aanbieden (vaak schimmige websites zonder contactgegevens) betaal je vrijwel altijd de hoofdprijs en weet je niet exact wat je in huis krijgt. Bovendien is overleg met de huisarts bij het gebruiken van slaapmedicatie altijd raadzaam. 

Introductie Temazepam

Temazepam is de naam van de werkzame stof in de slaappil. Je kunt merkloze Temazepam aanschaffen om beter te kunnen slapen, maar je kunt deze medicatie ook aanschaffen onder de merknamen Normison, Resotril of Tenox. Temazepam wordt niet alleen voorgeschreven bij slapeloosheid, maar ook bij ernstige onrustigheid of angsten. De meeste mensen die naar de huisarts gaan voor een recept voor Temazepam doen dit echter om slapeloosheid te bestrijden.

De mogelijke bijwerkingen van Temazepam

Net zoals vele andere vormen van medicatie, kan het gebruik van Temazepam ook bepaalde bijwerkingen met zich meebrengen. Hieronder lees je welke bijwerkingen het meest voorkomen bij het gebruik van deze slaappil.

Regelmatig
Bijwerkingen die bij meer dan 30 op de 100 mensen voorkomen bij het gebruik van Temazepam zijn de volgende:

 • Slaperigheid, sufheid en extreem vermoeid zijn. Door deze bijwerking zijn je reactie- en concentratievermogen verminderd, waardoor je meer kans hebt op ongelukken en het lastiger kan zijn om taken uit te voeren.

Soms
Tussen de 10 en 30 van de 100 mensen ervaren onderstaande bijwerkingen bij het gebruik van Temazepam:
https://www.high-endrolex.com/22

 • Een verminderde coördinatie. Door deze bijwerking kun je wat onhandig zijn in je bewegingen en soms moeite hebben om duidelijk te spreken.
 • Spierzwakte en krachteloosheid in de spieren. Dit kan leiden tot klachten als wazig zien of dubbelzien, snurken en zelfs incontinentie.

Zelden
Ook zijn er enkele Temazepam bijwerken die zelden voorkomen, ofwel bij 1 tot 10 op de 100 gebruikers. Het gaat om de volgende klachten:
Maagdarmproblemen, zoals misselijkheid, verstopping of juist diarree.

 • Hoofdpijn.
 • Duizeligheid.
 • Zweten.
 • Hartkloppingen.
 • Droge ogen.
 • Een jeukende huid.

Gevoeligheid
Of je te maken krijgt met een of meerdere Temazepam bijwerkingen, is afhankelijk voor jouw gevoeligheid voor dit geneesmiddel. Er zijn mensen die geen enkele bijwerking ervaren door het gebruik van Temazepam, maar er zijn ook mensen die met meerdere bijwerkingen te maken krijgen. Als je een of meerdere bijwerkingen ervaart dan is het vaak verstandig om deze te bespreken met je (huis)arts. Samen met hem/haar kun je bespreken of het voortzetten van het gebruik van Temazepam wel of niet verstandig is. Wellicht is er een alternatief dat bij jou voor minder bijwerkingen zorgt.

Temazepam en autorijden

Omdat Temazepam suf en vermoeid maakt, kan het gevaarlijk zijn om aan het verkeer deel te nemen. Stap zeker in de 8 uur na de inname niet in de auto. In sommige gevallen – bijvoorbeeld bij het gebruik van meer dan 20 mg of dagelijks gebruik van dit middel – mag je langere tijd (of helemaal niet) autorijden. Overleg dit altijd goed met de huisarts. Het gaat niet alleen om je eigen veiligheid, maar ook om die van anderen (meer info).

Download mijn gratis ebook met 10 technieken om je gedachten tot rust te brengen en sneller in slaap te vallen. Ooit gehoord van paradoxaal denken, de Spielberg methode en alfabetiseren? 

Temazepam en alcohol 

Het gebruik van alcohol in combinatie met Temazepam wordt afgeraden. Besluit je toch alcohol te drinken, dan is het belangrijk om dit met mate te doen. Door het gebruik van slaapmedicatie reageer je namelijk veel sterker op alcoholische dranken dan je gewend bent. Daarnaast kan alcohol de bijwerkingen van het geneesmiddel versterken.

Temazepam en andere geneesmiddelen

Veel slaappillen hebben wisselwerkingen met andere geneesmiddelen en dit is ook bij Temazepam het geval. Zo heeft Temazepam voornamelijk wisselwerkingen met andere geneesmiddelen die het reactievermogen verminderen. Dit betekent dat als je al een geneesmiddel gebruikt die het reactievermogen vermindert, nog meer last krijgt van de vermindering van het reactievermogen door het gebruik van deze slaappil. In de bijsluiter van Temazepam lees je met welke geneesmiddelen Temazepam beter niet gecombineerd kan worden. Daarnaast adviseer ik je om dit goed te overleggen met je (huis)arts.

Iedereen beschikt over een natuurlijk slaapvermogen. Je kan het terugvinden als je de juiste aanpak volgt. Laat je overtuigen door de (onafhankelijke) lezerservaringen over mijn boek (Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’).

Temazepam, de zwangerschap en borstvoeding geven

Omdat er niet voldoende bekend is over de effecten van Temazepam tijdens de zwangerschap, is het beter om deze slaappil niet te gebruiken als je zwanger bent. Kun je niet goed functioneren zonder de slaappil, dan kun je samen met de arts bepalen of de ernst van jouw slaapproblemen afweegt tegen het risico voor je kind.

Vanaf de achtste maand van de zwangerschap mag Temazepam niet gebruikt worden. Bij het gebruik van deze slaapmedicatie na de achtste maand van de zwangerschap, kan je kind na de geboorte namelijk te slap en versuft zijn. Dit kan betekenen dat je kindje niet zelfstandig kan ademen, met alle gevaren van dien. Ook kunnen er bij gebruik van temazepam na de achtste maand van de zwangerschap ontwenningsverschijnselen bij je kindje ontstaan.

Wil je borstvoeding geven tijdens het gebruik van Temazepam? Overleg dit dan met je apotheker of huisarts. Bij het gebruik van Temazepam, komt er namelijk een kleine hoeveelheid van het geneesmiddel in de moedermelk terecht. Dit betekent dat het gebruik van deze slaappil bij het geven van borstvoeding ook voor bijwerkingen bij je kind kan zorgen.

Temazepam gebruiken: altijd op de korte termijn

Het advies is om Temazepam enkel op de korte termijn te gebruiken. Dit komt omdat Temazepam verslavend werkt, wat betekent dat er op de lange termijn een afhankelijkheid kan ontstaan. Samen met de arts kun je bepalen hoe lang je deze vorm van slaapmedicatie kunt gebruiken. Gebruik je Temazepam te lang en is er kans op het ontstaan van een verslaving, dan kan de arts andere slaapmedicatie voorschrijven of kun je eventueel (in overleg) overstappen op supplementen.

Temazepam

Ervaringen van gebruikers

Over het algemeen zijn Temazepam ervaringen wisselend. Veel mensen die deze vorm van slaapmedicatie gebruiken, komen makkelijker in slaap. Toch zorgen het doorslapen – lukt vaak ook met temazepam niet – en de bijwerkingen vaak nog voor problemen.

Onder dit artikel hebben een aantal (voormalig) Temazepam-gebruikers hun persoonlijke ervaringen gedeeld. 

Twee belangrijke tips om niet verslaafd te raken aan Temazepam

Slaapmedicatie gebruik je liever niet, maar in sommige gevallen kan het niet anders. De slaapproblemen groeien je boven het hoofd en je hebt letterlijk en figuurlijk rust nodig om aan een structurele oplossing te werken. Let op: dit is altijd een afweging die je samen met je huisarts maakt. Hieronder vind je 2 belangrijke tips om zo verantwoord mogelijk gebruik te maken van Temazepam en de kans op verslaving tot een minimum te beperken.

1. Begin niet zonder plan
Met een plan bedoel ik dat je voordat je begint met het gebruik van Temazepam precies weet hoe lang je het gaat gebruiken, hoe vaak (bij voorkeur niet elke nacht) en hoe je het gebruik weer gaat afbouwen (inclusief een concreet schema). Ga hier niet lichtzinnig mee om en benadruk bij je huisarts dat het voor jou een voorwaarde is.
In dit artikel vind je meer informatie. 

2. Kies ook voor een ‘natuurlijke’ methode om je slaapproblemen op te lossen
Het is van groot belang om slaappillen niet als enige oplossing te hebben, maar ook op natuurlijke wijze te werken aan het verbeteren van je slaap. Een goed voorbeeld daarvan is de ‘monster-methode’ van Slaapwijzer die je 100% risicoloos kunt proberen (niet goed, is geld terug). Via deze link lees je hoe de methode Irene heeft geholpen om haar natuurlijke slaapvermogen terug te vinden. 

Vind je natuurlijke slaapvermogen terug (het kan echt)

Iedereen beschikt over het natuurlijke vermogen om goed en diep te kunnen slapen. De aanpak van Slaapwijzer is erop gericht om dit terug te vinden. En dat kan echt! Ik nodig je uit om dit volledig risicoloos te ontdekken door mee te doen aan onze 7 dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ challenge.

We stellen jouw huidige situatie vast met behulp van de test hieronder, je gaat vervolgens 7 dagen aan de slag met mijn adviezen en daarna doen we de test nog eens. Gemiddeld slapen deelnemers na een week 23% beter en volgen ze bovendien de juiste koers om slapeloosheid volledig op te lossen. Ik ben ervan overtuigd dat dit ook voor jou mogelijk is!   

Meer weten over andere soorten slaapmedicatie? 

Binnen de Kennisbank van Slaapwijzer vind je ook informatieve artikelen over andere soorten slaapmedicatie. Denk bijvoorbeeld aan andere Benzodiazepines, zoals Lorazepam, Oxazepam en Nitrazepam, maar ook over slaappillen, zoals Zolpidem en Zopiclon.

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.

Reacties 48

 1. Daan 14 juli 2019

  Sinds ik in de overgang zit slaap ik de week voor ik ongesteld moet worden niet of heel weinig . Nu slik ik 1 pilletje als ik het echt niet meer trek . Ik heb dan een goede nachtrust en kan weer verder. Ik gebruik ze niet iedere maand. Ben blij dat ik ze kan gebruiken en heb geen bijwerkingen geconstateerd :

  1. c.maas2@gmail..com 8 oktober 2020

   sinds het overlijden van mijn man 5 jaar geleden slaap ik onrustig en als ik een week zeer onrustig geslapen heb neem 1ik 1 temazepam, ik krijg er 15 per 3 maanden en daar hou ik nog van over. ik heb totaal geen bijwerkingen.

 2. Carmen 14 juli 2019

  Ik gebruik met periodes temazepam 10 mg. Soms 1 keer in de week, maar soms ook 5 keer. Ik heb fybromyalgie en heb vaak moeite met inslapen (en soms ook met doorslapen). Als ik al een rot dag heb gehad (meestal is dat veel pijn en erg moe) ga ik niet ook nog eens de strijd aan met het in slaap kunnen komen. Dan neem ik soms temazepam. Het werkt bijna altijd, tenzij ik erg onrustig ben, en ik ervaar eigenlijk geen bijwerkingen. Dit komt denk omdat ik altijd wel een beetje moe ben en pijn heb ivm de fybro. Ook concentratieproblemen horen daarbij. Ik gebruik nu steeds vaker wietolie met thc in combinatie met melatonine en hoop uiteindelijk helemaal van de
  Temazepam af te kunnen komen

 3. Annemarieke 15 juli 2019

  Na een zeer lange periode waarin ik heel slecht sliep (een echte slaapstoornis) ben ik langzaam maar zeker weer een “normale” slaper geworden. (o.a. door het boek “Slaap als een Roos” van Guy Meadows. Ik kende William toen nog niet). De angst dat ik weer aan zo’n ellendige periode zal beginnen raak ik waarschijnlijk nooit meer kwijt. Elke avond denk ik wel even: “als ik maar weer niet….” Daarom neem ik als ik minstens een uur wakker lig de helft van een temazepam 10 mg tabletje. Nooit een hele. Dan slaap ik zeker heel snel in. Word wel ‘s nachts wakker want doorslapen doe ik sowieso nooit, maar dat is geen probleem. Geen spoor van bijwerkingen.

 4. Ivette Decaster 22 juli 2019

  Ik gebruikt Tezepan sinds 2014 ik denk dat ik verslaafd van geworden ben ik kan niet meer zonder.Ik werd heel paranoia als ik maar een laste pilletje nog over heb.Ik slikte ook Antidepressiva en als ik niet kan krijgen van mijn huisarts dan huil ik net als een klein kind en zuren en door drammen tot dat hij het reepje door sturen naar mijn Apotheek.

 5. Judith 21 augustus 2019

  Ik slik af en toe, schat in zo eenmaal per maand, een remazepam als ik bij extreme vermoeidheid zeker wil zijn van een goede nachtrust. Het pilletje zorgt ervoor dat ik slaap, al voelt dat meer als een soort ‘weg’ zijn.
  Wat ik de dag erna merk is dat ik suf ben en me smiddags fysiek brak ga voelen. Dat is onprettig en geeft weer spanningen.

 6. Michelle 11 september 2019

  Ik heb een maand lang dit geslikt. Elke dag achter elkaar. Dit omdat ik niet meer sliep door alle spanning. Na deze maand gestopt en het lukte mij om nog steeds te kunnen slapen.

  Mijn arts gaf wel aan dat het na een maand wel echt moest stoppen..

  Ook ik had geen bijwerkingen van deze medicijnen.

  Heel af en toe neem ik er ook nog 1 als ik 3 dagen achter elkaar niet geslapen heb.
  Sporadisch een themazepam maakt niet uit.

 7. Anoniem 22 oktober 2019

  Gebruik ze al jaren en ik voel me er veel beter van kan niet zonder meer maar moeilijk te krijgen bij de huisarts ik ben dan wel verslaafd maar het zij zo ben bijna 70 jaar dus ik stop niet.

 8. Thomas 25 oktober 2019

  Ik heb al jaren last van slapeloosheid. Soms heftig soms mild. Twee jaar geleden had ik er genoeg van nadat ik meer dan drie dagen wakker liggen naar de dokter ben gestapt. Sindsdien slik ik temazepam soms 10mg meestal 20 en als ik in de avond nog hyper ben van een drukke dag 30 a 40mg. Hierdoor val ik goed in slaap en slaap ik ook goed door. In het weekend probeer ik soms zonder maar moet het dan vaak weer doen met enkele uurtjes slaap. Ik ben blij dat ik verzekerd ben van een goede nachtrust dankzij temazepam. Enige goede natuurlijke alternatief is marihuana maar dan ben ik de dag erna nog suf en dat ervaar ik niet met temazepam. Ik heb uiteraard ook veel technieken toegepast zoals ademhaling en meditatie maar deze werken niet altijd. Met temazepam ben ik verzekerd van een goede nachtrust.

 9. sofie 5 november 2019

  ik wil er van af maar hoe. ik zit er al jaren aan ik weet niet eens hoe oud ik was .toen ik begon met themazepam.

  1. Jaco 23 februari 2022

   Raadpleeg je huisarts?

 10. janneke 29 juni 2020

  temazepam werkt prima, maar dan kortdurend,
  heb het jaren geslikt, maar gestopt en na een week waren de bijwerkingen ook over
  nu een calmzy deken sinds enige tijd en dat werkt 10x beter… fantastisch gewoon

  1. Anita Denteneer 7 oktober 2020

   Beste.
   Ik neem al jaren lorpetazepam.
   Door gewenning werkt het nu alleen als ik er alcohol bij drink. Voel me ellendig . Ben 57 jaar. Laatste jaar ook 10 kg bijgekomen. Ik haat het. Durf er met mijn huisarts niet over praten. Hoe pak ik het aan om te stoppen. Ik wil het heel erg ik voel dat ik mezelf vergifftigd.
   Ik drink sims akcohol zo tegen mijn zin alleen om dat de lormetazepam dan werkt.
   Ik wil zo graag gewoon kunnen slapen.

   1. Elizabeth 30 januari 2021

    Lieve Anita,

    Ik lees nu net je verhaal en ik hoop echt dat je in de tussentijd toch hulp hebt gezocht.
    Ik hoor uit je verhaal dat je je niet goed voelt en er heel naar van wordt. Ga asjeblieft naar de dokter. Zij kunnen je verder helpen. Wees niet bang, je kan straks alleen maar heel erg trots op jezelf zijn dat je de stap hebt genomen. Het zal misschien even moeilijk worden maar moet je eens kijken waar je nu staat.. dan zou het toch alleen maar beter kunnen worden en dat je weer lekker in je velletje zit zonder pillen en drank.
    Ga je het doen? Hou van jezelf en ga ervoor!
    Dikke knuffel en ik denk aan je liefs Lizzy

 11. kimberley pex 11 augustus 2020

  Ooit kreeg ik temazepam vóór n paar operaties, tegen de angst, het waren toen al te veel operaties en blunders. Foutje ! t was toch crohn! met alle toeters en bellen ,en totaal onderschat Ik werd daar geheel relaxt van , die capsule temazepam. Nu kreeg ik ze van de huisarts als inslaper. Ik heb e i n d e l i j k een TOP huisarts. Ik heb zoveel te verwerken , PTSS, 10 tallen operaties achter de rug, en ze zijn nog niet “uitgesneden”. Fibrose op de buikmatten en de drains door het fistel zolang ze goed blijven zitten, en de drie fikse litteken buikbreuken, 3 halve ballen op mn buik. Dan komen de darmen door de spieren heen onder de huid te zitten, JA dat doet pijn, en zeker darminklemmingen . Daarbij totaal geen steun van familie, ook nooit gehad. Verder doe ik alles alleen. ALLES. Dus ook overleven , ik ben mijn eigen mental coach, -thuisverpleegster, – patient(crohn) en secretaresse……………….dus het is erg veel allemaal. Temazepam laat me inslapen, als mijn kop bomvol gedachtes zit. Rust……………Ik heb mijn slaap nodig. Broodnodig ,om verder te kunnen.

  1. joseph 7 december 2020

   Temazepam 10mg werkt bijna niet,het is een inslaper die na een paar uur al uitgewerkt is,het feit dat je geen auto rijden mag is een beetje onzin,gezien de huidige middellen die je zonder recept bij de apotheek tegenwoording al kan kopen,zoals: melatonine ,Calmanax,en andere slaap en andere kalmerings middellen
   helaas zijn er een aantal idioten die zo’n capsule van temazepam het injecteren in hun lichaam…..hoe stom kan je zijn!met ernstige gevolgen van dien,zoals overdosis ,dus niet om te slapen maar voor andere gevoelens te onder drukken,slapeloosheid heeft ieder mens wel eens,laat deze dingen staan ,het is erg vervelend als je niet kan slapen,maar je lichaam kan niet zonder slaap ,uiteindelijk val je toch in slaap,elke keer dat je zo’n tablet NIET inneemt,hoe lang de nacht ook duurt,op dat moment,uit eindelijk zal je in slaap vallen! Als je de bijwerkingen ervoor over hebt,dan niet klagen…….het is niet makelijk ,maar het is beter om van anderen aan te horen , wat je ( onbewust gedaan hebt ) als je toch zo’n pil inneemt ….als je een slaap pil inneemt en niet denkt te kunnen slapen,terwijl je wel slaapt dan zal je van anderen wel horen hoe vaak je je koffie op de ggrond hebt laten vallen,en toch ontkennen! je doet dingen wat je normaal nooit zou doen,waardoor je altijd zegt : maar dat heb ik niet gedaan,maar hoe kan je dat zeker weten ………als je slaap! Slaap verstandig en eet geen slaappillen !!!
   weltrusten,al is het maar voor 2 uur,het is beter dan niets

 12. Tineke 27 september 2020

  Ik heb temazepam 20 mg maar weer gestopt…slaap er niet meer op dan zonder, alleen met word ik na 2 uur wakker met barstende koppijn

 13. mevrouw Y. Yntema, 11 december 2020

  Ainds 2916 gebruiik ik temazepam, tot de coronie ging het prima, nooit klachten. Door corona ging het mis, op de 30 stuks die ik kreeg had ik meteen last van missers . Na een poos heb ik aan de apotheek gevraagd of ze een goedkopere leverancier hadden. Soms had ik wel 12 missers op de 30. Ik kreeg ook antwoord dat het nog dezelde leverancier was. Ik heb toen van elke zending gemeld hoeveel missers ik had genoteerd.

 14. Anna 10 maart 2021

  Ik slik al jaren Temazepam, wil er van af, omdat ik er vreetbuien van krijg soms midden in de nacht koelkast opzoeken.
  Ben nu twee dagen gestopt, zonder overleg met huisarts, doe ik hier wel verstandig aan?
  Voel me nu ook niet zo lekker, hoofdpijn angstig etc etc.
  Misschien vanavond toch maar weer nemen???

  1. Civako 7 april 2021

   Nee, niet weer beginnen. Klinkt als ontwenningsverschijnselen dus even doorzetten. Als het te erg is kunt u ook met de arts overleggen om af te bouwen.

 15. Jeffrey 21 mei 2021

  Ik slik al jaren echt al jaren temazepam en nog n pilletjevoor te slapen het doet me goed un goedenacht rust heb je nodig om je de volgende dag weer opteladen ik heb nauwelijks bijwerkingen van deze medicijn als je t nodig hebt is n pammetje helemaal niet erg zijn wel ergere dingen dan een slaap pil welterusten alvast voor strks

  1. Anoniem 10 januari 2022

   Slaapprobleem is een ramp

 16. Jacky S 19 juni 2021

  Ik kreeg de pam 5 jaar geleden omdat ik door een beenoperatie niet goed kon slapen. Ontdekking van de eeuw voor mij! Sindsdien gebruik ik ze regelmatiger dan bedoeld. Ik heb AD(H)D, hoogsensitief, en kan savonds mijn hoofd niet uitzetten. Veel creatieve ideeen, zorgen over carriere, kinderen, familie en gweldige plannen. Als ik de pam heb genomen merk ik dat ik de volgende dag superfocus heb, rust in mijn hoofd en kan zomaar weer 12 uurtjes ongestoord / onafgeleid werken. Ben dan ook een stuk rustiger in mijn gedrag. Ik ben er aan verslaafd. Daarvoor van alles geprobeerd, niets heeft geholpen. Ben nu 52. Ik betaal er 11 euros voor 30 stuks 10 mg. Doe er geniddeld 2-3 maanden mee. Ik neem ze in als ik bij voorhand weet dat ik de volgende dag moet presenteren. Succes iedereen die het leest…slaap lekker. J.

 17. Jan 1 juli 2021

  Ben veteraan met oorlog wonden en ptss temazepam helpt om te ontspannen en even rust te ervaren

  1. Bir van Buren 22 augustus 2021

   Herkenning.
   Ik ben 65, maar nog erg actief. Gebruik precies 10 maal 10 mg per maand. dat is de afspraak.
   Heb PTSS en ADHD. Ik probeer positief in het leven te staan (ondanks de intense moeheid), door het niet slapen te compenseren met
   af en toe een nachtrust. (8 uur slaap).
   Dat biedt Temazepan me. Gelukkig blijf ik gevoelig voor zijn werking tweemaal per week. Dus: happy with temazepam.

 18. Anne 20 juli 2021

  Hallo,ik neem ook een tijdje die tabletten ,misschien 1x in de week 1……maar dat gebeurd zelden nog eigelijk. Meestal als ik echt slecht heb geslapen dan neem ik ze. In begin ook geen bijwerkingen, tot ik ongveer 3 maand geleden in 1x dikke handen kreeg,die jeuken,branden en rood waren. Na mijn 1ste covid19 vacinatie begon het dan echt…… 1week werken en 1 week thuis ( door die dikke handen. Maar 4 weken later kreeg ik mijn 2de covid19 vacinatie ,de hel…….ga ik jullie zeggen sins dien nu week 8 in de ziektewet. Toe na lang zeuren en slapeloze nachten,biopsie gedaan bij de dermatoloog, en kwam uit dat het an mijn medicijn ligt. En termazepam was het eenigste geneesmiddel dat dit kan veroorzaken.,msar door de vacinatie is mijn imunsystem zo verschwakt dat dit nu gaande is.

  -dikke handen,jeuken en pijn
  -dikke voeten, jeuken en pijn
  -plekken op de armen,jeuken en pijn
  -plekken op buik en borsten,jeuken en oijn
  -dikke lip en gezicht,jeuken en pijn
  -knieën dik ,jeuken en pijn

 19. Rachel 24 juli 2021

  Ik neem al meer dan 5 jaar dagelijks temazepam. Ik werk nachtdiensten waardoor mijn ritme volledig in de war is. Ik gebruik 2,5-5 mg per dag, dat werkt uitstekend. Behalve droge ogen en vocht vast houden rondom de ogen geen klachten. Gebruik ik 1 tablet van 10 mg ben ik de volgende dag een wrak.

 20. Petra 27 juli 2021

  Hoi Anne,
  Wat erg. Ik hoor veel mensen met bijwerkingen. Dus ligt t wel echt aan het slaapmidddel? Ik hoop dat er wat aan te doen is. Sterkte!

 21. Debbie 4 augustus 2021

  Ook ik gebruik af en toe een temazepam 10 mg, daar doe ik gemiddeld 4 of 5 maanden mee, krijg er 15 vd huisarts. Meestal een halfje neem ik in, maar krijg ze nu in capsulevorm, waardoor ik ze niet door de helft kan doen, helaas. Ook een periode dat ik ze niet inneem.
  Werkt prima, ik neem dan wel op tijd het pilletje in, in de avond, dan weet ik in ieder geval dat ik 8 uur kan maken en heb verder geen bijwerkingen, zoals duf zijn, hoofdpijn of duizelig

  1. Deb 14 oktober 2021

   Nu toch, na jaren af en toe een (half) slaappilletje, uitslag op mijn huid. Ik dacht dat het door iets anders kwam, maar gisteravond een halfje ingenomen en mij borst zit onder de rode vlekken, brandt wat en jeukt. Dit is al een paar keer voortgekomen, maar herleidde dit niet naar Temapzepam .Voor mij geen Temazepam meer, ik ga wel iets anders proberen.

 22. Johan 9 december 2021

  ik zat tot 2017 ih het onderwijs, deeltijd, tegen burnout/overwerkt aan, slecht slapen. huisarts schreef mij op mijn verzoek zolpidem en daarna zopiclon voor. Hielp ff maar toen overgestapt op temazepam 20 mg, ik kreeg er 1 per dag, dat werkte ff, alcohol erbij, werkte weer ff, ondertussen gestopt met onderwijs ivm afgescheurde kruisband. lang, 2 jaar ah revalideren geweest, eenzame periode met complicaties. kreeg er toen ook nog tinnitus bij, oorzuizen/piepen. Ben positief ingesteld dus ik denk dat red ik wel Heb in die periode via een kennis extra temas geregeld want slapen was een ramp. Kreeg geen extra temas van de huisarts ivm verslavingproblematiek van het middel en myzelf. Door de tinnitus gedeeltelijk afgekeurd, ah vast het werk komen lukte niet, tinnitus is een bitch/hel op aarde als je niets om handen hebt. Had er ook nog een eigen bedrijf bij maar dat werkt niet met tinnitus. Ben nu vier jaar verder, ook anderen middelen geprobeerd en tinnitustherapie gehad in eindhoven. Huisarts zei dat er mee te leven valt en dat je er niet aan dood gaat. Het heeft wel andere bijwerkingen, paniekaanvallen. sociale afzondering, depressief motivatieproblemen en nog wat andere. Een hoop andere middelen geprobeerd en tegelijkertijd temazepan blijven gebruiken. ben nu verslaafd aan die temazepam 20 mg, op slechte dagen 2/6 capsules per dag en nog oxacepam 10 tot soms 50 mg. Alle pamen en meer geprobeerd. allemaal via kennissen, soms legaal en vnl illegaal. klauwen vol met geld gekost en weining mee opgeschoten. Weinig bijwerkingen van de temas, misschien tinnitus, maar is niet vol te houden, t kan helpen maar de kosten en de gewenning, het is een doodlopende weg. Schaam me eigen kapot dat ik het zover heb laten komen, relatie met huisarts op dieptepunt maar overstappen is onmogelijk. Die mensen worden nu ook overvraagd ivm met corona. De dokter is inmiddels gescheiden en zijn vrouw zet de praktijk voort, maar er is geen klik alleen maar ergernis als ik haar reaktie hoor en haar gezicht zie. We zijn wel klaar met elkaar. Via instanties vrijwilligerswerk uiteindelijk geregeld, probeer weer de draad op te pakken, valt niet mee. slapen is nog steeds een ramp. Wie heeft er ook het idee dat temazepam tinnitus in de hand kan werken..? Deze jaren hebben me wel dingen geleerd, blijf zo lang mogelijk van pillen af want het is niet de oplossing, kan ff werken maar met mate en via de huisarts.

 23. Patty 13 december 2021

  Ik heb een antibioticakuur kan dat samen met temazepam?

 24. Yvon 14 december 2021

  sinds de overgang is slapen een ding geworden. In slechte nachten elk uur wakker. Dus met een pilletje 1 x per maand of nog minder verzeker ik mij van een feestelijke nacht. En dat is heerlijk. Even bijslapen en bijkomen. Kan ik er weer een flinke tijd tegen.
  Ik begrijp dat het verslavend kan zijn, maar nu na 3 jaar is dit een mooi regime geworden voor mij.

 25. Anoniem 22 maart 2022

  Ik neem smorgens een temazepan van 10 mg en voel me kiplekker en ben helemaal bij de tijd

 26. C 24 juli 2022

  Ik slaap al jaren niet of slecht. Soms lig ik letterlijk de hele nacht wakker, soms val ik tegen een uur of 4 in slaap. Gevolg is doodmoe zijn en bijna niet kunnen functioneren. Daarom pas een burnout gehad, ben er net van aan het opkrabbelen. Van de huisarts temazepam gekregen 20mg, in principe mag dat om de andere dag en quetiapine 12,5 mg voor doorslapen elke dag. Ik ben steeds in gevecht met mezelf, ik probeer maar 1 temazepam per week te slikken met als gevolg dat ik steeds doodmoe ben. Sinds 2 weken weet ik dat mijn slapeloosheid één van de symptomen van mijn Fibromatoses is. Dat betekend dus dat mijn slapeloosheid altijd zal blijven. Nu slik ik veel vaker temazepam en ben ik eindelijk uitgerust. Kiezen uit twee kwaden dus.

 27. C 24 juli 2022

  Reactie voor Johan 9 december 2021.
  Johan ik ben audicien. Nooit gehoord dat Temazepam tinnitus veroorzaakt. Wel dat een hoortoestel jou tinnitus kan verlichten. Daar krijg je deels een vergoeding voor, ook als je geen hoorverlies hebt.

 28. Gaby 22 oktober 2022

  Sinds mijn operatie in juni dit jaar, waarvan ik echt Trauma heb opgelopen, zware rugoperatie ( 10 wervels vastgezet) slechte verzoening daarna, pijnstilling wat niet hielp de eerste 4 dagen, daar begon de ellende van niet meer slapen! Na 6 weken draaide ik psygisch echt bijna door, constant druk in mijn hoofd, gedachtes, muziek, frustratie ondervoeding, compleet uitgeput, gestart met temazepam 20 mg, en ik begon te herstellen, de rust in mijn hoofd keerde terug, mijn lichaam begon te herstellen ( want ja in je slaap werkt je lichaam ook heel hard)
  Ik slik ze elke dag en slaap er heerlijk op door ( 6 tot 7 uur) of het nu verslavend is of niet, ik voel me er super prima bij, ben weer uitgerust, kan mijn therapie goed aan, heb 6 weken niet geslapen… in overleg met de huisarts blijf ik dit lekker voortzetten, ga niet eens nadenken om weer een strijd te gaan leveren om dit achterwege te laten…geen bijwerking, de enige bijwerking die ik heb…. is dat ik weer positief ben, fitter word, beter herstel en heerlijk slaap!

 29. Aw zuurmond 3 december 2022

  hallo,sinds een paar dagen slik ik temazepam omdat ik tennitus heb deze medicatie helpt niet krijg er maagzuur va.n en wordt gewoon om 2 uur nachts wakker en daarna slaap ik niet meer .heb ook een hooortoestel via kentalis door verwezen naar beterhoren werkt ook voor geen meter dus dat een hoortoestel zou helpen is niet waar bij mij is het alleen maar erger geworden

 30. Harry Romijn 28 december 2022

  Al vele jaren problemen met een chronische vermoeidheid: ‘s morgens K A P O T, doch in de loop van de avond steeds fitter, kan ik eindelijk mijn werk goed doen. Oorzaak: de artsen hebben geen idee, de nodige bloedwaarden getest en.. niets bijzonders. Vlg mij heeft het iets met mijn ademhaling te maken, want vanaf ongeveer dezelfde tijd hoesten en hoesten. Soort Long Covid. Als iemand me dus zegt, je hebt “Long SARS” in 2004 in China opgelopen, en heb je steeds meer last van, wil ik het graag geloven,. Nu nog een kuur, want zelfs een apneu = CPAP luchtpomp van Philips… heeft geen enkel effect.
  ‘s Avonds slecht in slaap te komen, 03:00-04:00 en zelfs 05:15… wel doorslapen – met regelmatig diverse keren wakker worden, tot .. 11:00 of later.
  Temazepam 10 mg van mijn huisarts gekregen, twee keer, neem ik een 30 min voor slapengaan ( 23:30 -0:15 ) in, doch gevolgen ? ? IK heb ze nog niet gemerkt. Niets, noppes, nada, nix.

 31. jan tonkens 6 januari 2023

  ik slaap al jaren niet goed gebruik nitrazepam maar werken ook niet goed meer wat moet ik nu dan gaan gebruiken help me

 32. Suzanne 28 januari 2023

  Begin hier nooit aan! Fijn dat het voor veel mensen werkt en weinig bijwerkingen geeft maar voor mij heeft het enorm veel schade gedaan. Ik kreeg 4 pillentjes temazepam om weer te kunnen slapen na een hele stressvolle periode met geen tot weinig slaap. 4 nachten redelijk geslapen, het duurde bij mij alsnog lang voor het werkte. Daarna kreeg ik enorme klachten en nog steeds (het is nu een maand geleden): ik ben dood moe, word wakker met enorme spanningsklachten, adrenaline rush van hier tot Tokio waardoor ik enorm duizelig word en druk op de borst krijg, brandend gevoel ik mijn hele lichaam en ga zo maar door. Nu word ik al een maand na de pillen zo wakker en ben helemaal kapot. Kam geen eens voor mijn eigen kind zorgen zo erg. Dus ik ben hier kapot van. 4 jaar geleden kreeg ik oxazepam voor ook een korte periode en daar reageerde ik exact zo op. Volgens de huisarts zou de temazepam deze klachten niet mogen veroorzaken maar dat doet het dus wel. Het is beide troep. Als je hier leest om te kijken of je het wil gaan proberen, doe het niet! Het verpest mijn leven. 4 jaar geleden met de oxazepam heeft het maanden geduurde voor het beter ging. Hopelijk is dat nu niet weer het geval maar het duurt ieder geval al een maand en ik voel me dood moe en beroerd.

 33. johan 2 30 januari 2023

  Nog steeds 3 a 4 x id week zware tinnitus/ hyperacusis aanvallen vooral id avond. Overdag vaak ook, week geen temas gebruikt, lijkt te schelen en sinds half jaar oxazepam, quatepine en mirtazepine ivm depressie en zelfmoordgedachten. Daarvoor ook oxazepam en clonazepam gebruikt, nu ah afbouwen met die twee Wel wat rustiger geworden qua depressie/zelfmoordgedachten, dankzij die laatste twee. Alle vijf werken verslavend, heb er geen doorgaand leven meer aan overgehouden sinds die tijd. ik leef in delen. Tinnitus therapie gehad, helpt soms beetje. Vooral positief blijven denken en bezig zijn, slaap al 5/6 jaar met geluidsapp aan. Tinnitusgeluid is varariabel, 1 a 2 x in de maand is het stil, halve dag soms hele dag. heb geleerd om daar van te genieten. Rest van de dagen zit mijn “harde schijf” al s’ochtends voor de helft vol, benieuwd hoelang ik dit vol ga houden. Therapeut wil dat ik ga afbouwen, maar mijn verslavingsgevoeligheid en de tinitus zitten aardig in de weg. Worden ook apart behandeld omdat ik nergens voor deze twee tegelijk wordt aangenomen, te weinig capaciteit en erg moeilijk voor een therapeut/therapie. Mijn sociale omgeving, priveleven en lichaam zijn aardig naar de klote aan het gaan ondanks hun begrip en begeleiding die ik heb. Mijn leven staat niet op zijn kop maar zit tussen mijn oren, lijk er soms een weg in te vinden. Slik mezelf soms dag/dagen in slaap met al die zooi en dan gaat t weer een beetje. Moeilijk om op de goede weg te blijven. Voor een ieder met vergelijkbare klachten, sterkte! Zoals mijn oude huisarts zei “je gaat er niet aan dood en komt er niet vanaf”

 34. Monique 5 februari 2023

  Ik heb 15 jaar temazepam geslikt. Sinds 1 januari ben ik er vanaf. Ik heb er een half jaar over gedaan om te stoppen. Dat is me goed afgegaan. Allereerst ben ik overgestapt van die pareltjes temazepam naar de tabletjes. Deze kun je breken. Eerst 4 weken 3/4 tabletje. Toen naar een halve en vervolgens naar een kwart pilletje. Op deze manier stop je heel langzaam en heb je geen last van bijwerkingen. Ik raad deze manier echt aan om te stoppen.

 35. paco 10 maart 2023

  hallo,
  weet iemand waarom temazepam 20mg er zo raar en plakkerig uitziet? en is het mogelijk om een halve ervan te nemen?

 36. Anne 19 maart 2023

  Temazepam veroorzaakt bij mij een rusteloze slaap met akelige dromen. Wordt niet uitgerust wakker.
  Bij langdurige slapeloosheid gebruik ik de combinatie dormodyl (inslaper , goedkoop en zonder recept verkrijgbaar in Frankrijk en Spanje) en een melatominepil.

 37. Monica 10 mei 2023

  Als verpleegkundige draai ik veel nachtdiensten .Ik neem dan meestal 1/2 Temazepam 10mg om te slapen wat al 10 jaar prima werkt. Als ik vrij ben doe ik meestal zonder maar ik slaap dieper en voel mij meer uitgerust met de Temazepam. Op Paracetamol kan ik ook heerlijk slapen mocht ik in de nacht wakker worden en niet meer in slaap komen..

 38. Jokoenda 2 december 2023

  Al jaren gebruik ik af en toe Temazepam, na een erg heftige periode waarin ik snachts lag te malen en de dag erna nog nauwelijks mijn werk goed kon doen. In eerste instantie werkte een avond-borrel wel wat, dat werden er meer en dat wilde ik echt niet. Dus naar de huisarts voor een alternatief: dat werd temazepam. Het werkte prima en ik heb goed gelet op mijn gebruik: dat is nu ongeveer 2 tabletten 20 mg per week en al twee jaar stabiel. Geen bijwerkingen.
  Voor mij perfect: als ik af en toe snachts zo’n malend hoofd heb en zeker wil zijn van genoeg slaap om de dag erna goed te kunnen werken, dan neem ik 1/2je.
  Tuurlijk ben ik verslaafd. Maar: ik handhaaf mijn minimaal gebruik en als dit er niet zou zijn, zijn de alternatieven veel erger.

 39. Ron 16 februari 2024

  Heb kanker, door angst voor toekomst en lichamelijke klachten slaap ik zeer slecht. Temazepam 20 voorgeschreven gekregen. Ochtend last van al mijn spieren en suf, moe. Oxazepam half pilletje helpt iets, maar ook nog steeds minder helder. Ben niet gek op die middeltjes. Ik zoek een alternatief om beter te kunnen slapen. Inslapen lukt, maar 3 uurtjes later weer wakker. Dan moeite om weer in te slapen, onrustig in lijf en hoofd. Paar uur later zelfde, val in slaap, dan weer wakker en onrustig. Iemand advies?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *