Slaapmedicatie. Op de korte termijn kan het prettig voelen om terug te vallen op een pilletje, maar op de lange(re) termijn is het funest. Nog veel erger dan het lichamelijke verslavende effect is de geestelijke afhankelijkheid die ontstaat.
Het gevoel dat je lichamelijk niet meer in staat bent om zonder medicatie te slapen, ligt vrijwel direct op de loer. Hoe dat werkt? Een lange nacht wordt volledig op het conto van de slaapmedicatie geschreven. De pil krijgt alle credits. En na een slechte nacht voel je je helemaal een hopeloos geval: zelfs met een pil lukt het niet. Kortom, je belandt – voor je het doorhebt – van de regen in de drup.
Is slaapmedicatie dan altijd slecht? In mijn ogen niet. In acute situaties kan het bijvoorbeeld voor rust zorgen om naar een structurele oplossing te zoeken. Het is aan jou en je huisarts om hier een goede afweging in te maken. Het enige dat ik je op het hart wil drukken: laat je geen pillen voorschrijven zonder plan! Het risico om van de regen in de drup te belanden is simpelweg te groot. De ellende is niet te overzien.
Met een plan bedoel ik dat je voordat je begint met het gebruik van slaapmedicatie precies weet hoe lang je het gaat gebruiken, hoe vaak (bij voorkeur niet elke nacht) en hoe je het gebruik weer gaat afbouwen (inclusief een concreet schema). Ga hier niet lichtzinnig mee om en benadruk bij je huisarts dat het voor jou een voorwaarde is.
Een belangrijke voorwaarde om tot een goed plan te komen, is het zijn/worden van een volwaardig gesprekspartner. Je eigen situatie en lichaam ken je natuurlijk als beste, maar het is belangrijk dat je ook voldoende weet over slaapmedicatie. Je hoeft er geen volledige studie van te maken, maar verdieping is belangrijk. Het belangrijkste hulpmiddel hierbij is in mijn ogen de zogenoemde Ashton Manual, die gelukkig ook in het Nederlands te raadplegen is (volledig gratis bovendien).
Tot slot: als je op dit moment zonder plan gebruik maakt van slaapmedicatie is mijn nadrukkelijk advies om een afspraak met je huisarts te maken om dit alsnog te doen. Verdiep je in de Ashton Manual en zorg dat je samen weer grip krijgt op iets dat op een onbewust niveau je natuurlijke slaapvermogen volledig kan saboteren.
Meer informatie over slaapmedicatie
Ben je geïnteresseerd in informatie over de verschillende vormen van slaapmedicatie? Ik verwijs je graag door naar de Kennisbank van Slaapwijzer. Hieronder vind je een overzicht:
- Benzodiazepines: alles wat je moet weten
- Brotizolam: een tijdelijke oplossing voor ernstige slaapproblemen
- Diazepam: populair slaapmiddel uit de ‘eighties’ nog altijd niet afgeschreven
- Lorazepam: alle informatie over deze Benzodiazepine op een rij
- Lormetazepam: alles wat je moet weten over deze Benzodiazepine
- Loprazolam: vragen en antwoorden over deze (verslavende) slaappillen
- Midazolam: snelwerkende Benzodiazepine met een krachtige werking
- Nitrazepam: ‘Benzo’ met een krachtige werking
- Oxazepam: populaire slaappillen met verslavende eigenschappen
- Temazepam: krachtige ‘inslaper’ met de nodige bijwerkingen
- Zolpidem: droommedicijn of nachtmerrie?
- Zopiclon: belangrijke informatie over deze non-benzodiazepine