Lormetazepam: alle belangrijke informatie over deze Benzodiazepine op een rij

INHOUD

Lormetazepam behoort tot de groep van geneesmiddelen die in de medische wereld bekend staan als de benzodiazepines. Deze vorm van medicatie schrijft een arts voor bij gezondheidsklachten zoals slaapproblemen, spierkrampen en angststoornissen. Lormetazepam behoort volgens Nederlandse bronnen tot de kortwerkende benzodiazepines. Volgens Belgische bronnen hoort dit geneesmiddel thuis tot de benzodiazepines met een halflange werking. Lormetazepam is verkrijgbaar onder dezelfde naam. Andere merknamen van hetzelfde medicijn zijn Loramet, Noctamid, Metatop en Stilaze.

Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Met de informatie op mijn website, het gratis ebook (10 technieken) en mijn 7-stappen methode wil ik je hier graag bij helpen. 

INHOUD


Wat zijn Benzodiazepines

Benzodiazepines, zoals Lormetazepam, worden toegepast als middel bij slaapproblemen, depressie en enkele andere aandoeningen. Maar wat zijn benzodiazepines eigenlijk? Benzodiazepines verhogen de effecten van GABA. Dit is een afkorting voor gamma-aminoboterzuur. Dit stofje functioneert als een remmende neurotransmitter in de hersenen, die direct van invloed is op het vermogen om stress te beheren. Benzodiazepines zijn dus chemische stoffen die inwerken op het centrale zenuwstelsel door invloed uit te oefenen op GABA.

Lees ‘het droevige verhaal van Anja en haar spijkermat op de informatiepagina van mijn 7-stappen methode. Ik ben ervan overtuigd dat het je veel frustratie, geld en valse hoop gaat besparen en je laat zien dat er licht aan het einde van de tunnel is.

Lormetazepam bijwerkingen

LormetazepamNa het innemen van Lormetazepam voelt de gebruiker zich rustig en gaat hij of zij zich slaperig voelen. Daarnaast ontstaat er een vermindering van de spierspanning en een licht roesgevoel waardoor natuurlijke remmingen weg kunnen vallen. Dit betreft neveneffecten die meestal eerder gewenst zijn dan als negatief worden ervaren.

Behalve deze gewenste effecten, bestaan er wel degelijk ook ongewenste Lormetazepam bijwerkingen. Bij regelmatig gebruik van Lormetazepam loop je de kans dat gewenning optreedt. Zo kan het gebeuren dat je de behoefte voelt om het slaapmiddel steeds vaker te gebruiken, of dat de dosering omhoog moet voor hetzelfde effect. Dit is de reden waarom we je adviseren om dit medicijn altijd zoals voorgeschreven door een arts te gebruiken.

Naast lichamelijke afhankelijkheid kan er bij het gebruik van Lormetazepam geestelijke afhankelijkheid ontstaan. Je hebt het gevoel het middel nodig te hebben om te kunnen slapen, waardoor er (extra) spanning ontstaat.

Lormetazepam alternatieven

Voor een (huis)arts je Lormetazepam voorschrijft, zal hij of zij in de meeste gevallen met jou een gesprek aangaan over slaaphygiëne. Dit wil zeggen: de gewoontes die jij erop nahoudt als we het hebben over slaap of het gebrek eraan. Soms zijn je levensomstandigheden de oorzaak van je slaaptekort. Mensen die zich zorgen maken, kunnen vaak de slaap niet vatten. Een tabletje nemen, zal er op korte termijn wel voor zorgen dat je gemakkelijker kunt in slaap komen. Het neemt echter de zorgen die leiden tot slaaptekort, de oorzaak, niet weg.

https://www.high-endrolex.com/31

Wie te maken krijgt met slaapproblemen doet er goed aan om eerst naar de oorzaken te kijken. Soms lijken je problemen onoverkomelijk en ben je onterecht van mening dat niets je kan helpen. Indien jij je zo voelt, hebben maar één boodschap: praat erover! Indien je in je onmiddellijke omgeving niemand kent waarmee je kunt praten, kun je in ieder geval je huisarts om raad vragen. Hij of zij is een vertrouwenspersoon en kan je na een kort gesprek wellicht doorverwijzen naar andere hulpverlenende instanties die je kunnen helpen met het probleem waarvan je wakker ligt.

Lormetazepam ervaringen

Een snelle blik op de Lormetazepam ervaringen leert dat niet iedereen gebaat is bij deze medicatie. Ongeveer de helft van de patiënten die deze medicatie gebruiken ervaren dat het slaapmiddel echt helpt. Grofweg de andere helft van de gebruikers heeft negatieve Lormetazepam ervaringen. Hierbij heeft het middel geen of weinig effect. Een vierde tot een derde van de patiënten die Lormetazepam als slaapmedicatie gebruiken, ondervindt bijwerkingen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een depressief gevoel, problemen met het geheugen, (kort) geheugenverlies, psychische klachten, hoofdpijn, rusteloosheid en evenwichtsstoornissen.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net


Lormetazepam bestellen

Hoewel dit slaapmiddel enkel voorgeschreven mag worden door een huisarts, bestaan er diverse websites die Lormetazepam (en andere vormen van slaapmedicatie) online aanbieden. Het dringende advies is om hier geen gebruik van te maken. Je weet niet wat je krijgt, je betaalt veel te veel, je loopt onnodige gezondheidsrisico’s en de begeleiding/ondersteuning van een arts/specialist ontbreekt.

Lormetazepam dosering 

Lormetazepam 1 mg wordt meestal eens om de drie dagen ingenomen als slaapmiddel. De dosering bestaat dan uit een tablet van 1 mg of maximaal twee tabletten van 1 mg die je een dertigtal minuten voor je gaat slapen inneemt. De bijsluiter raadt aan om de slaapmedicatie niet langer dan 4 weken in te nemen. Wie deze medicatie langer gebruikt dan aanbevolen, loopt het risico om ervan afhankelijk te worden en op termijn kan dit tot verslaving leiden. Voor Lormetazepam 2 mg gelden in de regel dezelfde aanbevelingen als voor de dosering van 1 mg. Gezien de hogere dosis is het risico dat je afhankelijk wordt van Lormetazepam groter.

Lormetazepam autorijden

Mensen die Lormetazepam gebruiken als slaapmiddel mogen in Nederland onder bepaalde voorwaarden niet autorijden. Voor Nederland kun je op deze website nakijken wat de adviezen zijn voor Lormetazepam. Voor België bestaat een dergelijke website voor gebruikers van geneesmiddelen niet. Er bestaat wel een uitgebreide site die zich richt tot artsen die het medicijn voorschrijven. Verder staat op de meeste bijsluiters van dit geneesmiddel vermeld dat dit medicijn de rijvaardigheid kan beïnvloeden. In ieder geval is voorzichtigheid geboden!

Lormetazepam afbouwen

Lormetazepam afbouwen doe je het best geleidelijk en onder medische begeleiding. Een afbouwschema is hierbij zeker een probaat hulpmiddel. Over hoe lang het Lormetazepam afbouwen mag duren, bestaat in de medische wereld geen consensus. Waar de meeste medici het wel over eens zijn is dat het toepassen van de ‘cold turkey-methode’ (abrupt stoppen) geen goed idee is.

Lormetazepam, ja of nee?

Lormetazepam is effectief bij de aanpak van de symptomen van slapeloosheid. Er gaan echter ook risico’s, zoals bijwerkingen en kans op verslaving, mee gemoeid. Zoals bij het gebruik van ieder geneesmiddel moet er dus een duidelijke overweging gemaakt worden door de arts en de patiënt samen: wegen de voordelen op tegen de nadelen en is het niet starten met de medicijnen schadelijker dan er wel mee beginnen?

Al deze waarschuwingen ten spijt is Lormetazepam wel een uitgebreid getest geneesmiddel wat in de juiste omstandigheden doeltreffend ingezet kan worden tegen slaapproblemen. Het kan zeker in een tijd van acute en ernstige slapeloosheid tijdelijk ‘lucht’ geven om de diepere (echte) oorzaken van de slapeloosheid aan te pakken.

Goed om te weten. Wil jij op een natuurlijke manier (zonder pillen) werken aan het verbeteren van je slaap? Verdiep je dan eens in de 7-stappen methode van Slaapwijzer. Je kunt deze volledig risicoloos uitproberen (niet goed, is geld terug).

In de Kennisbank van slaapwijzer.net vind je ook informatie over andere slaapmiddelen, zoals Zolpidem, Temazepam, Zopiclon, Lorazepam, Oxazepam en Benzodiazepines (in het algemeen).

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.

Reacties 15

 1. N.Troelstra 14 juli 2019

  Gebruik al ongeveer 20 jaar regelmatig slaapmiddel.Tot dusver heeft geen enkele behandeling het probleem opgelost.Ben benieuwd of het met uw aanpak lukt om de knop om te draaien c.q.uit te zetten.

 2. I. van Nimwegen 19 juli 2019

  Gebruik het incidenteel, maar werkt niet zoals ik zou willen.. Slaap er sowieso nooit een nacht op door. Zou graag iets anders willen maar huisarts geeft dat niet. Wil graag na aantal hele slechte nachten iets wat wel werkt voor een nacht, zowel iets wat werkt voor inslapen als doorslapen. Heb geen last van bijwerkingen, ook geen sufheid.
  Als inslapen niet lukt heb ik altijd een hele slechte nacht en val tegen morgen in slaap en ben ook altijd weer ruimschoots voor de wekker gaat weer wakker.
  Ik gebruik de laagste dosering.

 3. WillyJeronimus 7 januari 2020

  Vandaag voor het eerst ingelogd. Vrouw,73 jaar,verslaafd aan Lormetazepam. Begonnen 25 jaar geleden met een kwart tabletje. Na heel veel problematische jaren,sommige mensen krijgen veel voor de kiezen, anderhalf tablet van 2 mg. Nooit sudheid gehad maar bij deze dosering merk ik geheugenverlies en her werkt niet meer. Besloten om begin februari (na verbouwing in huis) te proberen met begeleiding van huisarts te stoppen. Wie o wie heeft hier ervaring mee? Doodeng want ik heb ook hartritmestoornissen en moet af en toe naar ziekenhuis voor cardioversie ,resetten van hartritme. Lig nu bijna altijd wakker tot zes uur,douche,drink thee, probeer niet inpaniek te raken. Maar oh wat duurt een nacht lang……..en je denkt altijd dat je de enige .

 4. Marulli Pasqualino 12 oktober 2020

  Ik ben 68 jaar en ik lijd aan het De RUSTELOZE BEEN. Dat is de grootse en eerste oorzaak van de slapeloosheid. Ik weet niet meer wat ik moet doen. De slaappillen doen mijn niets meer of moet ik stoppen voor een jaar. Ik ben begonnen met halve slaappil en nu 2 volledige pillen en toch val ik moeilijk in slaap. Ik word er gek van en de mensen die hetzelfde hebben die begrijpen mij goed. Beste Groeten vanuit Houthalen, Marulli

 5. Marie 5 november 2020

  Ik gebruik al een jaar lang een halve pil om de 4 a 5 dagen om eens een nacht te kunnen doorslapen en heb tot nu toe geen bijwerkingen ondervonden

 6. alexander 13 november 2020

  Marulli, ik herken voor 100 % wat je neerschrijft.
  Ik heb ook rusteloze benen (ik neem Sifrol en dit werkt zeer goed) en slaap uitermate slecht daarvoor neem ik slaapmiddel).
  Mijn Sifrol pillenneem ik om 19 uur en ‘s avonds nog een halve om 10 uur. ‘s morgens kom ik wakker om 4-5 uur en kan niet meer inslapen.
  Je bent een vrak. Ik zoek ook een slaapmiddel dat mij laat doorslapen tot 7 uur.
  Groeten uit Izegem

 7. Mary Ann 19 december 2020

  Ik gebruik de tablet al meer dan 10 jaar…..en ik ben mijn leven beu…..ik loop al 8 jaar met gloeiende pijn en ik wíl eruit stappen….maar ik weet niet hoe het zit met de pillenof ik er genoeg van inneem….

 8. Sandra 14 maart 2021

  Mijn slaapproblemen worden veroorzaakt door een bipolaire stoornis. Momenteel neig ik naar een manie waardoor ik slecht DOOR kan slapen. Lormetazepam 1 mg werkt onvoldoende voor mij (5 uur slaap per nacht en ik heb meer nodig). Ik voel een sterke gewenning, al na 10 dagen gebruik. Kortom, ik zoek in de bijsluiter naar ‘is het middel een in- of een doorslaper?’ Ik wil therapietrouw blijven maar dit middel is het even niet voor mij. Sterkte iedereen

  1. Anne 6 mei 2021

   Hallo.
   Ik heb ook Jaaaaren van alle slaap pillen geprobeert en na een tijdje werken ze niet meer. Nu neem ik al 2jaar seroquel 50mg een uur voor het slapen gaan en ik slaap gemiddeld 8u. Ik voel me er zeer goed bij.

 9. Wilhelmina 22 maart 2021

  Ben eens aan het rond kijken over lorametzepam. Deze slik ik nu 30 jaar, gekregen daar ik in geweldigdadig huwelijk zat,kreeg ook andere lichamelijke klachten en ook allemaal pillen,ben wel de wanhopige op het moment,slik steeds meer, wordt bloed nerveus van die pillen, angsten,verloor ook mijn kleindochter net 2 weken 8 aan kanker, kwam in vierkante wereld terecht,slik nu 5 lorametzepam ,kom ook slecht en in slaap.Depressie is een goede vriend van de medicijnen 2mg.ben nu 61,beheerst mijn leven elke en dag enorm..Je komt er niet makkelijk vanaf na zo veel jaar,wilde mijn strijd met de pan even kwijt.

  1. Toon 31 mei 2021

   Dag Anne en andere lezers
   Ik heb al gehoord van mensen die met quetiapine (seroquel) goed geholpen zijn. Het is een antipsychoticum en geen benzo, dus het is niet verslavend. Ik heb een kennis die van 50mg al bijna niet meer kan wandelen na inname en er echt goed van slaapt.
   Helaas is dat bij mij niet het geval. Ik heb 6 -bijna 7- jaar lang een dosis van 300mg (de paarse blister, een heel hoge dosis) genomen en het deed niets aan mijn slaapritme.
   MAAR
   Benzo’s zijn zeker ook geen oplossing. De gewenning treedt enorm snel op, het werkt een paar dagen en dan niet meer. Je kan er beter niet aan beginnen. Maar als het echt niet anders kan moet je er zeker voor zorgen dat het in samenspraak is met je huisarts en je het max een paar weekjes gebruikt. Natuurlijk zijn er sterkere benzo’s dan een Lorametje, maar dan wordt het probleem ook niet altijd opgelost, integendeel, je zult langer en onder grondige begeleiding van een arts moeten afbouwen.

 10. Janse-meijer 17 augustus 2021

  Ik slik nu 12 jaar lormetazepam 3mg per nacht maar wil er van af heb dit aan de huisarts vertelt maar wat is nou de beste resultaat om af te bouwen. Kan mij dat vertellen of heeft er zelf ervaring mee.

 11. Willy 11 januari 2022

  3 mg lormetazepam deed niks meer, nu bezig met stoppen, heb veel verouwen in mijn huisarts. Flexibel schema opgestelsteld, nu van lormetazepam naar diazepam. Is in kleinere hoeveelheden te verkrijgen in apotheek. Belangrijk niet te snel willen. Lees het ashton manuel. Hee verhelderend

 12. AN VAN DEN BOGAERT 5 december 2022

  Zo’n 3 jaar geleden begonnen met Lormetazepam 1pil 2mg na lange tijd, omdat ik niet meer kon doorslapen , halve pilletje meer dus 3mg Een enorme verbetering, doorslapen

 13. Thea van geleen moers 6 september 2023

  Wegens een burn aut ben ik lormetazepam 2 mg gaan gebruiken slaap goed
  Maar wil er toch vanaf nu sins kort 1 mg maar ik wil er helemaal van af ga nu een half mg gaan proberen hopelijk lukt het me om het helemaal af te bouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *