SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Bij een spinnenfobie zou het pure horror zijn, bij slaapangst is het de realiteit

INHOUD
Stel je eens voor … je hebt een ernstige fobie voor spinnen. Je bent doodsbang voor die beestjes. En nou heb je ook nog eens de pech dat er een spinnenplaag is. Elke dag kom je wel een dikke vette spin tegen. Thuis, op het werk, in de auto, op straat. Eigenlijk overal waar je maar kunt bedenken. 

INHOUD

Levensgevaarlijk

Er is veel aandacht in de media voor de spinnenplaag. En de berichten zijn verontrustend. De spinnen die Nederland overspoelen zijn levensgevaarlijk. Als je er mee in aanraking komt kun je ernstig ziek worden. Je kunt er bijvoorbeeld kanker, Alzheimer, hartziekten en obesitas van krijgen. En oh ja, als je niet oppast kan een confrontatie met zo’n dekselse spin er ook nog voor zorgen dat je sociaal gehandicapt raakt. Je kunt ongecontroleerd gaan reageren op anderen, hebt je emoties niet in bedwang en je relatie zal er vroeg of laat ook wel aan moeten geloven. En daarmee houdt het nog niet op. Die spinnen die je elke dag tegenkomt zorgen er ook nog voor dat je er lelijker uit gaat zien. Er hangt een ongezonde gloed over je gezicht, je huid veroudert snel en je krijgt donkere kringen onder je ogen. 

Je hebt precies hetzelfde te verduren

Het verhaal hierboven klinkt toch als een horrorverhaal? Als iets wat je je ergste vijand nog niet toewenst? Hoe moet je wel niet reageren als je een spin tegenkomt. Je hebt er al een grote angst voor ontwikkeld en ze zijn ook nog eens levensgevaarlijk. Waarschijnlijk sla je op de vlucht of steek je in paniek je huis in brand. Misschien voel je al een beetje aan waar ik naar toe wil; als je te maken hebt met chronische slaapproblemen heb je precies hetzelfde te verduren. Ook dit kan als een fobie worden beschouwd. De Amerikaanse slaap- en ervaringsdeskundige Nick Robinson legt deze vergelijking in dit artikel heel goed uit. Met slapen word je bovendien – net als met de spinnen in het voorbeeld – elke dag geconfronteerd. Het is een angst die je niet kunt ontlopen. Bij vliegangst kun je de auto pakken of thuis blijven. Slapen is een hobbel die over moet. Elke nacht weer. 

Magere Hein op een krukje in je slaapkamer

En wat doen de media? Ze praten je een doodsangst aan. Het is schrikbarend om te zien hoeveel ‘paniekzaaiende’ berichten er de laatste jaren zijn verschenen. Niet normaal. En het lijkt wel alsof ze elkaar in steeds sneller tempo opvolgen. Ik laat je een voorbeeldje zien. Ik had er letterlijk tientallen kunnen kiezen, maar dit artikel maakt het wel duidelijk denk ik. Het gevolg van deze berichtgeving over slaapproblemen is dat de druk op slechte slapers steeds verder toeneemt. Logisch, want als je niet rap beter slaapt dan zijn de gevolgen niet te overzien. Als je goed kijkt zie je magere Hein al op een krukje in de hoek van je slaapkamer zitten. Heerlijk om met zo’n gevoel in bed te liggen, maar niet heus…

Een journalist die zelf door heeft wat er gaande is

De berichtgeving in de media over slapeloosheid is een­zijdig, tendentieus en schadelijk voor slechte slapers. Het vergoot de druk, creëert slaapangst en duwt je onbewust verder in een negatieve vicieuze cirkel. Probeer maar eens te slapen met een zwaard van Damocles dat boven je hoofd hangt. Enige tijd geleden opende ik een topic in de (besloten) community. Hierin verwees ik naar een artikel op de website van Vrij Nederland. Het was de eerste keer dat ik een artikel tegenkwam van een journalist die zelf door had wat er gaande is. Niet geheel toevallig heeft ze zelf te maken met slaapproblemen.

Er valt iets van je af wat je jaren meegesleept hebt

De kans is groot dat je je nooit echt bewust bent geweest van de grote impact van deze ‘slaapsabotage’, maar dat het je onbewust veel meer in zijn greep heeft gehouden dan je denkt. Je gaat het pas ervaren op het moment dat je er immuun voor wordt. Er valt wat van je af wat je waarschijnlijk jaren meegesleept hebt. Maar hoe word je immuun voor paniekzaaierij? Je simpelweg voornemen om je er nooit meer iets van aan te trekken is een mogelijkheid, maar blijkt in de praktijk vaak lastig. Je onderbewustzijn moet deze strategie namelijk ‘geloven’ anders werkt het simpelweg niet. 

Grondige aanpak als enige oplossing

Met andere woorden: er is een grondigere aanpak nodig die gelukkig nauwelijks moeite kost. Het zorgt ervoor dat je onderbewust langzaam maar zeker immuun wordt voor ‘angstvoedende’ en ‘fobieversterkende’ externe invloeden. Wat die aanpak is? 

  • De media doorzien: als je hun ‘trucjes’ kent, kun je niet meer geraakt worden.
  • Een gezond en drukverlagend informatiedieet.
Binnen de Slaapomgeving – en de daarbij horende e-coaching – leg ik je precies uit hoe je dit in de praktijk gaat brengen. Ik kijk er naar uit en ben er 100% van overtuigd dat het je – net zo onopvallend als de dramatische berichtgeving in de media je (verder) het moeras intrekt – gaat helpen om veel beter te slapen. Het is tijd om deze geniepige vorm van slaapsabotage definitief buitenspel te zetten. 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net