SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Een andere mindset als sleutel naar betere slaap: je onderbewustzijn ‘herprogrammeren’

INHOUD

In dit artikel wil ik graag ingaan op het enorme belang van de juiste mindset als je te maken hebt met slaappproblemen. Voor ik van wal steek wil ik je vragen om een artikel te lezen dat ik op mijn website heb geplaatst. Het gaat over een bijzonder onderzoek dat in Colorado is uitgevoerd. Door hier te klikken kun je het lezen. 

INHOUD

Wat alleen je gedachten kunnen doen

Bijzonder om te lezen toch? Dat alleen maar denken dat je slaapkwaliteit onvoldoende was er niet alleen voor zorgt dat je je slechter voelt, maar ook dat je minder goed presteert. En dat geloven dat je slaapkwaliteit voldoende was je direct beter laat voelen en presteren. Ook de conclusie dat het oordeel van een ander – in dit geval de onderzoekers – zwaarder weegt dan je eigen beoordeling van de slaapkwaliteit vind ik erg bijzonder. 

De beruchte zwarte bril

In dit onderzoek zit een belangrijke les verborgen: de mindset die je hebt maakt een wereld van verschil. En juist daar gaat het – volkomen begrijpelijk – bij veel mensen met slaapproblemen mis. Ze hebben de neiging om alles door een zwarte bril te bekijken.

Deze dag gaat een ware hindernis worden

Na een slechte nacht word je wakker met het gevoel dat de dag een ware hindernis gaat worden. Dat je je gezondheid op het spel hebt gezet. Dat je beter niet teveel met andere mensen in contact kan komen. Dat je het maar beter rustig aan kunt doen. En dat je je plannen voor die avond misschien maar beter af kunt zeggen. 

Alles in je leven wordt een beetje grauwer

De hele dag loop je met een extra gewicht op je schouders rond. Je hebt immers een slechte nacht achter je rug en je stond al met 1-0 achter voordat de dag begon. Het glas is half leeg en alles in je leven wordt er een beetje grauwer door. 

Geen sprookjesverhalen

Ik wil zeker geen sprookjesverhalen ophangen. Een slechte nacht kan zeker een flinke impact hebben op het leven overdag. Ik wil dit op geen enkele manier onderschatten, niet serieus nemen of bagatelliseren. Ik weet uit eigen ervaring hoe het is. 

Kleur geven aan een grijze dag

Toch kan een mindset waarbij het glas halfvol is een wereld van verschil betekenen. Het kan kleur geven aan een dag die anders alleen maar grijs was geweest. Het kan ervoor zorgen dat je dat feestje toch niet overslaat en er mooie herinneringen aan overhoudt. En het kan je helpen om je niet langer geremd te voelen bij het behalen van de doelen die voor jou belangrijk zijn. 

Het fundament onder je slapeloosheid brokkelt af

Op een dieper niveau doorbreekt een andere – betere – mindset de macht van je slaapproblemen. Je wordt zelf weer de baas over je leven en het fundament onder je slapeloosheid brokkelt langzaam maar zeker af. 

Hou jezelf niet voor de gek

Maar dan de hamvraag: hoe kom je tot een andere mindset? Moet je na een gebroken nacht geforceerd met een hosanna-stemming door het leven dansen? Zeker niet! Dat zou jezelf voor de gek houden zijn, valt niet vol te houden en heeft bovendien geen enkele link met de realiteit. 

Je onderbewustzijn moet het accepteren

Je mindset veranderen kan alleen als je onderbewustzijn het ook daadwerkelijk accepteert. Het moet als het ware opnieuw geprogrammeerd worden. Dat kost tijd, maar het effect op je slaap en je leven is enorm. Ik wil je de komende periode graag helpen om dit zelf te ervaren. 

Bewezen strategieën: laat je gedachten de goede kant opschuiven

Bij het veranderen van je mindset zijn er een aantal bewezen strategieën. Binnen de Slaapomgeving – het unieke digitale platform van Slaapwijzer – maken we hier slim gebruiik van, waardoor je manier van denken steeds een beetje de goede kant opschuift. Hieronder een korte vooruitblik op deze strategieën:

  • Dankbaarheid tonen (een beproefde methode die steeds meer terrein wint).
  • Een strikt informatiedieet: schadelijke informatie vermijden en eerlijke, genuanceerde en mindset versterkende informatie consumeren.
  • Je continu laten inspireren door ‘rolmodellen’: bijvoorbeeld mensen die hun slaapproblemen definitief hebben opgelost of ondanks (of misschien wel dankzij) hun slaapproblemen een leven vol geluk en voldoening leiden.
  • Lief zijn voor jezelf: dit klinkt eenvoudig, maar is voor veel mensen met slaapproblemen heel erg moeilijk.
  • Beperkende gedachten uitdagen, omdraaien en definitief veranderen, door middel van ‘cognitieve herstructurering. 

Ervaar de impact op je slaap en op je leven

Het veranderen van je mindset gaat zoals gezegd niet van vandaag op morgen. Toch loont het de moeite om eraan te werken. Probeer het glas vaker als half vol te zien, ga wel naar dat feestje waar je over twijfelt en blijf niet binnen. Indirect heeft het een grote impact op je slaap (en op je leven!). Uiteraard help ik je graag bij het in de praktijk brengen van je nieuwe mindset. 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net