Stoppen met slaappillen: 4 tips om de kans op succes te vergroten

INHOUD

Heb je besloten om te stoppen met slaappillen, maar ben je bang voor nare ontwenningsverschijnselen of slapeloze nachten? Met de 4 adviezen in dit artikel minimaliseer je de kans op problemen. Makkelijk zal het waarschijnlijk niet worden, maar het hoeft zeker niet zo vervelend te worden als het op voorhand kan lijken.

Op de informatie in dit artikel – dat met grote zorgvuldigheid is samengesteld – is de volgende disclaimer van toepassing. Slaapwijzer adviseert je om slaapmedicatie als ‘noodoplossing’ te blijven zien, te waken voor afhankelijkheid en altijd te zoeken naar natuurlijke oplossingen tegen slapeloosheid. Met de informatie op mijn website, het gratis ebook (10 technieken) en mijn monster-methode wil ik je hier graag bij helpen. Supplementen worden niet tot slaapmedicatie gerekend. 

INHOUD

Beëindig je gebruik van slaapmiddelen op een veilige manier

Één op de tien Nederlanders gebruikt een slaapmiddel. Voorbeelden hiervan zijn temazepam, oxazepam, zopiclon en lorazepam. terwijl de werkzaamheid hiervan – zeker op de lange termijn – ter discussie staat. Als je zelf een tijdje medicatie hebt genomen weet je uit ervaring dat deze nare bijwerkingen hebben en dat je er op de lange termijn vaak niet beter of langer door gaat slapen. Stoppen of afbouwen is dus in veel gevallen een verstandige keuze. Zeker als je op een natuurlijke manier gaat werken aan het verbeteren van je slaap!

https://www.high-endrolex.com/32

Maar dan loop je tegen een probleem aan waar niemand je voor heeft gewaarschuwd. Stoppen met slaappillen geeft klachten. Denk hierbij aan een slecht humeur, onrust en stress, hoofdpijn en – als klap op de vuurpijl – een nog slechtere nachtrust. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen heftig zijn. Daarom schuiven veel gebruikers van slaappillen het ‘afkicken’ op de lange baan.

De enige manier om vrij te zijn van slaappillen en hun nare bijwerkingen is om er definitief mee te stoppen. Hieronder krijg je vier tips om de ontwenningsverschijnselen te minimaliseren. Het zal nog steeds niet makkelijk zijn. Maar je doet in ieder geval wat mogelijk is.

Lees ‘het droevige verhaal van Anja en haar spijkermat op de informatiepagina van mijn 7-stappen methode. Ik ben ervan overtuigd dat het je veel frustratie, geld en valse hoop gaat besparen en je laat zien dat er licht aan het einde van de tunnel is.

#1 Bouw de pillen langzaam af

Wil je geen last hebben van slecht slapen, depressieve gevoelens, hartkloppingen of angsten Dan is het beter om niet in één keer te stoppen met het nemen van slaappillen. Want dan kan je last krijgen van bovenstaande problemen. Om nog maar te zwijgen over andere ontwenningsverschijnselen die weliswaar minder vaak voorkomen maar nog erger zijn.

Door de medicatie langzaam af te bouwen, went je lichaam geleidelijk aan een lagere dosis. Hierdoor is de kans op klachten kleiner. Langzaam maar zeker raakt je lichaam weer gewend aan het op eigen kracht slapen. Vanaf dat moment ben je vrij.

Maar voordat je hieraan begint mag je het volgende niet vergeten:

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

#2 Praat met je dokter

Maak een afspraak met je arts en vertel dat je wilt stoppen. Hij of zij weet welke medicatie je neemt en hoe deze het beste afgebouwd kan worden. Vraag hem om een afbouwschema. Daarin staat precies hoe je de medicatie afbouwt. Meestal duurt dit twee tot vier maanden, maar dit hangt af van de medicatie en je persoonlijke situatie. Op deze manier voorkom je dat je iets doet wat je klachten erger maakt of waardoor je lichaam in de war raakt.

Hieronder krijg je wat extra tips om het afbouwen soepeler te laten verlopen. Deze kun je ook voorleggen aan je arts zodat hij of zij je kan vertellen of deze toegepast mogen worden in jouw situatie.

#3 Maak tijd voor extra rust

Door de medicijnen langzaam af te bouwen is de kans op ontwenningsverschijnselen een stuk lager. Maar mocht je hier toch even last van krijgen, dan is het handig als jij je hebt voorbereid.

Ieder mens heeft zeven tot acht uur slaap per nacht nodig. Plan daarom in dat je ruim voldoende tijd in bed doorbrengt, zodat je deze zeven tot acht uur haalt. En wil je echt veilig zitten? Kies dan om elke dag een (half) uur extra tijd te reserven voor rust.

Krijg je een beetje hoofdpijn of last van duizelingen, twee van de mogelijke effecten van ontwenning? Geef dit door aan je arts en ga daarna lekker liggen om je lichaam extra rust te geven. En wil je er alles aan doen om de rust te krijgen die je lichaam nodig heeft?

#4 Zorg ervoor dat je niet alleen staat

Als je het afbouwschema volgt weet je zeker dat je alles doet om de kans op klachten te verminderen. Mocht je toch last krijgen, dan is het fijn als je het niet alleen hoeft op te knappen. Het is al naar om je een beetje ziek te voelen, maar als je het met niemand kan delen komt daar eenzaamheid bovenop. En dat is voor niemand leuk.

Dus is het goed om daar van te voren een oplossing voor te vinden. Want er zijn genoeg mensen die je willen helpen. Zeker als je ze daar van te voren om vraagt. Je kunt uiteraard bij je huisarts terecht, maar schroom ook niet om een familielid, vriend, kennis of collega te vertellen wat je gaat doen. Als zij weten dat je aan het stoppen bent en daardoor niet zo lekker in je vel zit, kunnen zij je steunen. En dat kan echt een slok op een borrel schelen.

Goed om te weten. Wil jij op een natuurlijke manier (zonder pillen) werken aan het verbeteren van je slaap? Verdiep je dan eens in de monster-methode van Slaapwijzer. Je kunt deze volledig risicoloos uitproberen (niet goed, is geld terug).

Meer weten over verschillende vormen van slaapmedicatie? Verdiep je ook eens in de artikelen over Lorazepam, Nitrazepam, Temazepam, Zolpidem en Zopiclon. Een volledig overzicht vind je via deze pagina.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.

Reacties 60

 1. Tineke 25 januari 2021

  Na 40 jaar slaappillen wil ik stoppen omdat ik nu in de nacht eruit moet voor de w.c.
  Ik gebruik Limovan.

  1. Hilde 10 februari 2021

   hey, ik ben ook aan het afkicken na 30 jaar slaappillen : eerst dormonoct, dan staurodorm en nu overlaatst zolpidem maar ik stop met alles onder begeleiding van de dokter… het is niet makkelijk en ik ben enkele maanden ‘ out of work ‘ maar dat is nodig want je moet van die pillerij af en je moet een heel nieuw leven zonder medicijnen kunnen beginnen : in het begin zie je alles heel helder, je moet goede wandelingen gaan doen om melatonine op te doen en overdag niet slapen… kom je ‘s nachts wakker, sta dan even op en eet een banaantje en doe iets rustigs en ga na een half uurtje of als je je weer moe voelt, terug naar bed… breng alle medicatie naar de apotheek zodat je niet direct naar pillen wil teruggrijpen….

   1. Martin 23 april 2022

    Beste Hilde ,
    Op internet heb ik via “Kalmeer je gedachten en val in slaap ” . Ik las je relaas over je gebruik van slaappillen en waar je vanaf wilde . Nu ik zit net in het dezelfde straatje , ik wil dat ook na 30 jaar .(nam zelfde medicatie ) Mijn vraag was ,ben je erin volledig geslaagd ? en hoe . Graag een antwoordje . Ik zou er je zeer dankbaar voor zijn .
    Groeten

    Martin

  2. Ray 3 januari 2022

   Ik ben momenteel aan het afkicken van slaappillen. Een enorme piep in mijn oren, hoofdpijn en een gespannen lichaam. Pijn in mijn maag en last van mijn ingewanden die geïrriteerd lijken. Heb de eerste nacht niet geslapen. De tweede nacht twee uur. Nu had ik nog een fles vloeibare histamine staan voor gebruik als slaapmiddel. Deze gebruik ik nu twee dagen. Ik heb de derde nacht van een theelepel substantie 7 uur geslapen en de spanningen uit mijn lichaam en maag worden er veel minder van. Een heel klein lepeltje overdag en een grote s’avonds doet bij mij wonderen

 2. Hilde 4 februari 2021

  na 25 jaar slaapmedicatie is mijn lichaam er volledig aan verslaafd en moet ik er van af…
  Ik ben enkele maanden thuis van het werk; moet stilaan staurodorm die niet meer te verkrijgen is, uit mijn lichaam krijgen en ook de Zolpidem die ik reeds 2 weken neem…. een lange strijd mss maar het moet zeker de moeite waard zijn, zegt de dokter… kunnen slapen zonder medicatie, joehoe

 3. Yvonne 8 februari 2021

  Ik ga ook na 40 jaar slaaptabletten gebruikt te hebben ,morgen beginnen met afbouwen.
  Na alles wat ik gelezen heb ,ben ik er wel bang voor.

 4. Yvonne 8 februari 2021

  Ik word in mei 85 en moet voor mijn rijbewijs gekeurd worden.
  Ik gebruik al jaren zoplicon en moet nu stoppen. Na alles wat ik gelezen heb, word ik bang voor de ontwenningsverschijnselen.

  1. Francis 8 september 2021

   Ik neem al jaren 2 zolpitop en nog 4gr temesta
   Zou er ook willen vanaf getaken en het ergste is nog de gewichtstoename en vreetbuien die je er van hebt
   Heb die temesta proberen te vervangen door lunistil mazr helpt niet

 5. Nancy 1 maart 2021

  Ik ben 43 en al 15 jaar verslaafd aan zolpidem ik wil ook af bouwen en ben heel bang voor afkickverschijnselen ik heb nu een paar dagen minder genomen en voel mij al beroerd ik ben echt bang

  1. Jared 8 maart 2021

   Ik ben 76 ga ook stoppen met zolpidem,mail maar

 6. Michel 8 maart 2021

  Ik heb enkele jaren Zolpidem genomen en gewoon gestopt. De eerste nacht niet geslapen, zeer onrustig en zenuwachtig. De tweede nacht hetzelfde maar een tweetal uur geslapen. Vanaf de derde nacht steeds beter gaan slapen. Als ik me nu neerleg slaap ik na 5 minuten. Ik wil niet veralgemenen, maar je hoort hier natuurlijk nooit de meer positieve ervaringen.

  1. Jose 4 juni 2021

   Michel hoelan gebruikte jij al slaapmedicatie

  2. Bella 16 augustus 2021

   Ja. Ik heb dezelfde ervaring. Ik gebruikte ca. 4 jaar zolpidem. Sliep dan 2 uur op een halve pil. Daarna weer halve pil. Etc. Ik was het zo zat. Kreeg een hekel aan mezelf. Ben cold turkey gestopt. Eerste nachten een paracetanol genomen voor het pilgevoel. Ging best goed. Haal die rotzooi gewoon niet meer in huis. Dat is een advies aan anderen: zorg dat het er niet meer is. Slaap nu ca. 4 uur lang. Ben dan een uur wakker en lees wat. Daarna verder slapen. Ben gepensioneerd dus dat is makkelijk .

  3. fiers 9 februari 2022

   leuk om te horen dat het toch kan om te stoppen

 7. Hilde 9 april 2021

  hey, ondertussen reeds 2 maanden zonder slaapmedicatie, nog steeds moeilijk en raar maar ik denk dat mijn gevoelens jaren lang onderdrukt geweest zijn door de slaappillen die ik meer dan 25 jaar nam… ik denk dat ik nu ben en voel wie ik moet zijn : geluiden klinken veel helderder, alles ruikt en smaakt beter, ik zie alles beter en niet gedempt… niet makkelijk en ik hoop dat ik weldra van alle spanningen af zal zijn… buiten in de zon met wandelingen heb ik het wat makkelijker : dus minder spanning op het hoofd… het slapen gaat zonder medicatie ook al weet ik niet echt hoe ik slaap : weinig diepe slaap??? wie ervaringen heeft ivm afkicken,stuur dit zeker op want iedereen kan iedereen helpen met zijn goede raad, tips, info

  1. Vero 12 mei 2021

   Ik bouw ook af van zolpthem 5mg per 14 dagen.slaap 6u.maar ben zo moe is dat ontwenning

  2. Patrick 28 januari 2022

   Hoi ,
   Waar heb jij mee afgebouwd want ik merk angst voor het stoppen.
   Ik heb ook een lange wisselende historie met tema, oxaze en diazepam

   Groet,
   Patrick

 8. Murielmekeirle@hotmail.com 21 april 2021

  Ik probeer af te bouwen met Lorametazepam 2 mg, ik zit nu op 1 mg, maar is moeilijk als je van 2 komt. Ik slaap nu soms maar 2 a 3 uur per nacht. Ik kreeg Trazodone om mee af te bouwen, maar dat helpt niet
  Zijn er mensen met tips a.u.b? Ik ben doodop na vele nachten van maar een paar uur slaap

  1. Lizette 29 juli 2021

   Ik ben erg benieuwd hoe het met je gaat

   Ik moet ook gaan stoppen ..

   Sterkte lizette

  2. Veronique 28 september 2021

   Ik neem 25 Mg zolpithem wil afbouw hoeveel gr per week of per maand eraf .heb geprobeerd om 5mg eraf te doen na 1 u wakker

  3. Marijke 28 maart 2022

   Hallo, hoe gaat het met afbouwen van 2 mg lormethazepam ? Hoe moet je dat doen. Ik slaap maar 4 uur per nacht meer. Zou zo graag terug natuurlijk slapen. Wat krijg bijwerkingen. Wie kan raad sturen ?

 9. Anoniem 30 april 2021

  Hallo ik gebruik al 30 jaar slaapmiddel en voel me nooit goed, zemuwachtig gejaagd gevoel wazig zien onzeker lopen en een soort heimwee gevoel en depressief soms hartklachten , nu ik de helft minder neem en veel in de buitenlucht doorbreng te wandelen of te fietsen en iets te doen waar ik een voldaan geboel van krijg, bv in de tuin of iets opruimen gaat het steeds beter, ben nu veel rustiger en ontspannen, hoop helemaal te kunnen stpppen met slaapmiddel

  1. Muriel 12 mei 2021

   Wat neem je om steeds een kwartje af te bouwen?
   Ik slaap nu al zeker 5 weken maar 2 tot 3 uur per nacht.
   Ik probeer verder af te bouwen , maar lukt niet

  2. hilde 25 mei 2021

   rotmiddel die slaapmedicatie, welke soort dan ook : ik raad iedereen die het lange tijd neemt aan om er langzaam mee te stoppen… niet makkelijk en ik ben nu bijna 4 maand ‘clean’ van slaapmedicatie… : nog steeds voel ik mij niet zoals ik mij zou moeten/willen voelen… mijn fitbit geeft mij nochtans aan dat ik toch redelijk tot goed slaap : meestal tussen de 6 en de 8 uur… begin je te piekeren : sta op en eet een kiwi en schrijf je piekerprobleem op…mindfull oefeningen en kiné heb ik ook gedaan maar de ademhalingsoefeningen gaan goed op tafel en in de praktijk maar eens thuis en in bed lukken die niet… dus mensen gewoon geduld en weet dat je altijd slaapt…. ook al is het nooit heel diep…

 10. Bella 16 augustus 2021

  Advies aan alle mensen die willen afkicken: aanvaard dat je niet slaapt. Beschouw het als extra tijd. Ga thee zetten en lees wat. Neem eventueel een paracetamol voor het pilgevoel. Probeer je ademhaling te verplaatsen naar je buik. Leg hand op je buik en ga bewust daar ademhalen.
  Denk tegelijkertijd aan een prettige herinnering.

 11. Janny 2 september 2021

  Hoi,
  ik slik al tig jaar temazepam , maar omdat ik voor mijn rijbewijs gekeurd moet worden, ik ben 83, moet ik gewoon wel stoppen.
  Ik ben van 10 m’n maar 5 mg gegaan., onmiddellijk dus, en hoop binnen een maand nog minder te gebruiken.
  Wat moet een mens. zomder auto?
  O ja, als ik na 4 of 5 uur wakker word, neem ik een heeeel klein beetje Port. Het helpt enorm!
  Succes allemaal
  Janny.!

 12. Laura 23 september 2021

  Na jarenlang gebruik van Zolpidem na 8 dagen volledig afgebouwd -neem nog melatonine

 13. Marit 9 november 2021

  Het is een enorme klus om met iets te stoppen waar je ook troost uit vind. Maar als je immuun word heeft het niet zo veel zin. Je veilig en op je gemak voelen is ook heel erg belangrijk. Ik ben nog zeker niet clean. Maar een beetje geduld met mezelf kan ook geen kwaad. Ook heb ik zo mijn redenen om er mee te stoppen. Stapje voor stapje dan kom je er wel.

  Ik heb een lieve kat. Zet een kop kamillethee voor de slapeloze nacht dan staat het er maar vast.

 14. Ria 24 november 2021

  Ik slik nu paar maanden nog 0.5 mg. oxazepam, om de dag, de dag dat niet slik, slaap ik helemaal niet, nu raadde ze me aan om op de slapeloze nacht melatonie te nemen, dat moet ik nog uitproberen.

  1. Claudia 20 januari 2022

   Ik gebruik(te) al ruim 10 jaar zopiclon en soms als ik heel veel onrust had een oxazepam. Ik pakte Elke avond een halve tablet maar eigenlijk hielp het al heel lang niet meer. Ik sliep nog steeds slecht. Dus ik dacht dat ik er maar beter mee kon stoppen. Ik gebruikte het een paar nachten niet en als ik dan heel moe was dan nam ik toch een halve zoliclon. Of een halve oxazepam. Ik liet de tijd steeds langer en ging toen melatonine met natuurlijk slaapmutsje gebruiken. Dit is op natuurlijke basis. Inmiddels gebruik ik al maanden geen zopiclon meer. Ik heb ze nog wel in huis maar neem ze niet. Ben er best trots op dat het me helemaal alleen gelukt is. Ik ben nog steeds een slechte slaper. Slaap snachts meestal pas na 2u. Maar dan blijf ik smorgens wat langer liggen. Ik heb wel heel vaak hoofdpijn als ik wakker wordt. Ik heb me voorgenomen om het nooit meer te gebruiken. Succes allemaal en be strong

 15. Martin 20 december 2021

  Ik ben 71 jaar en neem al 30 jaar Staurodorm , zijn nu niet meer te verkrijgen (tijdelijk) en ik neem nu flurazepan , maar wil er echt van af . Misschien moest ik er nooit aan begonnen zijn ,maar ja wat doet een dokter als iemand niet kan slapen . Een slaapmiddel voorschrijven en men kan terug verder , verscheidene malen trachten te stoppen maar lukt niet . Ik heb de indruk dat ik een beetje begin te vergeten . Vandaar wil stoppen en een goede nacht rust hebben . Kan er mij iemand een uitgeschreven advies geven . Ik zal jullie eeuwig dankbaar. Groet

 16. rita 23 december 2021

  Het bericht van Michel is hoopvol….

  Ik neem al jaren zolpidem, en daarvoor een tijdje melatonine
  Ik ben nu 78 jaar en wil absoluut afbouwen en stoppen
  Ik ben nu enkele dagen bezig met melatonine ( op doktersvoorschrift 3 mg) om een overgang te maken. En verder de ongemakken er bij nemen. Zo weinig mogelijk afspraken en zo rustig mogelijk leven.
  Ik doe 1 uur per dag mindfull-meditatie, liefst voor het slapengaan, in stilte en met weinig licht. Focussen op mijn ademhaling en gedachten laten komen en gaan , zonder er bij stil te staan.

  Alles samen een heel pak werk en discipline vooral, maar ik verlang hevig naar de goede uitkomst !

 17. Wil 16 januari 2022

  Ik slik al bijna 30 jaar temasepam en ben nu gestopt heb wel bijwerkingen maar neem nu s,avonds valeriaan en dat helpt hoop dat ik het zo red

 18. Patricia 29 januari 2022

  Ik ben vannacht gestopt na jaren verslaafd te zijn. Heb eergisteren mijn laatste pil genomen. Ik heb nog geen oog dicht gedaan. Heb wel schrik dat het zwaar wordt.

 19. Sophie 23 februari 2022

  Hallo Allemaal,

  Ik slik nu 3 maanden temazepam.
  Ik ben er bang voor, bang om verslaafd te raken.
  De afgelopen twee jaar is er veel gebeurd, ik ben mijn baan kwijt geraakt door corona en we zijn gedwongen verhuisd door overlast.

  Ik merk dat ik in de rouw ben, ik dacht dat rouwen iets is na het overlijden van een dierbaar persoon.
  Ik rouw om mijn leven zoals het was. Ik ben te gespannen, dagen nacht.
  Er is ook genoeg om dankbaar voor te zijn, daar hou ik mij aan vast.
  Het is fijn om alle reacties hierboven te lezen, het gevoel niet alleen te zijn geeft troost.

  Ik bezoek een psycholoog, coach en huisarts.
  Ondanks alle handvaten die worden aangereikt, zal ik het uiteindelijk toch alleen moeten doen.
  Ik wil ervan af!
  Iedereen bedankt voor zijn reactie

 20. Jef 7 april 2022

  Hallo , ik ben nog heel jong 24 jaar en neem sinds 2 jaar zolpidem . Niet schrikken tot 40 pillen per avond .
  Ik moet er vanaf maar ben zo bang voor alles . ga bij de huisarts en wekelijks bij psychiater in ontwenningskliniek .
  Heb ook thuis en van vrienden steun . het is zo moeilijk , bedankt voor de tips die jullie voor mij hebben

 21. Nannie 54 jaar. 21 april 2022

  Ik gebruik zolpidem nu 15 jaar. Voorgeschreven na diagnose kanker. Gelukkig wel genezen, maar ik zit nog wel aan de zolpidem vast. Huisarts heeft bedacht dat ik maar moet stoppen. Ze hebben geen idee dat het niet te doen is. Ik moet ze nu kopen,maar dat is financieel ook niet te doen. Ben ondertussen behoorlijk wanhopig.

 22. Coby 65 jaar 1 augustus 2022

  ik heb 2 en een half jaar lorazepam gebruikt na een jaar zat ik op 1 mg in mei dit jaar ben ik naar een halve tablet gegaan en vanaf half juni niks meer ,ik ben nu 6 weken er af maar heb nog steeds ontwenningsverschijnselen hoe lang duurt zoiets?

 23. Aafje van der Wiel 15 augustus 2022

  Ik ben 2 weken terug gestopt met de 20 mg temazepam die ik al enkele jaren iedere avond nam. Mijn dip kwam 5 dagen na de stop. Hoofdpijn, chagrijnig, trillerige en hartkloppingen. Toen de zaterdagavond gezondigd en een slaaptablet genomen. Nu anderhalve week niks meer. Slapen gaat nog steeds niet geweldig. Maar ben er trots op dat ik begonnen ben met stoppen. Waar mijn slaapproblemen vandaan komen weet ik niet. Maar dat het je leven op de kop zet is wel duidelijk. En vaak een ondergeschoven kindje. iedereen veel succes gewenst. We gaan ervoor!

 24. Noor 69 jaar 15 augustus 2022

  Na een moeilijk jaar waarin nauwelijks sliep, heb ik Oxazepam geslikt en na 2 weken merkte ik al dat ik er niet meer zonder kon. Daarna Zolpidem, dat zou minder verslavend zijn. Maar ook daar gold het zelfde voor maar ik wilde er zo graag vanaf. De huisarts aan wie ik regelmatig aanvroeg hoe te stoppen, stuurde me door naar een psychiater. Deze gaf me Mirtazapine dat volgens hem eigenlijk bedoeld is voor depressieve klachten. Ik sliep er fantastisch op. Hij kon me ook niet helpen met hoe te stoppen. Met behulp van Internet heb ik zelf een afbouwschema opgesteld. Elke 3 weken een kwart tablet minder. Begin 2022 was ik van af. Na een paar maanden is het me gelukt al kostte het een aardige dosis doorzettingsvermogen.
  Het was – en s – een enorme bevrijding en ik wens alle mensen op dit forum kracht en sterkte om ervan af te komen. Ik ben nog steeds geen geweldige slaapster maar weet dat ik de nacht daarna beter slaap. Veel heb ik gehad aan de goede adviezen van William. Voor mij was het belangrijk om niet boos te blijven op mezelf. Verder moet ik wel toegeven dat Valdispert Nacht me ook helpt en heb ik het geluk (?) dat ik niet meer hoef te werken. Maar geloof me het kan: slapen zonder slaapmedicatie!

 25. Aafje 16 augustus 2022

  Al jaren aan de temazepam 20 mg. Nu probeer ik te stoppen. Wel gelijk gestopt.Na de vierde dag vreselijke afkickverschijnselen. Hoofdpijn, hartkloppingen, zweterig en chagrijnig. Die nacht een slaappil gehad. Nu 14 dagen zonder. Slapen gaat nog echt niet goed. Maar ik blijf doorgaan. Hopelijk lukt het mij. Iedereen succes!

 26. Mandy 22 augustus 2022

  Heb 8 jaar slaapmiddelen gebruikt
  Zoplicon
  2 tabletten per avond
  Met dwang door ggz af moeten kicken in kliniek
  3 dagen daar geweest
  Een hel was dat
  Maar je bent er wel snel van af

 27. anita 20 september 2022

  Wat verschrikkelijk Mandy. In 3 dagen compleet van de 2 tabletten af? Hoe gaat het nu met je?
  Ik slik ook 2 Zoplicon per avond, en slaap nu ook heel slecht.
  Door omstandigheden op werk heb ik me 2 weken geleden ziek gemeld.
  Ik wil nu ook heel graag stoppen met de medicatie. Dit is het ideale moment, maar durf niet.

 28. Theo 11 oktober 2022

  hallo Mandy
  in welk ziekenhuis ben je gaan afkicken?
  komt het ziekenfonds hiertussen?
  Hoe gaat het ondertussen met jou? Nog steeds geen pillen meer?
  Heel veel dank voor een antw

 29. Andre 68 jaar 21 november 2022

  Ik ben aan het stoppen met zolpidem , na 23 jaar verslaving na een traumatische (gewelddadige)ervaring.
  Ik heb al verschillende pogingen achter de rug …met slapeloze nachten
  Nu sinds enkele weken lijk ik op de goede weg, belangrijk voor mij is geduld ,e-mail minderen met kleine stapjes.
  Eerst een doosje gekocht bij de apotheek om pilletjes te splijten
  Dan gedurende 4 weken een klein hoekje van de pil afgeknepen ( telkens ongeveer 1/8 ) diagonaal met wat oefenen lukt dat wel
  Daarna telkens het lichaam laten wennen aan de vermindering gedurende 4 weken …geen grotere stappen nemen
  Na al die tijd zit ik momenteel aan mijn tweede week met nog slechts 1/8 pilletje en het gaat voorlopig nog goed
  Belangrijk voor mij is mijn gedachten te focussen op iets aangenaams , kleinkinderen , uitstapjes met hond etc..
  Ik mag mezelf niet toestaan i.V.m. wraakgedachten adrenaline “op te pompen “
  Het licht schijnt aan de horizont

 30. Ilse 30 december 2022

  Ik ben nu 43 en deze maand 2 jaar ‘cleane van de Zolpidem. Zolpidem is een zegen en een vloek. Ik heb ca. 10 jaar iedere avond Zolpidem genomen. Soms een halve, soms een hele, een enkele periode 1,5 maar dat was echt max en korte periodes. Ik heb doe 10 jaar wel gemiddeld met 1 tablet per nacht kunnen doen dus ik heb nooit echt het gevoel van gewenning gehad (niet dat ik begon met 1 en na een tijd voor hetzelfde effect 5 ofzo moest nemen)
  Ze werken zo fijn, een pilletje en je slaapt. Maar ja, online kopen dus niet goedkoop, gemiddeld 1 euro per nacht. Ik was er klaar mee. Nooit de HA durven vertellen dus ook geen hulp daaraan durven vragen. Op eigen houtje gestopt. Eerst halfje, toen kwartjes, toen “hoekjes” en toen de laatste strip op was, niks meer. Niet schrikken, maar het heeft me meer dan een jaar gekost om er van af te komen. De eerste weken liggen rillen en zweten in bed. Het was verschrikkelijk. Pas na een aantal weken voor het eerst het gevoel gehad ‘lekker een paar uurtjes’ geslapen te hebben. Het is een lange moeizame weg. Maar wat ben ik trots dat het me gelukt is! Voor en tijdens Zolpidem was slapen een must en iets waar ik liever niet aan dacht. Heel vaag kon ik me het gevoel van vroeger herinneren dat je ernaar uit keek om lekker in bed te gaan liggen en lekker in slaap te vallen. De herinnering was er, maar dat gevoel was totaal onbekend geworden. Ik ben ZO blij dat ik dat gevoel sinds een paar maanden weer terug krijg! Als ik sabknds moe ben dan kijk ik ernaar uit om in bed te gaan liggen! Omdat ik ‘gewoon weer binnen een kwartier on slaap val. Zonder erover na te denken, zonder moeite, het gebeurt gewoon… en dat is die 1,5 jaar hell meer dan waard! Die 1,5 jaar is maar tijdelijk. Maar mijn slaapmiddelvrije nachten zijn vanaf nu forever! En dat is wat ik JULLIE ALLEMAAL hier gun!!!

 31. Louisa 20 januari 2023

  Ik slik al jaren Imovane…..val niet altijd in slaap, ben een denker….heb op yoga gezeten, en hoorde mezelf snurken…….kwestie van ontspanning…..ga niet!!stoppen…ben 74 en weet dat niet slapen slechter voor je is dan de pillen….nooit moe bij de tijd! Omdat je goed slaapt.

  Ik ga slapen,
  welterusten. En ik heb dit niet eerder gezegd.

 32. Magda 22 februari 2023

  Slik al 50 jaar lang slaappillen. Vroeger Mogadon, maar toen dat uit de handel ging themazepam 10 mg. En afgelopen jaar kreeg ik er van de huisarts oxazepam 10 mg. bij, omdat ik in een moeilijke situatie was beland.
  Nu wil ik ook afkicken. Ik slik nu iedere avond een half tablet van beide pillen en wil dat twee weken volhouden.
  Dan stap ik over op een kwart tablet van beide pillen, gedurende twee weken.
  Daarna slik ik geen temazepam meer, maar nog wel een kwart tablet oxazepam, gedurende twee weken.
  Dan om de dag een kwart oxazepam. En dan uiteindelijk helemaal stoppenen gezond de zomer in.
  Als compensatie veel pijnboompitten eten. Die werken slaapverwekkend. En een kopje kamille thee na de avondmaaltijd.
  Ik hoop dat mijn plan lukt.

 33. Anoniem 6 maart 2023

  Ik ben aan het afkicken van Oxycodon en ben in de hel beland, eerst slapeloosheid door Oxycodon en nu door de vreselijke afkickverschijnselen. Slaap al 6,5 maand niet en heb hevige zenuwpijnen. Mijn kwaliteit van leven is 0. Maar ik zet door, ik ben al 8 weken clean. Door jullie verhalen over slaapmedicatie, de benzo’s word ik gesterkt dat ik geen slaappillen moet gaan slikken, dan val ik van de ene in de andere verslaving. Oxycodon zou per direct verboden moeten worden. Echter…na een operatie 2 dagen slikken geen probleem of voor palliatieve zorg ook geen probleem…deze laatste groep hoeft namelijk niet af te kicken want ze gaan sterven. Maar neem van mij aan; na 2 weken ben je al verslaafd.
  Heeeel veel sterkte voor iedereen

 34. Barbara 12 maart 2023

  Mijn huisarts raadde me na tien jaar zopiclon en oxazepam aan: Stop meteen en stel je erop in dat je een paar dagen slecht slaapt en je labiel voelt. En dat is gelukt. Daar valt ook iets voor te zeggen

 35. Ruth 22 maart 2023

  Ik ben 44 j en heb vorig jaar na slecht nieuws een jaar lang loramet genomen.. ik ben altijd een slechte slaper geweest maar toen had ik nood aan een paar uur ‘ verstand af’. Nu wil ik er echter vanaf maar dit is echt heel moeilijk.. ik neem 2 dagen niets.. slaap dan ook niets om dan vervolgens op dag 3 terug een halve tablet te nemen omdat ik een wrak ben! Zou er graag vanaf raken maar niet slapen lijkt me ook niet gezond!🤢

 36. Floor 16 april 2023

  De reden dat mensen slaapmedicatie gebruiken verschilt enorm, dat is niet te vergelijken. Maar dat het lastig is om er van af te komen: dat staat vast. Maar ieder lichaam kan dat. Stoppen met gif is uiteindelijk goed voor je.

  Ik ben er van overtuigd dat onderstaande helpt, trek er een paar weken voor uit. Kies een maand in het jaar waar jij je prettig bij voelt. Hartje zomer voelt het leven misschien lichter dan in januari.

  – bouw af, in plaats van in één keer stoppen, want dan heb je minder klachten;
  – stel je in op een paar rotdagen/weken zonder slaap, die kom ook jij door, de tijd verstrijkt vanzelf;
  – zorg van te voren dat er iemand is die jou er doorheen kan praten/appen als je angsten hebt of je niet lekker voelt;
  – zorg (als je dat kan) dat je overdag heel veel lichamelijke dingen doet waar je doodmoe van wordt;
  – hou in een schriftje alles bij wat je voelt en lees dit terug als het slecht gaat;
  – sta elke dag om dezelfde tijd op, hoe moeilijk dat ook is;
  – zoek iets voor in bed, voor als je ‘s nachts wakker ligt: een boek, een film die je al goed kent, muziek, podcast: alles waar je bij in slaap kan vallen of wat je kan afleiden tot je moet opstaan;
  – wees voorzichtig met melatonine, met supplementen jaag je je natuurlijke hoeveelheid met een belachelijk hoge hoeveelheid door het dak, dit helpt juist niet, is echt slecht zelfs;
  – besef je elke ochtend dat er weer een nacht voorbij is, dat je een stapje verder bent en leef die dag met een (nep)lach, want de nachten zijn al zo zwaar, als je overdag niet lacht is je hele leven donker.

  Heel veel sterkte gewenst, je bent niet de enige die ‘s nachts problemen heeft maar ook jij kan iemand worden die ‘s nachts (redelijk) goed slaapt!

 37. Marcel 11 mei 2023

  Ik gebruik nu ongeveer 25 jaar slaap medicatie. Ik zit nu op 20 mg Temazepam en 10 mg Diazepam per nacht. Een behoorlijk hoge dosering. Dit is in de loop der jaren steeds meer geworden. Dit omdat op een gegeven moment een lage dosering niet meer hielp.

  Ik wil er heel graag van af. Aangezien ik merk dat met de huidige dosering het slapen ook steeds minder word. Ik ben moe overdag veel last van hoofdpijn. Maar ben als de dood om te stoppen…

 38. Annelies 22 juni 2023

  Zijn er ook positieve reacties? Ik slik 10 mg zolpidem. Zou ik gelijk naar 5 mg kunnen gaan?

 39. veerle 21 juli 2023

  Ik ben 51 en slik al 16 jaar zolpidem ( 10 tot 15 mg )en alprazolam ( 0,25 mg en 0,50 mg )
  In het begin werkte het fantastisch nu is het een lijdensweg. Van de zolpidem na 2 u, 3 u wakker en moet dan bijslikken
  Sinds vorige week utrogestan ( 2 a 3 tabletten van 100 mg ) gespreid over de nacht beginnen te nemen. Het is een lichaamseigen progesteron hormoon en werkt voor mij kalmerend. Gevoel alsof ik een alprazolam heb genomen. Hierdoor nu kunnen afbouwen naar 0,12 mg alpra en 5 mg zolpidem. Hoop dat ik het kan volhouden. Een tip voor vrouwen die mss ook het gevoel hebben dat de hormonen een rol kunnen spelen.vraag utrogestan aan de dokter en neem tot max 300 mg per nacht. Het is denk ik toch beter dan chemische slaapmiddelen want het is een lichaamseigen hormoon.
  De zolpidem volledig stoppen w wel nog een hele grote uitdaging .

 40. Anita 6 augustus 2023

  Hello, na 20 jaar elke nacht 1 zolpidem te nemen van 10 mg en de laatste jaren zelfs met die ene pil slecht te slapen wou ik ervan af, onder begeleiding met de dokter bouw ik sinds 2,5 maand al mijn inslaper af, eerst 1 maand 9mg, dan 1 maand 8mg,…..maar na 1 uur wakker, daarna viel ik telkens voor korte tijd in slaap en kon heel veel dromen s morgens vertellen, halverwege de 8mg sliep ik plots veel slechter dus op aanraden van de dokter melatonine 4mg iedere avond bijgenomen, nachten bleven t zelfde, dan nieuwe maand 7mg met 4mg melatonine…..sindsdien val ik pas rond 4u s morgens in slaap , zweet s nachts veel, lig te woelen in mijn bed en moet om 6u opstaan , klare ramp, heb nog een lange weg af te leggen maar k geef niet op, ik wil van die rotzooi af na 20 jaar.

 41. Peeters odette 7 januari 2024

  Ik neem om te skapen trazodone en zou hier graag vanaf geraken wan t ik ben verslaafd eraan

 42. Willem 2 februari 2024

  Ik heb twee maanden geleden voor mijn slaapproblemen quetiapine gekregen, een antipsychoticum in een lage dosis (25 mg). Ze zeiden dat het, in tegenstelling tot benzo’s, niet verslavend was. Nou, dat is het dus absoluut WEL. Ik sliep er overigens heerlijk op. Sinds een maaand heb ik het in meerdere pogingen weten af te bouwen tot ruim 3 mg. Eerst pilletjes van 12,5 mg gekregen die gebroken of gesneden mogen worden. Na ruim een week lang elke avond een heel pilletje van 12,5 mg te hebben genomen, ging ik halfjes nemen van 6,25 mg. Na één minder nachtje met heel veel lichte en onrustige slaap, ging ik de rest van de week ook heerlijk slapen op 6,25 mg. Na weer ruim een week heb ik een pilletje in kwartjes gesneden, dus 3,125 mg. Ook dit ging, na een nachtje wennen, perfect. Ondertussen had ik overdag ook zo goed als geen bijwerkingen meer. Ik heb een geweldige week gehad waarin ik veel leuke dingen kon doen. Dus ik dacht dat ik ondertussen wel weer zo goed als op eigen kracht sliep en dat 3,125 mg eigenlijk maar een placebo is. Bleek dus niet zo te zijn. Want toen ik (aanvankelijk vol vertrouwen) van 3,125 mg naar 0 ging, kreeg ik een heel slechte nacht met alleen wat dommelen en lichte slaap. De nacht erop, met opnieuw geen inname, ging nóg slechter. De derde nacht sliep ik zo goed als niet meer en nam ik op een gegeven moment toch weer 3 mg. Helaas heeft het me alleen nog maar heel lichte slaap bezorgd en de volgende dag was ik voor de derde dag op rij verschrikkelijk brak en ik ging me gedurende de dag steeds ellendiger voelen. ‘s Avonds stond mijn hoofd echt op springen. Ik was ontzettend moe en uitgeput, maar ik voelde dat ik zo niet zou kunnen slapen. Toen maar weer vóór het slapengaan 3,125 mg ingenomen. Maar dit keer deed het niets meer. Ik kon er niet van in slaap vallen en werd er alleen maar onrustiger van. Uiteindelijk van wanhoop maar weer een 25 mg ingenomen, om toch in elk geval maar weer te kunnen slapen, want mijn ervaring is dat als ik nachten achter elkaar niet kan slapen en elke dag uitgeputter wordt, ik ook elke dag dat ik wacht met ingrijpen, een hogere dosis medicatie moet innemen om uit die situatie te komen. Gelukkig sliep ik op die 25 mg, maar ik heb vandaag natuurlijk heel veel last van de bijwerkingen na deze plotselinge dosisverhoging. En al mijn afbouwwerk van de afgelopen weken lijkt teniet gedaan. Nu moet ik weer opnieuw beginnen. Ik voel me zwaar gefaald en ik lijk nooit meer te kunnen loskomen van quetiapine. Zelfs na helemaal afbouwen van 25 mg tot slechts zo’n 3 mg per nacht kan ik nóg niet stoppen. Ik weet niet wat ik nog kan doen. Verder afbouwen naar 1,5 mg? Maar wie zegt me dat ik dan wel kan stoppen? Kleiner kan ik die pilletjes trouwens ook niet snijden. Het houdt een keer op. Maar mijn slaapproblemen niet.

 43. Martin 22 mei 2024

  Ik ben 74 jaar en al 40 jaar verslaafd aan slaapmiddelen , van mijn 32 jaar al . Mijn slaap probleem is echt op mij geworpen toen ik 32 jaar was , plots . Van de ene dag op de andere .Ik had wel een zeer druk leven , gezin en drukke baan en dan nog wat willen bijdoen . Ik kreeg de eerste 10 jaar Lexotan , wilde stoppen en het ging niet . Lexotan werd niet meer gemaakt en dan gaf de dokter mij Staurodorm . dit genomen tot mijn 70 jaar .De corona kwam en Staurodorm werd uit de handel genomen . En nu neem ik Flurazepam 30mg . Ik moet zeggen, ik heb het steeds bij één pilletje kunnen houden en sliep goed ,nu de laatste tijd veel onrustige nachten en dromen ,sta niet fris meer op . Ik zou echt willen stoppen , Ik heb al geprobeerd met afbouwen ,maar niet gelukt .en dan moet ik een paar dagen 2 pillen nemen om dan terug te komen tot 1 pil
  Ik moet zeggen mijn job heeft nooit in de weg gestaan van zeer goed te functioneren .
  Ga terug eens beginnen , nu het korte nachten worden . En misschien onder begeleiding ..Dit is mijn relaas

 44. Anoniem 22 juni 2024

  Hallo Annelies, ik gebruik acht jaar zolpidem 10 mg en sinds twee jaar 5mg. De ene avond 10mg en de andere avond 5mg. Dit heb ik twee weken gedaan en dat ging goed, nu ben ik aan het afbouwen naar een derde vd tablet en dat gaat ook goed. Binnenkort wil ik een kwart proberen en hopelijk kom ik er helemaal vanaf. Voor iedereen veel succes gewenst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *