Maar waar ligt dit nou aan? Het is natuurlijk onmogelijk om hier een eenduidig antwoord op te geven. De kans bestaat echter dat je er nooit bewust bij stil hebt gestaan hoe de ‘buitenwereld’ jouw nachtrust – en je inspanningen om deze te herstellen – heeft gesaboteerd. En daar wil ik in dit artikel verder op ingaan.
Het eerste voorbeeld is de media. Continu belichten zij het thema ‘slapeloosheid’ op de meest dramatische manier mogelijk. Tenenkrommend. In de praktijk zorgt het ervoor dat de druk steeds verder toeneemt. Want als je niet snel beter slaapt staat je allerlei onheil en ellende te wachten.
En wat te denken van (huis)artsen – uiteraard niet allemaal – die vaak veel te snel verslavende slaapmedicatie voorschrijven zonder naar de diepere oorzaken te kijken. Een snellere manier om van de regen in de drup te belanden is er niet.
Bedrijven hebben nog veel minder interesse in de echte oorzaken. Ze ruiken geld en komen met allerlei commerciële flutoplossingen die als wondermiddel worden gepresenteerd. Het enige dat ze opleveren is een lege portemonnee, frustratie en het gevoel dat je een hopeloos geval bent (want niks werkt).
Ook je directe omgeving – vaak hebben ze de beste bedoelingen – heeft vaak geen flauw benul van de impact van slapeloosheid. Soms extra pijnlijk duidelijk gemaakt door goedbedoelde adviezen die kant nog wal raken of de mededeling dat zij in slaap vallen zodra hun hoofd het kussen raakt. Resultaat: je voelt je een buitenstaander en het slechte slapen gaat bij je ‘identiteit’ horen.
Om een lang verhaal kort te maken: als je te maken hebt met slaapproblemen heb je onbewust veel meer ‘sh*t’ te verduren dan het slechte slapen zelf en de gevolgen daarvan. En in veel gevallen worden slaapproblemen onbewust in stand gehouden door paniekzaaierij, onbegrip en (onnodige) druk/spanning.
Al deze factoren zorgen ervoor dat je onnodig veel druk ervaart, het gevoel krijgt dat niks werkt, steeds meer gaat geloven dat je een hopeloos geval bent en dat slapeloosheid steeds meer een onderdeel van je identiteit wordt.
Je kunt het zien als een soort drijfzand. En ik merk steeds meer hoe verraderlijk dit kan zijn. Zeker omdat je simpelweg niet doorhebt wat er allemaal (onbewust) met je gebeurt en hoe een bepaald (negatief) patroon in stand wordt gehouden. Het is echt een niet te onderschatten factor bij het ontstaan (en blijven bestaan) van chronische slapeloosheid.
Met mijn website, 7-stappen methode (+ e-coaching) en community probeer ik hier een vuist tegen te maken. Met andere woorden: bezoekers en leden helpen om van een negatieve vicieuze cirkel naar een positieve spiraal te ‘hoppen’. Alvast een klein beginnetje maken? Lees dan dit artikel eens 🙂
Stress door slaapproblemen: deze 12 slaapfeitjes geven je geestelijke rust