De gewoonte om ontspanning over te slaan is buitengewoon schadelijk. Het haalt niet alleen de kleur uit je leven – er zijn zoveel mooie dingen die tijd en aandacht verdienen – maar het legt ook een basis voor chronische slaapproblemen.
Hoe dat werkt? Je rent jezelf de hele dag voorbij en ploft ‘s avonds uitgeput – helaas vaak meer moe dan slaperig – in je bed. De kans bestaat dat het nog wel lukt om op basis van je natuurlijke slaapgolf (zie dit artikel) redelijk snel in slaap te vallen.
De ellende begint pas na enkele uren. Je gedachten zijn nog niet tot rust gekomen en je lichaam staat nog gedeeltelijk in een overdrive. Het resultaat is dat je wakker wordt met een overactief brein en een bonzend hart.
Voor je weer tot rust bent gekomen is het vaak uren later. Met een beetje geluk val je nog in slaap, maar als het tegenzit lig je de rest van de nacht wakker.
Zie je waar het probleem hier ligt? Nadat je ‘s nachts wakker bent geworden moeten je brein en lichaam alsnog tot ontspanning komen. Waarom? Omdat je dit tijdens je drukke dag hebt nagelaten. Doorslaapproblemen komen vrijwel altijd door een ‘inhaalslag’.
Om die reden een heel nadrukkelijk advies: kies bewust voor jezelf en gun jezelf ontspanning. Plan tijd in voor activiteiten die je leuk vindt en die je helpen om los te komen van je dagelijkse beslommeringen.
Ik besef me heel goed dat dit best een stap kan zijn. Tijd nemen voor jezelf en voor jezelf kiezen kan – totaal onterecht – als egoïstisch aanvoelen. Sta er op dit soort momenten dat zelf gelukkig, uitgerust en vrolijk zijn ook voor je direct omgeving – zeker voor de mensen waar je van houdt – het beste is.
Het voorbeeld van de veiligheidsinstructies in het vliegtuig wordt wel eens genoemd en is ook hierbij van toepassing. Het is niet voor niks dat je anderen pas mag helpen met hun zuurstofmasker als je deze bij jezelf al bevestigd hebt. En zo kun je dit ook zien. Gun jezelf zuurstof!
Reacties 1
Puur uit nieuwsgierigheid ben ik de zevendaagse aan het volgen. Omdat ik na jaren van in- en doorslaapproblemen zelf een uitweg heb gevonden. De oorzaak was bij mij zowel hormonaal als stress-gerelateerd. Kon letterlijk nachten hebben waarop ik geen oog dicht deed en me daar vreselijk druk om maakte. Overdag wordt veel van me gevraagd en dat kon ik dan niet meer waarmaken.
Start van mijn aanpak was me niet meer druk maken maar accepteren dat ik nu eenmaal wel eens een paar uur wakker was. In het begin door het bed uit te gaan en een prettig boek te lezen tot ik weer slaperig werd. Daarmee kon ik het patroon van me teveel bezig houden met het wakker zijn, doorbreken. Daarna door het bedenken en hanteren van een inslaap-ritueel. Een kwartier van vaste handelingen die mijn lijf duidelijk maakten dat het tijd was om in slaap te vallen. Tot ik in plaats van een half uur nog maar minuten nodig had om in slaap te kunnen vallen. Inmiddels hoef ik me niet meer aan dat ritueel te houden om in slaap te vallen, alleen als ik weet dat het te druk is geweest, gebruik ik het om mijn lichaam dat laatste zetje te geven.
Ook zit ik nog maar hoogst zelden in de nacht in de woonkamer met een boek. Als ik al wakker word, kan ik relatief snel weer in slaap vallen door er gewoon niet over na te gaan denken, en vooral ook niet te kijken hoe laat het is. Mocht ik toch redenen hebben om te piekeren, dan schrijf ik op waar ik de dag erna wat mee moet, en slaap daarna meestal rustig verder.
Het enige wat me soms nog ergert, is dat ik meer slaap nodig heb dan ik graag zou zien 🫣. Het enige wat daar een oplossingsrichting is, is overdag meer ontspanningsmomenten in te bouwen zodat ik minder hersteltijd nodig heb. Dat lukt nu eenmaal soms beter en soms minder.
Succes met de methode! Hoop dat mijn verhaal nog wat kan toevoegen. Ik miste het benoemen van de hormonale veranderingen als bron van het slecht slapen voor veel vrouwen. Dat zou een mooie toevoeging zijn!
Met vriendelijke groet,
Monique