SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

6 slaaptips die je de geestelijke rust geven die je zoekt

INHOUD

Geen koffie voor het slapengaan, op vaste tijden gaan slapen en opstaan, een donkere en koele slaapkamer en – daar komt ie – het good old schaapjes tellen. Het zijn slaaptips die je vaker tegenkomt. Het zijn zeker geen slechte adviezen, maar vaak is er meer nodig om eindelijk weer goed te gaan slapen. De reden hiervoor is dat slaapproblemen ook een geestelijke oorzaak hebben. Je bent bang om ‘weer niet te kunnen slapen’ en angstgedachten over hoe je de volgende dag door moet komen vullen je brein. In dit artikel deel ik 6 slaaptips die jou de geestelijke rust geven waar je naar op zoek bent.

INHOUD

Zeg je afspraken niet af en ‘ga gewoon’


Na een aantal dramatische nachten lijkt alles wat er op de planning staat een hindernis. De verleiding is groot om je afspraken af te zeggen en lekker thuis te blijven. Toch is het belangrijk om hier niet aan toe te geven en gewoon te gaan. Door ‘met de rem erop’ te leven voed je je angst en versterk je het fundament onder je slaapproblemen. Je geeft je onderbewustzijn namelijk het signaal dat jouw slaapproblemen de baas zijn over je leven en dat je zelf aan de zijlijn staat.

Door je niet tegen te laten houden ontstaat het gewenste effect: je angst om niet te kunnen slapen wordt kleiner. De macht van je slaapproblemen neemt af en je gaat je langzaam maar zeker weer gedragen als een ‘normale slaper’ (ik hou niet van dat woord, maar gebruik het toch even). Het verandert je mindset, geeft je kwaliteit van leven een boost en is onbewust een belangrijk stap bij het definitief verbeteren van je slaap. 

Het advies is dan ook om niet thuis te blijven. Ga gewoon naar die verjaardag, schrijf je in voor die cursus en ga dat uurtje sporten. In de praktijk valt het vrijwel altijd mee, geeft het kleur aan je dag en maakt het de macht van je slaapproblemen een stukje kleiner. Uiteraard is voorzichtigheid wel belangrijk. Stap bijvoorbeeld niet in de auto als dit voor jou niet vertrouwd voelt. Veiligheid boven alles. En als je je echt te moe voelt, ga dan niet forceren. 

In 7 dagen meetbaar beter slapen? Doe mee aan de gratis challenge van Slaapwijzer. Deelnemers slapen na een week gemiddeld 23% beter. 

Laat je niet gek maken door paniekberichten

Kranten, televisieomroepen, websites, magazines en andere media besteden steeds meer aandacht aan slaapproblemen. En dat is logisch. Steeds meer mensen hebben te maken met slapeloosheid en de invloed hiervan op de gehele maatschappij wordt steeds groter. In principe is meer aandacht voor slapeloosheid een goede zaak. De manier waarop is niet altijd goed in mijn ogen. In hun pogingen om de aandacht van de lezer en kijker te trekken wordt er vaak voor een vrij dramatische ‘insteek’ gekozen.

Vaak worden slaapproblemen in verband gebracht met allerlei ziekten en aandoeningen. Het eerste deel van de kop luidt dan: ‘Slapeloosheid vergroot de kans op ….’. Op de plek van de puntjes kunnen vervolgens allerlei ziekten en aandoeningen worden ingevuld. Het gevolg van deze berichtgeving over slaapproblemen is dat de druk op slechte slapers verder toeneemt. Logisch. Want als je niet rap beter slaapt dan zijn de gevolgen niet te overzien. “Ik voel me niet alleen overdag uitgeput, maar ik heb ook nog meer kans op allerlei aandoeningen.” Heerlijk om met zo’n gevoel in bed te liggen, maar niet heus…

In mijn ogen zijn veel berichten in de media over slapeloosheid eenzijdig en schadelijk voor slechte slapers. Het is verstandig om je er niks meer van aan te trekken. Er zijn genoeg onderzoeken die laten zien dat het allemaal lang niet zo dramatisch is. En er zijn genoeg ‘slechte slapers’ die een actief en prachtig leven leiden. Je leest er alleen zelden wat over. Wist je bijvoorbeeld dat George Clooney tijdens zijn vele slapeloze uren een beroemde dialoog schreef voor zijn film ‘The Ides of March’?

Ruim je ochtendhindernissen uit de weg

Bij veel mensen staat de ochtend in het teken van haast en stress. In een kort tijdsbestek moet er van alles gebeuren. Douchen, ontbijten, kleding uitzoeken, aankleden, brood smeren etcetera. Regelmatig gaat er wat mis. Sleutels zijn kwijt, de trui die je aan wilt trekken zit nog in de was of de douche is al bezet. Als je ‘s avonds al weet dat je ‘s ochtends hectiek te wachten staat dan zorgt dit onherroepelijk voor extra spanning tijdens de nacht. De wekker wordt een soort ‘startschot’ voor een flinke inspanning en op een onbewust niveau bereid je je hier al op voor. Deze alertheid zorgt vaak voor lichtere slaap of doorslaapproblemen.

Daarom het nadrukkelijke advies om de ochtend ‘s avonds al voor te bereiden. Het zorgt er echt voor dat je met een rustiger gevoel in bed ligt en dat je slaapkwaliteit een impuls krijgt. Hieronder een aantal concrete tips: 

• Zoek je kleren voor de volgende dag alvast uit. 
• Pak je tas voor je werk alvast in. 
• Leg je belangrijke spullen voor de volgende dag klaar (sleutels, portemonnee en
mobiele telefoon).
• Bereid het ontbijt alvast voor.
• Ga ‘s avonds douchen in plaats van ‘s ochtends. 

Als je de avond ervoor al bezig bent geweest met de voorbereidingen, blijft er ‘s ochtend tijd over. Deze tijd kun je invullen met ‘ochtendbonussen’. Dit zijn simpel gezegd dingen die je leuk vindt en waar je graag je bed voor uit komt. Ook als je je nog moe voelt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan rustig de krant of een boek lezen, een rustig wandelingetje door de wijk of gewoon even lekker de ‘social media’ checken. Het haalt de scherpe randjes van de ochtend af en dat merk je ook ‘s avonds en ‘s nachts. Er staat je geen ‘hindernis’ meer te wachten. Het maakt echt verschil! 

Zet 2 of 3 wekkers en ‘verstop’ ze allemaal

Door de wekker heen slapen en te laat komen op je werk of een belangrijke afspraak missen. Het is een angst die we allemaal hebben. Onbewust zorgt het voor alertheid tijdens de nacht. Vooral als je veel wakker ligt kan er onbewust een soort angst insluipen om ‘uiteindelijk’ toch in slaap te vallen en niet wakker te worden door de wekker. 

Je kunt deze onnodige alertheid eenvoudig voorkomen door 2 of 3 wekkers te zetten. Het klinkt misschien wat overdreven, maar zo weet je zeker dat er niks mis kan gaan. Het betekent dat je deze angst volledig los kan laten en dat kan je net dat beetje extra geestelijke rust geven waar je naar op zoek bent.
 
Een klein, maar belangrijk aandachtspunt hierbij. Zorg dat je deze wekkers niet kunt zien. ‘s Nachts de tijd in de gaten houden is een enorme valkuil. Het voedt spanning en zorgt onherroepelijk voor een soort prestatiedrang – ‘ik heb nog maar X uur om te slapen, dus ik moet opschieten’ – die volledig averechts werkt. Je kunt er met 2 of 3 wekkers op vertrouwen dat je op tijd gewekt wordt. Dat is de enige taak die een wekker moet hebben. Laat de tijd verder volledig los. Het is onbelangrijk! 

Zie je gedachten als een voorbijrazende trein

Mindfulness heeft bij sommigen een nogal zweverig imago. Dat is zeker niet terecht. Er is ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek naar mindfulness gedaan en hieruit is keer op keer gebleken dat de techniek effectief is bij het behandelen van allerlei problemen, van angststoornissen tot depressies. Ook als behandeling tegen slapeloosheid heeft mindfulness zich veelvuldig bewezen.

Kort door de bocht gezegd betekent mindfulness het ‘ondergaan’ van de situatie in plaats van ertegen te vechten. De situatie – hoe vervelend niet kunnen slapen ook is – wordt geaccepteerd. Je vormt geen oordeel en er ontstaan geen sterke emoties , zoals woede, stress of frustratie die het slapen alleen maar moeilijker maken. Er ontstaat ruimte in je hoofd om je relaxed te voelen en te ontspannen. En met een beetje geluk begin je spontaan te gapen. Een goed teken!

Natuurlijk klinkt dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het is bijzonder lastig om je geen zorgen te maken als je de tijd ’s nachts langzaam ziet wegtikken. Je weet dat deze stress een tegenovergesteld effect heeft, maar toch is er geen houden aan. De onophoudelijke gedichtenstroom komt op gang en rampvisioenen over de volgende dag doemen op. Mindfulness is er niet op gericht om deze gedachten te voorkomen. Het gaat om de manier waarop je reageert op deze gedachten.

Om dit goed te begrijpen is het goed om de angstgedachten die je ’s nachts teisteren te zien als een voorbijrazende trein. Je kunt je hierover opwinden (wat doet die trein hier en waarom maakt ie zoveel lawaai?), hem proberen tot stoppen te manen, op het spoor gaan staan of heel hard je best doen om net te doen alsof ie er niet is, maar uiteindelijk kost dit veel meer energie, stress en spanning. Toch is dit wat de meeste mensen met slaapproblemen doen. Ze vechten grote delen van de nacht tegen hun eigen gedachten. Een strijd die je niet kunt winnen.

Als je ‘mindful’ bent zie je de trein, kun je hem zelfs begroeten en laat je hem voorbijrazen zonder er verder aandacht aan te besteden. En natuurlijk zal het waarschijnlijk niet bij een trein blijven en zal je brein – zeker in het begin – een druk spoorwegknooppunt zijn, maar er wordt geen onnodige energie, stress en spanning verspilt aan het controleren, sturen of voorkomen van het treinverkeer. Misschien heb je het effect van mindfulness wel eens onbewust ervaren tijdens een dramatische nacht waarbij je om 5 uur in de ochtend denkt ‘er valt toch niks meer te redden’. Vaak is dit het moment dat je ‘loslaat’ en eindelijk in slaap valt.

Lees het bijzondere en inspirerende verhaal van Olaf: “ik vind het heel bijzonder, maar het is echt waar”.

Geef jezelf een nostalgische rondleiding

Heb je er wel eens over nagedacht? Aan de ene kant heb je slaap. De ultieme vorm van rust voor je lichaam en geest. Aan de andere kant heb je spanning, angst, frustratie en woede. Ultieme alertheid, zowel lichamelijk als geestelijk. In veel gevallen stappen mensen als het slapen niet lukt over op het meest extreme alternatief. Angst, spanning en frustratie. Hoewel het vaak onbewust gaat, is het wel een vreemde reactie. Ontspannen, relaxen en genieten zijn een veel beter en met name een veel rustgevender alternatief. Waarom niet gewoon lief voor jezelf zijn? 

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een fijne ontspanningstechniek als je wakker ligt. Een voorbeeld is de nostalgische rondleiding. In gedachten ga je terug naar een plek uit je herinnering waar je al jarenlang niet bent geweest, bijvoorbeeld het huis van je opa en oma. In gedachten probeer je alle weer voor je te zien. Tot in de kleinste details. Hoe zag de voordeur eruit? En de gang? Welke meubels stonden er in de woonkamer? Wat voor planten stonden er in de tuin? Je geeft jezelf eigenlijk een soort rondleiding. 

Het is een hele mooie manier om je gedachten af te leiden. Het geeft een fijn en nostalgisch gevoel en je kunt er helemaal in opgaan. Besteed aandacht aan de details en probeer een zo levendig mogelijk beeld in je gedachten op te roepen. Uiteraard kun je voor veel meer plekken kiezen dan het huis van je grootouders. Denk bijvoorbeeld aan je vroegere basisschool, het huis van je ouders of de plek waar je je eerste zoen hebt gekregen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kies uiteraard wel voor plekken waar je een fijn gevoel bij hebt.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 4

  1. Froukje 28 februari 2020

    Goedemorgen,

    Gekke vraag misschien. In hoeverre zou dit toe te passen zijn op een kind (1 jaar) dat slecht slaapt?

    Groeten,
    Froukje Hagg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net