SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën
INHOUD

Drama-nachten. We krijgen er vroeg of laat – voor velen eerder vroeg dan laat – mee te maken. In deze nieuwsbrief wil ik 10 tips met je delen om de dag die volgt beter door te komen (en indirect een basis te leggen voor betere nachten).

INHOUD

Sta niet op met schuldgevoelens

De eerste stap om de dag beter te maken, is jezelf geen schuldgevoelens aanpraten. Het is wat het is. Het heeft geen enkele zin om je spaarzame energie te gebruiken om jezelf te kwellen met schuldgevoelens. Bovendien voedt je hiermee verdere slaapproblemen: alles wat je aandacht geeft groeit.

Haal geen slaap in

Het is verleidelijk om te denken dat je na een slechte nacht de verloren tijd kunt goedmaken. Maar dit leidt alleen maar tot een grotere verstoring van je slaappatroon. Probeer in plaats daarvan je normale routines te handhaven. Voldoende rustmomenten zijn wel belangrijk en kunnen extra energie geven.

Focus op je voeding

Eet goed en regelmatig. Je lichaam heeft energie nodig om de dag door te komen, en na een slechte nacht geef je jezelf een extra handicap als je jezelf verwaarloost qua eten. Grijp naar voedzame, energierijke voedingsmiddelen zoals verse groenten, volle granen en eiwitten.

Hydrateer voor een natuurlijke energieboost

Water is niet alleen levensnoodzakelijk; het kan ook een geweldige natuurlijke energieleverancier zijn. Drink het eerste wat je doet een groot glas water bij het opstaan. Door gehydrateerd te blijven, geef je je lichaam de brandstof die het nodig heeft om mentaal alert te blijven. Bonus: vloeistoffen zorgen voor een vol gevoel en kunnen je helpen die muffin te laten staan

Ga voor een lichte work-out

Bewegen is misschien het laatste waar je zin in hebt, maar een lichte work-out kan wonderen doen voor je energielevel. Het verbetert de bloedcirculatie en zorgt voor de afgifte van endorfines, waardoor je je energieker en alerter zult voelen. Probeer een korte wandeling, wat rek- en strekoefeningen of zelfs een kort bezoek aan de sportschool om je lichaam en geest op gang te brengen.

Beheers je takenlijst

Na een slechte nacht kun je je concentratie verliezen en je vergeetachtig voelen. Beheer je taken door te prioriteren en het aantal taken dat je op je bord neemt te verminderen. Focus op enkele belangrijke taken die gedaan moeten worden, en breek ze in kleinere stappen als dat nodig is. Dit maakt je doelen haalbaarder en geeft je een goed gevoel als je ze afvinkt.

Frisse lucht en daglicht doen wonderen

Een van de beste manieren om je wakker en aanwezig te voelen, is door frisse lucht te happen en jezelf bloot te stellen aan daglicht. Een wandeling in de buitenlucht kan je circadiane ritme opnieuw instellen en je uit een dipje halen. Bonuspunten als de zon schijnt – het zonlicht helpt vitamine D aan te maken en verbetert je humeur.

Neem pauzes

Hoewel je de neiging hebt om door te werken om de gemiste tijd in te halen, kan een slechte nacht je concentratie aantasten. Neem korte pauzes om je op te frissen en je blik van je scherm af te wenden. Sta op, loop even rond, en doe een paar rek- en strekoefeningen. Dit zal je energie herstellen en je helpen om scherper te blijven.

Spaar jezelf niet onnodig

Probeer jezelf na een slechte nacht niet teveel te sparen. Kom in beweging, spreek af met mensen, zeg afspraken niet af en trek erop uit. Het geeft indirect energie en haalt de focus bij het slechte slapen weg. Uiteraard is het wel belangrijk je eigen grenzen te bewaken: wat niet gaat, dat gaat niet.

Beloon jezelf

Na een lange dag strijden tegen de slaap, verdien je een beloning. Trakteer jezelf op iets waar je blij van wordt, of het nu een korte meditatiesessie is, een warm bad, het kijken naar je favoriete serie, of gewoon een heerlijk kopje kruidenthee. Het leven is te kort om slechte dagen niet gevolgd te zien door beloningen.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net