SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Een terugval of gewoon een signaal om bij de les te blijven?

INHOUD
INHOUD

Je bent al weer een tijdje beter gaan slapen en de hevigste slapeloosheid heb je achter je kunnen laten. Wat een opluchting! Wat is er toch een enorm groot verschil tussen opstaan en de dag beginnen na een goede nacht en opstaan en de dag beginnen na een slechte nacht. De fysieke energie en de mentale frisheid! Zo fijn om dit weer te ervaren! Juist omdat het verschil zo groot is weten we dit enorm te waarderen!

Maar dan komt er opeens een nacht, of twee, waarin het weer raak is, terwijl je dacht er voor altijd overheen te zijn. Het vliegt je weer aan; Het zal toch niet zo zijn dat er nu weer een hele periode komt met slechte nachten, slaaptekort en energiegebrek? Ik was juist zo goed op weg! Die zin is waarschijnlijk heel herkenbaar.

We zijn waarschijnlijk té snel geneigd deze slechte ervaring te associëren met die moeilijke slapeloze periode waarin we daadwerkelijk weken of zelfs maanden achter elkaar heel slecht sliepen. De frustratie en paniek kan weer toeslaan op zo’n moment en dat is nu juist wat je niet wilt. Want je weet ondertussen dat paniek en zorgen averechts werken op ontspanning en slaap. 

Interessanter is het, juist nu je wellicht het boek Versla het Monster gelezen hebt en de verschillende adviezen en technieken in de praktijk hebt kunnen brengen, eens rustig te onderzoeken wat er gisteren is voorgevallen, wat je gedaan of gelaten hebt, wat je gegeten hebt of wat je ervaren hebt dat eventueel invloed kon hebben op de afgelopen nacht. Was er iets anders aan de hand gisteren, waardoor je favoriete slaaproutines niet hebt kunnen doen bijvoorbeeld?

Als het je achteraf lukt de slechte nacht te kunnen verklaren, kan dat ruimte geven voor rust en ontspanning. Zo kun je vaak zelf de angel er uithalen. Met het inzicht in het ‘waarom’ van de plotselinge slechte nacht, kun je je zelf (de komende nacht) corrigeren, je kan zélf weer bijsturen en herpakken. 

Mijn ervaring is dat herstellen van chronische slapeloosheid geen lineair proces. In het hersteltraject kom je steeds weer van die ‘gemene’ en ‘oneerlijke’ nachten tegen. Zo gaat dat, en dat doet steeds weer een beroep op je mind en je lijf maar ook op je flexibiliteit, je wilskracht, vertrouwen en je alertheid. 

Wees er altijd alert op dat je kan kiezen welke naam je zo’n vervelend slaap-incident wilt geven: noem je het een ‘terugval’ (wat betekent dat alle ‘shit’ van destijds nu ook weer geldt) of kun je zeggen: “Oeps ik had vannacht helaas een slechte nacht”.  Als je t mij vraagt: taal is heel erg krachtig, de waarde van woorden kunnen bepalend zijn voor hoe je er in staat of in kan gaan staan.

Door veel met mindfulness te oefenen, waarbij de aandacht vooral in het huidige moment ligt en het ‘open ervaren zonder oordeel’ centraal staat, zou de kans wel eens kunnen bestaan dat de plotselinge, onverwachte slechte nachten niet direct met je oude alarmsysteem aan de haal gaan. 

Mindfulness geeft ruimte om het open te kunnen ervaren in het moment zelf waardoor de link met het negatieve oordeel op het slechte slapen van voorheen, zich nu minder snel en hevig manifesteert. Dus eigenlijk net als bij ‘goede slapers’ die ook af en toe een nacht of een paar nachten niet goed slapen. Want ja, ook voor goede slapers zijn er nachten die heel slecht kunnen zijn; het kan iedereen (weer) overkomen en daarom gebeurt het jou ook, onafhankelijk van hoe je slaapverleden ook was. 

Dit artikel is geschreven door de vaste gastschrijver van Slaapwijzer.net, waarvoor onze grote dank. 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net