Het zal je misschien bekend voorkomen: na een aantal goede nachten – bijvoorbeeld na het toepassen van mijn methode of zomaar spontaan – groeit het vertrouwen. Misschien valt de hardnekkige slapeloosheid waar je zo lang door geteisterd bent toch op te lossen. De dagen voelen lichter en fijner aan en naar bed gaan is plotseling een stuk prettiger.
En dan gaat het ineens weer mis. Je ligt (bijna) de hele nacht en je staat gebroken op. Doemgedachten beheersen je brein: het is gewoon onmogelijk en je bent weer terug bij af. Het kaartenhuis dat je in je hoofd had opgebouwd is in elkaar gekletterd.
Het is van groot belang om niet op deze manier te denken. Zie een terugval als onderdeel van het proces. Het hoort erbij. Slechte nachten komen voor, ook voor ‘goede slapers’. Door dit perspectief haal je direct de scherpe randjes eraf. Wat je overkomt viel te verwachten. Het is normaal. Er is geen enkele reden om er ‘slaapsaboterende’ spanning door te ervaren.
De vaste gastschrijver van Slaapwijzer.net heeft op basis van haar eigen ervaringen en haar kennis over slaap een artikel over dit onderwerp geschreven. In mijn ogen is het zeer het lezen waard.
Misschien zit je zelf middenin een periode van (hevige) slapeloosheid en voelt deze nieuwsbrief niet helemaal relevant aan voor je. Ik kan me dat goed voorstellen. Toch is het goed deze ‘mindset’ in je achterzak te hebben. Goede nachten zijn echt mogelijk en ik help je graag op de weg ernaar toe.