Regelmatig gaan de artikelen op Slaapwijzer.net over de psychologie achter slapeloosheid, over wetenschappelijk onderzoek en het ontwikkelen van een ‘slaapversterkende’ levensstijl. Dit keer hou ik het heel rechttoe-rechtaan: het gaat over koude voeten. Het leek mij wel een toepasselijk onderwerp voor de tijd van het jaar. Dikke kans dat je het zelf wel eens hebt ondervonden: met koude voeten is het vrijwel onmogelijk om in slaap te vallen. Je kan zo slaperig zijn als een os, maar toch houden ze je wakker.
Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik geen diepgravend onderzoek heb gedaan naar koude voeten in relatie tot wakker liggen. Het kan te maken hebben met de vervelende lichamelijke sensatie, de matige bloedcirculatie, het missen van een slaapprikkel of een combinatie van dit alles. The National Sleep Foundation schrijft het volgende:
“De belangrijkste manier waarop het lichaam zichzelf afkoelt om te slapen, is door warmte weg te sturen van de kern. In een proces dat vasodilatatie wordt genoemd, stuurt de circadiane klok een signaal om de bloedtoevoer naar de ledematen te vergroten. Dit is de reden waarom sommige mensen ‘s nachts warme handen en voeten kunnen ervaren – dit kan worden aangezien als de algehele lichaamstemperatuur. Mensen met chronisch koude voeten kunnen inderdaad een groter risico lopen op slapeloosheid door inslapen, mogelijk als gevolg van een verstoring van dit proces.”
Het advies ligt uiteraard voor de hand: denk niet te lichtzinnig over koude voeten. Blijf niet liggen met het idee dat ze later wel opwarmen. Nog beter is het natuurijk om er vooraf voor te zorgen dat ze op temperatuur blijven. Je kan bijvoorbeeld even douchen voor het slapengaan. Als je daarna direct onder de dekens gaat liggen, blijven je voeten vaak warm. Sokken zijn natuurlijk ook een mogelijkheid. Kies hierbij niet voor te strakke exemplaren.