SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën
slapen en griep
INHOUD

Het is winter en er heerst een behoorlijke griepgolf momenteel. Het griepseizoen is begonnen en het aantal mensen met klachten neemt nog steeds toe. Adviezen zoals  ‘goed slapen’, ‘veel slapen’, ‘vroeg naar bed gaan’, ‘lekker lang uitslapen’ hoor en lees je veelvuldig als het om uitzieken van griep gaat. En daar zit deelswaarheid in. 

INHOUD

Effectiever en sneller herstel

Uiteraard is slapen goed voor het immuunsysteem en bovendien, in rust kan ons lijf effectiever en eerder herstellen. Alle energie en zuurstof kunnen zich ongestoord richten op het herstel van organen, spieren en cellen. Het natuurlijk groeihormoon kan bij slaap en in staat van fysieke rust, gericht gaan repareren wat is aangetast door het virus.

Alarmbel

Slapen is niet alleen een advies, er is ook sprake van een natuurlijke drang om te slapen die we voelen bij griep. Je voelt je slap en moe, je kan weinig anders ondernemen. Dus waarom niet slapen? Bij die vraag gaat er ondanks alle voordelen van meer slapen, ook direct een behoorlijke alarmbel af.  

Ik sliep juist nog slechter

Ik heb lang geen griep gehad, maar vroeger had ik per definitie slechte nachten, juist als ik ziek was. Ik verwachte en hoopte dat ik juist door de griep eindelijk misschien een keer beter zou kunnen slapen. Het tegendeel was echter steeds waar; ik sliep juist nóg slechter bij griep en ik begrijp nu, nu  ik mijn chronische slapeloosheid van binnen en buiten heb onderzocht en heb leren begrijpen, waarom.

Een verstoord ritme

Buiten de vervelende symptomen, zoals kou of juist hitte ervaren in de nacht en de irritante verstopte neus en kriebelhoest, kan het gemis aan regelmaat en structuur terwijl je ‘ziek thuis zit’ de doorslaggevende factor zijn die het dag-nacht ritme hevig weet te verstoren. Overdag veel liggen in bed of op de bank, misschien zelfs meerdere keren wegdommelen en het gehele fysieke systeem dat op non actief staat, kan er allemaal voor zorgen dat ‘s nachts de slaap maar moeilijk te vatten is. 

Minder slaapdruk

Een slaap-waak ritme heeft sterk behoefte aan duidelijke signalen van een bepaalde regelmaat. De biologische klok koerst op de regelmaat die in de dag zit: de (bij voorkeur) vaste bedtijden, de balans tussen inspanning en ontspanning, het ervaren van daglicht, zuurstofopname, beweging etc.. De kans is groot dat de slaapdruk, die normaal gesproken overdag wordt opgebouwd, ten behoeve van makkelijk in- en doorslapen, minimaal is als we ons (slaap)gedrag aanpassen door griep.. We hebben nu eenmaal veel minder activiteit op de dag bij griep. 

Eindelijk tijd om bewust te ontspannen

Het voordeel is voor de met griep behepte mens, dat de rust en ontspanning die het afdwingt, een weldaad kan zijn voor lijf en geest. Eindelijk een me-time-moment, even tijd om bewust en diep te ontspannen, afstand van de dagelijkse hectiek en tijd om je zelf fijn te verwennen of te laten verwennen met beschuitjes met jam, thee, vers fruit en helende maaltijden. 

Zoek het juiste evenwicht

Belangrijk is, als je de nacht graag slapend door wil brengen, om ook bij griep gewoon door te gaan met de juiste leefstijlroutines. Zoek een goed evenwicht in toegeven aan futloosheid, rust en herstel zonder daarbij je gebruikelijke slaaproutines al te veel geweld aan te doen. Hieronder een aantal tips. 

  • Houd je vaste bedtijden zo goed mogelijk aan en vermijd dat je de héle dag in bed ligt,
  • Het is aan te raden toch te eten, ondanks de verminderde eetlust, bij voorkeur extra gezond en op die tijdstippen waarop je normaal gesproken ook je maaltijden neemt, 
  • Veel water drinken is vanzelfsprekend goed om te doen, het ondersteunt het ‘schoonmaakproces’.
  • Maak een klein ommetje buiten, zodra je je enigszins redelijk voelt. Het daglicht opzoeken en frisse lucht zijn heilzaam, niet alleen voor je slaap-waakritme. Als je niet naar buiten kan, heb je misschien een daglichtlamp of lichttherapiebril als alternatief,
  • Het regelmatig luchten van de slaapkamer zorgt voor een frisse, zuurstofrijke slaapkamer.
  • Verfris je bed regelmatig en maak het extra uitnodigend en comfortabel op
  • Vanzelfsprekend is een dutje overdag legitiem als je griep hebt, maar hou de spelregels omtrent dutten zoveel mogelijk aan, om de nachten slapend te kunnen doorbrengen.

Dit artikel is geschreven door de vaste gastschrijver van Slaapwijzer.net, waarvoor wederom veel dank!

Last but not least: laat medisch advies van een arts uiteraard altijd leidend zijn ten opzichte van de adviezen/richtlijnen in dit artikel.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net