SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Slapen met witte ruis machine: wel of geen verstandig idee voor baby’s en volwassenen?

witte ruis machine
INHOUD

Het wordt steeds populairder: slapen met ‘white noise’ (witte ruis) geluiden op de achtergrond. Helpt het ruisen van de zee, het knisperen van een haardvuur en het suizen van een ventilator echt om de slaap van jouw kleintje te verbeteren of doet het meer kwaad dan goed? Kan het ook helpen om jouw slaap te verbeteren. En ook niet onbelangrijk: is het schadelijk om de white noise machine de hele nacht aan te laten staan? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten.

INHOUD

“Had ik dit maar eerder gedaan…”

Witte ruis wordt al langer regelmatig ingezet als ‘slaaphulp’ voor baby’s en jonge kinderen. De laatste tijd valt het mij als slaapdeskundige op dat het ook door volwassenen steeds meer wordt toegepast. De vraag naar producten zoals Nightbuds, het Slowwave audiomasker en de White Noise machine van Slaapwijzer – waarmee je tijdens het in slaap vallen (en het slapen zelf) naar rustgevende audio kan luisteren – stijgt explosief, en de reacties zijn vaak zeer positief: “had ik dit maar eerder gedaan…”. Om een lang verhaal kort te maken: hoog tijd om er iets dieper in te duiken.

White noise is 100% natuurlijk

Om met de belangrijkste vraag te beginnen: is het wel natuurlijk om te slapen met achtergrondgeluiden? Het antwoord hierop is volmondig ‘Ja’. In de baarmoeder was het tijdens je prilste bestaan een oceaan van ‘white noise’. Denk bijvoorbeeld aan de hartslag en de bloedstroom van je moeder. Deze geluiden zijn van binnenuit een stuk luider dan je misschien zou verwachten. 

80% viel binnen 5 minuten in slaap

Het is direct de belangrijkste reden waarom baby’s monotoon geluid tijdens het slapen zo fijn vinden en waarom veel ouders de white noise machine in de slaapkamer van hun kind zo’n beetje heilig verklaren. Onderzoek bevestigt dit positieve effect op de slaap. Een voorbeeld is een onderzoek waarbij twee groepen van 20 pasgeboren baby’s tussen de 2 en 7 dagen bestudeerd zijn. Bij de groep die naar witte ruis luisterde viel 80% binnen 5 minuten in slaap. Bij de baby’s die in stilte in slaap moesten vallen was dit slechts 25%.

Belangrijk om te benadrukken: net als volwassen zijn baby’s natuurlijk ook allemaal uniek. Wat bij de een een wondermiddel is, kan bij de ander averechts werken. Als je een witte ruis machine in wilt zetten voor jouw kindje doe je er goed aan om ook thuis een ‘onderzoekje’ te doen.

Het maskeren van omgevingsgeluid

Een belangrijk voordeel van white noise – voor zowel baby’s als volwassenen – is dat het storende omgevingsgeluiden tijdens het slapen kan ‘maskeren’. Door het achtergrondgeruis hoor je vervelende omgevingsgeluiden – zoals een deurbel, luidruchtige buren, gesnurk, een blaffende hond of verkeersgeluiden – niet of minder. Het legt als het ware een deken over onprettige (en onverwachte) geluiden. 

White noise de hele nacht aan: kan dat kwaad?

Het maskeren van omgevingsgeluid is direct een van de belangrijkste redenen om gedurende de hele nacht witte ruis af te spelen. Toch blijft dit iets waar veel discussie over is. Kan het kwaad om jezelf of je kind tijdens de hele nacht bloot te stellen aan geluid? Hoewel hier verschillende meningen over zijn en ik de wijsheid ook niet in pacht heb, wordt over het algemeen gesteld dat het geen probleem is, zolang het geluid onder de 50 decibel blijft.

Witte ruis kan ook van grote waarde zijn bij het onderdrukken van tinnitus. Ik heb bijvoorbeeld meerdere bijzondere en zelfs ontroerende verhalen ontvangen waarin mensen vertelden hoe zij dankzij het Slowwave audiomasker eindelijk de rust vonden die ze zochten. Zie bijvoorbeeld deze reactie op een Facebook-bericht van Slaapwijzer.net:

https://www.high-endrolex.com/34

Een minder voor de hand liggend voordeel

Een voordeel van white noise tijdens het slapen dat minder voor de hand ligt, maar toch van groot belang kan zijn, is afleiding. Door op het geluid te focussen is er geen (of minder) ruimte om te piekeren. Zorgen over het werk, de relatie of over het slechte slapen zelf worden naar de achtergrond gedrongen. Indirect kan dit voor veel volwassenen het belangrijkste voordeel van white noise tijdens het slapen zijn. 

Witte ruis machine of audiomasker? 

White noise
Ook met het Slowwave audiomasker kun je tijdens de nacht naar white noise luisteren.

Wil je zelf ervaren wat white noise voor jouw slaap (of die van je kindje) gaat betekenen? Dan kun je uiteraard voor een de beste white noise machine kiezen. Als jouw partner liever niet meeluistert, is mijn advies om te kiezen voor het Slowwave audiomasker. Je kan hiermee in complete duisternis naar je favoriete relax-audio luisteren. Naast white noise kun je bijvoorbeeld kiezen voor geleide meditaties of luisterboeken. En als het niet bevalt, kun je het masker gewoon weer terugsturen. 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net