SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Lichttherapie en vitamine D: een krachtige wisselwerking

lichttherapie vitamine d
INHOUD

Steeds meer mensen leggen een link tussen lichttherapie en vitamine D. Kun je met een gemiddelde daglichtlamp of lichttherapiebril de aanmaak van vitamine D stimuleren? Het korte en ongenuanceerde antwoord is ‘nee’. Toch valt er veel over te zeggen en kunnen lichttherapie en vitamine D elkaar wel versterken. Hoe dat zit, leggen we je graag uit.

INHOUD

Veelgestelde vragen over lichttherapie en vitamine D

We merken dat veel mensen vragen hebben over het verband tussen lichttherapie en vitamine D. Daarnaast is er ook best veel tegenstrijdige informatie in omloop. Hoog tijd dus om antwoord te geven op vijf veelgestelde vragen over vitamine D, lichttherapie en de connectie tussen beide.

Hoe weet ik of ik een vitamine D-tekort heb?

Het zal je verbazen hoeveel mensen een tekort aan vitamine D hebben. Uit onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde is gebleken dat bijna 60 procent van de Nederlanders in de winter een vitamine D-tekort heeft. Bij zo’n 30 procent gaat het zelfs om een ernstige deficiëntie.

‘s Zomers is het probleem minder groot, omdat de zon dan meer schijnt. Maar over het algemeen komen veel mensen te weinig buiten en ontstaat er zodoende een vitamine-D-deficiëntie. In steden hebben trouwens nog meer mensen hier last van dan op het platteland.

Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot verschillende symptomen. Veelvoorkomende klachten zijn vermoeidheid, lusteloosheid, verkrampte spieren en bloedend tandvlees. Ook spiertrillingen, nachtelijk zweten en pijn aan de gewrichten kunnen erbij horen.

Je huisarts kan door middel van een bloedtest vaststellen of er inderdaad sprake is van een tekort aan vitamine D. Als je verschillende symptomen herkent, is zo’n test geen slecht idee.

Op zoek naar de beste lichttherapiebril? Dan is dit een buitenkansje. Als je voor 11 oktober de AYOlite bestelt bij Slaapwijzer krijg je 5% korting en de Bloque ‘blauw licht filter’ bril cadeau (t.w.v. € 37,-). De glazen blokkeren schadelijk blauw-violet licht van computers, tablets, televisies en smartphones feilloos. Dit voorkomt dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt en je slaap wordt gesaboteerd.

Wat het voor jou betekent? Overdag profiteer je optimaal van de kracht van blauw-turquoise licht dankzij je lichttherapiebril (de Bol reviews spreken voor zich) en tijdens de laatste uren van de avond blokkeer je het schadelijke blauwe licht dat afkomstig is van schermen. Kortom, een perfecte combinatie. Om van de actie gebruik te maken vul je bij het afrekenen de kortingscode BLOQUE in.

Kan lichttherapie mijn vitamine D-spiegel verhogen?

Een gemiddelde daglichtlamp of lichttherapiebril gaat je lage vitamine D-status niet gauw oplossen. Het vermogen van daglichtlampen om de vitamine D-aanmaak te stimuleren is niet aanwezig, omdat ze niet de specifieke UVB-stralen uitstralen die voor dit proces nodig zijn.

Laten we iets dieper op die stralen ingaan. De zon straalt naast infrarood licht ook UV-licht uit, oftewel ultraviolet licht. Die UV-straling bestaat voor zo’n 95 procent uit UVA en voor ongeveer 5 procent uit UVB. De UVB-stralen hebben een kortere golf en stimuleren de vitamine D-synthese.

Er bestaan wel lichttherapielampen met UVB-straling. Deze lampen worden voornamelijk in ziekenhuizen gebruikt, omdat goede begeleiding hierbij geen overbodige luxe is. Te veel blootstelling gaat namelijk gepaard met verschillende nadelen.

Als je op een zonnebank gaat liggen, krijg je ook UVB-straling tot je. Maar zonnebanken brengen natuurlijk ook de nodige risico’s voor de gezondheid van je huid met zich mee. Het kan zelfs de kans op huidkanker verhogen. Daarom is dit niet de beste manier om de vitamine D-productie te stimuleren.

Handig: Lees ons artikel dat nog iets verder in gaat op wat lichttherapie is.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn lichaam meer vitamine D aanmaakt?

Om tot een adequate vitamine D-status te komen, is het goed om eens te genieten van de zon. Zonder zonnebrandcrème is een kwartiertje al meer dan genoeg. Met zonnebrandcrème duurt de opname iets langer. Blijf natuurlijk niet zo lang zitten in de zon zitten tot je huid tot verbranding overgaat.

Hiernaast kun je ook voldoende vitamine D uit je voeding halen. Een portie wilde zalm van 100 gram is al genoeg voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D. Ook andere vette vissoorten als haring en makreel zijn aanraders, net als eieren. In plantaardig voedsel zit van nature weinig vitamine D.

Als het niet lukt om voldoende vitamine D tot je te nemen via zonlicht of voedingsmiddelen, dan is een supplement met vitamine D een goed idee. Op dit gebied heb je keus uit pillen, capsules, druppels en andere vormen van supplementen. Ook levertraan is een populaire optie.

Vullen lichttherapie en vitamine D-supplementen elkaar aan?

Je aanmaak van vitamine D flink stimuleren met lichttherapie, dat is voorlopig nog niet zo haalbaar. Maar lichttherapie en vitamine D vullen elkaar wel heel goed aan. Hoe dat zit, leggen we je graag uit.

Ten eerste is bij een recent onderzoek het verband tussen een vitamine D-tekort en slaapstoornissen in kaart gebracht. Bij mensen met een deficiëntie bleek de kans op slaapstoornissen 50 procent hoger, was de slaapkwaliteit lager en was er vaker sprake van slaperigheid overdag. Het aanvullen van je vitamine D-voorraad kan dus helpen om beter te slapen.

Lichttherapie heeft ook een gunstig effect op je slaapcyclus. Het onderdrukt de aanmaak van slaaphormoon overdag (getriggerd door te weinig krachtig licht) en houdt het bioritme hierdoor in balans. Gevolg: overdag voel je je vrolijker en energieker en tijdens de nacht kun je beter slapen, omdat de aanmaak van slaaphormoon dan wel op volle toeren draait.

Helpt lichttherapie bij een winterdip vanwege vitamine D-tekorten?

Elk jaar hebben veel Nederlanders last van een winterdepressie. Het heeft allemaal te maken met de kortere dagen, het zwakkere licht en soms een voortdurende aanmaak van melatonine.

Door ‘s ochtends je ogen te laten baden in helder licht, vergelijkbaar met het licht van de zon op een mooie zomerdag, help je jouw biologische klok een handje. Dit maakt het gemakkelijker om ‘s ochtends wakker te worden met energie en ‘s avonds voldaan weer in slaap te vallen.

Lichttherapie is een erkende behandeling voor Seasonal Affective Disorder (SAD), oftewel de jaarlijkse depressie tijdens de herfst en de winter. Een daglichtlamp of lichttherapiebril in combinatie met vitamine D-supplementen is mogelijk ook voor jou een goede oplossing.

Wil je nog meer weten over de effecten? Lees dan verder ons artikel: lichttherapie en een winterdepressie?

Het belang van vitamine D

Laten we nog iets dieper ingaan op het belang van vitamine D. We weten al dat het een belangrijke vitamine is als het gaat om je slaapkwaliteit en dat een gebrek kan meespelen bij een mogelijke winterdip. Maar vitamine D doet nog veel meer. We zetten de voornaamste punten op een rij.

Het is belangrijk voor je botten

Vitamine D helpt het lichaam om calcium te absorberen. Dat is essentieel is voor de botmineralisatie. Zonder voldoende vitamine D kan het lichaam het calcium uit de voeding niet effectief gebruiken, wat leidt tot verzwakte botten en een verhoogd risico op aandoeningen zoals osteoporose.

Het ondersteunt je immuunsysteem

Vitamine D speelt ook een cruciale rol bij het reguleren van het immuunsysteem. De vitamine helpt het lichaam zich te verdedigen tegen infecties en ziekten. Dit doet het door de productie van antimicrobiële eiwitten te verbeteren en de differentiatie van immuuncellen te bevorderen.

Het is goed voor je hart- en vaatstelsel

Onderzoeken tonen ook verbanden aan tussen vitamine D-tekort en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Vitamine D kan helpen de bloeddruk te reguleren, ontstekingen te verminderen en de gezondheid van de bloedvaten te ondersteunen. Dat is allemaal belangrijk voor het hart.

Het bevordert je geestelijke gezondheid

Onderzoek suggereert ook dat vitamine D een rol kan spelen bij stemmingsregulatie. Lage niveaus van vitamine D zijn in verband gebracht met depressieve gevoelens, lusteloosheid en slaapproblemen. Een adequate vitamine D-spiegel is dus belangrijk voor ons allemaal.

De kracht van lichttherapie

Het andere belangrijke onderwerp van dit artikel, lichttherapie, staat ook bekend om verschillende voordelen voor de gezondheid. We zetten er een aantal voor je op een rij. Het interessante is dat er vrij veel overeenkomsten zijn met de voordelen van een goede vitamine D-voorraad.

Het draagt bij aan stemmingsverbetering

Uit onderzoek blijkt dat lichttherapie helpt bij zowel seizoensgebonden als niet-seizoensgebonden depressies. Vooral tijdens de koude en donkere tijden van het jaar heeft blootstelling aan het felle licht van een daglichtlamp of -bril voordelen. Het stimuleert de productie van serotonine en dat staat niet voor niks bekend als het gelukshormoon.

Het helpt slaappatronen te reguleren

Mensen met een winterdip maken vaak een overvloed aan melatonine aan. Dit hormoon maakt je slaperig. Door ‘s ochtends een lichttherapielamp of -bril te gebruiken, kun je de interne klok van je lichaam even resetten. Dit geeft je overdag energie en maakt het ‘s nachts makkelijker om te slapen.

Op zoek naar de beste lichttherapiebril? Dan is dit een buitenkansje. Als je voor 11 oktober de AYOlite bestelt bij Slaapwijzer krijg je 5% korting en de Bloque ‘blauw licht filter’ bril cadeau (t.w.v. € 37,-). De glazen blokkeren schadelijk blauw-violet licht van computers, tablets, televisies en smartphones feilloos. Dit voorkomt dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt en je slaap wordt gesaboteerd.

Wat het voor jou betekent? Overdag profiteer je optimaal van de kracht van blauw-turquoise licht dankzij je lichttherapiebril (de Bol reviews spreken voor zich) en tijdens de laatste uren van de avond blokkeer je het schadelijke blauwe licht dat afkomstig is van schermen. Kortom, een perfecte combinatie. Om van de actie gebruik te maken vul je bij het afrekenen de kortingscode BLOQUE in.

Vitamine D lichttherapie: de conclusie

Thuis je vitamine D-aanmaak stimuleren met een gemiddelde lichttherapielamp of lichttherapiebril, dat zit er niet in. Er bestaan wel lichttherapielampen met de benodigde UVB-straling voor de aanmaak van vitamine D, maar die worden met name in ziekenhuizen en klinieken gebruikt.

De ‘zonnevitamine’ haal je natuurlijk vooral uit zonlicht. Vitamine D zit daarnaast ook in voedsel, zoals vette vis en eieren. Mocht de zon weinig schijnen en je het onvoldoende uit je eten kunnen halen, dan is een supplement met vitamine D een goed idee. Als je twijfelt over je vitamine D-balans, dan is het mogelijk om een bloedtest te doen via de huisarts.

Een goede vitamine D-voorraad en lichttherapie gaan hand in hand om je algehele welzijn op verschillende punten te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat het allebei een bijdrage levert aan een energiek gevoel, een betere stemming en een goede nachtrust. Misschien is het voor jou ook wel een perfecte combinatie!

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net