INHOUD
Het zal je niet ontgaan zijn: komend weekend wordt de klok weer een uurtje verzet en start de wintertijd. De discussie of we als samenleving gebaat zijn bij zomer- en wintertijd laat ik graag even voor wat het is. Het is wat het is op dit moment. Om die reden deel ik vandaag 6 tips met je om de overgang wat makkelijker te maken.
- ‘De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.’ Probeer deze gevleugelde uitspraak in je achterhoofd te houden als je opziet tegen het verzetten van de klok. Het kan natuurlijk gebeuren dat je tijdelijk uit je ritme bent en je moe voelt. Dat is natuurlijk onprettig. Probeer echter geen onnodige negativiteit te ervaren door stress, spanning en frustratie. Toch negatieve gedachten? Laat ze lekker ‘voorbijrazen‘.
- Ben je door de start van de wintertijd eerder wakker dan normaal? Gebruik deze extra tijd voor iets dat je leuk vindt. Denk bijvoorbeeld aan een spannend boek lezen, lekker lang onder de warme douche staan of je favoriete muziek luisteren. Maak van iets negatiefs iets fijns.
- Stel je lichaam niet bloot aan zogenoemde ‘Zeitgebers‘ voor je gewenste tijd van ontwaken. Oke, deze heeft misschien wat extra uitleg nodig. Stel je wilt om 7 uur wakker worden, maar je bent al om half 6 wakker. Door voor 7 uur in contact te komen met daglicht, te starten met eten en/of fysieke inspanning te ontplooien, krijgt je bioritme het signaal dat het de juiste tijd is om wakker te zijn. Hierdoor is de kans groter dat je de volgende dag ook te vroeg wakker wordt.
- De meningen zijn hierover verdeeld, maar in mijn ogen werkt het vaak het beste om zaterdagavond een uur later naar bed te gaan dan gewoonlijk en vanuit daar weer een vast slaapritme op te pakken.
- Plan rustmomenten overdag in. Het is voor je welbevinden (zeker tijdens de donkere tijd), je energieniveau en indirect voor je slaap van groot belang om af en toe even op de rem te trappen en jezelf niet voorbij te lopen. Deze lijst geeft je de nodige inspiratie.
- De onvermijdelijke tip: zorg voor voldoende daglicht. Probeer als het even kan naar buiten te gaan voor een wandeling, op de fiets naar je werk te gaan of desnoods een warm kopje thee te drinken in de achtertuin (als het weer het toelaat). Lichttherapie kan – zeker tijdens sombere perioden waarbij het weer niet uitnodigt om naar buiten te gaan en het natuurlijk daglicht veel minder krachtig is – een waardevolle aanvulling zijn.