SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën
INHOUD
INHOUD

Een paar weken geleden kreeg ik dit mooie en lieve bericht van Frederike. Ik wil het graag met je delen. Aan de ene kant omdat ik trots ben dat de 7-stappen methode (ook) bij haar het verschil heeft gemaakt. Aan de andere kant omdat het me de kans biedt om specifiek in te gaan op een heel belangrijk punt uit het verhaal van Frederike.

Beste William,

Je moet echt je boek uitgeven in de boekhandel, het is geweldig! Ik heb al 20 jaar slaapproblemen. In eerste instantie veroorzaakt door depressie. Later ging ik mijn leven erop aanpassen. Geen baan, veel rusten, als ik naar mijn broer in buitenland ga, alvast rekening houden met jetlag. Kortom, ik leefde met angst om niet te kunnen slapen.

Van alles heb ik door de jaren heen geprobeerd. Ik ben naar een slaapkliniek geweest en heb 24 uur thuis met plakkers en draden geslapen. Daaruit bleek dat ik een ernstig verstoorde slaap heb en kreeg melatonine voorgeschreven. Dit hielp niets, waarop mijn melatoninespiegel bepaald werd. Deze was hoog genoeg. Ook kreeg ik medicatie voorgeschreven. Onder begeleiding heb ik dit gelukkig langzaam weer kunnen afbouwen.

De angst om niet te kunnen slapen bleef. Hiervoor nam ik vaak een slaapmutsje of temazepam. Na het lezen van je boek is deze angst weg! Wat me vooral helpt is de informatie over slaap en dat je met kleine stapjes vooruit mag gaan.

Dit heeft geresulteerd in een ontspannen houding en meer durf om iets te ondernemen. Concreet betekent het dat ik nu bezig ben met de website voor mijn eigen praktijk en dat ik volop geniet van de tijd die ik met mijn gezin doorbreng. Het voelt echt als een cadeautje voor mezelf.

Ik heb de afgelopen 3 nachten al beter geslapen dan ooit en heb er alle vertrouwen in dat die lijn zich voortzet.

Slaapproblemen maken niet langer de dienst uit
Wat Frederike op een mooie manier naar voren laat komen in haar mail, is dat ze zelf weer de baas is over haar eigen leven en dat haar slaap(problemen) niet langer de dienst uitmaken. Ze is bezig met de website van haar praktijk, onderneemt dingen met haar familie en ze laat zich niet langer remmen. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit aanvoelt als een cadeautje.

Een belangrijke valkuil
Je leven volledig aanpassen aan je slaap(problemen) is een belangrijke valkuil waar veel slechte slapers in trappen. Ze spreken bijvoorbeeld ‘s avonds niks meer af, plannen geen afspraken vroeg in de ochtend in, durven niet meer ergens anders te slapen of gaan op andere uren werken. Langzaam maar zeker komt alles in het teken te staan van (beter) slapen.

Een rotsvast onderdeel van je identiteit
Helaas werkt dit alleen maar averechts. Je versterkt continu voor jezelf dat je een slechte slaper tot het langzaam maar zeker een rotsvast onderdeel van je identiteit wordt. En als je dan in bed ligt, is de druk alleen maar hoger. Je hebt jezelf de hele dag onbewust overtuigd dat je een slechte slaper bent en je moet iets gaan ‘presteren’ wat je niet goed beheerst. Dat werkt niet.

Neem zelf de touwtjes weer in handen
Mijn advies is dan ook om zelf de touwtjes in handen te nemen en je leven niet (of zo weinig mogelijk) te laten bepalen door eventuele slaapproblemen. Het klinkt misschien makkelijker dan gezegd en het zal niet altijd meevallen of mogelijk zijn, maar het is een belangrijke basis om je nachtrust te herstellen. In mijn boek wordt dit verder uitgelegd in hoofdstuk 1, waarbij slapeloosheid ‘loskoppelen’ van je identiteit centraal staat.
 

Een kleine waarschuwing bij dit verhaal: uiteraard is het wel belangrijk je eigen veiligheid – en die van anderen – in het oog te houden. Stap bijvoorbeeld niet in de auto als je je (te) slaperig/vermoeidt voelt.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net