SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Slapeloosheid ‘loskoppelen’ van je identiteit: geef jezelf het juiste ‘label’

Slapeloosheid identiteit
INHOUD
INHOUD
Een essentieel onderdeel van het verbeteren/herstellen van je nachtrust is om slapeloosheid ‘los te koppelen’ van je identiteit. Met andere woorden: weer gaan denken en handelen als een goede slaper. In mijn boek ga ik hier uitgebreid op in. Hieronder vind je een letterlijk vertaald stuk van de website sleeplikethedead.com waarin slaap- en ervaringsdeskundige Nick Robinson uitlegt waarom het belangrijk is om jezelf op de juiste manier te ‘labelen’. 

Uiteraard is dit artikel met toestemming vertaald en geplaatst. Een flink aantal delen van het (indrukwekkende) verhaal van Nick Robinson, waarin hij uitlegt hoe zijn slapeloosheid is ontstaan, gegroeid en uiteindelijk is opgelost, worden binnen mijn boek (Chronische slapeloosheid: versla het ‘monster’) als praktijkvoorbeelden in blauwe kaders. 

“Labels kunnen een zeer krachtig effect hebben, of je ze nu gebruikt om jezelf of iemand anders te beschrijven. Dat komt omdat mensen de neiging hebben om naar de labels die ze hebben gekregen te handelen. Als je jezelf bijvoorbeeld constant dom noemt, zul je waarschijnlijk (onbewust) manieren vinden om dat label na te leven. Ik ben om die reden gestopt om mezelf aan te duiden als iemand die lijdt aan slapeloosheid.

In plaats daarvan ben ik mezelf gaan aanduiden als ‘iemand die tijdelijk last heeft van slapeloosheid’. Het is dan wel een hele mond vol, maar het werkt in die zin dat het mij niet onlosmakelijk verbindt en labelt met iets waar ik mijzelf heel graag van wil genezen.

En, nee, dit is geen fantasiewereld. De omschrijving ‘iemand die tijdelijk last heeft van slapeloosheid’ is waar als iemand de juiste behandeling krijgt. De omschrijving geeft je onderbewustzijn de boodschap dat de slapeloosheid er niet voor altijd is, maar dat het slechts een voorbijgaand probleem is waar je vanaf wilt komen.

Ik probeerde mezelf zoveel mogelijk te zien als iemand zonder chronische slapeloosheid, omdat ik  er geen bezit van wilde nemen. Chronische slapeloosheid wordt gedefinieerd als langdurige, hardnekkige en aanhoudende slapeloosheid. Toegeven dat ik zo’n probleem had, zou het op den duur een ‘selffulfilling prophecy’ maken.

Negeerde ik mijn slaapproblemen door te ontkennen dat ik chronische slapeloosheid had? Ik  denk van niet. Ik gaf ruiterlijk toe dat ik moeite had met slapen. Ik heb de situatie zo geformuleerd dat ze feitelijk juist was, maar mij toch niet onnodig zou belasten. Deze aanpak gaf mijns inziens de best mogelijke kans om slapeloosheid te overwinnen.

Ik vermeed ook om ‘persoonlijk bezit’ te nemen van slapeloosheid. Ik verwees er bijvoorbeeld niet naar als ‘mijn slapeloosheid’. Als ik het zo zou noemen, maakte ik er in mijn hoofd iets van dat bij mij hoort en een deel van mij is. Dit kan het extra moeilijk maken om het los te laten en ervan te herstellen. In plaats daarvan creëerde ik zoveel mogelijk afstand en gebruikte ik ‘de slapeloosheid’.

Ook heb ik geen zwaarwegende of demoraliserende woorden gebruikt om de chronische slapeloosheid te categoriseren. Ik noemde het bijvoorbeeld geen slaapstoornis of psychofysiologische slapeloosheid, zoals sommige mensen wel doen. Beide omschrijvingen  klinken me streng en deprimerend in de oren en zouden me er dan ook toe kunnen aanzetten om me erbij neer te leggen.

Ik ervoer al snel hoe belangrijk het is om slaapproblemen op een minder negatieve manier te ‘labelen’. Ik voelde me vrijwel direct sterker en minder gedemoraliseerd.”

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 1

  1. Patricia Oskam 19 juli 2023

    Heel interessant artikel.

    Ik vraag me nu vooral af of dit in de psychiatrie ooķ zo werkt: Of mensen diagnosticeren met bepaalde psychische “stoornissen” er niet voor zorgt dat mensen zich onbewust naar de kenmerken van de desbetreffende stoornis gaan gedragen, waardoor ze niet beter worden of zelfs alleen maar zieker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net