SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
SLAAPWINKEL
Categorieën

Slechte nacht gehad? Met deze 5 tips voel je je toch fit en energiek

Slechte nacht gehad
INHOUD

Na een slechte nacht, kun je als een berg opzien tegen de dag die op je staat te wachten. Je hebt het gevoel dat een ware beproeving gaat worden. Hoe ga je het ooit overleven tot je eindelijk ’s avonds op de bank neer kan ploffen? Besef je op dit soort momenten dat de soep zelden zo heet wordt gedronken als ze wordt opgediend. In dit artikel deel ik 5 tips met je om na een slechte nacht toch alles uit de dag te halen en – zonder dat je door hebt – een goede basis te leggen om de volgende nacht wel goed te slapen.

INHOUD

Verander je mindset

Allereerst is het belangrijk om na een slechte nacht niet te blijven hangen in een negatieve mindset. De knop moet om. Deze 4 ‘slaapfeitjes’ gaan je daar gegarandeerd bij helpen.

  • De ‘regel’ dat je 8 uur slaap nodig hebt is een fabeltje. Er zijn talloze mensen – waaronder allerlei beroemdheden en staatshoofden – die een (zeer) actief leven leiden met veel minder slaap.
  • Moe zijn na een slechte nacht is normaal, maar je gaat je gedurende de dag steeds fitter voelen. Je lichaamstemperatuur stijgt geleidelijk en er worden hormonen aangemaakt die je energie geven.
  • Je hebt waarschijnlijk meer geslapen dan je denkt. Uit onderzoek blijkt dat mensen met slaapproblemen gemiddeld een uur langer hebben geslapen dan zij zelf denken.
  • Tijdens de nacht lijkt alles extra dramatisch, terwijl het overdag allemaal een stuk luchtiger aanvoelt. Houd dit inzicht altijd in je achterzak 🙂

Meer geruststellende ‘slaapfeitjes’ vind je in dit artikel. 

Spaar jezelf niet

Afspraken afzeggen, thuis blijven en (te) rustig aan doen zijn valkuilen. Je gaat je er alleen maar slechter door voelen en je maakt je slaapproblemen indirect alleen maar groter, doordat je ze de macht geeft om de baas te zijn over jouw leven. Voorkom dit door jezelf niet te sparen. Trek er op uit, spreek af, ga naar je werk en maak er het beste van. Houd hierbij uiteraard wel rekening met je eigen grenzen en forceer niet. Als het echt niet kan, dan kan het echt niet, maar wees niet te voorzichtig. Kun je hier extra begeleiding bij gebruiken? Verdiep je dan eens in ons digitale platform ‘De Slaapomgeving‘. 

Ga naar buiten

Daglicht en buitenlucht zijn eerste levensbehoeften. Je gaat je er vrijwel direct beter en energieker door voelen. Daglicht onderdrukt de aanmaak van melatonine en stimuleert juist de productie van activerende hormonen zoals cortisol. En van een frisse wind in je gezicht is nog nooit iemand zich slechter gaan voelen. Ga dus naar buiten en maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om elke ochtend een kort wandelingetje in te plannen! In de winterperiode kan een goede lichttherapiebril een wereld van verschil maken.

Beweeg

Misschien is het wel het laatste waar je aan wilt denken na een slechte nacht, maar ik wil je het nadrukkelijke advies geven om het toch te doen: beweeg! Ren een rondje door de wijk, ga een uurtje naar de sportschool of maak een lekker fietstochtje. Het verbetert je stemming en geeft je energieniveau een flinke boost. Bovendien leg je direct een basis voor de nacht die volgt, want slapen gaat een stuk beter na een dag met veel inspanning.

Eet verstandig

Na een slechte nacht kan het lastig zijn om niet in ‘voedingsvalkuilen’ te stappen, waar je je alleen maar slechter door gaat voelen. Om die reden wil ik je adviseren om je aan de volgende ‘eetregels’ te houden. Ze gaan je helpen om je zo energiek mogelijk te voelen.

  • Geen cafeïne na 14.00 uur in de middag (dit heeft een negatieve invloed op de nacht erop).
  • Drink veel water. Als je lichaam tekort komt, uit zich dit (mede) door een vermoeid gevoel. Precies wat je niet nodig hebt.
  • Vermijd suikers. Het geeft een snelle energieboost, maar daarna volgt altijd een ‘suikercrash’. Kies voor koolhydraten met een lage glycemische index.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net