SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Stoïcisme: oeroude levenslessen voor houvast en geestelijke veerkracht

INHOUD
INHOUD
Net als je lichaam kun je ook je brein trainen. En terwijl het eerste als volkomen normaal en logisch wordt beschouwd, zorgt het tweede toch vaak voor vragende blikken en onbegrip. En dat is jammer. Zeker als je slecht slaapt en/of te maken hebt met stress en spanning kan de manier waarop je reageert op negatieve gedachten, gevoelens en gebeurtenissen een wereld van verschil betekenen.

Een werkelijk geweldige manier om je ‘brein te trainen’ – ik kan m’n enthousiasme moeilijk onder stoelen of banken steken – is het stoïcisme. Dat klinkt een beetje saai, maar dat is het niet. Ik leg hieronder graag aan je uit wat het is (mocht je er niet bekend mee zijn) en wat het voor je kan betekenen.

Mijn kennismaking met het stoïcisme was tijdens het lezen van het geweldige boek ‘The Obstacle is the Way’ (het obstakel is de weg). Aan de hand van de stoïcijnse filosofie laat auteur Ryan Holiday zien, dat wat je pad blokkeert in werkelijkheid een nieuw en beter pad kan openen.

Voor mij was het een startschot om mij meer in deze stroming te verdiepen. Al snel kwam ik tot de conclusie dat het ter harte nemen van de levenslessen van Marcus Aurelius, Seneca, Epictetus en andere grootheden uit de oudheid voor geestelijke (veer)kracht en houvast zorgt. En dat maakt zeker in tijden van weinig slaap een groot verschil.

Het stoïcisme is een filosofische stroming die kracht, wijsheid en steun biedt bij alle uitdagingen van het leven. De adviezen – vaak andere manieren om naar de wereld te kijken – zijn praktisch, direct toe te passen en bedoeld voor iedereen.

Belangrijke uitgangspunten zijn het objectief naar de wereld kijken, het voorkomen dat we beheerst worden door het verlangen naar plezier en de angst om te lijden en het focussen op wat binnen onze macht licht en het negeren van zaken waar we geen invloed op hebben.

Om een lang verhaal kort te maken: het toepassen van het stoïcisme ontdoet ons leven van onnodig lijden. Hieronder vind je een aantal algemene adviezen uit het stoïcisme die voor iedereen – en zeker voor mensen met slaapproblemen – van belang zijn:

 • We hebben over veel gebeurtenissen geen controle, maar we kunnen wel bepalen wat ze voor ons betekenen.
 • Problemen en obstakels kunnen niet voorkomen worden. Je vindt ze vroeg of laat altijd op je pad. Raak er niet door van slag en zie ze als uitdaging of levensles. 
 • Accepteer alles wat bij je hoort, of het nu goed of slecht is. 
 • Focus op hoe dingen zijn, niet op hoe ze zouden moeten zijn. 
 • Richt je energie alleen op dingen waar je invloed op hebt. 
 • Probeer geen indruk te maken op anderen, enkel op jezelf. 
 • Boosheid en frustratie gaan je nooit verder helpen en zijn zonde van je energie. 
 • Je bent wat je denkt. Focus zoveel mogelijk op positiviteit en dankbaarheid.
 • Je persoonlijke ontwikkeling stopt nooit. Blijf altijd groeien. 

Ik ben ervan overtuigd dat de lessen uit het stoïcisme een belangrijke sleutel vormen naar acceptatie, geestelijke rust en het zo zinvol mogelijk inzetten van je energie en aandacht. Het helpt je om vanuit andere – betere – hoeken naar jezelf, je slaapproblemen en de wereld te kijken. De praktische levenslessen halen de angel uit stressvolle situaties. Wat aanvoelde als een dolksteek blijkt vaak niet meer dan een speldenprikje.

Mocht het verhaal hierboven je aanspreken, dan raad ik je van harte aan om je verder te verdiepen in het stoïcisme. Hieronder vind je een aantal suggesties voor verdere verdieping waar ik erg enthousiast over ben: 

 • Het obstakel is de weg (boek, Nederlandstalig) –> link
 • A guide to the good life (boek, Engelstalig) –> link
 • Handboek voor de moderne stoïcijn (boek, Nederlandstalig) –> link
 • The Daily Stoic (podcast, Engelstalig) –> link
 • The Daily Stoic (Instagram, Engelstalig) –> link

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net