In onze moderne samenleving lijkt suiker bijna overal aanwezig te zijn. Van ontbijtgranen tot sauzen en van snacks tot drankjes, suiker sluipt vaak ongezien onze voeding binnen. Maar wat veel mensen niet beseffen, is dat deze zoete boosdoener ook een grote invloed kan hebben op onze slaapkwaliteit.
De invloed van suiker op je slaap
Laten we eerlijk zijn, we hebben allemaal wel eens genoten van een zoet tussendoortje voor het slapengaan. En hoewel het misschien onschuldig lijkt, kan die suikerboost juist averechts werken voor je slaap. Suiker kan namelijk je bloedsuikerspiegel drastisch doen stijgen en dalen, wat kan leiden tot een verstoorde slaapcyclus. Dit komt doordat je lichaam harder moet werken om die bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen, waardoor je vaker wakker kunt worden gedurende de nacht.
Daarnaast kan een hoge suikerinname leiden tot een verhoogde productie van stresshormonen zoals cortisol. Dit hormoon is essentieel in stressvolle situaties, maar een chronisch verhoogd cortisolniveau houdt je lichaam in een ‘vecht-of-vlucht’-stand, wat absoluut niet bevorderlijk is voor een rustige nacht.
De wetenschappelijke kant van het verhaal
Onderzoek toont aan dat suiker niet alleen de slaapkwaliteit beïnvloedt, maar ook de duur van de diepe slaapstadia vermindert. Daarnaast werkt het ook de andere kant op. Slechte slaap kan zorgen voor een knagend hongergevoel, meer trek in zoetigheid en minder wilskracht om deze ‘eetimpulsen’ te beheersen. Kortom, er kan een vicieuze cirkel ontstaan waaruit het moeilijk ontsnappen is.
Wat kun je doen?
Het goede nieuws is dat er praktische stappen zijn die je kunt nemen om de negatieve invloed van suiker op je slaap te verminderen. Als je worstelt met je slaap en je hebt het vermoeden dat suiker een rol speelt, probeer dan eens een paar van deze tips uit.
- Lees de etiketten: wees je bewust van verborgen suikers in verpakte etenswaren en dranken. Ingrediënten zoals glucose, fructose, en sucrose zijn allemaal vormen van suiker.
- Kies voor natuurlijke zoetigheden: als je toch trek hebt in iets zoets, kies dan voor fruit. De natuurlijke suikers in fruit komen samen met vezels en vitamines, wat de negatieve impact op je bloedsuikerspiegel vermindert.
- Plan je snacks: probeer zoetigheden te vermijden in de uren voor je naar bed gaat. In plaats daarvan kun je kiezen voor snacks die rijk zijn aan eiwitten of gezonde vetten, zoals een handjevol noten of een schijfje avocado.
- Hydrateer: soms kan dorst worden aangezien voor honger. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag om dit te voorkomen.
Conclusie
Reacties 1
Ben sinds kort ten tweeden male begonnen je Slaapcursus in m’n leven te integreren. Ook heb ik het Slaapmonster-boek ontvangen en ga ik de komende tijd, rustig aan ‘t strand in Zeeland alle adviezen tot me nemen. Meer dan 30 jaar is Insomnia mijn pijnlijke metgezel, alhoewel ik me red in mijn beroep als beeldend kunstenaar, alleen, wat kan ik nog meer en beter ontwikkeleni ten faveure van mijn vak, dan eindelijk meer- en betere/diepe slaap! Het is een langzame en complexe materie…. De zomer doet me goed, 10x beter dan de regen en de drup waarin we maandenlang verkeerden. Ik heb sinds jaar en dag de ontdekking gedaan dat bij hoge druk (atmosferisch) mijn slaap beter is en bij lage druk bijzonder slecht. Ik vertoef daarom ook 3x ‘s jaars in Italie om op verhaal/ in slaap te komen. Ik volg je dagelijkse mail wederom, na ‘n aantal jaren, en hoop ditmaal het slaapmonster definitief te kunnen verslaan. Gemotiveerder dan Nu kan ik niet zijn.
Dank voor je wijze en heldere adviezen….