SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Lig je wakker? Maak het zo fijn mogelijk voor jezelf (5 tips)

wakker liggen
INHOUD

Heb je er wel eens over nagedacht? Aan de ene kant heb je slaap. De ultieme vorm van rust voor je lichaam en geest. Aan de andere kant heb je spanning, angst, frustratie en woede. Ultieme alertheid, zowel lichamelijk als geestelijk. In veel gevallen stappen mensen als het slapen niet lukt over op het meest extreme alternatief. Angst, spanning en frustratie. Hoewel het vaak onbewust gaat, is het wel een vreemde reactie. Ontspannen, relaxen en genieten zijn een veel beter en met name een veel rustgevender alternatief.

INHOUD

Leen een kopje suiker bij de buren

Je kunt het een beetje vergelijken met het lenen van een kopje suiker. Je kunt ervoor kiezen om in de auto te stappen, 100 km te rijden en ergens aan te bellen, maar je kunt het ook gewoon bij je buren doen. Panikeren, stressen en piekeren liggen bij wijze spreken op 100 kilometer afstand van slapen. Ontspannen, relaxen en het leuk hebben met jezelf zijn de directe buren. Het is dus volkomen logisch om voor het laatste alternatief te kiezen.

5 tips om het leuk te hebben met jezelf 

In dit artikel wil ik ingaan op het ‘leuk hebben met jezelf’. Want waarom zou je niet gewoon plezier hebben als je wakker ligt? Waarom maak je er niet gewoon het beste van? Je gedachten kunnen een vijand zijn, maar ze kunnen je ook laten genieten. En je kan er zelfs mee lachen. Hierdoor ontstaat er minder ruimte voor angst, stress en spanning en meer ruimte voor slaap. Maar hoe doe je dat? Het fijn hebben als je niet kan slapen? Er zijn tal van opties. Zo kun je bijvoorbeeld gedachtenspelletjes spelen, visualiseren en er lustig op los fantaseren. Hieronder vind je 5 ideeën waar je vanavond al gebruik van kunt maken. Maak er een leuke nacht van, ook als je niet kan slapen!  

#1 Alfabetiseren

Alfabetiseren is een leuke, maar ook doeltreffende techniek om je gedachten af te leiden op het moment dat de spanning toeslaat. Je neemt een bepaalde categorie in gedachten – bijvoorbeeld groenten en fruit, plaatsnamen of dieren – en gaat het alfabet af. Kies bijvoorbeeld voor dieren en begin bij de A. Zodra je een dier weet dat met de A begint – bijvoorbeeld aardvarken – ga je naar de B van bijvoorbeeld buidelrat. Werk het hele alfabet af. De Q, X en Y mag je overslaan. Het moet natuurlijk wel leuk blijven 🙂

Fijne gedachten
Na verloop van tijd raak je waarschijnlijk een beetje uitgekeken op het alfabetiseren van groenten en fruit, dieren en plaatsnamen. Maak het dan wat spannender voor jezelf. Ga het alfabet af en bedenk wie de knapste man/vrouw is die je met elke letter kunt bedenken. Of bedenk bij elke letter een vakantiebestemming waar je nog wel eens naar toe zou willen en probeer je voor te stellen hoe het er daar uitziet. Laat je creativiteit de vrije loop. Deze vorm van alfabetiseren in combinatie met fijne gedachten is nog leuker en slaapverwekkender. Veel plezier!

#2 Overdrijf je gedachten

Het doel van deze techniek is om je eigen angst belachelijk te maken door er zelf nog een schepje bovenop te doen. Een veel voorkomende angstgedachte is bijvoorbeeld: ‘hoe kom ik morgen ooit de dag door met maar X uur slaap’. Probeer alvast vooruit te denken aan de volgende dag en beeld jezelf de meest overdreven gevolgen van je slapeloosheid in. Tot de meest belachelijke en humoristische scenario’s aan toe.

Over the top
Ga volledig ‘over the top’ met deze techniek. Zie jezelf halfnaakt of met twee verschillende schoenen over straat lopen omdat je in al je slaperigheid je broek bent vergeten aan te trekken. Bedenk hoe je tegen die knappe collega aan in slaap valt. Maak er gewoon iets grappigs van en maak je eigen angst belachelijk. Je zult merken dat deze hierdoor in kracht afneemt, waardoor het makkelijk wordt om de slaap toe te laten. Bovendien is het ook nog eens erg leuk om te doen.

#3 De Spielberg methode

Het afleiden van je hersenen en het focussen op mooie gedachten is een perfecte manier om spanning en stress naar de achtergrond te verdrijven en de slaap toe te laten. De Spielberg-techniek kan je hierbij helpen. Het prikkelt je fantasie en laat je aan leuke dingen denken. Probeer je als je in bed ligt in te beelden dat je Steven Spielberg bent die nadenkt over zijn nieuwe film. Het thema mag je zelf bedenken, al zul je begrijpen dat horror en drama wellicht minder geschikt zijn.

Focus op details
Bedenk wat er in de film gaat gebeuren. Wie is de hoofdpersoon en wat gebeurt er met hem haar? Hoe verloopt het verhaal en waar speelt het zich af? Probeer te focussen op details. Wat draagt de hoofdpersoon? Wat voor weer is het? Hoe ziet de kamer eruit? Op een gegeven moment zul je merken dat je je gedachten er niet meer bij kan houden. Een goed teken!

#4 Bootje varen

Een techniek voor mensen met een rijke fantasie en mooie herinneringen. Het doel is om je gedachten als een bootje te zien in een haven vol met mooie herinneringen en positieve gedachten. Wat zich precies in de haven bevindt, mag je helemaal zelf verzinnen. Het kan de herinnering aan je trouwdag zijn, een vooruitblik op een mooie vakantie die in het verschiet ligt of een grappig moment met een vriend of vriendin. Alles is mogelijk!

Jij staat aan het roer
Laat je gedachten – het bootje – rustig ronddobberen in de haven en beleef alle mooie gedachten en herinneringen. Op het moment dat je gedachten afdwalen en er negativiteit en piekermomenten ontstaan, is je bootje afgedwaald. De open zee op. Gelukkig sta jij aan het roer en vaar je het bootje (je gedachten) rustig de haven weer in.

#5 Kies voor een last-minute hoogtepunt

De term ‘als een blok in slaap vallen na de seks’ komt zeker niet uit de lucht vallen. Een orgasme – of je dit nu samen of in je eentje beleeft – zorgt ervoor dat er een cocktail van stofjes en hormonen vrijkomt die je in no-time relaxed, ontspannen en vermoeid maken.

Uitgeschakeld ‘denkcentrum’
In een Engels artikel werd het zelfs zo beschreven dat het orgasme het ‘denkcentrum’ in de hersenen uitschakelt. Dit is misschien wat overdreven, maar het helpt je echt om de ontspanning te vinden die je nodig hebt. En het is natuurlijk leuk om te doen 🙂

Meer tips en technieken om je gedachten te kalmeren en plezier te hebben tijdens het wakker liggen vind je in mijn ebook dat ik tijdelijk gratis aanbied.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net