SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën
INHOUD
INHOUD

Ik zal de link niet met je delen, maar onlangs werd ik weer attent gemaakt op een artikel over de ‘dramatische gevolgen’ van te weinig slaap. Allerlei ziekten en aandoeningen passeerden de revue. En ohja, voor je het weet veroorzaak je met je slaperige hoofd een kernramp. Tsjernobyl zou namelijk ook veroorzaakt zijn door een slaaptekort van medewerkers. Ik val misschien in herhaling, maar ik kan het niet laten om er toch even op te reageren. De soep wordt vrijwel nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend.

Ik wil zeker geen sprookjesverhalen vertellen, want er zijn zeker onderzoeken waaruit negatieve gevolgen van chronisch slaaptekort naar voren komen. Helaas worden deze door journalisten vaak volledig uit hun verband getrokken. Ik zal een voorbeeld noemen: uit onderzoek blijkt dat te weinig slaap leidt tot 5% meer kans op ziekte X. Een journalist die een sappige kop boven een nieuwsartikel moet schrijven maakt hier vrijwel altijd het volgende van: “Slecht slapen leidt tot ziekte X.”

Merk je het verschil? 5% meer kans op een bepaalde ziekte is zeker geen fijn nieuws, maar is lang niet zo alarmerend als dat het wordt gesteld als een bijna onvermijdbaar gevolg. En juist dit panikeren – je moet goed slapen, want anders… – zorgt er uiteraard voor dat het slapen nog slechter gaat.

Daarnaast zijn er tal van onderzoeken waaruit blijkt dat het allemaal niet zo dramatisch is. Helaas hoor je hier zelden tot nooit wat over. Hieronder vind je een korte vertaling uit het boek ‘Say Goodnight to Insomnia’ van Dr. Gregg D. Jacobs (Harvard Medical School en University of Massachusetts Medical School).

Het plaatst het ‘paniekzaaien’ wat door de media en enkele onderzoekers zo graag wordt gedaan in perspectief en laat zien dat het allemaal veel minder dramatisch is dan vaak wordt gesteld. Conclusie: je kunt beter te kort slapen dan te lang.

“Helaas heeft de ‘regel’ dat we acht uur slaap per nacht nodig hebben, bijgedragen aan het grootschalige gebruik van slaapmedicatie. Veel mensen weten dat ze geen acht uur slaap nodig hebben en dat ze dit ook nooit gaan halen. Desondanks blijven een flink aantal wetenschappers en de media beweren dat iedereen minstens acht uur slaap per nacht nodig heeft en dat de ‘slaapschuld’ die ontstaat als je dit niet haalt, bijdraagt aan gezondheidsproblemen. Een significante hoeveelheid onderzoek laat zien dat dit niet het geval is.

In een bekend onderzoek waarbij meer dan een miljoen volwassenen betrokken waren, heeft wetenschapper Dr. Daniel Kripke van de universiteit van California-San Diego de relatie tussen slaapduur en mortaliteit gemeten. Hierin werd aangetoond dat mensen die 7 uur per nacht slapen de minste kans hadden om te sterven (gedurende een periode van 6 jaar), terwijl deze kans bij mensen die 8 uur of meer sliepen groter was.

Twee additionele grote studies waarbij meer dan 80.000 mensen betrokken waren, hebben deze conclusies bevestigd en uitgebreid. De onderzoeken lieten zien dat 8 uur slapen (of langer) de kans op overlijden vergroot. In een van deze studies kwam naar voren dat mensen die negen uur slapen een grotere kans hebben op overlijden dan mensen die 5 uur slapen. Hetzelfde geldt voor mensen die 10 uur slapen ten opzichte van mensen die 4 uur slapen. Alledrie de studies hebben aangetoond dat lang slapen gelinkt is aan een hogere mortaliteit dan korte slaap. Deze bevindingen zijn bevestigd in bijna twintig epidemiologische studies.

Bovendien is het effect van de slaapduur op de gezondheid gering, in vergelijking tot andere levensstijl-factoren, zoals inactief zijn, roken en stress. Als deze factoren ‘onder controle’ zijn, neemt de impact van korte slaap op mortaliteit sterk af (of deze verdwijnt zelfs volledig). In tegenstelling hierop blijft het hoge sterfterisico bij een lange slaapduur (8 uur of meer) in dit geval wel bestaan.”

Om een lang verhaal kort te maken: laat je niet gek maken door sensatieberichten, blijf relativeren, gebruik je energie voor het leven overdag en omarm tijdens de nacht een ‘wat komt, dat komt’ houding. Indirect zal het je slaapkwaliteit goed doen.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net