Het zal je niet ontgaan zijn: komend weekend start de zomertijd en wordt de klok een uurtje vooruitgezet. Het is de officieuze start van het lichte seizoen. Ik wil je (nogmaals) op het hart drukken om niet ‘lichtzinnig’ te denken over duisternis. Om die reden heb ik in deze nieuwbrief 7 goede redenen op een rij gezet om in complete donkerte te slapen.
Het activeert de natuurlijke slaaphormonen
Licht remt de productie van het hormoon melatonine, wat essentieel is voor goede en diepe slaap. Zelfs het kleinste flintertje licht (bijvoorbeeld van je wekker) kan deze processen beïnvloeden. Slapen in volledige duisternis zorgt voor een ‘hormonale basis’ die een diepere en meer herstellende slaap bevordert.
Duisternis verbetert de kwaliteit van je nachtrust
Deze reden sluit natuurlijk naadloos aan op de vorige, maar ik vond het toch een goed idee er even specifiek bij stil te staan. In een donkere kamer ervaren we een diepere slaap. We glijden sneller van de lichte slaap naar de diepe (herstellende) slaap. Hierdoor ervaar je ’s ochtends een frisser gevoel en ben je beter voorbereid op de dag.
Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat zelfs een klein beetje licht voor een hogere hartslag zorgt tijdens het slapen: een signaal dat het zenuwstelsel is geactiveerd.
Het versterkt de immuunfunctie
Volledige duisternis tijdens de nacht en voldoende blootstelling aan (krachtig) daglicht overdag (mogelijk aangevuld met lichttherapie) houdt het bioritme in balans en dit draagt bij aan een beter immuunsysteem.
Het verbetert de mentale scherpte
Een goede nachtrust in een volledig duistere omgeving bevordert een scherpere geest overdag. Dit heeft rechtstreeks te maken met verminderde onderbrekingen van slaapcycli, waardoor je beter herstelt van de dag ervoor.
Rust voor je ogen
Continue blootstelling aan licht is niet fijn en goed voor de ogen. Door te slapen in het donker geef je je ogen – net als de rest van je lichaam – rust en herstel.
Minder trek in zoetigheid
Uit onderzoek is een direct verband gevonden tussen een te lichte slaapomgeving en cellen die minder gevoelig zijn voor insuline. Indirect kan dit voor futloosheid, extra vetopslag en meer trek in zoetigheid zorgen.
Minder kans op depressiviteit
Japanse onderzoekers hebben een sterk verband tussen blootstelling aan licht tijdens het slapen en symptomen van depressie bij oudere volwassenen. Zelfs een zwak licht in de slaapkamer zou al voor depressieve gevoelens kunnen zorgen.
Samenvattend: Het belang van slapen in volledige duisternis mag niet onderschat worden. Het heeft impact op zoveel aspecten van je welzijn, van slaapkwaliteit tot immuunfunctie en ogengezondheid. Dus kies voor volledige duisternis en omarm de nacht in zijn pure vorm. Je lichaam zal je dankbaar zijn.