Voor sommigen is slapen net zo zorgeloos en natuurlijk als ademen, terwijl voor anderen het een ware prestatie lijkt te zijn, een taak bijna, waaraan voldaan moet worden. Maar waarom is dit zo? En hoe kunnen we ons slaappatroon verbeteren?
Het is opvallend om te zien hoe sommige ‘goede slapers’ naar bed gaan, hun hoofd neerleggen en binnen no-time in dromenland verkeren. Aan de andere kant bevinden zich de ‘slechte slapers’, mensen die slapen zien als een prestatie. Deze mensen ervaren vaak stress bij de gedachte aan slapen, wat bijdraagt aan het raadsel waarom slaap soms zo ongrijpbaar lijkt.
Het is een ironische speling van het lot dat een poging om te slapen, vaak resulteert in het tegenovergestelde. Slapen is geen knop die we zomaar aan en uit kunnen zetten. Hoewel onze moderne, prestatiegerichte maatschappij ons kan doen geloven dat alles, inclusief slaap, te beheersen is met de juiste tactiek, is dit een misleiding. Slapen is iets dat je overkomt, niet iets dat je doet. Het gaat niet om ‘moeten’, maar om ‘laten gebeuren’.
Ik kan me voorstellen dat je instinctief aanvoelt dat het bovenstaande cruciaal is om slapeloosheid te ‘overwinnen’ en het natuurlijke slaapvermogen – dat we allemaal hebben – terug te vinden, maar dat de stap naar de praktijk moeilijk of zelfs onmogelijk aanvoelt.
Als dit het geval is, wil ik je adviseren om mijn ‘monster-methode‘ risicoloos een kans te geven. Aan de hand van een aantal logische stappen help ik je om weer een ijzersterk fundament te leggen voor goede en diepe slaap.
De reviews op Bol (van geverifieerde klanten) geven een goed beeld wat mijn methode voor jouw slaap (en leven) kan betekenen. Daarnaast wil ik deze passage uit een e-mail van een lezer met je delen (met toestemming) die naadloos aansluit op het thema van dit artikel.
“Ik heb je boek uit en ook al je mails gelezen en het is ongelofelijk maar na ongeveer 20 jaar slecht slapen maat ik eindelijk weer eens goede nachten. Ik slaap niet alleen langer en relaxter maar ook dieper.
Als ik je boek lees dan klinkt het allemaal heel logisch en natuurlijk, maar vreemd genoeg krijg je die verandering in mindset toch niet zelf voor elkaar. Met name het ‘drama’ uit je leven halen en stoppen met het slaapmonster te eten geven, wat ik overigens heel goed heb gedaan, zijn de eyeopeners geweest.
Nogmaals dank voor je tips, mijn leven ziet er een stuk beter uit. Ik voel nu eindelijk weer eens hoe het is om uitgeslapen te zijn.”