SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

5 gewoonten die je slaapproblemen onbewust in stand houden

INHOUD

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar er zijn een groot aantal ingeslepen gewoonten, acties en gedragingen die het fundament onder je slaapproblemen in stand houden. Vaak gaat het om ‘compensatiegedrag’ waardoor spanning, prestatiedrang en (slaap)angst continu gevoed worden. Elke keer dat je bewust of onbewust bezig bent met ‘compenseren’ geef je een krachtig signaal aan je onderbewustzijn dat slapen een gevaar is. 

Buiten dit onbewuste voeden van je angst, hebben veel compensatie-acties niet het gewenste positieve effect, maar juist een volledig averechts effect. Het bekendste voorbeeld is slaap inhalen. Je wilt de schade inhalen, maar je legt de basis voor nog veel meer ellende. In dit artikel ga ik in op 5 slaapsaboterende gewoonten. Ik leg uit waarom deze acties het fundament onder je slapeloosheid versterken en waarom je ze niet meer in de praktijk moet brengen.

Goed om te weten: binnen De Slaapomgeving ga ik in op 21 slaapsaboterende acties, gedragingen en gewoonten. Ik leg uit waarom (en hoe) je ermee moet stoppen. Het resultaat hiervan is dat je weer gaat denken en handelen als een ‘goede slaper’ en dat is de basis voor volledig herstel. 

INHOUD

Extra vroeg naar bed gaan om slaap in te halen

Deze gewoonte ontstaat vaak uit een soort ‘schuldgevoel’ richting je slaap. Je hebt een beroerde nacht achter de rug en je gaat het compenseren door de volgende nacht extra vroeg naar bed te gaan. Ik heb talloze cliënten gesproken die er ‘s avonds al om 9 uur inlagen om de gemiste slaap weer in te halen. Mijn advies: doe het niet. Je hoeft je verloren slaapuren niet in te halen (je lichaam compenseert dit zelf) en de kans is groot dat je de eerste uren klaarwakker ligt of veel te vroeg wakker wordt. Houdt simpelweg vast aan je normale ‘bedtijd’, zodat je je op jouw natuurlijke slaapgolf mee kunt laten voeren. 

Je hebt doelen en plannen in je leven bijgesteld: je neemt met minder genoegen

Door je doelen naar beneden bij te stellen, vergroot je de macht van je slaapproblemen en voedt je je angst. Je geeft je onderbewustzijn namelijk het signaal dat je slaapproblemen ‘de baas’ zijn. Advies: laat je niet tegenhouden, maak plannen en leef vrijuit. Hoe eng het ook kan zijn. Binnen De Slaapomgeving leer je om aan de hand van ‘cognitieve herstructurering’ los te komen van je remmende gedachten.

De tijd in de gaten houden als je in bed ligt

Zet de wekker andersom en buiten handbereik. Hetzelfde geldt voor je telefoon. Het voorkomt dat je ‘s nachts de tijd (die je nog overhebt) in de gaten gaat houden. Deze hardnekkige gewoonte – vrijwel elke slechte slaper brengt ‘m in de praktijk – levert je behalve een flinke hoeveelheid onnodige stress en spanning niks op. Kijk pas weer op je wekker en telefoon als je daadwerkelijk op gaat staan en laat tussendoor de tijd helemaal los. 

Je bent terughoudend met het maken van plannen voor vakanties en uitstapjes

Deze gewoonte versterkt niet alleen het fundament onder je slaapproblemen – alles moet wijken voor het grote ‘gevaar’ – maar het haalt ook de kleur uit je leven. Stop hiermee en maak plannen waar je enthousiast van wordt. Boek een reis, plan een dagje uit of stap gewoon spontaan in de trein naar een leuke stad. Het voelt eng aan, maar in de praktijk valt het altijd mee. Belangrijkste winst: je hebt een mooie tijd gehad en het fundament onder je slaapproblemen krijgt een flinke oplawaai. 

Je bent veel bezig met het zoeken naar een (specifieke) oplossing voor jouw slaapproblemen

Het is een zoektocht die je behalve frustratie, moedeloosheid, een legere portemonnee en het gevoel dat je een hopeloos geval bent niks zal opleveren. Jouw slaapproblemen zijn niet uniek en er is ook geen unieke oplossing. Stop met zoeken en besteed je tijd, geld en energie aan leukere en betere dingen.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net