Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar er zijn een groot aantal ingeslepen gewoonten, acties en gedragingen die het fundament onder je slaapproblemen in stand houden. Vaak gaat het om ‘compensatiegedrag’ waardoor spanning, prestatiedrang en (slaap)angst continu gevoed worden. Elke keer dat je bewust of onbewust bezig bent met ‘compenseren’ geef je een krachtig signaal aan je onderbewustzijn dat slapen een gevaar is.
Buiten dit onbewuste voeden van je angst, hebben veel compensatie-acties niet het gewenste positieve effect, maar juist een volledig averechts effect. Het bekendste voorbeeld is slaap inhalen. Je wilt de schade inhalen, maar je legt de basis voor nog veel meer ellende. In dit artikel ga ik in op 5 slaapsaboterende gewoonten. Ik leg uit waarom deze acties het fundament onder je slapeloosheid versterken en waarom je ze niet meer in de praktijk moet brengen.
Goed om te weten: binnen De Slaapomgeving ga ik in op 21 slaapsaboterende acties, gedragingen en gewoonten. Ik leg uit waarom (en hoe) je ermee moet stoppen. Het resultaat hiervan is dat je weer gaat denken en handelen als een ‘goede slaper’ en dat is de basis voor volledig herstel.
Extra vroeg naar bed gaan om slaap in te halen
Deze gewoonte ontstaat vaak uit een soort ‘schuldgevoel’ richting je slaap. Je hebt een beroerde nacht achter de rug en je gaat het compenseren door de volgende nacht extra vroeg naar bed te gaan. Ik heb talloze cliënten gesproken die er ‘s avonds al om 9 uur inlagen om de gemiste slaap weer in te halen. Mijn advies: doe het niet. Je hoeft je verloren slaapuren niet in te halen (je lichaam compenseert dit zelf) en de kans is groot dat je de eerste uren klaarwakker ligt of veel te vroeg wakker wordt. Houdt simpelweg vast aan je normale ‘bedtijd’, zodat je je op jouw natuurlijke slaapgolf mee kunt laten voeren.
Je hebt doelen en plannen in je leven bijgesteld: je neemt met minder genoegen
Door je doelen naar beneden bij te stellen, vergroot je de macht van je slaapproblemen en voedt je je angst. Je geeft je onderbewustzijn namelijk het signaal dat je slaapproblemen ‘de baas’ zijn. Advies: laat je niet tegenhouden, maak plannen en leef vrijuit. Hoe eng het ook kan zijn. Binnen De Slaapomgeving leer je om aan de hand van ‘cognitieve herstructurering’ los te komen van je remmende gedachten.
De tijd in de gaten houden als je in bed ligt
Zet de wekker andersom en buiten handbereik. Hetzelfde geldt voor je telefoon. Het voorkomt dat je ‘s nachts de tijd (die je nog overhebt) in de gaten gaat houden. Deze hardnekkige gewoonte – vrijwel elke slechte slaper brengt ‘m in de praktijk – levert je behalve een flinke hoeveelheid onnodige stress en spanning niks op. Kijk pas weer op je wekker en telefoon als je daadwerkelijk op gaat staan en laat tussendoor de tijd helemaal los.
Je bent terughoudend met het maken van plannen voor vakanties en uitstapjes
Deze gewoonte versterkt niet alleen het fundament onder je slaapproblemen – alles moet wijken voor het grote ‘gevaar’ – maar het haalt ook de kleur uit je leven. Stop hiermee en maak plannen waar je enthousiast van wordt. Boek een reis, plan een dagje uit of stap gewoon spontaan in de trein naar een leuke stad. Het voelt eng aan, maar in de praktijk valt het altijd mee. Belangrijkste winst: je hebt een mooie tijd gehad en het fundament onder je slaapproblemen krijgt een flinke oplawaai.
Je bent veel bezig met het zoeken naar een (specifieke) oplossing voor jouw slaapproblemen
Het is een zoektocht die je behalve frustratie, moedeloosheid, een legere portemonnee en het gevoel dat je een hopeloos geval bent niks zal opleveren. Jouw slaapproblemen zijn niet uniek en er is ook geen unieke oplossing. Stop met zoeken en besteed je tijd, geld en energie aan leukere en betere dingen.