SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

6 tips om je biologische klok ‘op tijd te laten lopen’

Biologische klok
INHOUD
Klein, maar machtig. Dat is in een notendop onze biologische klok die zich in een gedeelte van de hersenen met de naam ‘nucleus suprachiasmaticus’ bevindt. Hier worden onze zogenoemde ‘circadiaanse ritmes’ geregeld. Het bekendste voorbeeld hiervan is ons slaap- waakritme. Het is een belangrijk, maar uiterst gevoelig systeem dat eenvoudig uit balans raakt.

Een slaap-waakritme dat van slag is, zorgt voor allerlei problemen. Bijvoorbeeld niet in slaap kunnen vallen, moeite hebben met doorslapen of te vroeg wakker worden. Of juist dat je je overdag – bijvoorbeeld in de middag of aan het begin van de avond – erg slaperig voelt en je best moet doen om wakker te blijven.

Kortom, het is van groot belang dat jouw slaap- waakritme gelijk loopt met jouw levensstijl. Het betekent dat je lichaam energie heeft als je wilt presteren en slaperig is als het tijd is om naar bed te gaan. Om die reden deel ik vandaag 6 tips met je om jouw slaap- waakritme zorgvuldig af te stellen. 

INHOUD

Overdag voldoende daglicht

Blootstelling aan daglicht is een belangrijk signaal voor je biologische klok. Vooral vroeg in de ochtend, niet te lang nadat je bent opgestaan. Het zorgt ervoor dat je hersenen weten dat de dag  is begonnen waardoor er activerende hormonen worden aangemaakt die je nodig hebt om fit en energiek te zijn.
Bij doorslaapproblemen kan blootstelling aan daglicht tijdens de avond juist waardevol zijn om je ‘slaapfase te verschuiven’. In dit artikel lees je hier meer over. Een geweldig hulpmiddel hierbij is de AYO lichttherapiebril die een op maat gemaakt programma berekent om dit doel te bereiken. 

Kies ’s nachts absolute duisternis


Zorg voor een slaapkamer die zo donker mogelijk is. Alleen in absolute duisternis is je slaapkwaliteit optimaal. Zelfs een klein beetje licht vindt – dwars door je oogleden heen – haar weg naar je hersenen. Hier brengt het de biologische klok in verwarring, remt het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en stimuleert het de productie van activerende hormonen. 
Een snelle, voordelige en effectieve manier om in volledige duisternis te slapen is een kwalitatief hoogwaardig slaapmasker. Het Manta Sleep Mask is onze favoriet. Het is volledig verduisterend, supercomfortabel en geschikt voor alle slaapposities. Op deze pagina vind je meer informatie. Overdag warm en ’s nachts koel(er)

In een warme slaapkamer slapen en in een koele omgeving werken (dankjewel airco) brengt de biologische klok in de war. Ons lichaam van nature ingesteld op een temperaturen die overdag hoger liggen dan ’s nachts. Advies: houd je slaapkamer koel en zet overdag – als het even kan – de airco uit. 

Sport overdag, niet tijdens de (late) avond


Beweging overdag is een belangrijk signaal voor je biologische klok: het is dag en er moet gepresteerd worden. Je lichaamstemperatuur stijgt en er worden activerende hormonen aangemaakt. Sporten tijdens de late avond (na 8 uur / half 9) is een minder goed plan. Het remt de natuurlijke aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Eet niet teveel voor het slapengaan


Een flinke maaltijd vlak voor het slapengaan,  schopt je natuurlijke slaap- waakritme in het honderd. Een kleine ‘welterusten-snack’ – zoals bijvoorbeeld een banaan of een bakje yoghurt – is geen enkel probleem, maar maak het niet te dol. Een gezond ontbijt vlak nadat je wakker bent geworden is – aan de andere kant – juist goed. Het is een signaal voor je biologische klok dat de dag is begonnen. 

Leg je telefoon op tijd weg


Dit advies ken je vast al, maar het kan nooit kwaad het te herhalen. Stop minstens een uur voordat je wilt gaan slapen – liever nog iets eerder – met blootstelling aan schermen. Het zogenoemde ‘blauwe licht’ hiervan komt overeen met daglicht. Het brengt je biologische klok in de war, remt de aanmaak van melatonine en stimuleert de aanmaak van activerende hormonen waar je helemaal niet op zit te wachten. Leg je smartphone dus weg, berg de iPad op, zet de tv uit en kies voor een fijne slaaproutine. Kun je er toch niet omheen? Maak dan gebruik van een bril met een blauw licht filter.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net