Klein, maar machtig. Dat is in een notendop onze biologische klok die zich in een gedeelte van de hersenen met de naam ‘nucleus suprachiasmaticus’ bevindt. Hier worden onze zogenoemde ‘circadiaanse ritmes’ geregeld. Het bekendste voorbeeld hiervan is ons slaap- waakritme. Het is een belangrijk, maar uiterst gevoelig systeem dat eenvoudig uit balans raakt.
Een slaap-waakritme dat van slag is, zorgt voor allerlei problemen. Bijvoorbeeld niet in slaap kunnen vallen, moeite hebben met doorslapen of te vroeg wakker worden. Of juist dat je je overdag – bijvoorbeeld in de middag of aan het begin van de avond – erg slaperig voelt en je best moet doen om wakker te blijven.
Kortom, het is van groot belang dat jouw slaap- waakritme gelijk loopt met jouw levensstijl. Het betekent dat je lichaam energie heeft als je wilt presteren en slaperig is als het tijd is om naar bed te gaan. Om die reden deel ik vandaag 6 tips met je om jouw slaap- waakritme zorgvuldig af te stellen.
INHOUD
Overdag voldoende daglicht
Blootstelling aan daglicht is een belangrijk signaal voor je biologische klok. Vooral vroeg in de ochtend, niet te lang nadat je bent opgestaan. Het zorgt ervoor dat je hersenen weten dat de dag is begonnen waardoor er activerende hormonen worden aangemaakt die je nodig hebt om fit en energiek te zijn.
Bij doorslaapproblemen kan blootstelling aan daglicht tijdens de avond juist waardevol zijn om je ‘slaapfase te verschuiven’. In dit artikel lees je hier meer over. Een geweldig hulpmiddel hierbij is de AYO lichttherapiebril die een op maat gemaakt programma berekent om dit doel te bereiken.
Kies ’s nachts absolute duisternis
Zorg voor een slaapkamer die zo donker mogelijk is. Alleen in absolute duisternis is je slaapkwaliteit optimaal. Zelfs een klein beetje licht vindt – dwars door je oogleden heen – haar weg naar je hersenen. Hier brengt het de biologische klok in verwarring, remt het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en stimuleert het de productie van activerende hormonen.
Een snelle, voordelige en effectieve manier om in volledige duisternis te slapen is een kwalitatief hoogwaardig slaapmasker. Het Manta Sleep Mask is onze favoriet. Het is volledig verduisterend, supercomfortabel en geschikt voor alle slaapposities. Op deze pagina vind je meer informatie.
Overdag warm en ’s nachts koel(er)
In een warme slaapkamer slapen en in een koele omgeving werken (dankjewel airco) brengt de biologische klok in de war. Ons lichaam van nature ingesteld op een temperaturen die overdag hoger liggen dan ’s nachts. Advies: houd je slaapkamer koel en zet overdag – als het even kan – de airco uit.
Sport overdag, niet tijdens de (late) avond
Beweging overdag is een belangrijk signaal voor je biologische klok: het is dag en er moet gepresteerd worden. Je lichaamstemperatuur stijgt en er worden activerende hormonen aangemaakt. Sporten tijdens de late avond (na 8 uur / half 9) is een minder goed plan. Het remt de natuurlijke aanmaak van het slaaphormoon melatonine.
Eet niet teveel voor het slapengaan
Een flinke maaltijd vlak voor het slapengaan, schopt je natuurlijke slaap- waakritme in het honderd. Een kleine ‘welterusten-snack’ – zoals bijvoorbeeld een banaan of een bakje yoghurt – is geen enkel probleem, maar maak het niet te dol. Een gezond ontbijt vlak nadat je wakker bent geworden is – aan de andere kant – juist goed. Het is een signaal voor je biologische klok dat de dag is begonnen.
Leg je telefoon op tijd weg
Dit advies ken je vast al, maar het kan nooit kwaad het te herhalen. Stop minstens een uur voordat je wilt gaan slapen – liever nog iets eerder – met blootstelling aan schermen. Het zogenoemde ‘blauwe licht’ hiervan komt overeen met daglicht. Het brengt je biologische klok in de war, remt de aanmaak van melatonine en stimuleert de aanmaak van activerende hormonen waar je helemaal niet op zit te wachten. Leg je smartphone dus weg, berg de iPad op, zet de tv uit en kies voor een fijne slaaproutine. Kun je er toch niet omheen? Maak dan gebruik van een bril met een blauw licht filter.