Op het gebied van slaapproblemen is het toepassen van mindfulness enorm waardevol. Het helpt om het gevecht tegen negatieve gedachten en gevoelens – die zo onlosmakelijk met ‘niet kunnen slapen’ verbonden zijn en een volledig averechts effect hebben – te stoppen. Hierdoor wordt de vicieuze cirkel van stress en frustratie doorbroken en ontstaat er een basis voor herstel. Binnen De Slaapomgeving speelt dit een centrale rol.
Een van de grote ‘voorvechters’ van mindfulness bij slaapproblemen is Jason C. Ong, als professor (neurologie) en directeur van het ‘behavorial sleep medicine’ trainingsprogramma verbonden aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine. Hij schreef het boek ‘Mindfulness-Based Therapy for Insomnia‘. De 7 principes uit dit boek wil ik vandaag met je delen.
1. Beginner’s mind
Zie elke nacht als een nieuwe start. Wat de nacht ervoor (of de nachten ervoor) gebeurde maakt niet meer uit.
2. Geen prestatie
Je kunt slaap niet forceren of controleren. Slaap is een natuurlijk proces. Je best doen werkt volledig averechts.
3. Loslaten
Je druk maken over hoe je zo snel mogelijk in slaap valt en wat de gevolgen zijn van een slechte nacht werkt volledig averechts. Laat los, denk aan leuke dingen en accepteer wat er komt. Ook al is het een nacht met weinig slaap.
4. Niet oordelen
Koppel geen oordeel aan het wakker liggen en de mogelijke gevolgen de dag erna. In de praktijk valt het vrijwel altijd mee. Deze 12 ‘slaapfeiten’ kunnen je helpen je oordeel bij te stellen op basis van onderbouwde informatie.
5. Acceptatie
Het accepteren van een mogelijke slechte nacht maakt de kans op een goede nacht een stuk groter. Stop het gevecht, probeer niks af te dwingen en kies voor acceptatie van de situatie.
6. Vertrouwen
Vertrouw op het natuurlijke vermogen van je lichaam om te kunnen slapen en om te kunnen gaan met een eventueel gebrek aan slaap. Beide hebben zich al vele malen bewezen.
7. Geduld
Verwacht niet direct wonderen, maar geef het de tijd.