SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

De overtuiging dat je ‘een slechte slaper’ bent, staat blijvende verbetering niet toe

INHOUD
INHOUD

Als slaapdeskundige probeer ik elke dag bij te leren. Ik leer van mijn cliënten en volg het (internationale) nieuws over slaap(problemen) op de voet, evenals ontwikkelingen vanuit de wetenschap. Ook verdiep ik mij graag in de inzichten en adviezen van andere slaapdeskundigen.

Van de aanpak van veel slaapdeskundigen word ik – om het zacht uit te drukken – niet echt enthousiast. Zij benaderen slaap als een prestatie en kiezen ervoor om continu te vertellen hoe belangrijk het is om goed te slapen. Want als je slecht slaapt is de ellende volgens hen niet te overzien.

De uitwerking hiervan is vrijwel altijd averechts. Slaap laat zich niet afdwingen en ‘je best doen’ maakt goed slapen alleen maar moeilijker. Hoe funest deze benadering is, werd onlangs treffend beschreven door een journalist van Vrij Nederland die zelf met slaapproblemen te maken heeft:

“Zelden heb ik zo slecht geslapen als in de weken nadat ik het boek ‘Why we Sleep’ las, en me verdiepte in alle rampzalige effecten die slaapgebrek kennelijk heeft. De eindeloze stroom waarschuwingen en grafieken maakt van een gebroken nacht een apocalyptische ervaring. Kanker! Alzheimer! Obesitas! Morgen ben je mentaal gehandicapt!

Een van de folders die ik tegenkwam, bedoeld om werknemers ervan te overtuigen dat ze méér moeten slapen, presenteerde zelfs een infographic van alle desastreuze effecten, met als kopje: sleep or die. Slaap of sterf. Die samenvatting werd geïllustreerd met twee icoontjes: links een ledikant, rechts een grafkist. Zelf kiezen.

En, wil je nog een koffie, een biertje, vanavond op stap? Nee, dat dacht ik al. Slapen zul je, en o wee als het niet lukt. Onze nachtrust is bezig om het zoveelste onderdeel te worden waarop we kunnen presteren – en falen. Hoe ontspannend dat werkt, ’s avonds in bed?”

Het volledige artikel is via deze link te lezen.

Van de aanpak van andere slaapdeskundigen word ik wel enthousiast. Een goed voorbeeld daarvan is slaap- en ervaringsdeskundige Sasha Stephens, bekend van haar boek ‘The Effortless Sleep Method’. Op haar website is onder andere een blog te vinden.

Vandaag wil ik ingaan op 1 van de artikelen binnen deze blog. Het biedt in mijn ogen een extreem belangrijk inzicht dat perfect aansluit op de route die binnen De Slaapomgeving centraal staat.

Het artikel gaat over hoe slapeloosheid onterecht gebruikt wordt als ‘medische conditie’ en hierdoor een onderdeel gaat vormen van onze identiteit. Zij schrijft hierover het volgende:

“De overtuiging dat u in wezen ‘een slechte slaper’ bent, staat niet toe dat er een grote, permanente verbetering plaatsvindt. Het zoekt voortdurend versterking en validatie voor uw huidige overtuiging. Zolang die identiteit niet verandert, blijft verbetering moeilijk.”

Ik wil je van harte adviseren om het volledige artikel te lezen. Je kunt het vinden via onderstaande link. Helaas is het artikel in het Engels geschreven. Ik hoop het binnenkort (met toestemming) vertaald binnen De Slaapomgeving te kunnen plaatsen, maar zover is het helaas nog niet. Eventueel kun je het artikel vertalen via Google Translate.

https://sleepforlife.com/blog/57061/the-problem-of-insomniac-identity

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net