SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Stop met zoeken naar iets wat niet bestaat (en stop onbewuste slaapsabotage)

INHOUD
INHOUD

Het is een gevaarlijke vorm van ‘externe slaapsabotage’: continu speuren naar (wonder)middelen die jouw slaapproblemen gaan oplossen. Het is een begrijpelijke en verleidelijke gewoonte die vaak wordt aangewakkerd door het bedrijfsleven dat de ‘slapeloosheid-epidemie’ ziet als een potentiële goudmijn en strooit met beloftes alsof het pepernoten zijn op 5 december. 

De hoeveelheid ‘oplossingen’ en ‘wondermiddelen’ stijgt elke dag. Van speciale kruidenmelanges en aminozurencomplexen tot spijkermatten, ‘white noise’ apparaten en essentiële oliën. Een tijd geleden zag ik zelfs een speciale shampoo tegen slaapproblemen. Met andere woorden: je kunt het zo gek niet bedenken. 

Het is belangrijk om er van doordrongen te zijn dat al deze producten nooit – maar dan ook nooit – jouw slaapproblemen gaan oplossen. Simpelweg omdat ze het probleem niet bij de bron aanpakken. Het is bij wijze van spreken een pleister die je op een open wond plakt. 

Mijn dringende advies is dan ook: stop vandaag nog met je zoektocht. Je probeert iets te vinden wat niet bestaat. Het enige wat deze tevergeefse zoektocht je oplevert is een lege portemonnee, teleurstelling en frustratie. Keer op keer weer. En dat is niet het enige. 

Op een dieper, onbewust niveau zorgt het voor meer ‘schade’. Je krijgt het gevoel dat niks werkt. Dat je een hopeloos geval bent. Dat jouw slaapproblemen niet op te lossen zijn. Het vertrouwen in jezelf en in je natuurlijke vermogen om te kunnen slapen brokkelt steeds een beetje verder af. 

Bovendien kan deze zoektocht je volledig in beslag nemen. Steeds maar weer ben je op zoek naar het product of middeltje dat voor jou het verschil gaat maken. De speld in de hooiberg die jouw jarenlange slaapproblemen als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. 

Continu hiermee bezig zijn heeft een enorme impact op je onderbewustzijn. Het stempel ‘ik ben een slechte slaper’ wordt een rotsvast onderdeel van je identiteit. Het gevolg: elke avond moet je iets ‘presteren’ wat je volgens je onderbewust zijn niet beheerst: slapen. Het effect hiervan hoef ik niet verder uit te leggen. 

Hoeveel slechte slapers hun slaapproblemen onbewust in stand houden door deze schadelijke gewoonte is schrijnend. Om je een beeld te geven: een simpele google-zoekopdracht met de woorden ‘slaapproblemen’ en ‘alles geprobeerd’ levert meer dan 5000 resultaten op. Bizar toch? 

Jan – lid van De Slaapomgeving – wist het gevoel dat dit oproept onlangs heel mooi te verwoorden binnen de besloten community:  

“Na jaren van alles en nog wat ingenomen te hebben, ga ik doen wat gezonde slapers ook doen, namelijk helemaal niets (meer). Bakken met geld uitgegeven en eigenlijk weinig tot nul resultaat. Na vannacht dacht ik, ik kap er mee. Ik ga eens een tijd proberen helemaal niets meer te doen…”

Mijn advies is – zoals gezegd – om het voorbeeld van Jan te volgen. Stop met zoeken naar oplossingen en wondermiddelen. Op een onbewust niveau betekent dit een belangrijke stap in bij het blijvend herstellen van je nachtrust. 

Natuurlijk betekent dit advies niet dat je nooit meer iets kan kopen dat direct of indirect met beter slapen te maken heeft. Zolang je er maar de juiste verwachtingen bij hebt. Zie een goed slaapmasker of een supplement als hulpmiddel of steuntje in de rug, maar niet als het ei van Columbus. En kies daarnaast voor oplossingen die het slaapprobleem bij de bron aanpakken

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net