SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

4 tips om dieper te slapen (kies voor kwaliteit boven kwantiteit)

INHOUD
Tussen slapen en slapen zit een wereld van verschil. Vanaf het moment dat je in slaap valt, gebeurt er van alles binnen het lichaam en de hersenen. Deze ‘activiteit’ bepaalt voor een groot deel hoe je je de ochtend erop voelt. Ik vind het dan ook belangrijk om af te stappen van de populaire regel dat het nodig is om 8 uur te slapen per nacht. De enige graadmeter voor goede slaap is je gesteldheid overdag. Voel je je fit en energiek of ben je suf en vermoeid?

Kortom, kwaliteit van slaap – dieper slapen – gaat boven de kwantiteit van slaap. Er zijn mensen – ze scheppen er graag over op – die prima kunnen presteren met 4 tot 6 uur slaap en er zijn mensen die zelfs aan 10 uur slaap per nacht nog niet genoeg hebben.

Vandaag deel ik 4 tips met je om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. Dit betekent dat je minder slaap nodig hebt om uitgerust en energiek door het leven te gaan. Kortom meer tijd om te leven, te werken en te genieten van leuke dingen. Daarnaast haalt het de druk van de ketel. Het voorkomt angstgedachten (hoe kom ik morgen ooit de dag door) omdat je erop leert vertrouwen dat je met minder slaap toe kunt. Kortom, een sterke basis die rust geeft.

INHOUD

1. Breng niet meer dan 8 uur in bed door

Een essentieel advies dat in het begin behoorlijk lastig kan zijn, maar steeds makkelijker en prettiger gaat worden. Door niet meer dan 8 uur in bed door te brengen – of je nu slaapt of niet – bouwt zich voldoende ‘slaapdruk’ op om diep te kunnen slapen en optimaal te kunnen herstellen. Voor extra onderbouwing (en motivatie) verwijs ik je graag naar deze geweldige video

2. Mijd suikers en snelle koolhydraten, zeker tijdens de avond

Om dit advies goed te begrijpen ontkom ik niet aan een klein theorielesje: 
 • Snelle koolhydraten en suikers laten je bloedsuikerspiegel pieken.
 • Het lichaam maakt insuline aan om de bloedsuikerwaarden te verlagen.
 • De bloedsuikerspiegel daalt tot onder het normale niveau.
 • Het lichaam maakt cortisol (stresshormoon) aan om de bloedsuikerwaarden weer te verhogen.
 • Cortisol maakt goed en diep slapen onmogelijk. 
Om een lang verhaal kort te maken: mijd suikers en snelle koolhydraten, zoals chips, ijs, frisdrank, snoep etc., en kies in plaats daarvan voor langzame koolhydraten (bijvoorbeeld volkorenproducten) en onbewerkte voeding (niet uit pakjes, zakjes, blikjes etc.). Het betekent een regelrechte impuls voor je gezondheid en je slaapkwaliteit. 

3. Geen dutjes, wel ontspanningsmomenten

Slapen overdag verlaagt de ‘slaapdruk’ die je nodig hebt voor goede en diepe slaap. Dutjes of ‘powernaps’ zijn dus niet verstandig. Kies in plaats daarvan voor momenten van ontspanning. Even opladen kan ook door lekker te gaan liggen, muziek te luisteren of een verfrissend wandelingetje te maken.

Kun je toch niet om een powernap heen? Plan het dan voor 14.00 uur in de middag en laat het niet langer dan een half uur duren.

4. Slaap in volledige duisternis (maak het jezelf makkelijk)

Om de aanmaak van het slaaphormoon melatonine – dat je nodig hebt voor een goede en diepe slaap – op volle toeren te laten draaien is een 100% verduisterde slaapomgeving essentieel. Denk hier niet te ‘licht’ zinnig over (sorry voor deze woordgrap).

Lukt het je niet om je slaapkamer volledig te verduisteren, dan is mijn advies om voor een kwalitatief hoogwaardig slaapmasker te kiezen. Het Manta Sleep Mask is mijn absolute favoriet (zie ook de Facebook reacties).

Goed om te weten: het Manta Sleep Mask kent een garantietermijn van 30 dagen (ook na gebruik). Je kunt dus risicoloos ervaren wat het voor jouw slaapkwaliteit gaat betekenen. 

Er is nog veel meer wat je kan doen

De adviezen hierboven dragen bij aan betere en dieper slaap. Toch is er nog veel meer wat je kan doen om je slaapkwaliteit te optimaliseren. In hoofdstuk 2 van mijn boek ga ik je hier stap voor stap bij helpen. Wat je kan verwachten? 
 • Hoe je van een rimpeling in het water een krachtige slaapgolf maakt, waar je je heerlijk op kunt laten meevoeren (ervaar hoe het voelt om uit pure slaperigheid weer naar je bed te verlangen) – hoofdstuk 2.1
 • 4 simpele regels om je unieke slaap-waak ritme te vinden en vast te houden (en de ‘Hotel California’ strategie die ervoor zorgt dat je niet zo streng hoeft te zijn voor jezelf) – hoofdstuk 2.2
 • De reden waarom je ‘s nachts wakker wordt en niet meer door kan slapen (en hoe je hier eenvoudig iets aan kan doen) – hoofdstuk 2.4 en 2.5
 • Een hele simpele manier om je nachtrust direct een grote kwaliteitsimpuls te geven (hiermee verminder je de kans op depressiviteit ook nog eens aanzienlijk) – hoofdstuk 2.5
 • Welke activiteit vlak voor het slapengaan de ‘slow-wave-sleep’ (diepe slaap) met 20% verhoogt – hoofdstuk 2.8
 • Hoe je op de automatische piloot een basis legt voor een geweldige nacht en je tijd en aandacht kunt besteden aan dingen die er echt toe doen (laat slaap niet langer je leven beheersen) – hoofdstuk 2.9

 

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net