SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Donkere slaapkamer: met deze 5 ‘verduisteringstips’ leg je de basis voor een optimale slaapkwaliteit

Donkere slaapkamer
INHOUD

Kan je niet in slaap komen? Of ben je niet uitgerust als je wakker wordt? Zorg ervoor dat je slaapt in complete duisternis. Want zelfs het kleinste lichtje kan je nachtrust verstoren. Dit artikel geeft je tips om je slaapkamer te verduisteren. En je ontdekt hoe donker ‘donker genoeg’ is.

INHOUD

Waarom is een donkere slaapkamer essentieel?

Koffie voor het naar bed gaan. Malende gedachten in je hoofd. Een snurkende bedpartner. Dit zijn zo maar wat oorzaken van slecht slapen. Maar weet je wat ook van grote invloed is? Hoe donker je slaapkamer is. Zonder duisternis vindt je lijf het moeilijk om in de slaapstand te gaan. Zelfs een klein beetje licht zorgt ervoor dat je minder diep slaapt. Wil je weten hoe dat komt?

Onze voorouders sliepen in het pikkedonker

In de winter lagen ze in een grot. In de zomer onder de sterrenhemel. Het enige licht kwam van de sterren en de maan. Of van een houtvuurtje, als het koud was. Dat is tegenwoordig wel anders. Onze slaapkamers zitten vol met lampjes. Ook al zijn deze klein, ze zijn fel. En dat licht houdt je uit je slaap. Om over het licht van buiten nog maar te zwijgen. Wil je wat doen aan deze stoorzenders, zodat je slaapkwaliteit verbetert? Volg dan de onderstaande vijf stappen om je slaapkamer volledig te verduisteren.

#1 Bescherm je tegen buitenlicht

Lantaarnpalen, koplampen, de opkomende zon. Ze verstoren je slaap. Je wordt er wakker van of je slaapt lichter. Je hiertegen beschermen is de eerste stap. Als je deze stap overslaat, komt de naarste ‘lichtvervuiling” je slaapkamer binnen. Neem daarom maatregelen om het buitenlicht ‘buiten’ te houden. Bijvoorbeeld door één van de volgende oplossingen aan te schaffen:

  • Blackout gordijnen
  • Een rolluik
  • Een rolgordijn wat strak over het raam ligt
  • Verduisterend tape (om op de ramen te plakken)

Als er geen licht naar binnen komt, kun je door naar de volgende stap.

#2 Schakel schermen uit

Je hebt vast eerder gehoord dat beeldschermen vermijden in de periode voor je gaat slapen helpt om beter te slapen (en zo niet, dan weet je het nu). Dit komt doordat het licht van beeldschermen – denk bijvoorbeeld aan je mobiele telefoon, je iPad en laptop – je wakker houdt. Het licht wat eruit komt, heeft dezelfde sterkte als een strakblauwe lucht. Daardoor krijgt je brein het signaal dat het dag is. Stop dus zeker anderhalf uur voor je gaat slapen met ‘schermgebruik’ en kies voor een ‘slaapverwekkende’ slaaproutine.

#3 Bedek irritante lampjes

Sommige schermen kun je niet uitzetten. Om over standby lampjes nog maar te zwijgen. Dit verstoort de duisternis. En daarmee je slaap. Zelfs als het om een klein lampje gaat. Gelukkig kan je speciaal tape kopen om deze lampjes af te plakken. Maar een sticker werkt ook prima. En als ik op vakantie ga, heb ik altijd een setje pleisters bij me. Voor het geval mijn vriendin haar knie schaaft. Of de airco in het hotel een fel lampje heeft. Let bij het afplakken van lampjes uiteraard wel goed op dat er geen brandgevaar kan ontstaan.

#4 Kijk goed naar de slaapkamerdeur

In veel huizen blokkeert de slaapkamerdeur niet al het licht. Er zit een raam boven de deur. Of de onderkant heeft een grote spleet. Dit kan je eenvoudig oplossen. Bijvoorbeeld door het licht in de gang uit te doen. Komt er nog steeds licht onder de deur door? Schuif dan een handdoek in de spleet. Of gebruik iets anders om elk plekje af te dekken. Totdat de kamer helemaal donker is.

#5 Een snelle, makkelijke en doeltreffende oplossing

Vind je het lastig om je slaapkamer volledig te verduisteren en zoek je naar een snelle, goedkope en doeltreffende oplossing? Kies dan voor een kwalitatief hoogwaardig slaapmasker. Mijn advies is het Manta Sleep Mask. In mijn ogen het beste slaapmasker aller tijden. Het is supercomfortabel, volledig verduisteren, je kunt je ogen gewoon openen door de holle ‘eye-covers’ en het is geschikt voor alle slaapposities. Via deze link vind je meer informatie.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net