INHOUD
Een mindere nacht, een slechte nacht of zelfs een dramatische nacht. Als je te maken hebt met slaapproblemen is het misschien meer regel dan uitzondering, maar ook goede slapers krijgen er vroeg of laat mee te maken. Maar hoe ga je ermee om en hoe kom je de dag het best door?
Allereerst de praktische kant: kom gewoon je bed uit en weersta de verleiding om langer te blijven liggen dan je van plan was. Door slaap ‘in te halen’ schop je je slaapritme door de war en raak je van de regen in de drup. Ga dus ook niet extra vroeg naar bed, maar hou vaste tijden aan.
Ook dutjes overdag zijn geen goed idee. Hiermee verklein je het slaapvermogen (zie dit artikel) en vergroot je de kans dat je de volgende nacht ook slecht slaapt. Als je toch een dutje wilt doen, maak er dan een ‘powernap’ van: maximaal een half uurtje en voor 14.00 uur in de middag.
Zet na het opstaan een flinke bak koffie, daar is echt niks mis mee in de ochtend, en zoek zo snel mogelijk de buitenlucht op. Daglicht is voor je lichaam het signaal om hormonen aan te maken die je een energieboost geven. Ook een beetje ochtendgymnastiek, knal er eens een paar push-ups of kniebuigingen uit, helpt om de dag zo goed mogelijk te beginnen.
Na een slechte nacht kun je het gevoel hebben dat het een schier onmogelijke opgave is om de dag door te komen. Bedenk op dit soort momenten dat de soep vrijwel nooit zo heet wordt gegeten als deze wordt opgediend. Natuurlijk kun je je overdag moe en lusteloos voelen, maar zo dramatisch als je het ‘s ochtends voor je ziet is het vrijwel nooit.
Daglicht en ‘activerende’ hormonen gaan hun werk doen, er staan leuke momenten op je te wachten en er zijn altijd wel dingen waar je, ook na een dramatische nacht, naar kan uitkijken. Probeer hier zoveel mogelijk aan te denken op het moment dat je de moed verzamelt om je bed te verlaten.
Focus je vanaf het moment dat je het bed verlaat dan ook op de dingen die voor jou belangrijk zijn: je familie, je werk, hobby’s, ontspanning etc. Blijven hangen in je frustratie over het slechte slapen is verspilde energie. En daar heb je waarschijnlijk toch niet al teveel van. Laat het dus achter je en focus op de dingen die er echt toe doen.
Als moreel steuntje in de rug is het goed om je te beseffen dat je met een slechte nacht eigenlijk een sterke basis legt voor de nacht erop. De kans dat je goed slaapt is een stuk groter. Het slaapvermogen is extra groot en je slaapt dieper. Dit is een soort compensatie-actie van je lichaam om sneller te herstellen in minder tijd. Je hoeft alle verloren slaapuren dus zeker niet in te halen. Fijn om te weten toch?
Als het slechte slapen bij jou voor onnodig veel spanning en stress zorgt, zou ik je willen adviseren om je eens te verdiepen in mijn nieuwe uitgave met de titel ‘Hart onder de riem‘. Aan de hand van 12 ‘positieve’ artikelen over slaapproblemen geef ik je de geestelijke rust waar je naar op zoek bent. Klik hier om de informatiepagina te bekijken.