Het valt allemaal nog een beetje tegen dit jaar, maar vroeg of laat zal de zomer echt wel aanbreken. Ik wil je met dit artikel het advies geven om op zonnige dagen niet continu je zonnebril te dragen. Je blokkeert hiermee de ‘opname’ van daglicht door je ogen. En dat is jammer.
Op het moment dat speciale lichtreceptoren in onze ogen daglicht waarnemen, geven zij de hersenen het sein om hormonen vrij te geven die ons wakker en alert maken. Aan het einde van de dag gebeurt het omgekeerde. Als het donker wordt maakt ons lichaam namelijk melatonine aan. Dit zogenoemde ʻslaaphormoonʼ zorgt ervoor dat we moe en slaperig worden.
Als je overdag te weinig daglicht ziet, wordt dit natuurlijke proces verstoord. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de aanmaak van melatonine overdag niet onderdrukt kan worden en dat de aanmaak tijdens de avond juist niet op volle toeren loopt.
Om een voorbeeld te geven: hoe belangrijk daglicht is blijkt wel uit een recente studie naar de slaapkwaliteit van werknemers die aan daglicht blootgesteld worden op hun werkplek en werknemers die van kunstlicht afhankelijk zijn.
Deze laatste groep sliep maar liefst 46 minuten per nacht minder, voelde zich minder fit en had meer fysieke klachten. De groep met daglicht sliep niet alleen beter, maar was ook actiever overdag en stond vrolijker in het leven. Een duidelijker bewijs van de enorme kracht van daglicht is er haast niet.
Om terug te komen op mijn advies: natuurlijk kun je je zonnebril gewoon blijven dragen. Zeker op hele zonnige dagen. Zet hem alleen af en toe af om je ogen de kans te geven om voldoende daglicht op te nemen. Bijvoorbeeld als je even in de schaduw bent. Het zal je nachtrust goed doen.
Meer over het optimaal gebruik maken van (dag)licht en duisternis om je nachtrust een boost te geven, vind je in mijn boek ‘Perfect Slapen in 7 Stappen’.