SW-logo-cropped
SLAAPWINKEL
Categorieën

Hoe slechte slapers hun slaapgolf onbewust afbreken (doe jij dit ook?)

slaapvermogen
INHOUD
INHOUD

Slapen is een beetje te vergelijken met surfen. Jij bent de surfer. Niet zo’n beginner die je wel eens in van die klasjes bezig ziet vanaf het strand, maar een geoefende professional met een enorme dosis ervaring. Ga maar na. Je hebt al talloze uren gesurfd (geslapen). Het is dus zeker niet de vraag of je het wel kunt. Je hebt jezelf al lang bewezen. Je hebt waarschijnlijk meer uren geslapen dan de beste surfer ooit op zijn plank heeft gestaan. 

Toch zijn surfers afhankelijk van de golven. Bij een klein rimpeltje in het water lukt het simpelweg niet, hoeveel vaardigheid en ervaring ze ook hebben. Om te laten zien wat ze kunnen hebben ze een stevige, krachtige golf nodig. Bij slapen is het niet anders. Als er geen goede, krachtige slaapgolf is waarop je je mee kunt laten voeren, komt er weinig van terecht. Hooguit wat vallen en opstaan. Met andere woorden: een gebroken nacht.

Maar wat is dan die slaapgolf hoor ik je denken. Het is een ander woord voor het slaapvermogen dat zich gedurende de dag opbouwt. Elk uur dat je wakker bent, bouwt het zichzelf langzaam op. In dit artikel (link) waarin ik uitleg hoe het slaap-waak ritme werkt ga ik hier verder op in met onder andere een aantal grafieken die het mooi in beeld brengen. Zeker de moeite waard om even te lezen, al zeg ik het zelf.

Elk uur dat je wakker bent, groeit je slaapvermogen

Hoe groot jouw slaapvermogen is heb je voor een groot deel zelf in de hand. Wat je doet (of juist niet doet) kan de golf laten groeien of juist kleiner maken. Een evenwichtig slaap-waak ritme, een gezonde (slaapverwekkende) levensstijl en het slim gebruik maken van licht en duisternis kunnen een kleine rimpeling in het water transformeren tot een mini-tsunami.

Helaas is het omgekeerde ook mogelijk. En dat is precies waar veel slechte slapers de mist in gaan. Zij proberen zo goed mogelijk om te gaan met hun slapeloosheid, maar saboteren juist hun natuurlijke slaapvermogen en maken de golf waarop ze moeten surfen onbewust veel te klein. Hierdoor blijven de slaapproblemen bestaan en worden ze zelfs groter.

Veel voorkomende voorbeelden hiervan zijn slaap inhalen gedurende de dag, extra lang uitslapen of juist (te) vroeg naar bed gaan. Misschien voelt het goed en verstandig – en even de ogen sluiten na het avondeten klinkt onschuldig – maar uiteindelijk krijg je de rekening gepresenteerd. De extra uurtjes die je meepakt beïnvloeden je slaapvermogen negatief en maken de golf kleiner. (Door)slapen tijdens de nacht wordt een stuk lastiger. Ook een verkeerde levensstijl (denk bijvoorbeeld aan je voeding) of blootstelling aan licht en duisternis op de verkeerde momenten van de dag kunnen de slaapgolf in kracht laten afnemen.

Het klinkt onschuldig, maar uiteindelijk krijg je de rekening gepresenteerd

En misschien denk je nu: mijn man doet altijd een middagdutje en hij slaapt ’s nachts prima. Of mijn zoon slaapt tot 11 uur uit en kan de volgende nacht ook weer slapen. Dat kan. Maar helaas geldt het niet voor iedereen. Mensen met een grote aanleg om dik te worden komen op de koffie als ze naar de McDonald’s gaan en mensen met aanleg voor slapeloosheid moeten altijd oppassen dat ze hun eigen slaapgolf niet afbreken.

Om nog even bij mijn beeldspraak te blijven wil ik tot slot nog even ingaan op het weer tijdens het surfen. Het zal je niet verbazen dat je het best vooruit komt met stevige golven en een lekker briesje. Het liefst met het zonnetje hoog aan de hemel. Als het stormt of onweert wordt het een heel ander verhaal. Ook bij een goede golf is het dan vrijwel onmogelijk om op je plank te blijven staan.

Als het stormt of onweert, wordt het een heel ander verhaal

Ook hier valt een vergelijking te trekken met slapeloosheid. De storm en het onweer staan in dit verhaal symbool voor stress, spanning en angstgedachten die het slapen onmogelijk kunnen maken. Het is belangrijk om hier ook aandacht aan te besteden. Ik wil er in dit artikel niet al te specifiek op ingaan, maar verwijs je graag naar mijn ebook met 10 beproefde technieken om je gedachten te kalmeren (ook voor de achtergrond hiervan). Klik hier om het gratis ebook te downloaden.

Wellicht goed om te weten: binnen mijn 7-stappen methode speelt het laten groeien van de slaapgolf en het omgaan met slecht weer (stress, spanning en angstgedachten) een centrale rol. Verdiep je er eens in of ervaar volledig risicoloos (niet goed, is geld terug) wat het voor jou gaat betekenen.

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net

Tot slot wil ik je vriendelijk vragen of je dit artikel wilt delen op social media (zie de buttons hieronder). Steeds meer mensen hebben te maken met vermoeidheidsklachten en ik hoop hen te kunnen bereiken. Mijn dank is alvast groot! Vergeet – als je een slechte slaper bent – daarnaast niet om het gratis ebook met 15 beproefde technieken om je gedachten tot rust te brengen te downloaden.
OVER DE AUTEUR:
W. Van Der Klaauw
Slaapdeskundige

Schrijft en adviseert over slaapproblemen. Wars van kruidenmiddeltjes, kussensprays en andere ‘oplossingen’ die niet helpen. Richt zich liever op de echte oorzaken van slaapproblemen. Onder andere auteur van het boek Chronische Slapeloosheid: Versla Het ‘Monster’. Helpt bij het scheiden van het kaf van het koren met zijn Slaapwinkel. En daagt iedereen uit om deel te nemen aan zijn 7 Dagen ‘Meetbaar Beter Slapen’ Challenge!

Reacties 1

  1. Alexandra 2 maart 2020

    Is het mogelijk om een “oud “. Slaappatroon te herstellen ?
    Sinds een paar maanden slaap ik slecht. Reden burn-out en stress gerelateerde problemen.
    Ik sliep altijd heel snel in en ook heel de nacht door.
    Overdag deed ik wel eens een dutje en het maakte niet uit of er lawaai om mij heen was.
    Nu lukt het mij al bijna 4 maanden niet om normaal te slapen.
    Overdag kan ik de slaap niet vatten. Hoe moe ik ook ben. Dat frustreert al.
    Maar vervelender vind ik het dat ik heel moeizaam inslaap ( nu alleen nog met oordoppen in) en niet in een diepe slaap kom, ben regelmatig s nachts wakker en val dan weer moeizaam in slaap.
    Is de kans groot dat mijn oude slaappatroon herstelt? Of gebeurt dit zelden ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We respecteren uw privacy. Bovenstaande gegevens worden alleen gebruikt voor uw reactie op dit artikel. Met het plaatsen van een reactie geeft u toestemming om die gegevens daarvoor te verwerken. Voor meer informatie raadpleeg ons privacybeleid.

Ook interessant om te lezen

Vind vanavond al de rust om snel in slaap te vallen

Schrijf je in voor de slaaptips van Slaapwijzer.net en ontvang de beste adviezen in je mailbox. Direct na je inschrijving ontvang je een gratis ebook met 10 bewezen technieken om je gedachten te kalmeren! Ontdek vanavond al wat paradoxaal denkengedachten blokkeren en andere bewezen technieken voor jou gaan betekenen!

Vul je gegevens hieronder in of klik voor meer informatie

Elk gewenst moment uitschrijven en 100% spam-vrij. Klik hier voor het privacy-beleid van Slaapwijzer.net